ASP.NET - Kaj je to?

Očitno se navadni uporabniki, ki uporabljajo računalnike izključno za vsakodnevne potrebe ali na področju zabave, kot je ASP.NET, verjetno ne bodo srečali. Toda spletni razvijalci na vseh ravneh usposabljanja dobro poznajo to platformo, čeprav nekateri verjamejo, da je, če lahko tako rečete, moralno zastarela. Kljub temu je vredno narediti majhen izlet v zgodovino nastanka in razvoja tehnologije ASP.NET. Kaj je to, mnogi navadni uporabniki bodo razumeli po branju spodaj predlaganega gradiva. Hkrati pa se bomo skušali zanašati na zelo preproste izraze, ne pa predvsem na uporabo mehanizmov delovanja tega instrumenta, tako da bodo lahko vsi razumeli, kaj je dejansko rečeno.


ASP.NET: Kaj je to?

Za začetek pa se pogovorimo o samih orodjih. Na splošno velja, da je ASP.NET dovolj zmogljivo orodje za hitro ustvarjanje spletnih aplikacij, ki je danes vključeno v skoraj vse znane različice platforme Microsoft .NET Framework.
Ista zbirka orodij vsebuje specializirana orodja v obliki spletnih storitev, programske infrastrukture in modelov programiranja.
Mnogi menijo, da je ta tehnologija določen naslednik ASP. Kaj je očitno podobnost, in prav zato, ker se verjame, da se mnogi programerji zlahka premaknejo iz zastarele platforme, da bi uporabili novejšo. V bistvu pa so razlike med obema okoljema pomembnejše, kar je še posebej izrazito pri organizaciji notranje strukturerazvojno okolje in varnost. Kljub navidezno sodobnim pristopom k ustvarjanju spletnih strani in aplikacij, vgrajenih v to platformo, mnogi programerji obravnavajo to z očitnim nezaupanjem, raje imajo orodje PHP ali kaj podobnega. Nekateri pregledi kažejo, da celo izboljšano razvojno okolje ASP.NET Core ne shrani situacije. Ali tako, potem poskusimo ugotoviti.


Zakaj uporabljati ASP.NET v praksi?

Ampak to so bili vsi običajni stavki. Povprečni uporabnik mora poznati praktični pomen uporabe takega orodja. V najenostavnejšem primeru je ASP.NET za strokovnjake zelo dobro orodje za hitro ustvarjanje dinamičnih spletnih strani, ki se bistveno razlikujejo od statičnih (ASP). Včasih so spletne storitve vključene tudi v vsebino strani HTML, prav tako pa lahko preprosto ustvarite orodje ASP.NET.
Ob vsem tem je treba jasno razumeti, da je vse to zelo tesno povezano z Microsoftovo platformo. NET Framework in deluje izključno v okolju run-of-environment (CLR Environment), ki temelji na prevedenih jezikih. Da bi bilo bolj jasno, poskusimo videti, kaj so statične in dinamične strani, prav tako pa se osredotočamo na varnostna vprašanja.

Glavne razlike med dinamičnimi spletnimi stranmi in statičnimi

Zato lahko rečemo, da je to ASP.NET mogoče označiti kot razširjen nabor orodij, modulov in obrazcev, ki vam omogoča hitro ustvarjanje spletnih aplikacij na strani strežnika, ki lahko dinamično medsebojno sodelovanjestrežnik, ki gosti stran ali storitev, in brskalnik, s katerega se uporabnik prijavi v internet. Toda kakšna je razlika med dinamičnimi in statičnimi stranmi? Statična stran, napisana v HTML, prvotno vsebuje samo tiste elemente, ki so bili določeni neposredno v njegovi kodi, kar pomeni, da se ne spreminja v času. Kaj pa, če boste morali razviti stran ali aplikacijo, ki bo na primer prikazovala dnevni menjalni tečaj?
Če uporabljate statično stran, ustvarjeno včeraj, je danes že zastarela. Toda na dinamični strani se bo števec tečaja le spremenil. To je seveda najpreprostejši primer, ker je tehnologija dejansko veliko bolj zapletena. Poleg tega, če ste že opazili, da pri ustvarjanju strani in storitev te vrste lahko opazite, da se v določenem smislu samo-posodabljajo zaradi prisotnosti vgrajenih modulov, ki spremljajo spremembo določenega parametra.

Zgodovina ustvarjanja

Prva omemba ASP.NET se nanaša na leto 1997, ko je Microsoft uvedel prvo različico strežnika IIS, ki se je nanašala na možnost neke vrste izolacije vsebine od oblikovanja, da bi lahko napisali tako imenovano "čisto" kodo. . Prvotno se je projekt imenoval XSP, toda to, kar je v kratici pomenilo črka "X", za mnoge še vedno ostaja skrivnost. Ampak tukaj je treba razumeti, da je tehnologija sama takrat temeljila na Sun Microsystems, patentiranem Java programskem okolju, zato ni presenetljivo, da je bila sama platformav tem jeziku. toda z izdajo okolja CLR (Common Language Runtime) in ogrodja .NET so se prvotna načela začela izboljševati, kar je na koncu pripeljalo do nastanka orodij ASP.NET, ki kljub temu, da jih uporabljajo mnogi sodobni programerji, kdorkoli tam govorili o platformi za staranje.

Načela uporabe in varnosti

Kar zadeva ključne komponente te platforme, omogoča pisanje "čistih" kod v katerem koli programskem jeziku, ki je del ogrodja .NET Framework (na primer, C #, J #Script .NET , VB .NET itd.). Hkrati pa delno izvajanje izvršljive kode v procesu oblikovanja strani temelji na tako imenovanem abstraktnem modelu programske opreme Web Forms. Poleg tega uporaba pooblastila ASP.NET IIS bistveno poveča varnost interakcije med strežnikom in odjemalcem na podlagi protokola HTTP.
Arhitektura API za članstvo omogoča uporabnikom, da upravljajo celo podatke iz drugih virov, kot so SQL Server ali Active Directory. Enako preverjanje pristnosti se opravi na račun posebnih obrazcev ali neposredno prek sistema Windows IIS.

Prednosti pred ASP

V smislu prednosti pred svojim predhodnikom ima ta platforma nekatere nedvomne prednosti. Na primer, hitrejša izvedba prevedene kode, vse napake pa so še določene v začetni fazi razvoja, izboljšana obdelava napak v končnem programu, hiter razvoj spletnih aplikacij je postalo mogoče zaradi uporabe niza namenskih predlog, knjižnic razredov in kontrol, ki so se pojavile. sposobnost pisanjaizvorno kodo v kateremkoli jeziku, ki podpira .NET itd. Poleg tega je mogoče posebej omeniti, da je zdaj mogoče v celoti ali delno predpomniti strani, da bi povečali produktivnost in hitrost prenosa v brskalnikih, uporabili master-strani in razširljive modele dogodkov, kontrol in obdelave poizvedb, kot tudi uporabo vgrajene podpore AJAX.

ASP.NET Core

Ta podružnica pri razvoju glavne platforme je v bistvu ohranila enaka načela, kot so bila določena v ASP.NET. Kaj je to v smislu izboljšav?
Samo to, da je Core praktično popolna protipostavka ASP.NET, vendar je odprtokodna in temelji na vzorcu MVC. Poleg tega je sama platforma postala bolj poenotena glede na druge programe, ni potrebe po tesnem vezanju na System.Web.DLL in IIS ter ima svoj vgrajen komplet orodij za zagotavljanje izvajanja odvisnosti. Poenotenje pa je omogočilo optimizacijo uporabe metode Main in zagon spletnega dela aplikacije.

Razmerje med ASP.NET in okvirjem

Kot je bilo že omenjeno, ima ASP.NET dokaj strogo vezavo na glavni okvir, ki je bil prvič opazen, ko je bila izdana platforma 1.0. Sam okvir služi kot nekakšno orodje za standardizacijo za klicanje izzivov. Okolje CLR vam omogoča, da uporabite en niz storitev, ne glede na uporabljeni programski jezik.

Nekatere odtenke namestitve

Kar zadeva namestitev platforme in razvoj spletnih aplikacij .NET, večina strokovnjakov priporoča, dainicializirajte namestitev ASP.NET različice 2.0. Ta sprememba se lahko uporablja na skoraj vseh namiznih in strežniških različicah operacijskega sistema Windows s spremljajočimi servisnimi paketi, ki se začnejo z operacijskim sistemom Windows 2000. Vendar pa je zaželeno, da se najbolj popolne strani namestijo samo na Windows Server.

Ali lahko brez ASP.NET?

Namestitev ASP.NET je nepotrebna pri uporabi izdaje Visual Studio .NET 2005 ali novejše različice.
Ta niz vsebuje posebno komponento Visual Web Developer Express Edition, za katero zadostuje samo osnovni okvir .NET. Sistemske zahteve so videti zelo skromne (600 MHz CPU 128 MB RAM), da ne omenjamo, da je za namestitev vseh komponent, vključno z dokumentacijo, potrebnega približno 13 GB prostega prostora na disku, vendar bo med namestitvijo VWD samodejno prenesel iz interneta še 120 MB Ne manj pogosto pa lahko vidite priporočila za izbiro MS WebMatrix - programa, ki združuje spletni strežnik in urejevalnik HTML, za katerega je tudi neobvezna namestitev ASP.NET. Vendar pa je po mnenju večine strokovnjakov ta urednik malo neprijeten zaradi dejstva, da nenehno zahteva shranjevanje tistih datotek, ki sploh niso bile urejene. Vendar, kaj app za uporabo kot glavni, vsak programer ali spletni razvijalec odloči zase. Tukaj pa je prepogosto izbira v prid rešitve odvisna od smeri spletne aplikacije ali strani, ki jo ustvarjate, in od orodij, ki jih boste bolj praktično uporabljali.

Epilog

Tukaj je kratek povzetek vsega, kar je povezano z opisom platforme inASP.NET orodje. Kaj je in kaj mora biti, se zdi, malo jasno. In na splošno, opis, še posebej s prinašanjem številnih primerov, se lahko še nadaljuje in nadaljuje, vendar povprečni uporabnik, ki nima posebnega koncepta o ASP.NET, ne bo storil ničesar. Za prvega poznavalca bo dovolj tega, kar je bilo navedeno zgoraj. Če želite razumeti bistvo uporabe takšnih orodij v spletnem programiranju ali oblikovanju, je bolje prebrati razširjeno dokumentacijo, tudi na uradnih virih razvijalca, da ne omenjamo pomembne vsebine referenčnega sistema, ki je predviden za vse nameščene programske opreme tega tipa v svojem .

Sorodne publikacije