Kako obnoviti poškodovano datoteko s programom?

Ni treba reči, da je pri uporabi računalnikov mogoče najti situacijo, v kateri je zaradi njihove škode nemogoče odpreti dokumente. Enako velja za delo nameščenih programov in celo za celoten operacijski sistem, ko se pojavi sporočilo, da datoteke ni mogoče odpreti. Kako popraviti poškodovano datoteko katerekoli vrste? Za to lahko veliko uporabnikov samo ugiba. Kljub temu pa obstajajo zelo preproste metode, ki omogočajo takšne operacije. Razmislite o najpogostejših situacijah.

Kaj so poškodovane datoteke?

Preden odpravimo težavo, kako popraviti poškodovano datoteko, bomo določili, da so to naslednji objekti.
Pravzaprav so navadne datoteke, v katerih je zaradi nekaterih napak (programske ali fizične) notranja struktura pokvarjena, zaradi česar je njihova uporaba nemogoča. Razlikujte delno in popolno škodo. V prvem primeru se del podatkov v datoteki shrani, v drugem pa se izvede temeljna sprememba.

Vzroki za neuspeh

Toda kaj lahko povzroči tako neprijeten pojav? Običajno gre za kršitev trdih diskov ali aplikacij za zapiranje v sili v primeru, ko sistem ali program preprosto fizično ne obdeluje velikih količin podatkov, nenadnih izpadov električne energije, učinkov virusov itd.

Virusi in njihovo posledice intervencije zdaj ne bodo upoštevane. Toda za druge primere,Zlasti za sistemske datoteke sistema Windows, pisarniške dokumente ali večpredstavnostne vsebine obstaja nekaj preprostih načinov obnovitve.

Kako popraviti poškodovane datoteke sistema Windows?

Začnimo s temeljem - sistemske datoteke, brez celovitosti, ki jih bo Windows delal z napakami ali pa sploh ne bo deloval.
Glavna metoda, ki vam omogoča, da rešite problem, kako popraviti poškodovano datoteko (e) operacijskega sistema, je uporaba univerzalnega orodja, ki je na voljo v katerem koli operacijskem sistemu. To je vrnitev v prejšnje stanje, ki ga lahko prikličete iz razdelka za arhiviranje in obnovitev ali poškodovanega sistema ob zagonu, ko se povrnitev na določeno točko samodejno zažene.

Zagonske zapise lahko uporabite tudi s tipko F8 (za Windows 10 je ta proces nekoliko bolj zapleten), kjer je iz začetnega menija izbrana zadnja delovna konfiguracija. Če se operacijski sistem zažene v normalnem načinu, mora biti prenos izveden v varnem načinu ali v namestitvenem mediju, nato pa uporabite ukaz sfc /scannow, ki je vnesen v ukazno vrstico, preneseno v sistem, ki je potrebna za zagon kot skrbnik. Če je zagon iz izmenljivega medija, bo ukaz trajal dlje: sfc /scannow /offbootdir = C: /offwindir = D: okna (C je particija z nameščenim sistemom, vendar je lahko črka pogona drugačna).
V nekaterih primerih, ko se sistem zažene, lahko uporabite zbirko DLL, ki nalaga manjkajoče ali poškodovane knjižnice dinamičnih sistemov. Toda za to bi morala biti aktivna internetna povezava.

Obnovitev arhivov

Pogosto lahko naletimo na poškodbe stisnjenih imenikov, imenovanih arhivi, ko arhivisti sporočijo, da jih ni mogoče odkriti (pogosto z napakami CRC).
Kako obnoviti poškodovano datoteko te vrste? V ta namen se uporabljajo moduli samih programov. Na primer, v delujoči aplikaciji WinRAR, ki uporablja gumb za brskanje, morate najti želeni predmet, ga označite in kliknite gumb hitrega popravka v zgornji vrstici. Nato preprosto izberete mesto, kamor bo shranjena urejena datoteka, njeno obliko in počakajte, da se postopek obnovitve konča.

Kako obnoviti poškodovano datoteko Word ali Excel z uporabo MS Office

Še en neprijeten problem je škoda na pisarniških dokumentih. Poglejmo, kako popraviti poškodovano datoteko Excel ali Word (čeprav je ta metoda uporabna za vse Officeove dokumente). Praviloma imajo vse aplikacije privzeto samodejno shranjevanje v določenih časovnih presledkih, zato boste, če ste pomotoma zaprli program in ga znova zagnali, pozvani, da obnovite nedavni dokument.
V primeru drugih datotek morate najprej zagnati želeno aplikacijo in uporabiti odprtje datoteke z izbiro poškodovanega predmeta. Nato uporabite gumb za odpiranje z možnostjo odpiranja in obnavljanja. Vsak pisarniški program dovolj hitro obnovi poškodovane datoteke (vse je odvisno od količine podatkov).

Orodja tretjih oseb za popravilo poškodovanih pisarniških dokumentov

Če obnovitev s pomočjo uredniških urednikov ni dala rezultata, lahkouporabite pripomočke, kot so Word Repair Free, Easy Office Recovery ali Office Fix.


Prvi pripomoček je brezplačen, drugi je brezplačen. Z njihovo pomočjo lahko shranite le določeno število datotek, v tretjem pa je možnost ustvarjanja posnetka zaslona za nadaljnjo pretvorbo grafičnega formata v besedilno ali preglednico.

Večpredstavnostne aplikacije

Multimedija še zdaleč ni enostavna. Vendar pa lahko z manjšo škodo in v tem primeru najdete izhod.
Pri videoposnetku najpreprostejša različica uporablja paket HD Video Repair Utility - brezplačen program, ki popravlja poškodovane datoteke v kateri koli obliki, ki se izvaja kot prenosna različica, ki ne zahteva namestitve. Prvič, gumb Izberi film izbere predmet, nato pa se pritisne gumb Skeniraj. V prvi fazi lahko resna napaka povzroči napako. Nato uporabite gumb Izberi referenčni film in tako rekoč vstavimo običajno datoteko v program in nato ponovno pritisnite gumb za skeniranje. Na koncu postopka se imenik z obnovljeno datoteko najprej pojavi v imeniku. Bistvo procesa je, da na podlagi analize strukture normalnih datotek program "spozna" obnovo poškodovanih predmetov.
Kar zadeva grafiko, je vprašanje, kako popraviti tovrstno poškodovano datoteko, preprosto rešeno z uporabo pripomočka za popravilo datotek RS, ki lahko prepozna absolutno večino trenutno znanih grafičnih formatov.Uporaba je preprosta zaradi dejstva, da ima vgrajen "Master", zahvaljujoč kateremu bo lahko nepripravljeni uporabnik ali novice obvladal restavracijo. Včasih pri reševanju problema, na primer, kako popraviti poškodovane datoteke na bliskovnem pogonu (to je sama grafična oblika), lahko poskusite odpreti predmete v vgrajenem programu Windows in jih nato preprosto shranite na drugem mestu in zamenjati obliko. To je program, ki naj ne bi predstavljal posebnih zahtev za poškodovane datoteke in je sposoben odpreti tudi tisto, kar strokovni uredniki ne zaznavajo.
Ko govorimo o zvočnih datotekah, tu brez pomoči profesionalnih in polprofesionalnih avdio urednikov ne moremo, čeprav je mogoče najti preprosta orodja za analizo. V večini primerov preprosti programi ne učinkujejo, vendar v smislu obnavljanja zvočnih aplikacij, kot je Adobe Audition ali Sound Forge, ustvarjajo neprekosljive rezultate. Sam proces je videti precej zapleten, zato ga sploh ni treba ustaviti.

Zaključek

Če povzamemo, je vredno reči, da popravljanje poškodovanih datotek v skoraj vseh oblikah ni tako težka naloga. Vendar smo samo pogledali na glavne vrste datotek, ker opisati vse v enem članku ne bo delovalo. Izbrane tehnike so namenjene uporabnikom, ki se niso nikoli srečali s takšnimi težavami in jih je enostavno uporabljati.

Sorodne publikacije