Kaj je ostranjevalna datoteka in zakaj je potrebna? Datoteka ostranjevalnega programa Windows 10

Večina običajnih uporabnikov se ne zaveda dejstva, da je ostranjevalna datoteka, imenovana pagefile.sys, na splošno neznana, čeprav so morda slišali za tak koncept kot navidezni pomnilnik. Toda napredni uporabniki, ki se ukvarjajo s fino nastavitvijo Windows sistemov, so zelo jasni glede tega, kaj je sistemska komponenta, katere operacije z njo je mogoče opraviti in za katere je nastavljena na optimalno velikost, tako da sistem deluje na usklajen način, kot je ura. Naslednji material je namenjen vsem tistim, ki želijo izvedeti več o tej komponenti in sami razviti optimalne nastavitve.

Kaj je ostranjevalna datoteka?

Začnimo z dejstvom, da je ta objekt pomembna sistemska komponenta, ki je prisotna v vseh sistemih Windows brez izjeme. Potrebujete swap datoteko na sistemu - težava je manjša. Tu je najpomembnejše razumevanje bistva tega, za kar je odgovoren.


In odgovoren je za urejanje uporabe tako imenovanega navideznega pomnilnika, ki ga lahko uporablja sistem s prekomerno obremenitvijo RAM-a, ko njegovi viri očitno ne zadostujejo za izvajanje prilagojenih nalog v obliki izvajanja programov in procesov. Upoštevajte, da to v glavnem velja za uporabniško definirane aplikacije, saj operacijski sistem na začetku "reže" del RAM-a za svoje potrebe, kar posledično zmanjšuje skupno razpoložljivo količino. Toda kako to deluje? Oglejmo si te procese bolj podrobno, še posebej, ne da bi uporabilitehnično terminologijo in pojasnilo, ki je čim bolj preprost in enostaven vsem uporabnikom v jeziku.

Kako deluje navidezni pomnilnik Windows 10 in ostranjevalna datoteka?

Tako se navidezni pomnilnik nanaša na rezerviran prostor na trdem disku s strogo določeno velikostjo, ki je naložen s komponentami programov, ki se izvajajo v odsotnosti operacijskega pomnilnika (RAM). Zakaj potrebujete vse to?
Predstavljajte si preprosto situacijo, ko tekoči operacijski sistem izvaja ogromno število lastnih procesov v ozadju, in tukaj uporabnik tudi zažene več programov, ki zahtevajo velike vire (na primer sodobna računalniška igra z vzporednim poslušanjem glasbe na programskem predvajalniku), vendar tudi pozabi zaprete druge aktivne programe, ki ste jih prej odprli. Jasno je, da RAM ni gumijast. In kje dobiti dodatne količine za dokončanje vseh potekajočih procesov, in celo tako, da celoten sistem ne visi v enem "popolnem" trenutku?

Tukaj je pomoč in pride virtualni pomnilnik, za katerega je ustrezna datoteka ostranjevalna (Windows 10 v tem primeru vzamemo samo kot primer, ker vsi operacijski sistemi te družine temeljijo na organizaciji in delovanju navideznega pomnilnika). popolnoma enako). Komponente programa (večina DLL-jev z dinamičnim obsegom), ko je pretočni RAM v istem rezerviranem območju, kjer proizvajajo nadzor nad drugimi elementi aplikacije. Količina rezerviranega prostora je odvisna od velikosti ostranjevalne datoteke (večinoma je enaka). VV nekem smislu je virtualni pomnilnik zelo podoben operativnemu. Toda tukaj je ena odtenka. Dejstvo je, da je hitrost dostopa do prenesenih komponent RAM-a včasih boljša od trdega diska, ne glede na to, kako hitri in super-moderni so bili. Zato lahko v takšni situaciji pride do zamude pri izvajanju nekaterih elementov programa, čeprav preprosta oseba take razlike ne bo opazila.

Dostopne nastavitve

Pa poglejmo, kako lahko pridemo do osnovnih nastavitev in se odločimo, katere akcije lahko naredimo s komponento pagefile.sys.
Sama komponenta sistema kot navadna datoteka se vedno nahaja v korenu sistemskega diska, particije ali logične. Zato je enostavno sklepati, da za vsako particijo v sistemu obstaja lastno rezervirano področje in neodvisna ostranjevalna datoteka. Če se želite pomakniti do osnovnih nastavitev in nastavitev v primeru operacijskega sistema Windows 10, morate sistemsko particijo prek menija PCM na ikoni računalnika v običajnem Raziskovalcu poklicati z izbiro lastnosti in pojdite na napredne možnosti (povezava na levo).
V zavihku "Napredno" v razdelku Učinkovitost se pritisne gumb "Možnosti", po katerem se drugi gumb na kartici "Dodatno" klikne na gumb za spremembo možnosti navideznega pomnilnika.

Katere ukrepe je mogoče izvesti s komponento pagefile.sys?

Torej, nastavitve, ki smo jih vnesli. Toda kako nastaviti ostranjevalno datoteko za optimalno delovanje sistema, ker so možnosti neaktivne?
To je običajen pojav. Primer vker najprej sistem sam določi zahtevano velikost, odvisno od konfiguracije opreme, zlasti od količine RAM-a. Če pozorno pogledate, se nad vrstico samodejne izbire glasnosti prikaže kljukica. Tako bo odstranitev kljukice omogočila dostop do zahtevanih nastavitev. Praviloma je vrstica manjša od velikosti izbranega sistema, v spodnjem polju pa sta določeni najmanjša in priporočena velikost.

Spreminjanje privzete velikosti

Če želite nastaviti obseg izmenjevalne datoteke, morate aktivirati velikostno nalogo in vnesti vrednosti v polja za rob in največjo velikost. Kaj pa?
Na splošno vprašanje, kako nastaviti ostranjevalno datoteko, ima več možnosti za odgovore. Nekateri priporočajo, da upoštevate nepriljubljena skupna pravila, drugim pa priporočamo uporabo drugih nastavitev. Zlasti ena najbolj optimalnih rešitev, če se odločite za nastavitev lastnih možnosti, bo velikost naloge, ki ustreza polovici priporočene vrednosti.

Priporočeni optimalni parametri

Vendar pa je problem, kako spremeniti ostranjevalno datoteko, na nasprotni strani medalje. Ni skrivnost, da v sodobnih konfiguracijah z zelo velikimi količinami RAM-a, lahko to storite brez uporabe navideznega pomnilnika. Če na primer uporabljate 8 GB ali več RAM-a, je uporaba navideznega pomnilnika popolnoma neupravičena, čeprav Windows priporoča, da velikost nastavite na 1905 MB na trenutno vrednost 1920 MBNajmanj 16 MB. Na splošno je splošno načelo: več RAM-a, manjša je velikost ostranjevalne datoteke. Če parametre, ki se štejejo za optimalne v razmerju RAM (RAM) /VP (navidezni pomnilnik) v gigabajtih, pripišemo takole:
 • 8/0;
 • 6/05;
 • 4/1;
 • 2/15;
 • 1/2;
 • 05/25.
 • Ali je primerno onemogočiti virtualni pomnilnik?

  Dejstvo, da je taka ostranjevalna datoteka in njena priporočena velikost nekoliko obravnavana. Zdaj pa poglejmo vprašanja, povezana z njeno prekinitvijo, vendar se najprej držimo tipične napake nekaterih uporabnikov glede velikosti. Napačno je verjeti, da bo povečanje velikosti navideznega pomnilnika močno povečalo hitrost sistema. Kot smo že omenili, se dostop do RAM-a izvaja z večjo hitrostjo kot trdi disk. Poleg tega lahko pri nalaganju s prevelikimi količinami dobite situacijo, ko bo sistem v celoti prezrl RAM in uporabil VP. Posledično boste prejeli ne povečanje, temveč zmanjšanje zmogljivosti. Ampak brez ostranjevalne datoteke, lahko to storite tudi pri konfiguracijah z nizko porabo energije, seveda, če ne pričakujejo uporabe težkih programskih izdelkov. Na primer, Windows 10 na računalniku z 2-jedrnim CPU-jem srednjega razreda in 2 GB RAM-a odlično deluje brez navideznega pomnilnika. Za "Office" več in ni potrebno.
  Kako onemogočiti swap datoteko? Samo označite vrstico "Ni datoteke."paging ", shranite spremembe in znova zaženite sistem. Vendar potrebujete ostranjevalno datoteko, ki jo uporabnik sam izbere.

  Vprašanja o fizičnem brisanju

  Nekateri še posebej radovedni umi poskušajo odstraniti to komponento z uporabo drugačne vrste prebrisanega primera, ki si daje dodatne pravice ali uporablja programe za odklepanje zasebnega dostopa. Ne pozabite! Vključevanje v takšne govore je strogo prepovedano! Potem, kar se imenuje, ne izberite greha.

  Namesto zamisli

  To je pravzaprav vse, kar je ostranjevalna datoteka. Optimalna velikost se lahko izvede v skladu z danimi priporočili in ni vedno primerno upoštevati nasvete sistema Windows. To opozarjajo številni strokovnjaki za konfiguracijo sistema. Kot je za odklop, res, če ne boste uporabili virov, intenzivnih programov ali sodobnih iger, lahko to storite brez navideznega pomnilnika. Sistem samo zmaga.

  Sorodne publikacije