Grafična kartica AMD Radeon HD 6800 Series: funkcije, primerjave s konkurenti

Grafične kartice AMD Radeon HD 6800 Series - to je serija grafičnih čipov podjetja AMD, ki so bili nekoč zelo priljubljeni. Danes se lahko te video kartice uporabljajo v zastarelih sistemih in so v skladu s sodobnimi standardi tiste z nizko zmogljivostjo. Vendar pa značilnosti AMD Radeon HD 6800 serije omogočajo uporabo teh čipov v običajnih stacionarnih računalnikih, kar je izziv za uvedbo sodobnih iger.

Pojav serije

Ljudje, ki gledajo novice, vedo, da AMD redno posodablja serijo grafičnih čipov. 2010 ni bila izjema, nato pa je bila serija grafičnih kartic AMD Radeon HD 6800 Series, ki je bila impresivna. Modeli te serije so zamenjali vodilni v tem času z Radeon HD 5870. 22. oktobra je bil predstavljen prvi model iz te serije. Nato je med predstavo vzela pozitivne ocene. Upoštevajte, da se je ta kolut končal z rebrandingom. Začenši s to serijo, so bile grafične kartice proizvajalca imenovane AMD, ne ATI.

Poglejmo, kakšne so lastnosti AMD Radeon HD 6800 Series in kaj je dobil ta ravnilo? Spomnimo, da je v seriji 2 predstavljena video kartica - model HD6850 in HD6870. Po mnenju razvijalcev je številka 8 v naslovu prenehala označevati vodilne cilje grafične kartice te serije, odkar se je pojavila linija 6900.

Značilnosti grafične kartice AMD Radeon HD 6800 Series

Začnimo z očitnimi spremembami. Novi procesor Barts je bil uporabljen v seriji. Že iz predstavitve je bilo jasno, daAMD je na drugačni razvojni poti, ki se razlikuje od izbrane Nvidia poti. Če razvijalci Nvidie zasledujejo moč in zmogljivost svojih platform, AMD raje doseže ravnovesje med stroški in zmogljivostjo. Pred tem je ATI določil trende razvoja grafičnih čipov, nato pa je pod okriljem AMD razvijalec stopil nazaj. Popolnoma natančno je grafični procesor Barts šibkejši od svojih predhodnikov - lastnosti in na papirju. Dejstvo je, da so razvijalci izbrali način za poenostavitev arhitekture, da bi zagotovili zanesljivost in ustvarili ravnotežje med zmogljivostjo, ceno in hitrostjo. Zaradi preprostosti arhitekture je Barts manjši in enostavnejši od strukture, njegova zmogljivost pa omogoča, da se pripiše le grafični kartici podjetja AMD. To je državni medij, ki ima v lasti 1 GB grafične kartice AMD Radeon HD 6800 Series. Njihove značilnosti so naslednje:

 • Podpora za verzijo strežnikov Directx 11 in 5.
 • Zmogljivost pomnilnika na obeh modelih serije je 1 GB.
 • Frekvenca grafičnih kartic HD6850 in HD6870: 775 MHz oziroma 900 MHz.
 • Pogostost pomnilnika HD6850 in HD6870: 1000 MHz in 1050 MHz.
 • Širina pomnilniškega vodila: 256 Beat v obeh modelih.
 • V času predložitve so stroški za karte znašali 180 in 240 dolarjev za modele 6850 oziroma 6870. Danes te grafične kartice niso izdelane, zato je njihova cena veliko nižja. Da, in te žetone lahko kupite samo iz rok.

  Razlike med HD6850 in HD6870

  V tej vrstici je AMD Radeon HD6850 mlajši. Tukaj so lastnosti v primerjavi s starejšo kartico obrezane.Poleg tega je tukaj vse šibkejše, vključno s hladilnim sistemom. Zaradi nižje zmogljivosti in šibkega hladilnega sistema, temperatura AMD Radeon HD 6800 serije pod obremenitvijo, še posebej model HD6850 ostaja enak. In to je očitna pomanjkljivost tega modela.
  Če primerjate rezultat testiranja tega čipa v programu 3DMark s čipom HD6870, bo rezultat slednjega višji za 2-3 tisoč točk. CHARACTER razlika v zahtevnih igrah, kot sta Crysis ali Far Cry 2, bo 10-15 SEC, kar je precej velika vrzel. Zato je razlika v ceni med temi karticami, ki je povprečno 60 $. Starejši model HD6870 je vreden konkurent tistega časa - HD5870 Top Video Card. Prednost te rešitve je nizka cena v primerjavi z Nvidijinim konkurentom in možnost uporabe funkcije DirectX11 v celoti. Vendar pa bodo rezultati testiranja te kartice in njena primerjava s konkurentom GTX 460 obravnavani v nadaljevanju.

  Konkurenti

  Glede na stroške v času izdaje in značilnosti, saj lahko glavni konkurenti linije predstavijo modele Nvidie - gre za grafično kartico GTX460 in GTX470. Njihove funkcije so nekoliko boljše od modelov AMD. Na primer, GTX460 in GTX470 imata jedra, ki delujejo pri 675 in 607 MHz, vendar je frekvenca pomnilnika višja - 1800 MHz v GTX460 in 1674 MHz v GTX470. Toda ključna značilnost GTX470 je 320-bitni pomnilnik GDDR 5, ki postavi to grafično kartico na glavo nad konkurenčni model AMD s 256-bitno širino vodila. Vendar je razlika v zmogljivosti minimalna. To pa potrjuje odlično optimizacijo komponentAMD grafične kartice in dobra programska oprema za to.

  Testiranje grafične kartice AMD Radeon HD 6800 Series 1024 MB

  Za testiranje je bila uporabljena naslednja strojna oprema:
 • Core i733 GHz CPU.
 • 6 GB DELOVNI RAM.
 • 64-bitni Windows 7.
 • V prvi raziskani igri Battlefield Bad Company 2 je bila rešitev AMD boljša. Grafična kartica HD 6800 je dosegla 30 FPS grafičnih maksimumov, GeForce 460 pa 22 FPS. In če je 30 FPS mogoče imenovati še vedno "igriv" rezultat, pri 22 sličicah na sekundo, ne bo mogoče igrati udobno.
  Vendar pa je v igri Aliens vs Stanje predatorjev je v korist GeForce. Grafika iz GeForce je pokazala 30 FPS pri maksimalni ločljivosti. In ko je testiranje igre na grafični kartici AMD HD6800 ločljivost je bilo treba zmanjšati na 1600h900, da bi dobili isto 30 FPS.
  Precej zahtevna igra Crysis Warhead je na obeh kartah začela delovati le pri nizkih ločljivostih zaslona. Testiranje iger samo posredno razume, katera grafična kartica je boljša. V tem primeru ni očitnega zmagovalca, oba modela pa sta vredni različici. Res je, da bo odločitev Nvidie stala malo več. Specifikacije AMD Radeon HD 6800 Series v vsakem primeru vam omogoča, da delujejo pri visokih nastavitvah grafike igre, ki je izšla v obdobju 2010-2013. Toda sedanje novosti grafične kartice te linije ne vlečejo.

  Slabosti ravnila

  Očiten minus obeh plošč je hrup pri delu, ki je povezan z neučinkovitim hladilnim sistemom. Navijanje ventilatorja pri polni moči je enostavno. To nam omogoča, da sklepamo, da razvijalci niso namenili dovolj pozornostihladilnega sistema, saj se ob visoki obremenitvi obeh čipov ventilator zelo močno dvigne in komajda prenaša toploto. Hkrati ne želite naložiti čipa, in ko uporabnik zasliši zvok iz sistemske enote, poskuša intuitivno ponastaviti nastavitve grafike na sprejemljivo raven.

  Sklep

  Nova linija serije HD 6800 naenkrat se je izkazala za dostojno in dvoumno. Obe grafični kartici sta uspešno vstopili na trg in pridobili pozitivne ocene, saj sta vzeli nišo med vodilnimi čipi in poceni grafičnimi karticami. V primerjavi z dražjimi rešitvami Nvidia so bili vzorci AMD boljši, kar bi lahko pojasnilo rast njihove priljubljenosti. Seveda je stvar cene. Treba je priznati, da je AMD sprejel najboljšo odločitev, da zagotovi skladnost cen in uspešnosti njihovih izdelkov. Ob upoštevanju ne najboljšega hladilnega sistema je bolje pozabiti na morebitno razpršitev teh čipov. Konec koncev je tudi pri največjih obremenitvah ventilator težko odstraniti toploto. Vendar pa je za poskuse pospeševanja najbolje uporabiti čipi iz Nvidie - skoraj vedno se izkaže, da so tišji in hladnejši.

  Sorodne publikacije