Kaj je predstavnostna datoteka? Datoteka, ki vsebuje zvočne, video, grafične ali besedilne informacije, kot tudi kombinacijo le-teh

Vsak uporabnik računalniških sistemov, mobilnih naprav ali interneta se sooča z multimedijskimi datotekami skoraj vsak dan. Kaj je predstavnostna datoteka? Predlaga se, da se to vprašanje podrobneje obravnava. Vendar pa razumevanje celotnega koncepta multimedije ni posebej zapleteno.

Kaj je medijska datoteka v splošnem pomenu?

Začnimo morda iz osnovnega. Multimedija običajno vključuje vse, kar je povezano z video datotekami, zvočnimi in grafičnimi datotekami ali njihovo kombinacijo, tudi z vsebino besedil. Tudi predstavitve Power Point, ki vsebujejo enega ali več zgoraj omenjenih predmetov, lahko v veliki meri pripišemo tudi nekakšni multimediji, čeprav se domneva, da je to predstavitev, ne multimedija, iz preprostega razloga takih datotek ne igra programska oprema ali "železni" igralci.


Te tri velike skupine predstavljajo glavne smeri celotne kategorije multimedije. Za vse tri razrede pa lahko podate tudi dodatno razvrstitev, tako da jih razdelite glede na obliko ali vsebino. Na primer, v kategoriji videa v smislu vsebine so lahko filmi, risanke, posnetki, videokasete, promocijski materiali, itd. V računalniškem svetu lahko računajo celo na ducate - na stotine. A govorimo oKaj je predstavnostna datoteka, je treba obravnavati ločeno za vsako kategorijo.


Avdio

Zvočne ali zvočne datoteke so ena največjih kategorij, ki združuje veliko število različnih formatov.
Ob zori njihovega nastanka in oblikovanja je bila prvotno uporabljena format PCM WAVE, ki ga je prvotno razvil Microsoft. Toda datoteke te vrste so bile zelo velike in so jih hranile na majhnih trdih diskih ali izmenljivih medijih v obliki enakih disket, kar je bilo precej problematično. Vse se je spremenilo, ko je bil razvit posebni kodek Fraunhofer MP3 Encoder, ki je omogočil stiskanje zvočnih informacij za zmanjšanje velikosti originalne datoteke WAV. Res je, z rahlo izgubo kakovosti na ravni zmanjšanja zvočnih lastnosti (hitrost vzorčenja, globina zvoka itd.). Vendar je danes MP3 format izboljšan, tako da ni samo nevidna razlika v zvoku, ampak včasih tudi datoteke tega standarda, na primer z bitno hitrostjo 320 kbit /s, ki je veliko boljša kot katera koli druga oblika. Če govorimo o tem, kaj je medijska datoteka avdio kategorija, lahko opazimo, da so pred kratkim zelo pogosti in priljubljeni formati:
 • MP3;
 • OGG;
 • WMA;
 • AIFF;
 • FLAC;
 • CDDA;
 • AC3;
 • AAC;
 • DTS;
 • DVD Audio in še veliko več.
 • Nekatere od teh oblik so neodvisne in jih lahko predvaja vsak igralec. Drugi so zvočni posnetki, ki so vdelani v videoposnetek. Če uporabljate še bolj specializirane formate glasbenih formatov (na primer format FLP za sekvencer FL Studio), se število povečaformati so preprosto neverjetni.

  Video

  Drugi velik razred je video. V tem primeru lahko video posnetki vsebujejo zvok, video, grafiko, besedilo (na primer podnapise) itd. V tej kategoriji formatov lahko tudi precej računate.
  Najpogostejše so:
 • AVI;
 • APK;
 • MP4;
 • DivX;
 • Xvid;
 • MOV;
 • MPG;
 • MPEG;
 • RealVideo;
 • SWF;
 • WMV;
 • 3GP, itd.
 • Vse to trenutno ni v seznamu. Vendar pa obstaja ena odtenka. To se zgodi, da predvajalnik ne predvaja medija te vrste. Zakaj? Ampak samo zato, ker vsak standard zahteva uporabo posebnih programov, imenovanih kodeki in dekoderji (to bo povedano ločeno).

  Grafika

  Končno, še en velik razred multimedije - grafika. Tukaj je mogoče mogoče najbolj izračunati vse vrste formatov. Poleg tega lahko razdelite nepremične slike in animacijo, ki je, čeprav spada v obliko grafikona, vendar je vsebina bližje videu, ali rastrskim in vektorskim slikam. Najenostavnejši primer je datoteka GIF. Mimogrede, enako se lahko razvrstijo kot ti mešane datoteke.
  Kar se samih grafičnih datotek, tukaj ni omejeno na standardne slikovne formate. Če upoštevate inženirske, oblikovne ali risarske programske pakete, kot je AutoCAD, se lahko njihovi "naravni" formati varno pripišejo tudi različnim grafičnim objektom.

  Mešani mediji

  Kaj je mešana medijska datoteka? Najlažji način, da to razložite, je primer PDF dokumentov, ki solahko vsebuje grafike in besedilo.
  Kljub temu, da za gledanje ali urejanje obstajajo posebni programi, kot je Adobe Reader, in ne standardna orodja, ki se uporabljajo za grafične podobe, tudi v nekem smislu predstavljajo eno izmed različic multimedije.

  Ustvarjanje medijev

  V zvezi z ustvarjanjem ali urejanjem večpredstavnosti vsaka kategorija vključuje posebna orodja v obliki ozko razrezanih urednikov ali programov, ki združujejo več možnosti.
  ​​Zvočne datoteke je mogoče ustvariti (posneti) ali urediti ne le v specializiranih programih, kot so Adobe Audition, Sound Forge ali ACID, ampak tudi z aplikacijami za videoposnetke, ki imajo poleg obdelave videa tudi orodja za urejanje zvoka. Eden od najmočnejših je program Sony Vegas Pro. Toda v resnici danes obstaja veliko takšnih programov na različnih ravneh. Seveda se vsi razlikujejo po svojih zmožnostih in strokovnosti rezultata. No, če pogledate v pripomočke za ustvarjanje in obdelavo grafike, je toliko, da se neizkušeni uporabniki izgubijo v tem ogromnem seznamu pri izbiri pravega pripomočka.

  Kodeki in dekodirniki

  Ločeno se je treba osredotočiti na kodeke in dekoderje, ki so potrebni ne samo za pravilno reprodukcijo večpredstavnosti nekaterih vrst, ampak tudi za pretvorbo formatov. V tem primeru lahko isti video kodek uporabite v vsakem pretvorniku za pretvorbo videa v avdio in obratno.
  K-Lite, ki lahko glede na spremembo vsebuje različna števila kodekov in dekoderjev, veljajo za najbolj priljubljene in najpogosteje uporabljene pakete s celotnim naborom potrebnih orodij. Najbolj popoln paket je K-Lie Mega Codec Pack, ki vsebuje absolutno vse dekoderje in kodeke, ki jih poznamo danes. Po namestitvi kakršnega koli kodeka video ali avdio dekoder je vgrajen v operacijski sistem, programi za predvajanje ali obdelavo večpredstavnosti samodejno, tako da ne bi smelo biti težav z njihovo uporabo. Samo v fazi namestitve morate zapisati vse, kar je potrebno namestiti.

  Sorodne publikacije