Kje in kako pravilno shraniti pnevmatike brez diskov?

Ne tako dolgo nazaj je bila spremenjena zakonodaja in naložena je bila globa za uporabo gume, ki se ne ujema s sezono. Posledično se je veliko lastnikov avtomobilov začelo zanimati za vprašanje, kje in kako pravilno shraniti pnevmatike brez diskov. Fotografija izdelkov, ki so vrženi v smeti, je impresivna. In vse to zaradi neustreznega shranjevanja.

Kaj je nevarno za pnevmatike?

Ker je odgovor na vprašanje, kako pravilno shraniti pnevmatike brez diskov, ne vemo vsi, je vredno poudariti dejavnike, ki vplivajo na njihovo stanje. Guma zahteva posebno nego. Neupoštevanje pravil skladiščenja izdelka hitro ne deluje. Posledica tega je, da morajo številni ljudje vsako leto spremeniti svoje pnevmatike. In ta užitek ni poceni.

Upoštevati je treba, da se pnevmatike bojijo nezadostne ali prekomerne vlažnosti, neposredne sončne svetlobe, močnih nihanj temperature in umazanije. Vse to lahko močno vpliva na stanje gume.

Odstranjevanje pnevmatik iz diskov

Torej, kako shraniti pnevmatike brez diskov? Najprej se morate pripraviti. Pri odstranjevanju gume s kolutov bodite pozorni na tovarniško označevanje. Rok uporabnosti izdelkov je treba navesti tukaj. Zadnji dve številki označujeta leto izdaje, prvi pa koledarski teden. Če bodo pnevmatike naslednje sezone 5 let ali več, bo potreba po njihovem skladiščenju izginila. Takšna guma je že prestala svoj mandat. Če je v zvezi s tem vse v popolnem redu, je treba pnevmatike opaziti. Pri tem se približuje barva, marker ali kreda. Torej nepozabite, kakšno kolo je bila ena ali druga pnevmatika. Ko bo sezona prišla, boste lažje odločili, kje in za katero pnevmatiko morate dati. Njihovo lokacijo lahko spremenite. Poleg tega sprememba osi omogoča bolj enakomerno obrabo tekalne plasti.


Pranje in ravnanje

Preden odgovorite na vprašanje, kako pravilno shraniti avtomobilske pnevmatike brez diskov, je treba pojasniti, kako jih pripraviti. Odstranjena guma mora biti dobro oprana in nato posušena. Na tej stopnji, od površine pnevmatik, je vredno odstraniti olje, ostanke oljnih produktov, prodnike, umazanijo in prah. Potem je priporočljivo, da pokrove obdelate s posebno raztopino, ki ima lastnosti konzerviranja. Ta izdelek lahko kupite v skoraj vsaki specializirani trgovini. Če ne razumete tega vprašanja, potem morate poiskati pomoč strokovnjakov. Treba je opozoriti, da snovi, namenjene obnovitvi barve gume, kategorično niso primerne. Pred uporabo raztopine skrbno preberite navodila. Pri obdelavi pnevmatik dosledno upoštevajte priporočila proizvajalca. V nasprotnem primeru lahko pokvarite pnevmatike. Na koncu je treba vsako pnevmatiko namestiti v plastično neprepustno vrečko, po možnosti temno barvo. Hermetično zapiranje ni mogoče, saj se bo oblikovala kondenzacija.

Shranjevanje v shrambi

Kako shraniti pnevmatike brez diskov: v garaži ali v hiši? Vsaka od možnosti ima svoje prednosti in slabosti. Če je potrebno, lahko gumo shranite na balkonu, v shrambi, v garaži in tako naprej. Vsako možnost je treba obravnavati ločeno.Skedenj je najboljši kraj za shranjevanje gume. V tej sobi ni velike razlike v temperaturi, kot tudi neposredna sončna svetloba. Poleg tega je izključena nevarnost stika gume z agresivnimi kemikalijami.
Za mnoge to območje ni primerno. Prvič, v večstanovanjskih stavbah nimajo vsi shrambe. Drugič, takšni prostori so majhni in niso vedno prostor za štiri pnevmatike.

Ali naj shranim v garaži?

Kako shraniti pnevmatike brez diskov poleti in pozimi v garaži? Treba je omeniti, da ne bo vsaka soba ustrezala. Stavba, v kateri bodo nameščene pnevmatike, mora biti ogrevana, skalnata in suha. Kovinska garaža ni primerna za skladiščenje zimskih pnevmatik, saj se čez dan močno segreje, ponoči pa se ohladi. Posledično pride do padca temperature, ki vpliva na stanje pnevmatik. Poletne pnevmatike ne priporočamo shranjevati v garaži brez ogrevanja. Temperatura zraka v takih prostorih hitro pada, stene pa so pogosto prekrite z zmrzaljo. Hladen zrak negativno vpliva tudi na stanje gume: začne se postopoma razpokati.

Skladiščenje na balkonu

Nekateri lastniki avtomobilov imajo na balkonu avto gume. Vendar pa ni vedno možno, da guma ostane tam. Kako shraniti pnevmatike brez diskov na balkonu? Če je zastekljena, se v notranjosti ustvari določena mikroklima. S tem se izognemo ostrim spremembam vlažnosti in temperaturi. Od sončnih žarkov pa zastekljeni balkon ne varuje.Pnevmatike priporočajo, da nekaj zaprete. V nasprotnem primeru guma ne bo delovala. Kar se tiče odprtih balkonov, pnevmatik ni priporočljivo shranjevati brez diskov, saj so praktično nezaščitene. Vsak dejavnik lahko negativno vpliva na stanje gume. Gre za umazanijo, dež in sneg ter temperaturne razlike, sončne žarke, vročino in mraz.

Kakšni so pogoji?

Torej, kako pravilno shraniti pnevmatike brez diskov pozimi in poleti? Najprej je vredno določiti sobo. V celoti mora izpolnjevati pogoje skladiščenja. Ohraniti mora stalno temperaturo. Poleg tega mora biti prostor dobro prezračen, suh in čimbolj čist.
Upoštevati je treba, da sončni žarki kot tudi zmanjšana vlažnost povzročajo sušenje gume. Kot rezultat, pnevmatike začnejo treskati. Pri visoki vlažnosti pnevmatike začnejo izgubljati elastičnost, kar lahko povzroči razpok materiala. Hkrati s prostim očesom ne moremo vedno upoštevati niti velikih razpok. Vlažnost je treba ohraniti na enaki ravni: od 55 do 65%. Če prostor nima prezračevanja, ga je treba prezračevati. Kar zadeva temperaturo, mora biti ta indikator blizu pogojev obratovanja izdelkov. Če boste obdržali zimsko gumo v vročini, se bo postopoma ponovila in začela drseti po ledu. Kot za poletne pnevmatike, potem se v mrazu posušijo in razpokajo. Najbolj optimalen temperaturni način je od 8 do 23 ° C. Seveda, nekaj pnevmatikin 35 ° C, vendar je to meja in ne dejstvo, da se bodo izdelki popolnoma ohranili.

Glavna pravila shranjevanja

V kakšnem položaju in kako pravilno shranjevati pnevmatike brez diskov poleti in pozimi? V skladu s pravili morajo biti takšni izdelki nameščeni le v navpičnem položaju. Da bi se izognili jahanju, se morate ustaviti. Pnevmatike lahko pritisnete blizu drug drugega. To bo prihranilo prostor. V mesecih je priporočljivo, da pnevmatike obrnete do trikrat, da se ohranijo okrogle. Strokovnjaki svetujejo, da se pnevmatike postavijo v polkrožne vdolbine. V tem primeru jih ni treba obrniti. Vendar pa je ustvarjanje takšnih pogojev v garaži, kleti ali na balkonu zelo težko. Kako prihraniti poletne pnevmatike brez diskov? Površina, na kateri bodo stale pnevmatike, mora biti suha in čista. Gume ne postavljajte blizu radiatorjev za ogrevanje in drugih virov toplote, kot tudi o agresivnih kemikalijah in naftnih derivatih.

Zakaj morate pnevmatike shraniti samo v pokončnem položaju?

Ker ni vse, kar zna shraniti zimske pnevmatike brez diskov, jih mnogi lastniki avtomobilov postavijo v vodoravni položaj, tako imenovani vodnjak. To je napačno in negativno vpliva na stanje gume. Poletnih pnevmatik tudi ni priporočljivo shranjevati v tem položaju. Guma postopoma začne deformirati, saj je neenakomeren tlak. Nekateri lastniki avtomobilov preprosto obešajo pnevmatike na vrvi ali na verigo do stropa. V tem primeru veliko izgubijo svoje lastnostihitreje, tudi če se obrnejo. Običajna pnevmatika ima obliko desnega kroga. Če so pnevmatike shranjene v napačnem položaju, postanejo eliptične, kvadratne ali diamantne oblike. Praktično je nemogoče, da bi te vrste gume tekale na diske.

Ali je vredno uvrstiti izdelke v svežnje?

Strokovnjaki priporočajo, da se vsaka pnevmatika namesti v netransparentni polietilenski paket za zanesljivejšo zaščito. Ni potrebno tesno vezati, saj lahko nastane kondenzacija, kar vpliva tudi na stanje gume. Vendar je najbolje, da uporabite posebne pokrove, ki gredo skozi zrak, in sončni žarki - ne. Podobne izdelke lahko kupite v vseh specializiranih trgovinah, ki prodajajo avtomobilske dele. Mnogim lastnikom vozil priporočamo, da pokrijejo pnevmatike, vzete iz plošč, več plasti apna, ne le od zunaj, ampak tudi od znotraj. Seveda bo takšen izdelek zaščitil gumo pred vlago, vendar bo odstranjevanje zelo težko. Poleg tega je apno škodljivo za avtomobilske pnevmatike.

Če ni prostora

Če nimate prostora za shranjevanje pnevmatik, se lahko obrnete na storitev, ki je specializirana za shranjevanje. Stane ne tako drago, za razliko od nakupa nove gume. Treba je omeniti, da takšno storitev zagotavljajo velika podjetja, ki se ukvarjajo s popravilom vozil. Vendar pa je pred sklenitvijo pogodbe vredno pogledati kraj, kjer bodo shranjene pnevmatike. Če ima električni grelec, visoko vlažnost, okna, plesen, umazanijo in prah, potem je treba opustiti storitve podjetja.

Sorodne publikacije