Kaj je VPN v telefonih? Kako konfiguriram svoj VPN?

Tehnologija zaščitenih navideznih zasebnih omrežij, navideznega zasebnega omrežja ali kratkih VPN je bila pred kratkim uporabljena ne samo na računalnikih, temveč tudi na mobilnih napravah, ki poganjajo določene operacijske sisteme. Za kaj je namenjen in kako nastavitev take povezave vzpostaviti na mobilnih napravah, preberite naprej. Priporočljivo je, da razumete tako tehnologijo kot tudi pravilno aktiviranje VPN na različnih mobilnih napravah.

Razumeti, kaj je VPN v telefonih

Pravzaprav ni bistvene razlike med tem, kaj pomeni dostop do interneta z uporabo VPN na stacionarnih računalnikih, prenosnih računalnikih, pametnih telefonih ali tablicah.
To je samo običajen tunel, ki je v skladu z načeli dela nekoliko podoben delovanju anonimnih proxy strežnikov, ki se sicer imenujejo anonimizatorji. Kaj je VPN v telefonih? To je orodje, ki omogoča spreminjanje zunanje naprave IP za dostop do zaklenjenih virov. Pri spreminjanju IP-ja se ustrezno spremeni lokacija uporabnika, ki poskuša vnesti določeno stran, do katere dostop na njegovem območju ni dovoljen. Poleg tega v tem primeru uporabnik ostane kot neprepoznan na spletu in njegovi podatki so v celoti šifrirani na podlagi WPA zaščite.

Res je, da je bilo le dobesedno, da je postalo znano, da se protokol WPA2 v večini primerov uporablja za povezavo prek Wi-Fi, kar ima precej resne ranljivosti, ki napadalcem omogočajo, da sledijo odhodnemu in vhodnemu prometu popolnoma in popolnoma.

Zakaj potrebujem VPN na telefonu?

Praktična korist uporabe povezave VPN je očitna, saj lahko uporabnik v glavnem obide kakršno koli zaklepanje, ki je naloženo določenemu viru, in ga obišče, kot da je geografsko locirano na območju, kjer je dovoljenje za dostop veljavno. Primeri vključujejo nekatere internetne radijske postaje v ZDA, ruske novice, ki so blokirane v Ukrajini, in še veliko več. Res je, da v državah, kot sta Kitajska in Severna Koreja, vprašanje, kako vzpostaviti VPN, izgleda popolnoma brez pomena, ker je za omejitev dostopa do istih družabnih omrežij ali celo za gostovanje video posnetkov YouTube uporabljena blokada na državni ravni, ki pomeni uporabo najmočnejših požarnih zidov in ne programska narava, in sicer "železna" oprema (sicer bi se zdrobili dlje časa).

Težave s povezavo

Prednosti pri uporabi takšnih tehnologij manjkajo. Vendar pa obstajajo njihovi problemi. Najpomembnejši med njimi je, da uporabljeni predor ne more istočasno spremljati različnih vrst omrežij, ki so povezane z internetom. Povezava lahko na primer izgine, ko spremenite Wi-Fi 3G /4G. Težava je bila pred kratkim odstranjena. Na namenskih VPN strežnikih je obstajalo posebno pooblastilo, ki je omogočalo izvajanje dvosmernega prenosa podatkov, ne glede na to, katero omrežje se trenutno uporablja. Tukaj je glavna prednost v tem, da v kriptografskem načrtu in virtualnem uporabniškem vmesniku pripomočka in operaterjevega omrežja terprotokol dostopa je postal enak.

Konfigurirajte VPN na napravah Android

Vse to pa je bilo zgolj teoretične informacije. Kaj je VPN v telefonih, smo nekoliko pogruntali, zdaj pa preidimo na praktični del. Kot je že jasno, ima vsaka sodobna mobilna naprava funkcijo, ki omogoča uporabo povezave VPN. Na napravah Android, kako konfigurirati VPN je najlažji način (in brez sodelovanja tretjih oseb):
 • Če želite to narediti, morate uporabiti poglavje o nastavitvah, pojdite na brezžične nastavitve in izberite "Druga omrežja".
 • Z dotikom na vrstico "Advanced" (imena se lahko razlikujejo glede na različico sistema) lahko vstopite v razdelek, ki vsebuje nastavitve VPN.
 • Ko kliknete gumbe, označene s znakom plus, se dodajo informacije o vseh razpoložljivih protokolih.
 • Na voljo je le, da izberete povezavo, ki jo potrebujete, prišli ste do uporabniškega imena in gesla ter se prijavite s svojo registracijo.
 • Aktiviranje VPN na napravah Apple

  Na napravah "apple" je delovanje z uporabo VPN videti nekoliko bolj zapleteno. Seveda lahko VPN aktivirate v nastavitvah v samodejnem načinu, vendar, kot kaže praksa, morate v večini primerov povezavo ročno nastaviti:
 • Po vnosu razdelka morate izbrati dodatek konfiguracije.
 • Določite vrsto zaščite (IPSec, L2TP, IKEv2).
 • Vnesite informacije o oddaljenem identifikatorju in proxy, uporabniško ime in geslo ter določite vrsto načina povezave (ročno alisamodejno)
 • Vse to je precej zapleteno. Ali je bolje uporabiti programčke, ki so posebej zasnovani za poenostavitev namestitve?

  Uporaba aplikacij tretjih oseb

  Danes jih je mogoče najti veliko. Dovolj mobilne naprave za prijavo v storitve AppStore ali Play Market in iskanje po kriteriju "VPN". Naslednji rezultati bodo morali sami izbrati želeni program, vsaj pogledati oceno prenosov. Kako vzpostaviti VPN na telefonu, pozna vsakega uporabnika. Preprosto pritisnite gumb za namestitev in počakajte na dokončanje prenosa začasne distribucije in namestitve glavnega programčka.
  Kar se tiče najboljših programčkov, je težko svetovati nekaj za vsak primer posebej. Na primer, orbot VPN odjemalec ali Tor Tor Torch teče precej dobro na sistemih, ki temeljijo na Androidu. Aplikacija Super VPN izgleda dobro. Za naprave Apple lahko uporabite isti brskalnik Onion, najprej ima vgrajen odjemalec VPN ali kaj drugega. Včasih je lahko uspešnost programa odvisna od proizvajalca pripomočkov. Tu ne morete uganiti, zato boste morali namestiti vsak applet in ga poskusiti v praksi. Toda v skoraj vseh primerih je namestitev popolnoma avtomatizirana (razen, da je izbira najbolj hitrega VPN-strežnika in potem ne vedno).

  Namesto naknadnega besedila

  Tukaj je kratek opis vsega, kar zadeva vprašanje, kaj VPN je v telefonih. Preprosto povedano, enako je kot pri stacionarnih računalnikih ali prenosnih računalnikih. V tem primeru operacijski sistem kot taka posebna vloga niigra To je le na mobilnih napravah, ki skoraj nikoli ne uporabljajo dostopa do anonimnih spletnih proxy strežnikov, saj je v tem primeru uporaba tehnologije tuneliranja s šifriranjem veliko lažja.

  Sorodne publikacije