Zakaj olje teče pod pokrovom ventila?

Motor je sestavljen iz več sestavnih delov. Največji od njih je blok in ročični mehanizem. Poleg tega je v zasnovi veliko manjših, vendar zelo pomembnih elementov. Eden od teh je ventilski pokrov. Na voljo je v različnih velikostih in konfiguracijah. Ampak ne glede na obliko na njem lahko tvorijo mastne lise. V današnjem članku bomo govorili o tem, zakaj olje teče pod pokrovom ventila in kako rešiti ta problem.

Značilno

Zakaj potrebujem ta izdelek? Ta element služi za zapiranje glave bloka in preprečuje izlivanje olja.
Kot je znano, med delovanjem motorja oljna črpalka proizvaja tlak do 4 ali več atmosfer. Olje se poškropi v vse votline, tudi v zgornje dele. To je razdelilna gred, nihalka in krmilna veriga. Za preprečitev škropljenja motorja s to maščobo je ta celotna konstrukcija pokrita s pokrovom.

Material

Prej je bil ta izdelek izdelan iz kovine. Ampak danes bolj in bolj priljubljena plastičnih izdelkov. Da, cenejši so v proizvodnji, vendar niso namenjeni za tako obremenitev. Posledica tega je, da zaradi pogostih padcev temperature in vibracij material izgubi svojo moč. Če ugotovimo razloge, zaradi katerih olje teče pod tesnilom pokrova ventila, se bomo še vedno vrnili k vprašanju materiala za izdelavo delov.

Način pritrditve

Element se lahko na glavo različno pritrdi. Obstajata dva načina pritrditve pokrova:
 • Na matice.
 • Na vijakihGBC
 • Med glavo in pokrovom je nujno položiti tesnilo.
  Izjema so le nekateri športni motorji. Pri tem je pokrov nameščen neposredno (s tem se doseže popolna gladkost kombiniranih površin). Na vseh civilnih avtomobilskih oblog se postavi iz tovarne in je sestavni del motorja.

  Vzroki

  Zakaj olje teče pod pokrovom ventila? Strokovnjaki poudarjajo več razlogov za ta pojav. To je lahko okvarjeno tesnilo, sam pokrov ali pritrdilni elementi. V nadaljevanju bomo podrobno razpravljali o vseh teh vprašanjih.

  Neprepustna tesnila

  To je eden najpogostejših razlogov, da olje teče pod pokrovom ventila. Chevrolet Lacetti ni izjema. Običajno se v teh krajih v avtomobilih uporablja gumijasto tesnilo. Snov se na koncu ruši in izgubi elastičnost. Z drugimi besedami, tesnilo postane "hrast". V redkih primerih lahko pride do puščanja zaradi razpok. Bolj zanesljivi izdelki so iz kortikalnega materiala. Ima dobre obratovalne lastnosti in popolnoma vzdrži temperaturna nihanja. Če olje teče pod pokrovom ventila na VAZ klasičnih modelov, je možno naenkrat namestiti dve tesnili. To bo ustvarilo bolj voluminozno blazino, ki bo preprečila prodiranje olja z zunanje strani.

  Kako sam zamenjati tesnilo?

  Upoštevajte ta postopek na primeru VAZ 2108-2115. Za to potrebujemo zobato in končno tipko "10", minus izvijač, novo tesnilo in nekaj časa. Torej, odprite pokrov inodvijte vijake za pritrditev kabla plina.
  Nato izmenično zavrtite matice, ki držijo pokrov ventila s tipko za konec. Odstranite dve jekleni podložki z gumijastim tesnilom. Z izvijačem z režami pokrijemo pokrov in ga odstranimo od zunaj. Očistite sklepe od ostankov starega tesnila. Uporabite lahko krpe, namočene v alkohol ali bencin. Potem posušite vse suhe in postavite novo tesnilo. Montaža se izvede v obratnem vrstnem redu.

  Koristni nasveti

  Nekatere blazinice so lahko slabe kakovosti. Zato je priporočljivo mazati rdečo tesnilno maso "Abro" za večjo učinkovitost spojnega mesta.
  Treba ga je postaviti na obe strani - na naslovnico in na HSBC.

  Težave v samem pokrovu

  Kot smo že povedali, je lahko izdelan iz različnih materialov. Lastniki avtomobilov se pogosto pritožujejo nad zanesljivostjo plastičnih prevlek. Sčasoma lahko izgubijo tesnost in včasih razpokajo. Tekoče olje pod pokrovom ventila "Nexia" 8 ventilov se pojavlja veliko manj pogosto kot na 16-ventilu. In vse zato, ker so bili prvi izdelani iz aluminija, drugi pa iz plastike.
  Toda kmalu se je proizvajalec popolnoma preoblikoval v plastiko in težave so postale pogostejše. Rešitev problema je v celoti zamenjati pokrov. Tesnilo ne more odstraniti razpoke. Pri nakupu novega pokrova dajte prednost kovinskim izdelkom. Tudi poceni aluminijasto dvojnik bo veliko boljši od originalne plastike.

  Preverite pritrditev

  Naslednja težava, zaradi katere olje teče pod pokrovom ventila"Opel" in veliko drugih avtomobilov - to je slaba kakovost montaže. Pokrov ni popolnoma pritrjen na površino, kot bi moral. Posledično se je izteklo olje pod pritiskom. Pri zamenjavi pokrova ali tesnila so pogosto dovoljene velike napake. Namestitev mora biti izvedena v skladu s shemo "cross-in-between", z upoštevanjem trenutka zamude. Prav tako je slab udar - lahko zlahka zlomite zatič.
  Pri sodobnih motorjih se kot priključki uporabljajo vstavki. Pritrdijo tesnila, ki ležijo v vodnjakih držal. Če je iz vijakov pokrova ventila pretok olja, morate rahlo skrajšati rokave in potem je problem rešen. Včasih se lahko tudi po opazovanju trenutka privijanja vijaki poslabšajo. Ponovno preverite njihova prizadevanja. Po potrebi privijte na želeno raven.

  Orodje za polnjenje olja

  Skozi pokrov ventila polnimo olje med običajnim delom. Ta izdelek je na vsakem avtomobilu. Čudno, vendar zaradi tega lahko pride pod olje, ki teče pod pokrovom ventila. Tudi pod pokrovom ima svoje tesnilo, ki izgubi svojo gostoto. Posledica je, da olje izteka na delujočem motorju. V praksi se to kaže v črnih lisah. Nato se te oznake držijo prahu. Rešitev problema je preprosta - zamenjava pokrova šobe za polnjenje olja.

  Prezračevanje ohišja motorja

  To je še en razlog, ki lahko povzroči ne le nestabilno delovanje motorja, temveč tudi zaplata na pokrovu ventila. Poleg tega se lahko problem pojavijo tudi z dobro izsušeno oblogo. Dejstvo je, daPri okvarjenem prezračevalnem sistemu okrova ročične gredi se njihov pritisk v sistemu poveča. Olje teče skozi vse tesnilne elemente, tesnila in tesnila. Pri številnih avtomobilih je v pokrov ventila nameščen majhen kup, ki lahko zadrži umazanijo, ki prihaja iz okrova ročične gredi na vrh. Sčasoma se zamaši, kar preprečuje normalno kroženje plinov. Posledično se v sistemu ustvari prekomerni tlak in izteka olje pod pokrovom ventila. Kako naj počistim to mrežo? Razmislite o delovanju na primeru 8-ventilnega avtomobila "Deu Nexia". Torej, najprej moramo odklopiti cev za prezračevanje ohišja motorja. Pritrdi se na ovratnik. Nato ponovno privijte vijake pokrova. Imajo samo 8 "do 10". Nato z notranje strani pokrova odstranite in očistite mrežni filter. Poleg tega izpirajte plin ali beli špirit do plinov na zadnji strani pokrova. Po čiščenju namestimo vse dele. Ne pozabite namestiti novega tesnila, saj stara ponovna namestitev ni podvržena (že je bila zaradi krčenja).

  Kakšne so posledice?

  Veliko lastnikov avtomobilov ne skrbi, da motor teče olje pod pokrovom ventila. Ne smemo pozabiti, da mazivo izzove ne samo pojav umazanije v praznem prostoru (ker je dobro za prah), temveč tudi druge težave. Da, olje lahko zadene časovni pas, zaradi katerega bo skočil na zob ali sled. Tudi mazivo prodre v izpušni zbiralnik. Ne bo nobenih posledic za motor, toda vonj po opeklinah po kratkem potovanju se bo zmanjšalNora si V vsakem primeru mora biti prostor za podcasting čist. Pojav olja je slab znak.

  Ali lahko raven olja pade v motor?

  Vse je odvisno od zanemarjanja problema. Torej, v nekaterih avtomobilih, lahko pokrov le malo "znoj", s porabo olja v motorju bo minimalna. Po nekaj časa pa bo mazivo prodrlo v velike količine. Kmalu bodo pokrili vse sveče in zvonec prenosa. Poraba olja bo približno eno in pol litrov za eno obdobje zamenjave (8-10 tisoč kilometrov).

  Kako pogosto spreminjam tesnilo?

  Kot pri vseh drugih tesnilnih materialih imajo tesnila svoja lastna sredstva. Gumijasti elementi se zamenjajo po 40 tisoč kilometrih vožnje. Cork - bolj iznajdljiv in se spreminja enkrat v 60 tisoč. Vendar so nekoliko dražji (približno 15 odstotkov).
  Treba je poudariti še en pomemben odtenek. Pri izdelavi katerega koli dela motorja, ki vključuje demontažo pokrova ventila, se je treba zavedati, da vgradnja sekundarne napeljave ne more biti (tudi če je skoraj nova). Ta element ne more več dati takega pečata kot prvič. Zato se lahko pojavijo težave zaradi uhajanja takoj po obiranju.

  Zaključek

  Torej smo ugotovili, iz kakšnih razlogov je treba priti pod pokrovom ventila. Kot lahko vidite, je mogoče vse težave rešiti brez pomoči tretjih oseb. Pravočasna rešitev problema bo podaljšala življenjsko dobo motorja in vsebovala ogromno prostora.

  Sorodne publikacije