Kaj je tasolol in zakaj je potreben? Hladilno sredstvo za vozilo

Skoraj vsak bolj ali manj izkušen voznik ve, kaj je tosol. Ne vem tega ali dekle ali voznikov začetnikov, ki vozijo za kratek čas. Toda prej ali slej bo treba razumeti, kakšna je tekočina. To je potrebno vedeti, saj je celo v navodilih za avto za lastnika označena priporočena količina loja v sistemu. Predvideva se, da mora ta raven nadzorovati lastnik.

Kaj je tasol? In kakšna je njena vloga?

Tosol je ime hladilnega sredstva (enako je tudi sredstvo proti zmrzovanju), ki se uporablja v hladilnem sistemu motorja. Glavni namen te tekočine je odstraniti toploto iz motorja. Dejstvo je, da se motor pri delu zelo segreje in v primeru pregrevanja njegovih delov lahko pride do okvare. Thistle kroži po motornem sistemu, odstrani toploto iz motorja, prenese na radiator, kjer se hitro ohladi z nasprotnimi vetrovi. Nato že ohlajen tosol ponovno vstopi v motor in ponovno vzame toploto.

Normalna voda lahko to nalogo opravi poleti, pozimi pa lahko zamrzne. Njegova zamrznitev bo privedla do nastanka ledu in njegove širitve. Zato lahko cevi, v katerih voda kroži, počijo. Ampak antifriz ali tosol ne zamrzne zaradi posebnih dodatkov v sestavi. Zato se lahko uporabljajo tudi pozimi. Takšne hladilne tekočine so v vsakem avtomobilu - brez njih je delo motorja z notranjim zgorevanjem nemogoče. Ampak vredno jePojasnite, da je sončnično olje staro ime tekočine. Danes se uporablja izraz "antifriz". V bistvu je to eno in isto, samo ljudje jo imenujejo drugače.

Lastnosti Tosola

Tosol lahko zaradi svojih lastnosti zagotovi učinkovito odvajanje toplote pozimi in poleti:
 • Ne zamrzne niti pri negativnih temperaturah.
 • Ne utripa.
 • Ne vre v ekstremnih in visokih temperaturah motorja (več kot 100 stopinj).
 • Ne vstopa v kemične reakcije z materiali, ki so v stiku s hladilnim sistemom.
 • Nevreden za pogoje obratovanja in skladiščenja.
 • Ima visoko toplotno zmogljivost in toplotno prevodnost.
 • Vse to nam omogoča izkoriščanje sončničnega olja pri vsaki temperaturi zraka na ulici. Opozoriti je treba, da se žafranike pri nizkih temperaturah ne sme zmrzniti in pri visokih temperaturah vreti, nekateri vozniki pa se pritožujejo, da ekspanzijska posoda vre toast, kar vpliva na pritisk v sistemu in na povečanje temperature motorja. Vrelišče je možno v primeru, da je lastnik močno razredčil hladilno tekočino z vodo. To se včasih zgodi, ko pade nivo tekočine, kar lahko kaže na puščanje. V nekaterih primerih lahko pride do vrenja zaradi neuporabnega hladilnega ventilatorja. V primeru vrelega tosola ga je treba zamenjati z novim. Na srečo je ta izdelek poceni.

  Kako spremeniti TOSOL?

  Med celotno življenjsko dobo hladilna tekočina spreminja svoje lastnosti: zmanjšuje se alkalno skladiščenje, povečuje se nagnjenost k penjenju,poveča kemična interakcija s kovinami (lahko pride do korozije). Menijo, da je treba zobne paste zamenjati enkrat na tri leta ali po 60 tisoč kilometrih vožnje. Prav tako je treba upoštevati, da če je bil tosol predhodno razredčen z vodo ali pa je bil uporabljen le voda na splošno, potem bo na stenah elementov hladilnega sistema nujno nastala pena. Če ima lestvica debelino 1,2-2 mm, se bo učinkovitost hlajenja zmanjšala. Strokovnjaki tudi trdijo, da bo to povečalo porabo bencina za približno 8-10%. Zato je treba pred zamenjavo motorja splakniti z uporabo posebnih sredstev, da se prepreči nastajanje lestvice.
  Zamenjava zoba je enostavnejša kot preprosta - pod pokrovom so na voljo posebne odprtine za odvodnjavanje in poplavljanje hladilne tekočine. Za začetek se morate združiti. Dno motorja ima luknjo, skozi katero se izvaja odvod. Potrebno je odviti in počakati nekaj minut (dokler ni vsa tekočina zložena). Odvisno od modela motorja se ta luknja lahko nahaja na različnih mestih, zato ni smiselno navesti njene natančne lokacije. V vsakem primeru mora biti mesto odtoka navedeno v navodilih za vozilo. Prav tako je na voljo kraj, kjer je potrebno napolniti zobno pasto. Toda to je tako intuitivno.
  Po odvajanju starega toasta je treba naliti novo. Pod pokrovom avtomobila boste videli ekspanzijsko posodo za tushel. Pogosto je oznaka na njej, ki kaže, na kateri ravni je treba napolniti ponev. Postavite lijak v rezervoar in ga napolniteTosol na znamko. Če ni prisotna, je potrebno ekspanzijsko posodo napolniti do sredine. Menijo, da je to optimalna raven. Če pour tekočino nad normo, v procesu kroženja v sistemu, se bo segrela do temperature 80-110 stopinj. V tem primeru se bo ponev razširil, zaradi česar lahko izteka skozi pokrov in nalije vse pod pokrovom. In čeprav v tem ni nič strašnega, je precej neprijetno. Zato vam ni treba težko poskušati in prepolniti zahtevane ravni.

  Z vodo in drugim sredstvom proti zmrzovanju

  . Lahko pomešate krožnik z vodo? Ni priporočljivo. Dejstvo je, da ima hladilno sredstvo zamrzovalno točko 40 stopinj pod ničlo. Ko ga mešamo z vodo, pade ta prag in ponev z vodo lahko že zamrzne pri -30 stopinjah. To je mogoče, če na 2 dele koncentrata dodate 3 dele vode. Če vodo razredčite z razmerjem 1: 2, bo temperatura zamrzovanja -20 stopinj. Zato je mogoče ponev z vodo mešati, vendar je ne priporočamo.

  Barve

  Barva ne vpliva na fizikalne parametre proizvoda. Tudi brezbarvna antifriz deluje učinkovito, barve pa jim dodajajo, zato je voznikom lažje razlikovati med različnimi vrstami hladilnih tekočin. Vendar pa ni nobene toge standardizacije, ki bi se uporabljala za barvo zobne paste, tako da danes mnogi proizvajalci (na primer Volkswagen) barve antifriz v barvah, ki se jim zdijo potrebni.
  V zvezi z mešanjem antifriza različnih barv in blagovnih znamk pa tudi ni takoPriporočljivo je, čeprav ga aktivno uporabljajo številni vozniki. Dejstvo je, da lahko različne znamke antifriza vsebujejo različne dodatke. Lahko se "slabo" med seboj slabo, zaradi česar bodo nekateri od njih padli strmo. Delovni parametri tekočine se bodo tako spremenili, zato se bo učinkovitost hlajenja zmanjšala.

  Ponarejanje na trgu

  Podobno kot motorna olja je tudi aktivno sredstvo proti zmrzovanju. Eden prvih znakov ponarejanja je etiketa. Če je lepljeno, nepravilno ali preprosto narejeno iz papirja slabe kakovosti ali je na njem slabo natisnjeno, potem gre predvsem za ponaredek. Tudi na posodi so lahko vidni šivi zaradi adhezije, plastika pa je lahko slabe kakovosti. Zelo ponaredek lahko zelo učinkovito proizvaja hlajenje motorja, vendar ni nobenih jamstev. Najverjetneje bodo lastnosti ponarejenega toasta slabše od izvirnika. Vsaj bo zamrznil pri temperaturah -20 -25 stopinj. Možno je celo vreti toast, ki bo povečalo temperaturo motorja in povečalo tlak v sistemu. V tem primeru resne okvare niso izključene.

  Ali lahko preverite kakovost?

  Na žalost pri nakupu ni mogoče preveriti kakovosti hladilne tekočine. Opazil bo čas in malo prevoženih kilometrov. Že po prvih tisoč kilometrih si lahko ogledate stanje tekočine v ekspanzijski posodi, in če lebdi, pomeni, da je bil zob slab. Zaželeno je, da se ga zamenja z novim, ker ni znano, da so tam tam proizvajalci.

  Kje kupiti?

  Morate kupiti tosol na mestu, kjer boste dobili odgovor na vsa vprašanja in zahtevke, če obstajajo. Trgovina, v kateri kupite tosol, mora zagotavljati kakovost izdelka. Ni potrebno kupiti hladilne tekočine na trgih avtomobilskih delov, ker lahko tam prodajalci kaj zdrsnejo. Poleg tega ne izdajajo kontrol, zato je verjetnost nakupa ponarejenega na takem mestu izjemno visoka. V nobenem primeru tega izdelka ne morete kupiti pri prodajalcih, katerih ugled ni prepričan. Bolje je malo plačati, ampak kupiti res dober izdelek. V nasprotnem primeru lahko majhne prihranke v višini nekaj deset rubljev povzročijo drago popravilo motorja ali hladilnega sistema.

  Zaključek

  Zdaj veste, kaj je tosol in kakšna je njegova vloga v sistemu motorjev z notranjim zgorevanjem. To je kompleksna rešitev, ki se lahko pripravi v garažnih pogojih. Pri proizvodnji toosole se tekočina spremlja v celotnem proizvodnem procesu in jo lahko proizvaja samo veliko podjetje s trdnimi proizvodnimi zmogljivostmi in surovinami. Noben sodoben motor ne more brez protizmrzovanja, in če se v ekspanzijski posodi ali v sistemu kot celota ne pojavi iz kakršnega koli razloga (npr. Uhajanje), se motor močno segreje in bo verjetno popolnoma propadel. Zato ga bo treba odpeljati v SRT za večja popravila. Glede na to, kaj je sootol in kako pomembno je za motor, je potrebno spremljati nivo hladilne tekočine v rezervoarju in uporabiti le kakovosten, zanesljiv izdelek.

  Sorodne publikacije