Kako očistiti računalnik pred smeti: načine

Računalnik je naprava, ki zahteva stalno nego. Če med letom vsaj enkrat ne čisti pred prahom, kot tudi, da ne poveča produktivnosti, potem sčasoma postane še slabše in slabše. Čiščenje računalnika iz smeti bo pomagalo pospešiti njegovo delo, znebiti se neželenih datotek, sprostiti sistemski pomnilnik in preprečiti zrušitve in napake.

Zakaj?

Mnogi uporabniki ne razumejo, kako očistiti računalnik pred smeti in kaj storiti. Sčasoma pa se začnejo pritoževati zaradi tehnik, ki upočasnjujejo in delajo napake. Kaj morate vedeti? Čiščenje računalnika iz smeti je možno na ravni strojne in programske opreme. V prvem primeru morate razstaviti telo in očistiti prah in smeti na vsakem elementu. V drugem primeru morate odstraniti datoteke, programe, viruse, oglase itd.


Zakaj se morate ukvarjati s tem, kako očistiti računalnik pred smeti? Če je v notranjosti primera veliko prahu, potem sistem "nič ne diha". Bori se z odstranitvijo toplega zraka. Zaradi tega elementi niso pravilno ohlajeni. Zaradi pregrevanja se začne sistem upočasniti in upočasniti. In če se razmere sprožijo, se lahko komponente celo popolnoma pregrejejo, tako da jih bo tudi popravilo nemogoče. Približno enako stanje z razbitinami programske opreme. Sistem začne nalagati nezaželene datoteke, nekatere od njih se lahko trdno potopijo v koren, kar jih bo težko odstraniti. Trdi diskbo napolnjena, za čiščenje pa bo treba uničiti operacijski sistem.

Kaj naj storim?

Kako očistiti računalnik pred smeti? Prvič, pomembno je, da to delate redno, tako da nezaželene datoteke nimajo časa, da bi sedele pri korenu. Drugič, zaželeno je, da se uporabi več faz čiščenja:


 • delovna miza;
 • torrent;
 • disk;
 • register;
 • neporabljeni programi;
 • samodejni zagon;
 • brskalnik.
 • Veliko teh korakov je mogoče izvajati manj pogosto. Na primer, samodejni zagon je treba preveriti enkrat na mesec ali celo dva, odvisno od pogostosti namestitve programov. Enako stanje z neuporabljenimi programi. Namizje trpi veliko pogosteje, zato je treba nekajkrat na mesec paziti. Bolje je, da ne gledamo registra za neizkušene uporabnike. Pogosto morate preveriti datoteke tretjih oseb in brskalnik.

  Desktop

  Kako očistiti računalnik pred smeti v 1 minuti? To lahko storite tako, da odstranite datoteke z namizja. Vsi uporabniki vedo, da to območje pripada sistemskemu pogonu C, ki ga je najbolje vzdrževati vedno čist. Vse datoteke tretjih oseb je treba prenesti v drugo particijo. To je posledica dejstva, da so vsi dokumenti, ki jih shranite na namizju, shranjeni na disku C. Sčasoma lahko zasedejo veliko prostora in preprečijo, da sistem deluje stabilno. Za čiščenje namizja je dovolj, da prenesete datoteke z njega na disk D. Če potrebujete hiter dostop do določenih dokumentov, ustvarite bližnjice in jih postavite na namizje. SoStehtamo zelo malo in so samo naslov do želenih datotek. Enako lahko storite z mapami.
  Lahko se tudi znebite programskih bližnjic. Premaknite jih na primer na začetni plošči.

  Torrent

  Seveda bodo ljubitelji hudournikov nasprotovali takšnim čistkam. Mnogi verjamejo, da ko boste nekomu dovolili namestiti film, morate vedno pomagati pri distribuciji datotek.
  Na vprašanje, kako očistiti računalnik pred smeti, so vse metode dobre. Če prenesete igro, potem ponavadi prihaja z torrentom in namestitveno datoteko. Mnogi ljudje pozabijo izbrisati jih, nekateri pa lahko tehtajo 20 GB ali več. Po namestitvi igre datoteke niso potrebne.
  Isto s serijami. Po ogledu jih lahko preprosto izbrišete, tako da ne zasedajo prostega prostora na trdem disku.

  Disk

  Kako očistiti računalnik pred nezaželenimi datotekami? Če želite začeti, morate določiti, katere datoteke so za vas odveč. Morda imate v računalniku shranjene stare fotografije, ki ste jih dolgo časa natisnili ali prenesli na zunanjo napravo za shranjevanje. Morda obstajajo datoteke namestitvenega programa, ki jih ne potrebujete več, ker so pripomočki nameščeni v sistemu. Vse to je mogoče najti na eni izmed particij na trdem disku. Poskusite najprej strukturirati vse prenesene informacije v računalniku. To vam bo olajšalo čiščenje sistema iz smeti. Poleg osebnih podatkov pa morate odstraniti nepotrebne sistemske datoteke:
 • Če želite to narediti, pojdite v Moj računalnik, z desno tipko miške kliknite eno od particij in izberite Lastnosti.
 • V novem oknu pojdite na zavihek »Orodja«. Tukaj lahko preverite disk za napake in nato zaženite defragmentacijo.
 • Lahko tudi izberete Start, izberete Vsi programi - Standard - Storitve.
 • Na seznamu morate najti točko za brisanje diska in zagon.
 • Glede na delovanje sistema bo čas, da orodje najde vse začasne ali nepotrebne datoteke. Morali boste označiti tiste predmete, ki jih ne potrebujete, in počistiti vse.
 • Čiščenje programske opreme

  Kako očistiti računalnik /prenosnik iz smeti? Za to lahko uporabite program. Eden od najbolj priljubljenih je CCleaner. Pomaga opraviti analizo in nato začeti s čiščenjem. V procesu komunalnih uničuje datoteke voziček in začasno. To lahko vključuje tudi smeti, ki shranjujejo brskalnik v sistemu.

  Register

  Če ne razumete, kako deluje register, je najbolje, da tam ne plezate sami. Dovolj bo uporaba CCleanerja, ki bo opravil to nalogo. To storite tako, da odprete zavihek "Register", zaženete "Odpravljanje težav" in odpravite težave, ki so bile odkrite po skeniranju. Seveda z nekaj resnimi zrušitvami program morda ne bo deloval. Vendar pa obstajajo nekatere očitne težave, ki lahko upočasnijo sistem ali zmanjšajo njegovo učinkovitost, program bo našel.

  Neuporabljeni programi

  Tukaj je vse preprosto. Uporabnik mora videti vse programe, ki so nameščeni v sistemu. Če želite to narediti, pojdite na "Nadzorna plošča", izberite "Programi in komponente". V novem pogovornem oknuOkno vsebuje vse pripomočke, ki so na voljo v računalniku.

  Pogosto se zgodi, da nujno potrebujemo nekakšen program. Po tem ga sploh ne moremo uporabiti, vendar bo na trdem disku zavzel prostor. Bolje je, da se znebite takih programov takoj, še posebej, če sistem trpi zaradi pomanjkanja prostega prostora. Morate brskati po seznamu in poiskati tiste, ki jih ne uporabljate. Vendar ne pozabite, da so med njimi lahko tudi tisti, ki bodo vplivali na delovanje računalnika. Zato je najbolje izbrisati tiste programe, ki ste jih sami namestili. To storite tako, da izberete pripomoček s seznama in izberete Izbriši. Mnogi programi med odstranjevanjem zahtevajo delno ali popolno odstranitev. V prvem primeru lahko nekatere datoteke ostanejo v računalniku. Če tega ne potrebujete, uporabite popolno odstranitev.

  Samodejno predvajanje

  Ta postavka se ne nanaša povsem na to, kako očistiti računalnik pred smeti in nepotrebnimi datotekami, lahko pa znatno poveča zagon sistema. Če opazite, da se po vklopu računalnika mnogi programi začnejo samodejno zagnati. To lahko včasih traja veliko časa, zaradi česar ne morete začeti. Da ne bi trpeli zaradi tega, je dovolj, da odstranite iz zagonskih pripomočkov, ki jih ne potrebujete takoj po zagonu. Na primer, seznam lahko vključuje kurirje, ki jih ne uporabljate vedno, programska orodja, ki so potrebna tudi v posebnih primerih. Varnostno kopiranje lahko preverite v programu CCleaner. Če tega pripomočka nimate, ga lahko uporabiteposebna ekipa. Če želite to narediti, kliknite kombinacijo Win + R, ko zaženete ukazno vrstico, morate vnesti msconfig. Odpre se meni, kjer želite obiskati zavihek in počistite potrditvena polja tistih pripomočkov, ki jih ne potrebujete.

  Brskalnik

  Spletni brskalniki zbirajo veliko potrebnih in nepotrebnih podatkov. Zato se lahko njihove informacije shranijo v sistem in zavzamejo prostor. Potrebno je občasno očistiti predpomnilnik in zgodovino obiskov. Odvisno od brskalnika morate iti v ustrezen meni. Ponavadi je v nastavitvah. Priporočljivo je tudi občasno preverjati zaznamke. Včasih lahko zberejo tako veliko količino, ki je ne poznate, za katero so bili rešeni. Nekateri od njih vodijo do že obstoječih lokacij. Kljub temu pa zasedajo določeno mesto, zato jih je bolje znebiti.

  Protivirusni programi

  Kako očistiti računalnik pred oglaševanjem? Tukaj morate razumeti, kako so se oglasili grobi oglasi. Nekateri zlonamerni programi se lahko trdno umirijo v korenskih mapah, zato sami ne morejo. Toda koristi so protivirusni programi, ki lahko obravnavajo to nalogo. Namestite eno od njih in začnite skeniranje. Ponavadi traja nekaj minut. Pri tem program najde zlonamerne datoteke, vključno z oglasi in virusi. Nekateri ga pošljejo v karanteno za zdravljenje, drugi jo takoj odstranijo.
  Če se oglaševanje ne rešite na podoben način, potem morate o tem razmisliti, ko ga nastavite. Včasih je težava na nek načinprogram, potem ko odstrani vse, kar postane na svojem mestu. Če to ne pomaga, ostane uničiti operacijski sistem in namestiti novega.

  Sorodne publikacije