Ventilator za računalnik: možne okvare

Laptop overheating je pogost problem, s katerim se sooča vsak lastnik prenosnega računalnika. Zaradi visoke temperature se zmogljivost bistveno zmanjša. Če se ta težava ne reši pravočasno, se verjetnost okvare večkrat poveča. Do pregrevanja lahko pride zaradi različnih razlogov: zastarelih delov, neuspešne zasnove prezračevalnega sistema, nepravilne uporabe računalnika, onesnaženja ventilatorja računalnika.

Vrste hlajenja prenosnega računalnika

Hladilni sistem je namenjen odstranjevanju toplote iz komponent, ki se med delovanjem lahko segrejejo. Odlikujejo se naslednji hladilni sistemi:
 • radiator;
 • tekočina;
 • odprti tip.
 • Eden od najpogostejših oblik hlajenja je radiator. Delimo ga na pasivno in aktivno hlajenje. Pasivno vključuje prenos toplote na radiator iz ogrevanih elementov s pomočjo toplotnih cevi. Pri aktivni metodi zniževanja temperature se dodatno uporabljajo hladilniki.
  Hlajenje za računalnik se lahko izvede s prenosom toplote radiatorja s posebno tekočino. V ta namen uporabljamo destilirano vodo in redko antifriz ali maslo. Tak sistem je sestavljen iz:
 • črpalke;
 • sprejemnik toplote;
 • radiatorji za odvajanje toplote;
 • rezervoar delovne tekočine;
 • cevi;
 • Senzor pretoka tekočine.
 • V sistemih z odprtim izhlapevanjem se uporablja hladilno sredstvo. To je lahko suh led ali helij. Delovno teloIzhlapi neposredno na ohlajenem elementu. Da bi znižali temperaturo, ne potrebujete hladilnih ventilatorjev za vaš računalnik. Ta metoda je namenjena strojnemu pospeševanju do najvišjih vrednosti. Na ta način dosežete maksimalne temperature. Proti - sistem zahteva stalno vzdrževanje nivoja hladilne tekočine v steklu.

  Kaj sestavlja hladilni sistem

  Sistem za hlajenje zraka, ki uporablja ventilator za ohišje računalnika, sestavljen iz hladilnika in odprtin za prezračevanje. Število ventilatorjev se lahko razlikuje. Učinkoviti hladilni sistemi vključujejo dva ali več hladilnikov. Na primer, ena je zasnovana za hlajenje procesorja, dva ventilatorja - za napajalni računalnik, eno pa znižuje temperaturo grafične kartice.


  Tipičen hladilni sistem je bakren radiator. Prehaja skozi procesorje in grafične kartice.
  Radiator vodi do ventilatorja računalnika in piha vroč zrak. Če je izmenjevalnik toplote čim bližje čipu, se uporabi mrežna pasta.

  Opredelitev temperature

  Računalniki samostojno diagnosticirajo svoje stanje. Če se preseže meja dopustne vrednosti temperature, se učinkovitost zmanjša. Po določenem času pri zmanjšanih hitrostih se temperatura zmanjša in zato se delo ponovno vzpostavi v normalnem načinu. Dovoljene temperature za računalniške komponente so navedene v tabeli.

  Procesor  85 ° C  Grafična kartica  90° C  Winchester  60 ° C  Chipset

  49)
  90 ° C

  To so povprečne vrednosti za večino računalnikov. Ko jih prevedete, jih morate vprašati, vendar jih lahko sami prilagodite v BIOS-u. Vsi kazalniki se priporočajo samo ljudem z globokim razumevanjem procesov, ki jih izvaja računalnik.
  Če se ventilator računalnika poda, potem ti kazalniki presežejo zgornjo mejo in avtomobil se lahko zruši. Mnogi modeli prikažejo sporočilo o napaki ob naslednjem vklopu, tako da uporabnik vedno razume stanje svojega delovnega stroja. S pomočjo programov drugih proizvajalcev lahko določite natančno temperaturo vsake komponente. Na primer, AIDA64 CPUID, HWMonitor ali Speccy.

  Značilnosti oblikovanja prenosnih računalnikov

  Pregrevanje je včasih povezano s funkcijami prenosnega računalnika. Tak model se bo segrel od prvega dne ali po kratkem času delovanja. V tem primeru, da nima smisla, da gredo k specialistu, morate uporabiti dodatne naprave. Temperaturo lahko spustimo s hladilno polico. Obstajajo različni modeli. Nekateri izboljšajo pretok zraka z ustvarjanjem plasti med grelno komponento in površino mize.

  Drugi vključujejo hladilne ventilatorje za računalnik. Takšni modeli zmanjšajo temperaturo na 15 stopinj, vendar morajo biti nujno priključeni na napajanje. Lahko je vtičnica ali usb.

  Delovanje

  Eden od pogostih razlogov, da računalnik začne pregrevati, je napačenizkoriščanje. Na primer, zvezek zaradi dejstva, da je namenjen prenosu, pogosto leži na vašem naročju, na kavču, na drugih neenakih ali mehkih površinah. Zaradi tega prekrivajo zračniki in avto se ogreva. Enako se zgodi z osebnimi računalniki, ko so tesno pritrjeni na steno.
  Prenosnik ima obliko, ki mora biti na ravni površini. Na zadnjem pokrovu so noge, skozi katere se tvori sloj zraka. Če ni možnosti uporabe ravne površine, je treba stojala položiti pod prenosnik.

  Združevanje prahu v ventilatorju

  Vsak prenosni računalnik ali računalnik ima možnost, da se stiska, kar je eden najpogostejših razlogov, da se stroj segreje. Ker se prah nabere v notranjosti ohišja, zamaši prezračevalne odprtine in ventilatorje za računalnik oz. Topel zrak ni kam iti.
  Temu se je mogoče izogniti le, če je delovno mesto popolnoma čisto. To je seveda zelo težko doseči. Zato je potrebno načrtovano čiščenje izvesti vsako leto, začenši z iztekom garancijske dobe. Čiščenje poteka izključno od znotraj, brez uporabe sesalnikov. Za kakovostno odstranjevanje prahu uporabite samo posebno krtačo. Trenutek za začetek čiščenja je enostavno določiti s hrupom v računalniku. Pri slabih zmogljivostih mora biti veliko glasnejši od običajne ravni hrupa. Idealno, če uporabnik nenehno analizira glasnost od začetka prvega tekalahko primerjate razliko. Kompleksnost čiščenja je odvisna od oblike prenosnika. Da bi znebili nekaj modelov umazanije, je dovolj, da se znebimo primera in očistimo prah. Drugi se bodo morali popolnoma razstaviti. Pri razstavljanju morate biti čim bolj natančni, da se matična plošča ne razpoči.

  Nadomestni termo vmesnik

  Termo vmesnik je plastični material z visoko toplotno prevodnostjo. Uporablja se za zmanjšanje toplotne odpornosti. Med radiatorji in čipi je termopasta, manj pogosto - duroplast. Da bi sistem deloval pravilno, je treba periodično zamenjati termo vmesnik. Žoga mora imeti optimalno velikost - ne predebela in ne preveč tanka, ampak tudi debela. Zamenjava toplotne paste je kombinirana s čiščenjem prahu in se izvaja enkrat letno ali pogosteje, odvisno od stopnje onesnaženosti.

  Napaka hladilnega sistema

  Pregrevanje ventilatorja lahko povzroči zatikanje ali popuščanje ležaja. Razvijalci nekaterih podjetij so napovedali možnost okvare, tako da se, ko je komponenta okvarjena, na začetku BIOS-a prikaže sporočilo o napaki. Nezmožnost za delo je mogoča sama. Če med visoko obremenitvijo procesorja ni pretoka zraka, je ventilator okvarjen. Če ventilator vedno zveni, tudi z minimalno obremenitvijo, to kaže tudi na težave s hladilnim sistemom.
  Drugi skupni problem je pomanjkanje prenosa toplote. Čeprav hladilnik deluje v celotisila, topel zrak še vedno ostaja notri. Zato lahko procesor ali matično ploščo ne uspe. V takih primerih je edina zanesljiva rešitev zamenjava teh komponent. Če uporabnik razume malo o prenosnih računalnikih ali računalnikih, bo zlahka zamenjal potrebne elemente.

  Kako izbrati hladilnik za vaš računalnik

  Izbira hladilnika je preprosta naloga. Nekateri modeli so primerni za nekatere modele računalnikov ali prenosnih računalnikov, lahko se seznanite z navodili. Številni hladilniki so vsestranski in imajo vgradne komplete za vse sodobne procesorje. Pri izbiri sledite logiki: da bi dobili bolj intenzivno hlajenje, morate izbrati večji ventilator, vendar hladilnik z nizko hitrostjo daje manj hrupa. Širina ventilatorjev za šibke procesorje se giblje v območju 80-90 mm. Ventilator za 120 cm računalnik se uporablja za zmogljive procesorje. Za takšen hladilnik je na voljo 4-5 toplotnih cevi. Za najbolj vroče računalnike uporabljamo ventilatorje 120 mm s številnimi toplotnimi cevmi 6 ali več.

  Sorodne publikacije