Prenos sistema Windows 10 na drug računalnik: Načini in navodila

Vprašanja, povezana s prenosom sistema Windows 10 v drug računalnik, skrbijo številni uporabniki. Pogosto je v iskanju rešitve za izvedbo takšnih dejanj potrebno sklicevanje na referenčne materiale v primerih, ko je treba popolnoma aktiviran in operativen OS z vsemi nameščenimi programi, nastavitvami in razpoložljivimi uporabniškimi datotekami prenesti na terminal z zmogljivejšo konfiguracijo ali pri zamenjavi komponent njihovega računalnika (na primer pri zamenjavi matične plošče ali trdega diska). Na splošno je ta proces precej zapleten, vendar pa bo pri opravljanju osnovnih operacij potrebno upoštevati nekatere pomembne nianse (vsaj zato, da se ne bi začelo aktivirati, če je bil Windows uradno kupljen).


Kako premakniti aktivni Windows 10 na drug računalnik: možnosti ukrepanja

Nekateri nevedni uporabniki v teh vprašanjih naivno verjamejo, da je za prenos sistema v drug računalnik ali prenosnik v najboljšem primeru zelo enostavno kopirati vsebino sistema (in morda , tudi navidezna) particija na drugem trdem disku in jo lahko dokončate. Najpomembnejša napaka je, da se lahko sistemsko rezervirane particije, ki niso prikazane v upraviteljih datotek in pripomočki, izgubijo. Daleč ni dejstvo, da se lahko zagonski deli prenesejo tudi na drug medij. Med drugim lahko nekatere komponente sistema zaščitimo pred kopiranjem, tako da se z njimi izvedejo najenostavnejša dejanjatudi ne bo delovalo. Končno, ne pozabite, da ima operacijski sistem jasno "vezavo" na računalnik "žleza", da ne omenjamo aktiviranje na določenem terminalu v obliki iste vnaprej nameščene OEM različice.


In kako prenesti Windows 10 v drug računalnik v tem primeru? Izkazalo se je, da obstaja rešitev. Nekateri priporočajo, da takoj začnete prenosno kopijo sistema s funkcijo Windows To Go. Vendar to ni ravno to, kar je mišljeno s popolnim prenosom. Z vidika praktičnosti, varnosti in enostavnosti operacij je najprimernejša metoda, predlagana spodaj, ki je, grobo rečeno, ponastaviti komponente strojne opreme na izvornem računalniku, izdelati varnostno kopijo obstoječega sistema in jo nato namestiti na drug terminal. (kako ga obnoviti s slike, čeprav v resnici nameščen operacijski sistem morda ni v računalniku).

Katera programska oprema bo potrebna?

Glavni ukrep je bil sprejet. Ampak morate uporabiti nekaj programske opreme! Kaj točno? Načeloma bo dovolj, da bo vgrajen v sistemski pripomoček Windows Sysprep (potrebno je odstraniti povezavo z viri strojne opreme izvornega računalnika in ponastaviti aktiviranje, če je potrebno) in vsak program za delo s slikami (zaželene funkcije ustvarjanje zagonskih medijev). Kot drugi pripomoček za preprosto uporabo bo uporabljena znana aplikacija AOMEI Backupper.

Uvodne informacije

Zdaj pa pojdimo naravnost na prenos sistema Windows 10 v drugegaračunalnik Najprej morate varnostno kopirati sistem in izvesti ponastavitev "železnih" parametrov, saj lahko ciljni terminal ima popolnoma drugačne komponente, zato je nereden nameščen trdi disk z nepotrebnimi nameščenimi gonilniki.
Pred uporabo tega orodja je zelo priporočljivo, da ustvarite obnovitveno točko, za to uporabite particijske in varnostne funkcije računalnika ter popolnoma onemogočite standardni protivirusni program in, če je mogoče, požarni zid.

Dejanja zagonskih gonilnikov za Windows 10

Zato moramo najprej ustvariti zagonski medij, ki ga lahko nato uporabite za zagon na ciljnem računalniku, kjer je prenesen obstoječi OS.
Da bi to naredili, bomo uporabili "Bacapper", v katerem odseku pripomočka izberemo točko ustvarjanja zagonskega medija, za tem pa mu podamo tip, ki temelji na Windows PE. Zdaj lahko izbirate med tremi možnostmi: uporabite optične diske ali pomnilniški medij USB ali shranite slikovno datoteko. Če potrebujemo zagonski pogon s sistemom Windows 10, izberemo USB. Slika je potrebna le, če so operacije prenosa izvedene za računalnike s primarnimi UEFI sistemi, za katere Bacupper ne more ustvariti zagonskih medijev. Toda za delo z vami lahko uporabljate programe, kot sta Rufus ali podobni pripomočki. Vendar pa izhajamo iz dejstva, da sistem podpira ustvarjanje zagonskega nosilca USB in v postopku priprave prenosa sistema Windows 10 v drug računalnik.bo uporabil.

Ponastavitev parametrov železa

Ustvarjen je bliskovni pogon, s katerega se nalaga na ciljnem računalniku. Zdaj je čas, da uporabite pripomoček Sysprep.
Lahko ga zaženete preko ukazne mize Zaženi tako, da vnesete ukaz v izbirno polje programa z istim imenom in podate isto datoteko za samodejno pripravo sistema za okno raziskovalca. Zdaj se po zagonu prikaže prednastavljeno okno OOBE. Pri tem je pomembno, da ste pozorni na točko priprave za uporabo. Če aktivacije ni treba dotakniti, ni označena (prenos profila Windows 10 na drug računalnik bo izveden samo s pomnilniško licenco). Če želite ponastaviti aktivacijo, jo morate označiti. Po končani ponastavitvi je najbolje, da nastavite zaustavitev.

Ustvarjanje varnostne kopije sistema brez vezave na "železo"

Naslednji korak pri premiku sistema Windows 10 v drug računalnik bo običajno ustvarjanje kopije delovnega sistema, kot je že jasno, z vsemi nameščenimi programi. Samoumevno je, da ga lahko shranite na istem zagonskem mediju, vendar je vredno posvetiti pozornost zahtevani količini prostega prostora.
Za izdelavo kopije bomo uporabili isti "Bacupper", tako da v razdelku za arhiviranje izberemo razdelek za varnostno kopiranje. Takoj upoštevajte, da bo predhodno ustvarjen razdelek približno 500 MB označen kot rezerviran s strani sistema, nova sistemska particija pa bo prikazana kot disk "D". Izberemo jo tudi v prvi faziNa drugi stopnji podajte zunanjo disketo, ki ni sistem, nato pritisnite gumb za začetek postopka arhiviranja. Še enkrat, da ne bi zapravljali časa, lahko takoj opazite izjemo računalnika po zaključku kopiranja. Ko je računalnik izklopljen, lahko s pogona USB ali zunanjega izmenljivega pogona USB prekinete povezavo in ga priključite na računalnik, ki je namenjen za namestitev sistema.

Obnovite sistem na drugem terminalu

Po priključitvi medija na ciljni terminal vklopite računalnik in najprej zagnati zagonsko disketo ali disk v nastavitvah BIOS-a.
Po ponovnem zagonu in zagonu pripomočka Backupper izberite spustni razdelek in podajte pot do shranjene slikovne datoteke na istem mediju. Na naslednji stopnji opozorimo na točko obnove in jo usmerimo na trdi disk ciljnega računalnika, ki bo označen kot "Disk 0" (če je razdeljen prostor, ni grozen). Nato opozorimo na velikost izvornih in ciljnih odsekov.
Če je izhodna prostornina manjša, se lahko cilj zmanjša tudi z uporabo ustreznih nastavitev. Potem samo potrdimo začetek operacije, nato pa, kot v prejšnjih primerih, zabeležimo zaustavitev računalnika po zaključku potrebnih operacij.

Kaj je treba upoštevati pri delu z novim trdim diskom?

V prejšnji fazi je treba posebno pozornost nameniti samemu trdemu disku, ki bo uporabljen kot cilj. Na primer, če ste pravkar kupili in nadaljevalisploh nima oznake: prvič, na zagonskem računalniku mora biti disk inicializiran in formatiran z uporabo vsaj lastnega orodja operacijskega sistema kot pripomočka za upravljanje diskov (diskmgmt.msc) ali programov drugih proizvajalcev, kot je aplikacija AOMEI Partition Assistant podobna orodja podjetja Acronis.

Prvi zagon sistema na drugem računalniku

Zdaj predpostavimo, da so bile vse prejšnje operacije uspešno zaključene. Zdaj vklopite računalnik, ki ga je sistem preselil, in si oglejte nekaj podobnega kot prva namestitev sistema Windows. V primeru, da je aktivacija shranjena, sprejmemo licenčno pogodbo in vpišemo ključ. Načeloma lahko ta korak preskočite in aktivirate pozneje. Nato naredimo nekaj standardnih korakov in preskočimo ustvarjanje Microsoftovega računa. Ko so nastavitve zaključene, ko je "namizje" že prikazano, zapustimo ustvarjeno samodejno registracijo, nato pa se lahko prijavite pod starim "računom" na prijavnem zaslonu in izbrišete novo, če je potrebno.

Prenos vprašanj o licenci

Kot je že jasno, se bo licenca Windows 10, ki je delovala na starem sistemu, samodejno shranila. Vendar to velja le za škatle različic sistema, ki so bile kupljene v prodaji na drobno. Če je bil Windows prvotno vnaprej nameščen OS, saj ga je mogoče opaziti na skoraj vseh novih prenosnih računalnikih, se bo moral ponovno registrirati. Najosnovnejši problem, tudi če je prisoten veljaven ključ izdelka, je, da se lahko OEM spremembe in njihove kopije aktivirajo le ena za drugo.Z drugimi besedami, morate najprej izbrisati licenco iz prvotnega operacijskega sistema in jo nato aktivirati na cilj. Če želite odstraniti ključ v prejšnjem koraku, lahko s kljukico uporabite pripomoček Sysprep ali ukazno konzolo z ukazom slmgr.vbs /upk.
Prenos ključa Windows 10 v drug računalnik se izvede z ukazom slmgr.vbs /ipk, po katerem se skozi prostor vstavi 25-mestna koda obstoječe licence.

Ročna aktivacija operacijskega sistema Windows 10 na drugem terminalu

Kljub navidezni kompleksnosti je aktiviranje sistema Windows 10 na drugem računalniku lahko povsem osnovno, doseči pa ga je mogoče z enostavnejšo metodo, ki je v določenem smislu nezakonita.
Gre za uporabo pripomočkov, kot je KMSAuto Net, ki lahko sami izdajo licenco. Toda izvedljivo datoteko takega prenosnega aktivatorja je treba najprej namestiti na katerokoli mesto v virtualni particiji, tako da se sistem ne dotakne, kot tudi dodati aplikacijo na seznam protivirusnih izjem, če je iz neznanega razloga blokirana in označena kot nezaželena. Poleg tega morate na eni stopnji dati soglasje k izvedbi vsakih deset dni naloge razporeja opravil, ki vam bo omogočila ponovno aktiviranje licence brez udeleženčeve udeležbe in ročno ponovno zagnati pripomoček.

Sorodne publikacije