Kako popraviti prenosni računalnik: najpogostejše okvare

Sodobnega življenja si je težko predstavljati brez osebnega računalnika, tabličnega računalnika ali prenosnega računalnika, ki imajo navado lomljenja. Najpogosteje lahko napačno napravo diagnosticira in odkrije z napako doma. Resnična diagnoza je prvi korak k razumevanju, kako popraviti prenosni računalnik.

Kako diagnosticirati prenosni računalnik?

Če vaš prenosnik sploh ni vklopljen, indikatorji ne sveti, potem pa najprej preverite napajanje. Najpogosteje je težava v njem ali v priključku za napajanje. Za natančno določitev uporabite naslednje nasvete:
 • Vizualno preverite, ali je polnilnik poškodovan.
 • Zagotovite moč vtičnice, na katero je priključen napajalnik.
 • Preverite, ali se vtikač v polnilni priključek prenosnega računalnika v njem popolnoma ne vleče, saj bo popravilo priključka prenosnega računalnika malo težavno.
 • Poskusite vklopiti prenosnik z vnaprej napolnjeno baterijo.
 • Priključite drugo ustrezno napajanje, če je na voljo.
 • Če vam ti nasveti ne pomagajo, se računalnik ne vklopi, potem pa pojdite k specializiranemu servisnemu centru, saj bo fiksiranje prenosnega računalnika doma zelo problematično brez kompleksne diagnostike z razčlenjevanjem naprav in testiranjem posameznih vozlišč.


  Kako popraviti napajanje ali priključek?

  Če je polnilnik prenosnega računalnika zanemarljivmehanske poškodbe, lahko popravite sami, tako da obnovite kabel ali ga v celoti zamenjate. V nekaterih primerih je nakup nove enote cenejši in hitrejši, saj je trg zdaj poln ponudb s cenovno dostopnimi univerzalnimi in združljivimi polnilniki. Če želite pritrditi priključek prenosnega računalnika, se bo naprava morala razstaviti, nato pa bo obnovila stari konektor ali pa ga zamenjala z novim.

  Kako popraviti tipkovnico prenosnega računalnika?

  Obstajajo primeri, ko nekatere tipkovnice ne delujejo na tipkovnici prenosnika ali vse ostalo. V tem primeru lahko:
 • Kupite zunanjo žično ali brezžično tipkovnico.
 • Uporabite tip zaslona, ​​ki ga zagotavlja operacijski sistem.
 • Če vam te možnosti ne ustrezajo, odstranite tipkovnico sami ali v storitvi, očistite kontakte na zanki in jo ponovno priključite. Če po čiščenju zanke in ponovnem povezovanju vse tipkovnice na prenosnem računalniku ne deluje nekaj gumbov ali vse, potem je ta del potrebno le spremeniti. Lahko ga samostojno naročite in zamenjate ali obiščete računalniško delavnico. Ne pozabite, da je za vsak model prenosnega računalnika tudi ista tipkovnica podjetja individualna. Če se zmotite pri izbiri želene spremembe, je preprosto ne morete povezati.


  Kako popraviti zaslon?

  Če vklopite prenosni računalnik, slišite hrup ventilatorja, indikatorji sveti, vendar zaslon ne prikazuje ničesar, to lahko pomeni, da:
 • zaslon ni uspel;
 • poškodovana zankamatriko;
 • Težave z videoklipom za prenosni računalnik.
 • Če pustite zadnjo možnost, poglejmo, kako lahko popravite zaslon prenosnega računalnika. V večini primerov preprosto nadomeščamo matrico ali zanko. Seveda lahko zunanji monitor priključite na napravo iz osebnega računalnika, potem pa se izgubi vsa mobilnost, kar je precej neprijetno. Če ga morate nositi s seboj, potem morate še vedno porabiti denar in zamenjati zaslon.

  Kaj naj storim, da bi moj prenosnik deloval dlje?

  Da bi zaščitili vaš računalnik pred hudimi težavami v obliki resnih okvar, je treba laptop pravilno uporabljati:
 • Delo na napravi mora biti na trdni, enakomerni površini.
 • Prenosnega računalnika ne nosite na dolge razdalje v stanju vklopa ali izklopa.
 • Vsaj enkrat na leto opravite fizično čiščenje računalnika, ki vključuje pihanje prahu, ki nadomešča termo vmesnike.
 • Izogibajte se pregrevanju, saj je fiksiranje prenosnika po tem drago.
 • Če naletite na težavo z operacijskim sistemom - ni naložen ali programska oprema visi, jo boste morda morali ponovno namestiti. Konec koncev, ni nič enostavnejšega od prenosa z USB pogona ali diska in s klikom na "Naprej". Ne pozabite shraniti vseh podatkov z diska, preden namestite nov sistem, saj ga je treba formatirati. Če ponovna namestitev operacijskega sistema, gonilnikov in programov ni prinesla želenega izboljšanja zmogljivosti, preverite, ali so na trdem disku prenosnega računalnika napake.Pogon lahko diagnosticirate iz operacijskega sistema Windows ali zagonskega bliskovnega pogona s posebno programsko opremo, kot je Victoria ali HDD Regenerator. Včasih pomagajo podaljšati življenjsko dobo diska, prerazporediti slabe sektorje. Vendar pa še vedno priporočamo, da, če se soočate s težavami na trdem disku, hranite pomembne informacije nekje na drugi napravi ali v oblaku na internetu in zamenjajte okvarjeno opremo na novem, saj drugače ne bo popravilo prenosnega računalnika.

  Sorodne publikacije