Računalnik poking in ne vklopi: možne težave in njihovo odpravljanje

Vsaka strojna oprema se pokvari, vendar se iz računalnika to dogaja pogosteje. Veliko uporabnikov je naletelo na situacijo, v kateri računalnik ne izgori in se ne vklopi. Takoj se pojavijo vprašanja: kaj se je zgodilo in kako ga popraviti? Pogovorimo se o tem.

Kaj lahko raztrga?

Prevara računalnika prihaja iz zvočnika in njegov glavni namen je, da se sprehaja. Uporabnika obvesti o kakršni koli strojni ali programski napaki sistema (najpogosteje strojni opremi). Ko odstranite pokrov ohišja, lahko opazite majhen krožni črni zvočnik, ki je običajno pritrjen na telo. To je ta zvočnik in pinti, ki uporabnika obvešča o možnih napakah programske ali strojne opreme.


Zakaj računalnik zažge in se ne vklopi hkrati?

Če je vse v redu z računalnikom, lahko slišite le en slab šok, ko je vklopljen, kar pomeni, da je sistem v redu. Vendar pa bo takšna ščuka v primeru okvare sistema veliko več. Dobro je, da se na zaslonu prikažejo znaki ali besede, ki vam lahko pomagajo razumeti težavo in ugotoviti naravo okvare. V najslabšem primeru monitor zasveti in računalnik se sploh ne vklopi. Tipičen škripaj bo zagotovo prisoten. Sistem nam s pomočjo poskuša pojasniti, kakšna stopnja neuspeha se zgodi.

Postopek

Tako ste v situaciji, ko računalnik nalije in se ne vklopi. Kaj storiti v tem primeru? Postopek je naslednji:
 • Poiščite različico BIOS-a računalnika.
 • Izračunajte, koliko pisco proizvaja zvočnik.
 • Na primer poiščite na internetu iz telefona tabelo napak vašega BIOS-a in jo preverite, kar pomeni določeno število sendvičev.
 • Odpravljanje težav.
 • Kako izvedeti različico BIOS-a?

  Za določitev težave je nujno določiti različico BIOS-a. To lahko storite na več načinov. Najlažji način je, da odprete navodila za uporabo matične plošče, če pa ne, lahko preprosto odstranite pokrov ohišja in poiščete shemo z napisom BIOS na matični plošči. Na voljo bo tudi določena različica.


  Če vidite trije zaslonski napisi, ko računalnik vklopite tri do štiri sekunde, lahko vidite tudi različico BIOS-a. V nastavitvah lahko ob nalaganju sistema kliknete tudi gumb Izbriši. Najbolj priljubljene različice so Phoenix, Award, AMI, vendar obstajajo še druge.

  NAGRADA Signali

  Torej, če se računalnik napaja s kratkimi signali in se ne vklopi, različica BIOS-a pa je že znana, je težko najti razlog. Za AWARD BIOS so ti signali tipični.

  Unikatni kratki signal  Brez težav  Dva kratka  ) Med nalaganjem se pojavijo napake. Morda so zanke šibko zavarovane. To so manjše napake, ki jih je mogoče odpraviti tudi s programsko opremo. V krmilniku tipkovnice ni težav  Trije dolgi signali  Dva signala različnih dolžin  Težava z RAM-om. KakoVsaj lahko povlečete trakove RAM-a, obrišete stike z alkoholom in jih namestite na svoje mesto. Če signali ne izginejo, poskusite zamenjati eno od vrstic in poskusite znova prenesti sistem. Tako lahko odkrijete okvarjen modul RAM in ga zamenjate z  En dolg škripanje, dva kratka  Možna poškodba grafičnega vmesnika. Izklopite sistemsko enoto iz vtičnice, izvlecite grafično kartico, očistite stike in jo priklopite nazaj. Če so signali ostali, je treba komponento popraviti ali vrniti pod garancijo prodajalca  Dolga, tri kratka  Napaka grafične kartice

  )

  En dolg signal, devet kratkih  Problem branje ROM  Kratek ponovljiv  Problem z PB  Ponavljajoča se dolga  Problem z RAM  Signal spremenljive frekvence, ki se lahko ponavlja (visoka in nizka)  Problem s procesorjem  Neprekinjeno cviljenje

  07)
  Izpad napajanja. Lahko ga poskušate očistiti od prahu, vendar če je škripanje ostalo, ga je treba popraviti ali v celoti zamenjati

  V tabeli so navedeni glavni signali, ki se pojavijo pri uporabi matičnih plošč z različico BIOS AWARD.

  Signali AMI

  Če računalnik zažge in ne vklopi BIOS AMI, ko ga vklopite, lahko s takimi signali presodite naravo napake.

  1 kratka  Sistem prenosa se izvajaOK, vse deluje pravilno  2 dolga, 1 kratka  2 kratka  Možni problemi z obližem RAM  3 kratki  problem z RAM-om . Nekatere njegove komponente ne delujejo pravilno. Takoj lahko zopet dobite trakove RAM, obrišite njihove kontakte z alkoholom (razmaščite) in jih vrnite nazaj. Če je več vrstic, morate poskusiti vklopiti računalnik z namestitvijo prve vrstice, nato pa na drugo. To bo zaznalo napačen modul.  4 kratko  Časovnik v sistemu ne deluje pravilno.  5 kratki  Problem s procesorjem. Tukaj ne delajte ničesar sami. Računalnik morate nositi za popravilo. Morda bo treba zamenjati CPU  6 kratko  Problem v krmilniku  7 kratkih signalov  Okvarjena matična plošča  8 kratka  Problem s pomnilnikom  9 kratka  Napaka v BIOS-u firmware  10 kratka  Ne more brati pomnilnika CMOS. Možno je nepravilno delo  11 kratko  Težava s predpomnilnikom na matični plošči

  210)
  Dolga, 2 kratka  Okvara video sistema Mono-CGA  Dolga, 3 kratka  Napačen video sistem EGA-VGA  Dolg, 8 kratki
  Izpad napajanja
  Priključek za monitor je izklopljen ali izklopljen  neprekinjeno cviljenje
  ) V nekaterih primerih ni zvokov in ko se računalnik vklopi na črnem zaslonu. Kaj storiti v tem primeru? Vredno je preveriti CPU. Obstaja verjetnost, da je en stik na čipu upognjen. V tem primeru je prikazana zamenjava CPE.

  Signali Phoenix

  Običajno, če se glasno sliši, vendar računalnik ni vklopljen, so razlogi tipični za matične plošče iz BIOS-a Phoenix. Tu so le signali nekoliko atipični, zato jih je treba razstaviti s kodami signala. Na primer, signal 1-1-2 pomeni naslednje: signal - pavza - signal - pavza - dva signala.

  1-1-3  Težava s pomnilnikom CMOS  1-1-4  Nepravilna kontrolna vsota BIOS-a. Najverjetneje boste morali posodobiti vdelano programsko opremo tega čipa  1-2-1  Resna škoda na matični plošči. Neodvisno, ničesar ni mogoče storiti tukaj, morate ga nositi, da ga popravite ali zamenjate  1-2-2  Problem z DMA krmilnikom  1-3-1  Kršitve pri delu OCP  1-3-3 in 1 -3-4  Druga napaka RAM-a. Še posebej taka koda pravi, da ni uspelo prebrati prvih 64 KB RAM-a. Trakove morate odstraniti postopoma in poskusiti vklopiti računalnik  1-4-1  Napaka pri pripravi za zagon matične plošče. Večino časa potrebujete nadomestilo


  1-4-2  Spet problem v OCP  1-4-3  Sistemski časovnik deluje nepravilno. Problem je najpogosteje rešen v delavnici, vendar je morda potrebno zamenjati ploščo  1-4-4  Napake na vhodnih in izhodnih vratih. Zunanje naprave morda ne bodo delovale pravilno  3-1-1  Napaka pri določanju DMA kanalov


  335) 3-3-4  Neuspeh video pomnilnika  3-2-4


  347) Ne morem določiti krmilnika tipkovnice  3-4-2  Nezmožnost določanja grafične kartice BIOS  ) 4-2-4  Procesor ne deluje pravilno. Morda boste morali zamenjati CPU  4-4-3  Ni bilo mogoče določiti matematičnega procesorja


  375) 4-3-1  Nepravilno upravljanje plošč OZP  4-2-3


  387) Krmilnik tipkovnice ne deluje pravilno  4-3-2 in 4-3-3  Neveljavna dela prvega in drugega časovnika  4-4-1  Ne morem zaznati serijskih vrat  Dolgi signali niso ustavljeni  Matere so najverjetneje pogorele

  (4 14)
  Zvok prenosa z visoko nizko frekvenco  Mogoče izpihane kondenzatorje na grafični kartici. Preveriti jih morate in zamenjati  Računalnik neprekinjeno briše in se ne vklopi  Govori o napaki hladilnika CPE. Zaželeno je videtiznotraj sistemske enote in videli, če vrtijo hladilnik

  Zdaj je jasno, da če računalnik zapiska ob vklopu in ni vključena, potem je problem lahko leži na katerem koli mestu zgoraj navedenih.

  Drugi sistem BIOS

  Zgornje signalov napak kode le tri BIOS-a, čeprav obstaja več. V vsakem primeru je vodilo od kod so na voljo posebej za vašo matično ploščo. Check it out. Vendar pa obstajajo načini za prepoznavanje problema brez zatekanja k BIOS.

  Določitev okvare na druge načine

  Če je računalnik vključen, utripajoča luč in tako so značilne Citati, to ne pomeni, da je prišlo do okvare računalnika resno. Prva stvar, da poskusite, da na preprost način odpraviti težavo:
 • Zato je treba preveriti, ali je računalnik priključen na zunanje naprave:. Tiskalnik, spletno kamero, miško in tako naprej D.
 • Izklopite in gostejša stisnite vse priključke znotraj sistemske enote. Lahko se zgodi, da nekateri ohlapna priključek za napajanje, ki mejijo na dokončanje. Kot rezultat, sistem misli, da so grafične kartice, kot so manjkajoče in tako uporabniku vidi črn zaslon ob vklopu računalnika. Kaj storiti v tem primeru? Preprosto pritisnite priključek močnejši.
 • odstraniti matično ploščo pred prahom. V nobenem primeru ni mogoče storiti z vlažno in predvsem mokro krpo.
 • Preiskava matično ploščo in potem napihnjenosti kondenzatorjev. Če obstaja, ga je treba zamenjati(vzemite in spajkajte enako).
 • Preverite pristojbino za razpoložljivost zajcev.
 • Poskusite tudi odstraniti vse komponente in jih ponovno namestiti.
 • Za nekatere uporabnike, ki nimajo računalnika, razlogi še niso znani. Tudi strokovnjaki ne morejo ugotoviti napake. V tem primeru morate samo zamenjati tablo. Ni specifične statistike, ki bi vam omogočila razumeti, kateri modul najverjetneje ne bo uspel. Vsak primer je individualen, tako da v primeru okvare, najverjetneje, boste morali določiti pristojbino za popravila.

  Ali bo?

  V zelo redkih primerih je problem rešen sam, in po določenem času se računalnik zažene normalno. To se lahko zgodi, če v omrežju ni napetosti, zaradi česar napajalna enota ni mogla zagotoviti vseh komponent z zadostno močjo. To se dogaja tako redko, vendar ne morete izključiti niti take možnosti. Vendar ne pričakujte, da bo računalnik stal in čez nekaj časa vklopil brez težav.

  Zaključek

  Torej smo ugotovili, zakaj je računalnik nalival in se ni vklopil. Na žalost, če se to zgodi, je težko rešiti problem zelo redko. Motherboard in, na splošno, računalniške komponente so precej zapletene naprave, tako da v primeru njihove okvare je zaželeno, da poiščejo strokovno pomoč. To vam bo prihranilo veliko časa, včasih pa tudi denar, saj v procesu samopomoča uporabniki pogosto poslabšajo situacijo zaradi tehničnih težav.nepismenosti

  Sorodne publikacije