Dražba v elektronski obliki: vrstni red ravnanja, pravila udeležbe, posebnosti

Elektronske dražbe so priljubljen način reševanja različnih vprašanj, povezanih z javnimi naročili ali nakupom blaga ali storitev različnih podjetij. Postopek se šteje za preprost in operativen, prav tako ne zahteva naložbe znatnega zneska sredstev. Dražba v elektronski obliki omogoča sodelovanje številnih izvajalcev in producentov, kar zagotavlja svobodo konkurence v državi. Postopek zbiranja ponudb FZ št.

Koncept elektronskih dražb

Ta postopek je sestavljen iz izvajanja ponudb s posebnimi platformami za trgovanje, ki se imenujejo zmanjšani ETS. Ta način izbire proizvajalca ali izvajalca je koristen za vsako podjetje in celotno državo.


Posebnosti postopka so:
 • izvedba spletne dražbe je predhodno sporočena vsem dobaviteljem, ki lahko zagotovijo zahtevano blago ali opravijo storitve;
 • informacije o tem postopku so objavljene v enotnem informacijskem sistemu;
 • Na takšni dražbi lahko sodeluje vsaka zainteresirana oseba, ki izpolnjuje zahteve stranke, ki jo predloži pobudnik ponudbe.
 • Če želite sodelovati v teh dejavnostih, morate le ustrezno predložiti vlogo na vnaprej izbrano področje. Izbira zmagovalca temelji samo na predlagani ceni, tako da je zmagovalna ponudba izključno podjetje ali zasebnik, ki ponuja najnižjo ceno za svoje storitve ali blago.

  Vrste dražb

  Obstaja več vrst takšnih poslov. Dražba v elektronski obliki je lahko predstavljena z naslednjimi vrstami:
 • Osnovna ali enostavna. Izvaja se šele po pregledu vseh obstoječih vlog izvajalcev ali proizvajalcev. Za sodelovanje pri tej ponudbi morajo vsi udeleženci predložiti vloge, na katere so priloženi njihovi dokumenti. Dokumentacija mora vsebovati informacije, da izvajalci izpolnjujejo zahteve naročnika. Tukaj je obvezno navesti opis predmeta nakupa, ki ga predstavi storitev, izdelek ali delo. Poleg tega se posredujejo tudi informacije o umetniku, kopije sestavnih dokumentov, dovoljenj in drugih dokumentov. Takoj, ko so izbrani vsi izvajalci, ki so primerni v obstoječih razmerah, se sprejme odločitev o tem, kdo lahko da ponudbo. Stranka je objavila poseben protokol po povzetku predpisov o javnih naročilih. Na določen dan potekajo posli. Zmagovalec je tisti, ki ponuja najnižjo ceno. ФЗ №233 označuje, da je dovoljeno znižati stroške na nič, nato pa se povečati.
 • Kompleksna dražba, pri kateri se vložitev zahtevkov za sodelovanje na elektronski dražbi izvede v dveh fazah. Šteje se za specifično, vendar bolj pregledno, zato je zelo učinkovito. Takšne avkcije se izvajajo na podlagi določb zveznega zakona št. 94. Bistvo izvajanja odprtih avkcij v elektronski obliki pod takimi pogoji je, da se vsi udeleženci prijavijo v dveh delih. Vsebina vsakega dela se določi neposrednostranke Takšni posli se izvajajo izključno v elektronski obliki, saj le takšni pogoji zagotavljajo anonimnost udeležencev. Po odločitvi potekajo dražbe. Vse družbe sodelujejo na dražbi v elektronski obliki pod določenimi številkami, tako da ni mogoče najti njihovega imena. Zmagovalec je izbran po ceni najnižjega ponudnika. Spodaj so obravnavani drugi del prijav, kjer so informacije o udeležencih, ki jih predstavljajo njihove listine, dovoljenja, potrdila in drugi dokumenti. Nekateri udeleženci lahko odstopajo od te faze. Zmagovalec je podjetje, ki lahko sodeluje v obeh delih in ponudi najnižjo ceno.
 • Tako ima vsaka vrsta spletne dražbe svoja pravila in značilnosti. Najpogosteje se uporabljajo preprosta trgovanja, vendar velika državna podjetja raje uporabljajo pregledne in učinkovite zapletene dražbe.


  Kakšna je faza dražbe?

  Pri pripravi določb o javnih naročilih mora stranka navesti, kateri korak bo dražba. Lahko je predstavljena v več različicah:
 • fiksna, zagotavlja namestitev približno 5% najnižje začetne cene;
 • plavajoče, pri katerih so določene določene odstotne omejitve;
 • z zmanjšanjem stopnje, če ni ustreznih predlogov, na primer, če je določena stopnja 5%, se bo v odsotnosti predlogov zmanjšala za nekaj odstotkov;
 • poljubna številka pomeni možnost znižanja cene celo za 1 kopeck, vendar takšna možnostuporablja zelo redko, saj pogosto vodi v umetno zaostrovanje poslov.
 • Javna dražba v elektronski obliki se najpogosteje izvaja z različnim korakom, saj se taka odločitev šteje za učinkovito. Omejitev v tem primeru ne sme biti le v odstotkih, ampak tudi v vsoti.

  Čas oddaje ponudb

  Stranka se samostojno odloči, kako dolgo bo potekala dražba. Za izvedbo dražbe za trgovanje lahko izberete dve možnosti:
 • določite določen čas, med katerim bo ponudba, na primer, postopek se začne ob 10:00 in konča ob 15:00, vendar se ta možnost ne šteje za zelo učinkovito, saj ne vedno do konca. proces uspe pri doseganju želenega rezultata;
 • na primer dražba z nadaljevanjem, dokler ne prejme zadnje stave, postopek se začne ob 10:00 in se konča, ko se predloži zadnja stava.
 • Izbrana možnost mora biti navedena v določbah o javnih naročilih. Poleg tega je navedeno, ali bo dražba redna ali elektronska.

  Odprto ali zaprto?

  Elektronska dražba je lahko odprta ali zaprta. Vsaka možnost ima svoje nianse. V prvem primeru bodo objavljene informacije o ponudbah na uradni strani podjetja, pa tudi na izbrani elektronski platformi, kjer bodo potekale ponudbe. Pod temi pogoji lahko vsaka družba predloži vlogo za sodelovanje na javni dražbi v elektronski obliki. Če ni nobene publikacije o odprtokodnih in uradnih ponudbahNa spletnem mestu stranke se lahko podjetje odloči za izvedbo zaprte dražbe. V takšnih pogojih načrt naročanja ni vključen v ponudbo, udeleženci pa so le osebe, ki jih kupec posebej povabi. Tudi z uporabo odprte dražbe ni dovoljeno objavljati informacij, ki so državna skrivnost ali vključene v podatke o naročilih, o katerih odloča vlada v različnih virih. Vsi ti podatki so preneseni na zvezni zakon št. 223

  Poleg tega ima vsaka stranka pravico, da ne objavi informacij o nakupu, če porabijo več kot 500 tisoč rubljev.

  Prednosti odprtih avkcij

  Organizacija dražbe v elektronski obliki ima številne nedvomne prednosti. Prednosti odprtih ponudb vključujejo:
 • pri organizaciji ponudb lahko sodelujejo tudi organizacije, ki se nahajajo na precejšnji oddaljenosti od lokacije stranke;
 • Dovoljeno je pritegniti tudi tuje družbe k sodelovanju;
 • zagotavlja dobro raven konkurence;
 • zmanjšuje možnost korupcije;
 • Dražba, ki temelji na elektronskih platformah, ne zahteva veliko časa ali denarja za oddajo prijave ali ponudbe;
 • celo mala podjetja lahko pridobijo velika vladna naročila;
 • preprečuje uporabo metod necenovne konkurence;
 • vsi postopki se izvajajo v kratkem času;
 • so postopki odprti in pregledni;
 • Vse vloge so zaupne in tudi zagotovljenevisoka varnost dražbe;
 • Vsi udeleženci imajo enake pravice.
 • Za številna podjetja se ta način dražbe šteje za neobičajnega. Zato se nekatera podjetja ukvarjajo z elektronsko obliko udeležbe na dražbi. Ponavadi se vodstvo podjetja zaveda udobja in privlačnosti tega procesa.

  Kdaj se izvaja?

  Vse nianse te dražbe morajo voditi zahteve zakonodaje. Iz FZ №44 elektronsko dražbo izvaja kupec, če potrebuje drugačna dela, storitve ali blago, ne glede na to, kateri klasifikator izdelkov je ustanovljen. Vendar to upošteva omejitve tega zakona. Obstaja nekaj situacij, ko morate nujno uporabiti mesta elektronskih dražb za nakup. Ti vključujejo:
 • nakup kmetijskih proizvodov;
 • opravljanje storitev, povezanih z /;
 • delo v zvezi z rudarskim sektorjem;
 • nakup hrane ali pijače;
 • nakup papirja ali opreme za računalnike;
 • gradbena dela;
 • nakup zdravil.
 • Vsaka regija ima lahko svoj seznam nakupov ali del, za katere so elektronske ponudbe obvezne. Tudi na zgoraj omenjenem seznamu, ФЗ №44, se elektronska dražba ne izvaja vedno. Na primer, ni ga potrebno izvajati, če je načrtovana izvedba gradbenih del v kompleksnih ali specifičnihpogojev. Poleg tega je tu vključen nakup živilskih izdelkov za različne izobraževalne ustanove, saj lahko vodstvo teh institucij odloča o razpisih, v katerih bo sodelovalo omejeno število podjetij. V skladu z zveznim zakonom št. 44 (59. člen) je dražba v elektronski obliki predvidela možnost uporabe različnih izjem v zvezi z obveznostmi ponudbe. Na primer, če je cena 500 tisoč rubljev prvotno določena, lahko stranka zaprosi za ponudbe, tudi če dražba ni vključena v obvezni seznam.

  Nianse ponudb za vladna naročila

  Država dejansko uporablja različne posle, da podjetjem zagotovi javna naročila. Ta dejavnost velja za učinkovito in donosno za podjetja in je enaka celo različnim ugodnostim ali subvencijam, ki jih ponujajo podjetja. Po zakonu morajo stranke, ki jih zastopajo država ali občine, zagotavljati do 20% dobav malim podjetjem. To je posledica dejstva, da se mala podjetja lahko osredotočijo na specializirane in ozke izdelke in ponudbe, da lahko dobavljajo resnično visoko kakovostne izdelke. Vladna naročila se lahko razvrstijo na različne načine, ki vključujejo:
 • ponudbe, oddane z elektronskimi dražbami;
 • zahteva po kotaciji;
 • nakup blaga od enega dobavitelja ali izvedba del enega izvajalca.
 • Precej uporabljene kotacije, kot v tem primeru, vrednost samega sebelot ne sme presegati 500 tisoč rubljev. Za vladna naročila je ta cena zelo majhna. Tekmovanja potekajo ob posebnem naročilu, za katerega je potrebno oceniti ne le stroške, temveč tudi druge pomembne dejavnike. Zato so najpogosteje uporabljene, dostopne in enostavne elektronske dražbe. Ne samo, da vam omogočajo, da prihranite veliko časa in denarja, ampak so tudi učinkovit način za boj proti korupciji. Zaradi njihove uporabe je zagotovljena visoka preglednost sklenjenih poslov.

  Postopek avkcije

  Postopek je razdeljen na več faz, od katerih ima vsaka svoje odtenke in posebnosti. Podjetja morajo vedeti, kako dokončati postopek, da dobijo dobičkonosno pogodbo.

  Iskanje avkcij

  Na začetku morajo podjetja najti najboljše možnosti za vložitev prijave. Za to morate iti na uradno rusko stran, kjer se lahko prijavite za teden ali 20 dni pred začetkom ponudbe. Dražba se izbere ob upoštevanju posebnosti dejavnosti podjetja, upošteva pa se tudi začetna najvišja udeležbena cena. V Rusiji je pet elektronskih platform: Sberbank-AST, RTS-Tender, MICEX, državni nakup, Državna agencija za javni red, naložbeno dejavnost in medregionalne komunikacije Republike Tatarstan. Vsako spletno mesto ima svoj seznam dražb in možnost iskanja ustreznih poslov.

  Oblika digitalnega podpisa

  Sodelovanje v elektronskem trgovanju v podjetju mora vsebovati elektronski digitalni podpispodpis Pridobljen je v certifikacijskih centrih, ki imajo akreditacijo na določeni elektronski platformi, kjer se načrtuje sodelovanje na dražbi. Oblikovanje EDS ni zapleten proces, ampak traja približno tri dni. Na podlagi takšnega podpisa lahko vsak pravni dokument dobi pravni status. Zaradi tega ima vsak udeleženec materialno odgovornost za vse odločitve, sprejete med dražbo.

  Akreditacija

  Naslednja faza vključuje akreditacijo na izbranem mestu. V ta namen se izpolni ustrezna oblika na spletnem mestu. Vlogi so priloženi ustanovni dokumenti družbe, protokol sklepa in drugi dokumenti. Vse zahteve organizacije so predhodno ocenjene. Poleg tega je brskalnik pravilno konfiguriran. Obravnava vloge za e-dražbo se izvede v petih dneh, potem pa se potrdi dostop do dražbe. Če je negativna odločitev, potem bi morala biti zaradi utemeljenih razlogov, zato nujno naštete ovire in napake. Število poskusov za podelitev akreditacije ni omejeno. Po akreditaciji je zagotovljen dostop do osebnega kabineta uporabnika, preko katerega se oddajo vloge za zbiranje ponudb.

  Denarni prenos

  Da bi lahko sodelovali v ponudbi, morate imeti na računu zahtevano količino denarja. Če sodelujejo predstavniki malih podjetij, je potrebno od začetne cene naročila prenesti približno 2%. V drugihplačilo znaša 5% te vrednosti. Samo če imate zahtevano količino denarja, lahko pošljete vlogo.

  Oblikovanje vloge

  Pomembno je oblikovati vlogo za sodelovanje na dražbi. V ta namen se predogledajo vsi uradni dokumenti na spletnem mestu. Vloga je sestavljena iz dveh delov:
 • prvi anonimni del vključuje soglasje podjetja za dobavo blaga ali storitev ter njihove značilnosti;
 • Drugi del vsebuje informacije o udeležencu, zato so mu priloženi dokumenti, ki potrjujejo, da družba izpolnjuje zahteve kupca.
 • Takoj ko je rok za vložitev prijav sestavljen protokol elektronske dražbe, ki vsebuje informacije o tem, kdo lahko sodeluje.

  Neposredno izvajanje dražbe

  Udeleženci v postopku zbiranja ponudb bi morali razmisliti, koliko časa je ostalo pred koncem dražbe in kakšen korak. Vsak udeleženec ima samo 10 minut časa, da se odloči za znižanje cene. Ponudba bo zaključena, če v 10 minutah ne bo več donosne ponudbe drugih podjetij. Potem se samodejno sestavi protokol, ki vsebuje podatke o najboljših cenah. Vsi udeleženci so predstavljeni s številkami, zato je nemogoče natančno razumeti, katero podjetje je zmagalo. Na koncu dražbe stranke prejmejo informacije o izvajalcu, ki pojasnjuje vsebino drugega dela vlog. Zmagovalcu se pošlje pogodba. V tem primeru se zagotovi rezervacija do 30% prvotne najvišje cene. Tako se upoštevajo elektronske dražbeDonosna, učinkovita in zanesljiva izbira umetnika za različna naročila. Izvajajo se le na omejenem številu lokacij. Za sodelovanje v ponudbi potrebujete akreditacijo na spletnem mestu. Postopek dražbe vključuje izvajanje več zaporednih faz. Zaradi udeležbe na dražbi je zagotovljena pravična in svobodna konkurenca med različnimi podjetji.

  Sorodne publikacije