GRUB boot loader: obnovitev operacijskega sistema

GRUB je bootloader za večino različic operacijskega sistema Linux. Lahko organizira multi-boot in uporablja več različnih operacijskih sistemov na enem računalniku. Na primer, lahko delate v Linuxu in po ponovnem zagonu počivate z uporabo igralnih zmogljivosti Windows. Na žalost, v vsakdanjem življenju so časi, ko je iz nekega razloga morda treba obnoviti bootloader. V tem članku bomo opisali najverjetnejše vzroke tega pojava in kako obnoviti normalno delovanje računalnika.


Funkcije OS bootloaderja

Poglejmo, kaj funkcija bootloader izvaja na računalniku in kaj povzroča poškodbe. Ker je del operacijskega sistema, prenese rele v osnovni V /I sistem in nadaljuje z zagonom po testu POST. Njegova vloga je priprava opreme za delo, prenos OS-a jedra in prenos v nadaljnje upravljanje.
Tako škoda za bootloader vodi do situacije, v kateri po začetnem preskusu opreme, tudi če je končana brez napak, računalnik ne more najti jedra operacijskega sistema in ga zato zažene. OS vam bo poslal sporočilo o napaki in nezmožnost odkrivanja zagonske konfiguracije. Glavni vzroki škode so:
 • namestitev drugega operacijskega sistema na en trdi disk;
 • ponovna namestitev operacijskega sistema Windows v sistem za večkratni zagon;
 • Napaka pri razdeljevanju trdega diska v particije.
 • Vloga GRUB-a

  Da bi bili izredno natančni, sodobne različice Linuxa ne uporabljajo GRUB, temveč njegovo najnovejšo različico GRUB-a 2. Da bi se znebili neprijetnega števila v naslovu, je stara različica dobila ime GRUB Legacy in novo ime je splošno znano kot ime Linuxxoid . Ne bomo in bomo odstopili od uveljavljenega poimenovanja.


  Razumevanje terminologije obravnava možnost GRUB. Zagonski nalagalnik sistema Windows 7, najpogosteje uporabljen v zbirki Microsofta, kot tudi vse druge njegove različice, ne more pravilno določiti datotečnih sistemov drugih operacijskih sistemov. GRUB lahko opravi to nalogo. Torej, če je vaš računalnik istočasno nameščen v operacijskem sistemu Linux in Windows, je treba zagonski nalagalnik obnoviti v Linux. V nasprotnem primeru ne boste mogli izbrati OS, ko vklopite računalnik.

  Kako namestiti OS

  Kot smo že povedali, bootloader Windows 7 ne bo mogel zaznati prisotnosti drugega OS na računalniku. Ker je ta funkcija že dolgo znana, obstaja več nenapisanih pravil za sisteme z več zagoni:
 • nameščanje več različic operacijskega sistema Windows poteka od juniora do starejšega;
 • Linux je vedno nastavljen na drugi za »okni«. Neupoštevanje drugega pravila povzroči potrebo po obnovitvi GRUB. Windows je nameščen po tem, ko Linux preprosto izbriše svoj zagonski nalagalnik in ga zamenja z lastnim, zaznavanje prostora na disku, ki ga zaseda ta operacijski sistem, kot razdeljenega. Seveda ni mogoče vedno slediti pravilom, tudi če jih poznate. Vendar pa razumevanje vloge in funkcije GRUB-a ni težko obnoviti.

  Priprava

  Predza začetek kakršne koli operacije z računalnikom, je potrebno predhodno usposabljanje. Izterjava GRUB-a ni izjema. Ubuntu je bil prvi operacijski sistem, v katerem je bil uporabljen kot privzeti zagonski nalagalnik. LiveCD s to različico Linuxa, čigar bit sovpada z različico, nameščeno na vašem sistemu, jo potrebujemo.
  LiveCD je različica Linuxa, napisana na izmenljivem mediju, ki ga je mogoče prenesti brez uporabe trdega diska računalnika. Sprva je bila ta različica uporabljena za raziskovanje zmogljivosti tega operacijskega sistema. Po končanem prenosu iz njega se lahko uporabnik seznani z operacijskim sistemom, ne da bi ga namestil in dobil splošno predstavo o tem brez tveganja. Ta disk lahko uporabite tudi v primeru poškodbe GRUB bootloaderja. Obnova njegove uporabe je podrobno opisana v dokumentaciji proste skupnosti. Spremembe, ki se pojavljajo v arhitekturi prenosnih računalnikov, in sicer postopno izginotje novih modelov CD /DVD pogonov, vodijo k širši interpretaciji izraza LiveCD. Pod njim ne pomeni le laserski disk, kot je bil prvotno, temveč tudi USB pomnilnik.
  Pred uporabo takega diska se prepričajte, da je vaš sistem pripravljen za prenos iz izmenljivega medija. To storite tako, da boste morali zagnati BIOS in preveriti nastavitev prioritete zagonske naprave.

  Obnavljanje

  Ko so zaključene vse pripravljalne operacije in je sistem pripravljen na LiveCD. Ker ti diski dejansko predstavljajo že pripravljen operacijski sistem, vasvideli boste redno namizje izbrane različice Linuxa. Naslednja dejanja zahtevajo minimalno uporabo ukazne vrstice za ta operacijski sistem. V glavnem meniju morate najti in zagnati "Terminal". V oknu ukaznega poziva Linuxa vnesite ukaz: sudo fdisk -l Posledično dobite seznam particij trdega diska, v katerih želite izbrati tisti, na katerem je nameščen Linux. Na večini sistemov bo sda5. Če bo v tem primeru ta oddelek drugačen - zamenjajte številko v njeni oznaki na potrebnem. Nato jo namestimo z naslednjim ukazom:
  sudo mount /dev /sda5 /mnt Naslednji korak je namestitev novega zagonskega nalagalnika: sudo grub-install --root-directory = /mnt /dev /sda Nekaj ​​sekund kasneje v ukaznem pozivu prikaže se naslednje sporočilo: Namestitev je končana. Ni poročil o napaki.
  Torej ste uspešno posneli nov zagonski bralnik GRUB. Izterjava je skoraj popolna. Izvedite ponovni zagon in tokrat boste naložili že v Linux, ki je nameščen na trdem disku. Obstaja še ena končna posodobitev. Ponovno odprite terminal in vnesite ukaz: sudo update-grub To dejanje bo potrebno potrditi s korenskim geslom. Ko se izvede, dobite polno delovanje in pravilno določite nameščeni zagonski nalagalnik GRUB. Obnovitev je končana, računalnik lahko uporabljate v običajnem načinu.

  Kot lahko vidite, v tej operaciji ni nič zapletenega. Vsa dejanja se izvajajo v običajnem grafičnem načinu. Lahko si menite, da ste prestali "krst bitke" in vstopili v vojsko linuxoids.

 • Sorodne publikacije