Kako zagnati JAR datoteko na različnih napravah?

Verjetno vsi tisti, ki so bili hkrati prvi modeli mobilnih telefonov brez nameščenih sodobnih operacijskih sistemov, ne pozabite, da so bili prvotno programski programčki in večina iger nameščeni na takšne naprave z JAD in JAR datotekami drugi pa je bil veliko pogostejši in daleč od vseh modelov je podpiral delo s prvo vrsto podatkov. Trenutno se v zvezi z mobilno tehnologijo šteje, da je format JAR nekoliko zastarel, toda tudi med uporabniki operacijskega sistema Windows lahko včasih postavite vprašanja o tem, kako zagnati datoteko JAR. To bomo še raziskali. Za začetek pa zagotovo ugotovimo, kakšen format je.

Kaj je JAR-datoteka?

Predmeti tega formata so posebni arhivi, ustvarjeni na osnovi Jave. Pravzaprav, zmanjšanje imena tega formata prihaja iz angleškega arhiva Java. Z drugimi besedami, datoteke te vrste se nanašajo na najpogosteje pakirane podatke, toda arhivi se lahko izvedejo samodejno z vrsto samorazteznih arhivov, kot je SFX, če so nameščeni na nekaterih napravah ali ko so integrirani v druga okolja. Tako postane jasno, da je delo s to vrsto podatkov lahko preprosto z uporabo dobro znanih in uporabnih standardnih aplikacij.


Kako zagnati JAR datoteko na kateri koli mobilni napravi?

Za začetek z nekaj besedami o najpreprostejšem načinu za zagon JAR datotek na mobilnih napravah.
Vsak sodoben pametni telefon, tablični računalnik ali celo brezupno zastarelTelefon ene od prvih generacij mobilne tehnologije ima podporo Java. To pomeni, da je izvajanje takih apletov na njih absolutno osnovno, če izberete datoteko in kliknete na gumb, ki potrjuje njegovo odkritje (namestitev). Na napravah z zaslonom na dotik iz datoteke morate klikniti, nato pa bo vsebina nameščena kot program ali igra.

Kako odpreti JAR format za ogled vsebine?

Pri mobilnih napravah je vse preprosto. Toda kako odpreti datoteko JAR na računalniku? Očitno so mnogi opazili, da je ime arhiva JAR zelo skladno z definicijo znanega tipa pakiranih podatkov RAR. Res je.


In ni presenetljivo, da je odkrito gledanje in razpakiranje Java-arhivov lahko povsem elementarno, pri čemer za ta namen uporabimo katerega od današnjih znanih arhiverjev (WinRAR, WinZIP, 7-Zip, itd.). Da, toda v tem primeru si lahko ogledate samo vsebino arhiva ali ga po potrebi dobite, da ga shranite na trdi disk ali izmenljivi medij. Ne glede na to, katera datoteka se zažene in namestitev programske opreme, v tem primeru jezik sploh ni! Kako zagnati JAR datoteko, tako da lahko potem delate z nameščenim programčkom?

Objekt JAR lahko zaženete v okolju Windows in ga potrebujete

Na žalost sistemom Windows ni treba zagnati datotek tega formata z lastnimi sredstvi, saj nekateri pomembni elementi od začetka manjkajo, brez katere datoteka, tako kot pri namestitvenem programu, ne more delovati. Zato, preden zaženete datoteko Windows JAR,morate namestiti posebno izvedljivo okolje Oracle JavaRE (zmanjšanje RE se ustvari iz izvajalnega okolja).
Potrebno komponento programske opreme lahko najdete neposredno na uradnem spletnem viru razvijalca, potem ko se prenese in namesti, se združitev datotek samodejno nastavi. Na ta način lahko namestite aplikacijo Java in jo uporabite za delo, tudi če ni neposredno namenjena za delovanje v okolju Windows.

Dodatne storitve

In to je daleč od edinega načina. Načeloma lahko danes na istem internetu najdete številne dodatne programe, ki vam omogočajo, da poenostavite delo z Java-arhivi do te mere, da tudi okolje ni potrebno namestiti.
Na primer, za Windows, ki je namenjen Linuxu, lahko uporabite majhen program, imenovan Eclipse, ki ima preprost in intuitiven vmesnik, izvršljive datoteke pa so čim bolj avtomatizirane in poenostavljene. Kako zagnati JAR datoteko v primeru "apple" računalnikov in prenosnih računalnikov? In tu je tudi odločitev!
Za to lahko uporabite enako enostaven in spoštljiv pripomoček, imenovan Apple Jar Launcher. Za strokovnjake, ki se ukvarjajo s programiranjem, je razvijalec predvidel uporabo posebnega paketa Java Development Kit (JDK), vendar je za udobno delo z njim potrebno okolje JRE. Toda ta kombinacija je odlična za ustvarjanje lastnih programčkov katere koli stopnje težavnosti. Poleg tega se lahko nekateri programi celo odprejoda si ogledate algoritme in ukaze, ki se uporabljajo pri njihovem ustvarjanju, saj imajo lahko odprto kodo, ki je za začetnike lahko zelo resna pomoč pri učenju osnov ustvarjanja aplikacij, ki temeljijo na jeziku Java. Mimogrede, med vsemi znanimi načini ustvarjanja aplikacij pa ni najlažje, ampak zaseda mesto osebe, saj se uporablja skoraj povsod (in ne le na mobilnih ali fiksnih platformah).

Kratek povzetek

Tukaj pravzaprav vse, čeprav kratek, opis oblike JAR in osnove dela s takimi arhivi. Kar zadeva najprimernejšo metodo za odpiranje takih datotek, bo vse odvisno le od tega, ali želite pregledati vsebino pakiranega arhiva ali uporabiti objekt kot namestitveni program programa, s katerim naj bi deloval pozneje. Kot vidite, ne bi smelo biti nobenih posebnih težav ali težav s katerim koli urnikom.

Sorodne publikacije