Sony NWZ-A15: funkcije, primerjave z analogi in pregledi

Navdušenci Walkman-a so čakali celo dobo, ko je Sonyju igralcu dodal razširljiv pomnilnik. Odkar so modeli A810 uporabniki spraševali, zakaj ni podpore za kartice Micro-SD. Trajalo je več generacij in različnih serij igralcev japonske družbe. Eden od glavnih razlogov je bil, da je Sony prodal različice z več pomnilnika po napihnjenih cenah. Videz modela ZX1 je odprl dobo večje zmogljivosti shranjevanja podatkovne shrambe Walkman, vendar po višji ceni. In tudi v tem primeru oprema, namenjena za predvajanje zvokovnih datotek z visoko ločljivostjo, zavzema veliko prostora, ni razširljivega pomnilnika. Nenadoma se je Sony odločil, da bo uvedel novo serijo A s podporo za kartice Micro-SD.

Sony NWZ-A15: Pregled modela

Serija je uvedla novo smer oblikovanja v že znani obliki predvajalnika. Oblika čokoladice v velikosti 44 x 109 x 9 mm je ostala, gumbi za nadzor, podobno kot glava Mickey Mouse, so končno izginili. Velikost majhnega mobilnega telefona je postala precej tanjša in lažja. S težo 66 gramov je A15 precej lahek pripomoček s parimi priključki - 35 mm vtičnico za slušalke ali zvočniki in priključkom za polnjenje in prenos podatkov.

Tipke za vračanje in klicanje možnosti so se premaknile pod zaslonom, navigacijska plošča pa je sedaj izvedena v obliki diamanta s pavzo in predvajanjem v sredini. Sprednji del je izdelan iz kovine z teksturirano površino, hrbet pa je izdelan iz mat plastike. Sonya bi lahko naredila primervse kovinske, vendar bi to privedlo do povečanja telesne mase. Kljub temu pa celoten dizajn in materiali za obdelavo pustijo dober vtis, ki je imel premalo prejšnjih igralcev. V primerjavi z X-serijo je Sony NWZ-A1516GB le malce lažji, vendar pa je na splošno sklop stabilen. V primerjavi z A840 se teža ni spremenila, starejši model pa je v celoti izdelan iz kovine in bolj udoben zaradi zaobljenih robov. V drugi ni nobene posebne razlike. Po mnenju lastnikov bi raje imeli večji zaslon, podoben A840, vendar to ni kritično. Antena NFC se nahaja na zadnji strani zgornjega dela in omogoča preprosto povezavo z drugimi napravami, kot so brezžične slušalke ali zvočniki.

Zaslon in meniji

Preprosta zasnova ustreza enostavnemu zaslonu, ki nima sledilne ploščice. Da, vse je v redu: 22-palčni zaslon Sony NWZ-A15 se ne odziva na dotik, ki uporabnike vrne v stari, vendar dokazani svet navigacije z navigacijsko vrstico. Zato morate namesto, da bi preprosto izbrali zahtevano ikono, večkrat pritisniti navigacijsko tipko in nato centralno, da aktivirate ikono. Toda to ni težko. Poleg tega so jasno označeni tipki "Nazaj" in "Možnosti", ki služita tudi kot gumbi za preklop na domačo stran in izklop napajanja, če ju držite v kombinaciji za sekundo. Meni vključuje predvajanje glasbe, ogled fotografij in video posnetkov, nastavitev FM radia, seznam vnosov, pripravljenih v računalniku, poslušanje podcasta, vklop Bluetootha, nastavitve in ustvarjanje kanalov SenseMe s skladbami, ki ustrezajonekaj razpoloženja ali čustev, tudi s spremljajočimi besedili.
Večina pa bo verjetno preprosto prenesla glasbo iz računalnika tako, da bo povezala Sony Walkman NWZ-A15 s kablom USB ali zapisala zapise na pomnilniško kartico microSD.
Odpornost na obrabo
Uporabniška izkušnja Sony NWZ-A15 kaže, da se nekateri znaki obrabe začnejo pojavljati šele po več mesecih vsakodnevne uporabe, predvsem na zadnjem plastičnem delu naprave in na nekaterih mestih spredaj, nato pa zaradi neprevidnega obnašanje Po padcu na kamnito tla igralec nadaljuje z delom, saj se ni nič zgodilo. Vsakodnevno obratovanje več mesecev brez resne obrabe je odličen rezultat. Toda lastniki naprave za njeno zaščito še vedno priporočajo nakup silikonske prevleke z zaščitnikom zaslona. Je prozorna ali obarvana, z znaki vlade. Sony Walkman NWZ-A15 je zanesljiv igralec. Seveda je škoda, da njegova zadnja plošča ni bila izdelana iz kovine, vendar je bila morda potrebna za Bluetooth in NFC, kot v seriji E (E575).

Znanje

Sony NWZ-A15 uporablja več patentiranih tehnologij. S-Master HX je na primer majhen digitalni ojačevalnik, ki reproducira širok spekter ponovljivih frekvenc in zmanjšuje popačenje, medtem ko digitalna tehnologija izboljšanja zvoka omogoča pretvorbo skladb z običajno 16-bitno ločljivostjo na 24-bit.


Kakovost zvoka

Ocenjevanje zvoka je vedno subjektivno in na forumih je to mogočepreberite nasprotne misli. Uporabniki, ki nimajo izkušenj s poslušanjem igralcev serije F in ZX, menijo, da je kakovost avdio modela A15 najboljša, kar so slišali. S ceno 200 evrov se zdijo stroški naprave razumni, zlasti z dodatkom podpore Micro-SD. Spodaj je primerjava predvajalnika Sony Walkman NWZ-A15 z drugimi modeli istega proizvajalca.

A15 proti seriji X, A845 in A818

Če povzamemo vse parametre, po katerih so bili ti modeli ocenjeni, lahko rečemo, da sta kakovost zvoka in največja glasnost v NWZ-A15 višji. Njegove nizke frekvence so veliko globlje, mediana se zdi skoraj identična, majhna prednost je visoka. Kakovost zvoka je odvisna tudi od žanra. Na primer, klasična glasba na A15 zveni veliko bolje. Ko primerjamo zunanji hrup, ta model zmaga tudi z veliko vrzeljo - z uporabo enakih slušalk, skladb in glasnosti postanejo zunanji zvoki v seriji X očitni. Ni jasno, ali ima A15 kakršne koli omejitve obsega, če pa so, potem so minimalne. Pri odstranjevanju spremenljivk, kot so zunanji hrup, različni volumen ali različne sestave, serija A presega X z 2-3 položaji. Vendar pa ima Walkman X na splošno precej toplejši zvok.
Morda se zdi neprimerno primerjati starejši model z novejšim, vendar pa se predvajalnik Sony NWZ-A15 zdi bolj podoben A845 kot A860. Po obsegu so blizu, A15 pred A845 le 1-2 položajih. Kakovost zvoka A845 je dostojna, vendar na koncu slabša od globljega, čistejšega in manj glasnega zvoka A15. Edina funkcija, ki je zgodnjamodel, vendar ga ni v novejši - je prisotnost sistema za zmanjšanje hrupa. Medtem ko je A845 bolj priročen za roko, je A15 enostavnejši za uporabo, saj so krmilniki bolj oddaljeni, za razliko od A845 z bolj kompaktno zasnovo. A818 prav tako izgubi primerjavo. Njen zvok je tako topel kot A15, vendar ni tako prefinjen in enakomeren.

Priročno upravljanje

Sony se je končno odločil spremeniti zastarele kontrole v novi seriji in jih zamenjati z bolj modernim dizajnom. Navigacijska vrstica v obliki križa se je spremenila v diamant, menijske tipke pa se nahajajo pod zaslonom. Uporaba predvajalnika v žepu je postala lažja, včasih pa so težave pri iskanju tipke za glasnost. Nova zasnova Sony NWZ-A15 imenuje preglede dobro, saj je verjetnost naključnih klikov gumba za vrnitev ali klicnih možnosti zmanjšana zaradi njihove pristranskosti. Zaradi te nove lokacije je vprašljivo, zakaj ga Sony še ni uporabljal? Nezadovoljstvo lastnikov je, da se med predvajanjem po naključnem pritiskanju gumba "Down" predvajalnik prestavi v način predvajanja albuma, označenega z naslovno fotografijo. Posnetke si lahko ogledate z navigacijskimi tipkami, kar je priročno, vendar omejuje uporabnika na en album. In če je v glasbeni zbirki večina pesmi singla, potem albumi običajno vsebujejo samo eno pesem. Drug problem pri tem modelu, če ne vsi predvajalniki Walkman, je delo algoritma mešanja pesmi. Ni jasno, zakaj, vendar ta funkcija ne izbere skladbnaključno, kot bi moralo biti. Ta napaka verjetno temelji na operacijskem sistemu in ni bila nikoli popravljena. Prav tako ni dovolj možnosti za mešanje zadnjih dodanih ali izbranih skladb z avtomatsko nastavitvijo z višjo frekvenco priljubljenih.
Možno je sprožiti kanale SensMe, ki vam omogočajo poslušanje glasbe glede na razpoloženje uporabnika. Preden pa se lahko uporabi, mora igralec analizirati vse skladbe. Po mnenju lastnikov je potreben čas in je odvisno od števila posnetkov, posnetih v pomnilniku naprave. Analiza 400 pesmi na primer traja približno 5-6 minut.

Seznami predvajanja

Sony se je odločil, da bo shranil seznam zaznamkov, ki so bili prisotni v prvih modelih serije A. Samo pet od njih in vsaka od njih vsebuje do 100 skladb. Skladbe lahko dodate na več načinov. Če med predvajanjem skladbe pritisnete gumb za predvajanje, ga bo dodal na privzeti seznam. Drug način je, da med predvajanjem pritisnete gumb z možnostmi, izberete »Dodaj v zaznamke« in nato določite zaznamek, v katerega želite dodati skladbo. Ko brskate po knjižnici, lahko izberete skladbo, pritisnete gumb za predvajanje in se privzeto doda zaznamkom. Seznami knjig bodo potrebni za hitro ustvarjanje seznamov predvajanja z novimi ali najljubšimi skladbami. Glede na uporabniške ocene jim manjka seznam pred kratkim dodanih skladb, ki je na primer Xperia Z1. Naprava podpira običajne sezname predvajanja v formatu M3U. Na primer, čeKopirajte album z datoteko M3U, nato pa se bo pojavil v meniju seznama predvajanja. Eden od načinov za ustvarjanje takšnih seznamov je priključitev predvajalnika na računalnik, odprtje imenika z vso glasbo, izberite skladbe, ki so na seznamu predvajanja, in jih povlecite na Winamp. Seznam naj se shrani v imenik s posnetki, nato pa se prikaže v A15. To je najhitrejša možnost, vendar potrebuje računalnik.

Dolžina delovanja

Serija A je presenetljivo nora glede dolge življenjske dobe baterije. Uporabniki, ki poslušajo glasbo 320 kbps, ki povečuje porabo energije, kažejo znatno povečanje trajanja baterije. Na primer, polnjenje baterije E585 se je končalo v 1-2 dneh, predvajalnik serije X pa je delal dlje časa vsaj prvo leto in pol, vendar ne tako kot Sony NWZ-A15 BM. Po enem tednu redne uporabe je še vedno 50% zmogljivosti napajanja. Za zvok z visoko ločljivostjo je proizvajalec moral namestiti veliko baterijo, vendar je za druge formate povzročil znatno povečanje trajanja baterije predvajalnika.

Dostop do pomnilnika

Prisotnost kartic Micro-SD, čeprav je plus, spremlja nevšečnost, ker ni mogoče dostopati do notranjega pomnilnika in kartice SD. V meniju za konfiguracijo morate spremeniti mesto shranjevanja podatkov iz notranjega pomnilnika na kartico SD. Presenetljivo je, da Sony ne omogoča hkratnega ogledovanja notranjega pomnilnika in kartice SD iz osebnega računalnika. Morda je to omejitev trenutnega operacijskega sistema predvajalnika. Žal ni mogoče ustvariti seznamov predvajanja z uporabo programa Winamp, če so posnetirazličnih prevoznikov, zato boste morali uporabiti sezname priljubljenih. Če se odločite med Xperia Z1 in Sony NWZ-A15, potem imajo ljubitelji glasbe raje A-serijo, tudi z vsemi pomanjkljivostmi operacijskega sistema in najboljšo podporo za predvajanje na Androidu. Razlog za to je preprost: primerjava med Sony Xperia Z1 in A15 kaže, da pametni telefon nima zvoka Walkmana.

Zaključek

Torej je končno serija A popoln predvajalnik Walkman? Ne še, toda blizu je temu. Prvovrstna oblika, dolga življenjska doba baterije, reža za pomnilniško kartico, brez slušalk in sistema za zmanjševanje hrupa, plastična zadnja plošča in nezmožnost hkratnega dostopa do različnih podatkovnih skladišč. Noben pametni telefon ne more reproducirati dodatnih podatkov, ki jih vsebujejo nestisnjene datoteke FLAC, ALAC in AIFF. Sony Walkman NWZ-A1516GB zahteva visoko kakovostne slušalke, kot je XBA-A3, ki pa niso povezane z vrhunskimi modeli, vendar zagotavljajo izjemno kakovost zvoka.

Sorodne publikacije