Motor GDI: prednosti in slabosti, strokovne ocene

Avtomobilska industrija se razvija zelo hitro. Ne tako dolgo nazaj, proizvajalci proizvajajo karburatorji. Nato postopoma začel izvajati injektor vbrizgavanje - prvi mono injektor, in nato v celoti razdeljen. Toda to je daleč od vrha tehnologije. Danes so bencinski avtomobili z neposrednim vbrizgavanjem. Pod pokrovom je motor GDI. Kaj je to in kakšne značilnosti sistema? Poglejmo v naš današnji članek.

Značilnost

Ta kratica se nanaša na vbrizgavanje neposredno v zgorevalno komoro. Avtomobili uporabljajo motor GDI:
 • Mitsubishi.
 • "Kia".
 • Cadillac.
 • "Volkswagen".
 • Toyota.
 • "Lexus.
 • "Mercedes".
 • "BMW".
 • Konvencionalni injektorski motor ima kolektorski sistem mešanja. Torej, valji so že pripravljeni klimatizirano skladišče. Mešanje poteka v dovodnem razdelilniku, na katerem so nameščeni injektorji. Slednje upravlja elektronika. Vendar pa obstajajo tudi modeli, kjer se dela izvajajo mehansko šob (na primer, stari "Mercedes" z "Up-Dzhetronyk"). Kaj je motor GDI?

  Razlike

  Za razliko od zgoraj opisanih agregatov ima dani motor razpršilnik, ki je usmerjen neposredno v zgorevalno komoro. Takšen sistem se izvaja na dizelskih motorjih s sistemom "Komon Rail". Ampak tukaj v valjih je bencin. Oskrba z zrakom se izvaja z dovodomventili, ki se odprejo in zaprejo v določenem trenutku (glede na vrtenje odmične gredi). Ključna razlika motorja GDI od običajnega vbrizgavanja je torej, da se mešanica tvori neposredno v jeklenki in ne v kolektorju.


  Značilnosti

  Seveda je ustvarjanje idealnega razmerja mešanice v takih pogojih težavno. Zato je v delo vključena elektronska enota s programsko opremo. Zasnovan je za več različnih delovnih ciklov. Tudi lastnosti so v samih šobah. Proizvajalci uporabljajo vrtinčne šobe, da dobijo popolno mešanico. So sposobni injicirati gorivo v obliki melkodispersionnoy meglo.
  Naslednja značilnost motorja GDI je razmerje med zmesjo. Če govorimo o motorjih s klasičnim vbrizgavanjem, potem en del bencina predstavlja 14 delov zraka. Motor GDI tvori osiromašeno mešanico, kjer je 20 obrokov zraka na enoto goriva. Toda pri tem razmerju motor ne deluje vedno pri polni moči. Če je potrebno, se sestava zmesi popravi. Tako je razmerje med bencinom in zrakom lahko tako kot pri motorjih z razdeljenim vbrizgom - 1:14. Spremembe v sestavi mešanice prispevajo k dvostopenjskemu sistemu za gorivo.

  Koristi

  Torej, razmislimo o prednostih teh energetskih enot:
 • prihranki goriva. To značilnost dosežemo z nastajanjem slabše zmesi, kot je opisano zgoraj. Zato v odsotnosti tovora motor deluje na slabo mešanico. Vendar, kdaj uporabiticeloten potencial, se njegova sestava spremeni v normalno. Zaradi dvostopenjske oskrbe z gorivom avtomobil prihrani približno 25 odstotkov v prostem teku. Če se vozite redno, bo ta motor porabil približno 10 odstotkov manj goriva kot tisti, ki je opremljen z razdeljenimi injekcijami.
 • Pravilno zgorevanje goriva. Strokovnjaki ugotavljajo, da bo najbolj kakovosten vžig in zgorevanje mešanice v primeru, če bo gorivo v neposredni bližini sveče. Da, v jeklenkah bencin zgori popolnoma, donos pa je maksimalen. Prav tako je treba omeniti tehnologijo direktnega vbrizgavanja FSI. Uporablja se na avtomobilih znamke Volkswagen. Nato so to tehnologijo izbrali drugi proizvajalci, vključno s "Kio". Korejski motorji GDI so visoko zmogljivi in ​​imajo širok vrtilni moment, ki ni na voljo v motorjih z enostavnim vbrizgavanjem.
 • Manj strupenosti izpušnih plinov. Ta značilnost je tesno povezana z dvema prejšnjima. Recenzije strokovnjakov pravijo, da motorji z neposrednimi injekcijami oddajajo veliko manj škodljivih snovi kot njihovi kolegi (zlasti pri prostem teku).
 • Moč. Zaradi pravilnejšega izgorevanja enake količine inženirjev je bilo mogoče z razdeljenim vbrizganjem odstraniti 10 odstotkov več moči kot motor. Motorji GDI imajo tudi višje kompresijsko razmerje. To ima pozitiven učinek na trenutek zavijanja.
 • Manjša količina grunge. Kot je navedeno v pregledih, ko delajo podatkimotorji ne oddajajo znatnih količin ogljika. Oljni kanali ne blokirajo produkti zgorevanja. Zato ti motorji služijo dlje kot enostavni injektorji. Tudi na motorjih GDI je čistejše olje.
 • Vendar ni vse tako gladko, kot se zdi. Ti motorji imajo svoje slabosti, o katerih je vsekakor treba razpravljati.

  Slabosti

  Prva pomanjkljivost zadeva sistem naprav. Motorji z neposrednim vbrizgavanjem imajo bolj zapleten vstopni sistem. Sem spada tudi PNVT (visokotlačna črpalka za gorivo), ki je podobna tisti na sodobnih dizelskih motorjih. Glede na to so vbrizgalni avtomobili GDI zahtevnejši glede kakovosti goriva kot njihovi dizelski motorji. Posebno škodljivi za ta motor so naslednji sestavni deli:

 • Žveplo.
 • Fosfor.
 • Železo in drugi minerali.
 • Vsi so lahko v nizko kakovostnem bencinu nizke kakovosti. Kot je navedeno v pregledih, se motor GDI močno boji trdnih delcev, saj gorivo prehaja skozi zelo tanke luknje. Z lahkoto se zamašijo, če se uporablja bencin nizke kakovosti. Prav tako je pomembno upoštevati oktansko število. V priročniku je zapisano, da ta motor deluje na bencin z oktanskim številom 100, kar je v Rusiji zelo redko. Takšne avtomobile je treba polniti z gorivom z OV, ki ni pod 98. In poskus zapolnitve 95. točke bo spremljalo značilne vibracije na telesu. Tudi za te motorje so različna čistila, dodatki in dodatki kontraindicirani. Prepovedana uporaba osvinčenega bencina.
  Naslednja pomanjkljivost se nanaša na storitve. V Rusiji je malo storitev, ki so specializirane za takšne motorje. In če ni nobenih težav s popravilom "Comune Reil", ima lahko iskanje servisne postaje, ki je sposobna popraviti GDI-motor, težave. Popravilo takšnega motorja ni tako preprosto kot običajni IWS z razdeljenim vbrizgavanjem. Kompleksnost ni le v črpalki za gorivo visokega tlaka, temveč tudi v dvostopenjskem sistemu oskrbe z gorivom. In vsak proizvajalec ima svoje posebne okvare. O njih bomo govorili spodaj.

  "Cadillac" GDI

  V ameriških motorjih se piezoelektrični pogoni uporabljajo s posebnim razpršilom. Torej, če bo motor dolgo deloval na bencinu z visoko vsebnostjo žvepla, se lahko ta razprši. To vodi do potrebe po dragih popravilih. Stroški obnove so približno eni in pol tisoč dolarjev.

  Lexus in Toyota

  Motorji teh avtomobilov imajo težave z dvostopenjsko črpalko. Aktivira se iz odmične gredi, v tej črpalki pa se ventili razbijejo. Kot rezultat, bencin začne vstopiti v motorno ohišje, mešanje z oljem. To nedvoumno vodi do obrabe vseh tornih parov v motorju.

  4G93 GDI Engine

  O tem je treba povedati ločeno. Kaj je ta motor? 4G93 je dvolitrski štirivaljni agregat, ki je bil serijsko izdelan že 20 let. Največja moč, odvisno od sprememb - od 160 do 215 konjskih moči. Sprva je bil karburator in nato injekcija. V začetku leta 2000 je bil ta motor opremljenneposredno vbrizgavanje. Enota ima dvojno glavo z jermensko prestavo. Motor je opremljen tudi s hidravličnimi kompenzatorji.
  Kot je navedeno v povratnih informacijah, ima lahko motor GDI Mitsubishi težave s črpalkami. Samo dva sta. To je nizkotlačna in visokotlačna črpalka za gorivo. Pogosto se težave pojavljajo prav pri slednjih. Torej je injektor za gorivo zamašen s trdnimi delci, ki so v gorivu. Posledica tega je, da je vozilo pritisnjeno s pritiskom na pedal za plin in pri vsakem poskusu pospeševanja. Istočasno se lahko na prostem teku Mitsubishi GDI motorji obnašajo normalno. V tem primeru je potrebna podrobna diagnostika in čiščenje elementov črpalke. Med drugimi problemi tega motorja je treba omeniti:
 • Težave z ventilom za recirkulacijo plina. Sesalni razdelilnik na tem motorju zahteva redno čiščenje.
 • Zaliv svečk. To se zgodi v hudih zmrzali, ko poskušate zagnati motor "hladno".
 • ​​
 • Hod motorja. To je posledica napačnih hidravličnih kompenzatorjev. Zaradi tega zračnost ventilov ne ustreza normi.
 • Težave z rezervnimi deli

  Opozoriti je treba, da podrobnosti o teh motorjih v Rusiji niso tako razširjene. Zato morajo v primeru okvare lastniki pogosto čakati dva do tri tedne, dokler ne pridejo rezervni deli. Poleg tega njihova cena ni majhna. In opravljanje popravil z njim samim ne bo delovalo. Sistem ima napredno napravo in zahteva izkušnje.

  Povzamemo

  Tako smo ugotovili, da gre za motor z neposrednimškropljenje Kot lahko vidite, ima motor GDI številne pozitivne in negativne strani. Naj kupim tak avto? Na to vprašanje ni enega samega odgovora. Da, ti motorji so močnejši, okolju prijaznejši in porabijo manj goriva. Hkrati se za vsako storitev ne prevzamejo vse storitve, stroški popravil pa bodo vedno precejšnji. Potrebno je nenehno polniti gorivo na preverjenih bencinskih črpalkah, tako da trdni delci ne zapolnijo tanke votline visokotlačne črpalke. Zato je delovanje vozil GDI možno le v velikih mestih, kjer obstajajo kakovostne bencinske črpalke in specializirane delavnice. V drugih primerih bo vsebina takšnega avtomobila problematična.

  Sorodne publikacije