Casting v enciklopediji: kako priti do Wikipedije

"Wikipedia" je zelo zanimiv in uporaben vir. To je prava enciklopedija vsega. To je otrok 21. stoletja - informacije na straneh te virtualne "knjige" se nenehno posodabljajo, vsak pomemben dogodek dobesedno v nekaj urah se že odraža v tem elektronskem zapisu. Kdo vse to počne? Isti uporabniki interneta, ki radi zbirajo in organizirajo informacije.

Številni bralci tega priročnika, potem ko so se naučili, kako ustvariti stran na Wikipediji in imajo možnost pisati in urejati članke, se pogosto odločijo, da napišejo besedilo o sebi. Včasih ga celo dobijo. Po nekaj dneh pa uporabnik ugotovi, da takšnega članka ni več - moderator ga je izbrisal. Kako je torej vir, ki ga lahko vsakdo prosto ureja?


Kako do Wikipedije: dokazati svoj pomen

Mnogi ljudje so nekoliko razumeli namen obstoja Wikipedije. Enciklopedija - na tej enciklopediji, tako da odraža samo najpomembnejše. Ne upoštevajte, da je to platforma za samopromocijo, saj obstajajo socialne mreže, blogi, video kanali in številne druge storitve. Če želite biti predstavljeni na Wikipediji, morate biti pomembna osebnost na svojem področju. Na primer, vi ste športnik, ki je ustanovil nov svetovni rekord, ali znanstvenik, ki je odkril desetletje. Vsaj pisatelj ali priljubljen glasbenik. Če ste povprečen laik, na žalost moderator Wikipedije ne bo presojal vaših poskusov, da bi pustili oznakozgodovino kot članek o sebi. Ampak, če pišete o nečem zanimivem - druga stvar!


Razumevanje "Wikipedije": kako ustvariti članek

S pomenom za zgodovino so ugotovili. Druga možnost, kako priti do Wikipedije, je, da ne postanemo predmet članka, temveč njegovega avtorja. Pišite o tem, kaj resnično ljubite in v čem ste dobri. Kakšna je vaša posebnost, bolje - bolj je verjetno, da ni bilo nič napisanega ali napisanega o vaši temi. Seveda se morate najprej prijaviti.
Ne mudi se, da bi takoj hitel v ustvarjalnost. Za začetek lahko preberete "Wiki pomoč". To je poseben razdelek, ki podrobno opisuje, kako ustvariti stran na Wikipediji. Preživite čas in ga preučite skupaj in več: več nians, ki jih vzamete, manj boste morali razpravljati z moderatorji. Ni dejstvo, da bo vaš članek vzet iz prvega. Nato se odločite za temo, ki jo želite napisati, in ubijte njeno iskanje. Rezultat na vaši zahtevi je nič? Čudovito, tema ni zasedena, lahko pišete. Praviloma vam Wikipedija brez iskanja članka ponuja možnost »Ustvari stran«. To je nekaj, kar izberemo.

Urejanje članka

Torej ste v oknu z imenom "Urejanje". Bodite pripravljeni na dejstvo, da morate ne samo napisati določeno količino besedila, temveč mu dati tudi tradicionalno wikipedijsko registracijo: dodajte oznake, dodajte ilustracije. V oknu urejanja besedila z oznakami za neizkušene novice izgleda precej zastrašujoče.
Naj boTega dejstva ne boš strah: delo z oznakami je navada. Še posebej v Wikipediji je poseben oddelek za začetnike s smešnim imenom "Sandbox". Tam lahko trenirate v wikiju.
Pomembneje je skrbeti za zanesljive vire za njihovo ustvarjanje. Navesti boste morali knjige o vaši vsebini ali spletna mesta z ustreznimi in preverjenimi informacijami. Tukaj je odgovor na vprašanje, kako priti do Wikipedije. Če imate dobro spletno stran ali članek o temi, lahko varno navedete povezavo.

Ne verjemite v vse, kar vidite: zakaj "naročiti članek na Wikipediji" - neumnost?

Če res želite vedeti, kako priti v Wikipedijo, in si celo vzeli čas in našli na internetnih organizacijah, ki ponujajo storitve Od pisanja člankov po meri v tem imeniku na katerokoli temo, seveda, za denar, ni potrebno, da se z njo ukvarjate. "Wikipedija" urejajo prostovoljci - ljudje, ki ne delajo za denar, ampak za idejo. odobri obstoj članka po meri in če bo "prodal", bo skupnost hitro izvedela trik Skupnost wiki je zelo prijazna do preizkušanja moči za začetnike in zelo strogo do Vichyjevih vandalov, ki namenoma pokvarijo obstoječe članke ali zamašijo enciklopedijo z besedili, ki niso smiselna.
Tudi če se odločite in naročite artikel, bodite pripravljeni, da bo kmalu izginil, in vržete denar le v veter. Bolje poskusite svojo kreativnost in sami ustvarite uporabna besedila.

Sorodne publikacije