Pregled avtobusov LiAZ-6213

LiAZ-6213 je nizkopodni zgibni mestni avtobus velike zmogljivosti. Prvi vzorci tega avtobusa so bili sproščeni leta 2004. Vendar pa se je polnopravna množična proizvodnja začela šele leta 2008. Trenutno se avtobus LiAZ uporablja v mnogih mestih - milijonarja Rusije, zlasti v Moskvi, Sankt Peterburgu, Nižnem Novgorodu in Togliattiju. Nekateri vzorci so bili opaženi v Kijevu in Lvivu. Kaj je LiAZ-6213? Tehnične specifikacije in ne samo poglej v našem članku.

Oblikovanje

Zunanjost avtobusa ima mnogo podobnih linij z beloruskim modelom MAZ 103485. LiAZ ima ločene žaromete in smernike ter veliko vetrobransko steklo. Stranska okna so nekoliko zatemnjena, razen nihajnih vrat.
Zgoraj je LED informacijska tabla. Ogledala so nameščena v zgornjem delu telesa. Številni deli telesa so izdelani iz plastike, vključno z odbijačem. Hkrati proizvajalec daje 12-letno garancijo na korozijsko zaščito. Avtobus LiAZ je povezan s priklopnikom in ima rotacijsko "harmoniko". Njena zasnova se ne razlikuje od glavnega dela avtobusa - tukaj je največ preprostih, pravokotnih linij. Samo telo je nosilna konstrukcija.

Mere, zračnost

Dolžina avtobusa LiAZ s priklopnikom je nekaj več kot 18 metrov. Širina je 2,5 metra, višina pa je skoraj 3. Kljub tako impresivnim dimenzijam ima LiAZ skromen prostor. Njegova vrednost je le 15 centimetrov zaradi nizke tla. Razdaljamed glavno in pogonsko osjo - 6 metrov. Polmer obračanja tega avtobusa je 11,5 metrov.

Salon

LiAZ ima kovinsko ohišje vagona. Za vkrcanje in izkrcanje potnikov se uporabljajo štiri pristajalna vrata, ki delujejo na pnevmatskem pogonu. Število sedežev je 34. Vendar je skupno število urejenih sedežev (skupaj s stalnimi potniki) 153 ljudi. V kabini je tudi prostor za invalide.
Zaradi nizke tla je za LiAZ značilen visok strop. Njena višina je 2,2 metra. Prezračevalni sistem - naravni ali prisilni tip. V zimskem času se salon segreje s pomočjo močnega tekočega grelnika. Ogrevani toksel kroži po celotnem območju vodila. Voznikov sedež je ograjen s stekleno steno, ki mu omogoča, da ga ne odvrne od cestnega okolja. Instrumentna plošča je preprosto prekrita z različnimi gumbi.
Na voljo je tudi računalnik in štiri kamere za pregled kamere. V zgornjem delu je krmilna enota klimatskega sistema. Sam sedež nima naslonjal za roke, kar je pomanjkljivost. Stol je opremljen s pnevmatskim pogonom in ima dober nabor nastavitev. Volan je štirikraka, brez dodatnih gumbov. V krmilnem stebru je zakrita tudi ključavnica za vžig.

LiAZ-6213 - tehnične značilnosti

V sklopu energetskih enot sta dva dizelska motorja tuje proizvodnje. Ti motorji so nemškega proizvajalca MAN. So tamna zadnji strani avtobusa in imajo navpično razporeditev valjev. Prva enota pri delovnem volumnu 6,87 litra razvije moč 278 konjskih moči. Maksimalni navor je 1100 Nm. Dostopen je skoraj iz prostega teka. Ta motor ustreza okoljskim standardom Euro-3.

Drugi motor ima podobne značilnosti. Z delovno prostornino 6,9 litrov se razvije 280 konjskih moči. Vendar ta motor LiAZ-6213 izpolnjuje najnovejšo ekološko združljivost (Euro 5).
Oba agregata sta opremljena z nemškim menjalnikom ZF. Avtomatski menjalnik pri 6 hitrostih, avtobus se pospeši do 75 kilometrov na uro (obstaja elektronski omejevalnik). Ne zahteva se več, ker je glavni namen tega LiAZ prevoza znotraj mesta. Tudi avtobus je opremljen s pnevmatskim dvokrožnim kolutnim zavornim sistemom. Poleg tega je na vsako kolo nameščen senzor ABS. Kolesna formula - 6x2.
Tudi na LiAZ-6213 je bil narejen plinski motor s škatlo "Ecolife" nemške proizvodnje. Zaradi eksplozije jeklenk na enem od avtobusov Mosgortransa pa so bile te spremembe ukinjene.

Stroški

V prvi polovici leta 2016 je bila prekinjena serijska proizvodnja avtobusov LiAZ-6213. Trenutno se ta tehnologija prodaja na sekundarnem trgu. Torej, model za leto 2013 stane od 7 milijonov 700 tisoč rubljev do 8 milijonov 300 tisoč rubljev. V času prodaje je garancijski rok za avtobus znašal 150 tisoč kilometrov ali 18mesecev delovanja. Veliko naprav je bilo najetih. Zdaj ti avtobusi se uporabljajo na prejšnjih poteh v velikih mestih, kot tudi v Vologda, Severodvinsk in Voronezh.

LiAZ-6213 danes

Po prekinitvi serijske proizvodnje modela 6213 se je Likinskova elektrarna leta 2017 odločila izdati novo generacijo avtobusov model 6213.65-77. Kako izgleda ta LiAZ, bralec lahko vidi na spodnji fotografiji.
Za razliko od starega modela, ima novi avtobus posodobljeno optiko, izboljšano zasnovo hladilnika in zadnje luči. Vendar to niso edine razlike tega modela. V avtobusu se je povečal tudi prehod v odseku repa. To je omogočilo dodatno vrsto sedežev nad gredjo motorja in povečano potniško zmogljivost. Prvi primerki so bili uspešno uporabljeni v več velikih podjetjih v Moskvi. Trenutno je v glavnem mestu 160 avtobusov tega modela. Doslej je bilo telo obarvano samo v modri barvi, zato smo ugotovili, kakšne so notranjost, zasnova, stroški in tehnične lastnosti LiAZ-6213.

Sorodne publikacije