Škoda TV: vpliv na zdravje ljudi, prednosti in slabosti

Televizijske oddaje so že dolgo del naše običajne resničnosti. Danes nihče ne bo presenečen nad prisotnostjo televizorja v hiši, velikosti diagonalne in kompaktne, z možnostjo ogleda na tisoče različnih televizijskih kanalov. Hkrati pa težnja postaja svetlejša in svetlejša: ljudje to namerno zavračajo! Ali gre za osebne preference ali škodo, povzročeno televiziji? To je polemika več kot desetletje. Poglejmo torej, kako škodljivo je to za odrasle in otroke.

Vpliv na zdravje

Začeli bomo govoriti o škodi gledanju televizije s posebnimi podatki in statistiko. Avstralski znanstveniki že šest let izvajajo raziskave in zaposlujejo na tisoče anketiranih prostovoljcev. Zaradi znanstvenega dogodka je bilo ugotovljeno naslednje:


 • Tisti ljudje, ki preživijo gledanje televizije manj kot dve uri na dan, imajo 80% manj možnosti, da umrejo zaradi bolezni srca in ožilja, od prejšnjih televizijskih gledalcev od 4 ure na dan ali več.
 • Dodatna ura za pregled programov TB poveča tveganje za razvoj raka za 9%, bolezni srca - za 11%.
 • Sladkorna bolezen, debelost, hipertenzija so pogosti učinki dolgotrajnega gledanja televizije.
 • In škoda televizije za otroke. Tveganje za izgubo ostrine vida v najmlajši starosti je 70%.
 • Seveda, napaka ni uničujoč učinek same naprave, sevanja iz njenih elementov. Celotna stvar je v načinu življenja, ki vodi z zaskrbljenostjogledalcev Veliko časa porabijo za sedenje ali ležanje pred zaslonom, saj pozabljajo na telesne vaje, vaje za oči. Poleg tega je težko nadzorovati količino zaužite hrane pred televizorjem. In večinoma ni zdrava hrana, ampak mastni, soljeni prigrizki, čokolade, dražeje, sladka aerirana voda.


  Vpliv na vid

  Bomo posebej opazili škodo na očesu TV:
 • Ko pogledamo zaslon, se osredotočimo na eno točko. To povzroča deformacijo leče, ki lahko delno (in včasih popolnoma) izgubi sposobnost spreminjanja oblike. In napaka je posledica dolgotrajne statične obremenitve.
 • Če zaslon utripa v temi, potem vaš učenec spremeni velikost glede na te bliskavice. In to je težka obremenitev za oči.
 • Barvni ton na zaslonu se prenaša v večih odtenkih. Očesni stroj je težko brati takšne informacije, zato se hitreje utrudi. To stalno obremenitev vodi v hitro (in včasih hitro) poslabšanje vida.
 • Poleg tega napačna drža gledalcev vodi k poslabšanju ostankov, slabitvi mišičnega tonusa. In to je predpogoj za bolečo osteohondrozo. Sedeči način življenja močno "bije" po sklepih. Sprva slišite značilen krč pri gibanju in nato opazujete razvoj artritisa.

  Časovna past

  je poslabšala televizijo: ta naprava je poklicni morilec. Kreking v velikih količinah je vaš prosti čas. Zapomnite si sebe ali vprašajte starše: ljudje so prvič videli samo TB,ko je bil prosti trenutek. Danes veliko gledalcev preživlja čas, ki se skriva okoli svojih modrih zaslonov, namesto da bi delali nekaj koristnega in vznemirljivo obenem - najljubši šport, samoizobraževanje, nov hobi.
  Ljudje ne dajejo prostega časa televiziji. Ko gledajo televizijske oddaje in predstave, pozabijo narediti celo pomembne stvari. Rezultati ankete prestrašijo celo raziskovalce: velika večina anketirancev daje svoj televiziji ves svoj prosti čas. To pomeni, da svoje življenje zožijo na zaprt krog, "delo - televizija - sanje". Kaj je res strašljivo. Izhod iz tega kroga je razmeroma preprost - začnite dati čas za počitek nečemu drugemu:
 • komuniciranje s prijatelji in sorodniki, iskanje novih znancev.
 • Uresničevanje njegove ustvarjalne ideje.
 • Uporaba fitnesa, športa, tek ali preproste domače vaje in občasne sprehode na prostem.
 • Pisanje seznama knjig in sledenje.
 • Ustvarjalnost v razredu.
 • Moralna razgradnja

  Druga dokazana škoda za televizijo: Masovna kultura ni namenjena razvoju in oblikovanju ljudi. Njen namen je, da postaneš slabši, kot smo v resnici. Pomislite, kaj se goji v priljubljenih televizijskih oddajah, televizijskih oddajah in oglasih? Pohlep, strah, spol - to so glavni vzvodi, za katere si prizadevajo proizvajalci teh projektov. Redki film bo obvladal brez gojenja nasilja (in bolj strašljivo - njegove odobritve). Uspešne junakinje - predvsem seksi lepotni modelvidez In srečni ljudje iz zaslonov - čudovito bogati, imajo neomejene možnosti. Vse to skupaj ustvarja napačno sliko sveta s strani gledalcev. Začnejo se počutiti zgube, začenjajo zavidati zaslonskim likom. Poskusite vzeti lažne življenjske vrednote z zaslona, ​​da bi bili vsaj nekako podobni tistim oddaljenim lepim slikam.
  Hkrati je katastrofalno malo filmov in televizijskih programov, ki otroke in odrasle spodbujajo k razmišljanju o pomembnem samouresničenju, da bi postali boljši. Na žalost so negativni in čustva najbolj napredni "izdelek" na TB. In ne predstavitev resničnega srečnega življenja, ki je dostopno vsakemu od nas brez "skrivnosti uspeha" in "novosti sezone".

  Grožnja intelektualne delovne sile

  Škoda, da televizija nenehno gleda serijske publikacije, brezciljni "crossover" iz programa v program zmanjšuje duševno zmogljivost, osiromašuje ustvarjalne sposobnosti možganov. Osebi postane težje iskati nove, pravilne rešitve ne samo za kompleksne, temveč tudi za vsakodnevne naloge. Zakaj narediti nekaj, da bi ustvarili, analizirali, izumili - je že pripravljen, dvignjen na krožnik, ki ga ljudje na zaslonu razdelijo v kose.

  Pomanjkanje kritične percepcije

  Glavna napaka lojalnih gledalcev je, da se zdijo primerni za stvari, ki prihajajo iz televizije. Mnogi ljudje prenehajo kritično vrednotiti te informacije, preskočijo svoje poglede in sistem vitalnih vrednot. Tu je preveč pomemben način, kako ga sprejeti - gledalec nima možnosti, da bi se z avtorjem ideje pogovarjal, da bi mu nasprotoval,zahtevati dokaze.

  In vse to vodi k dejstvu, da človek na koncu preneha razlikovati dejanske podatke od lažne, moralne od nemoralne. In začenja jemati vse besede z zaslona za zadnjo resnico. In takšna škoda s televizije in računalnika je strašno velika. Da bi bili prepričani v resnico zgoraj navedenega, ne pozabite, kaj čutite po ogledu dolge televizijske oddaje. Vedno se počutite utrujeni in zaspani. Možgani zavračajo delo, misli so zmedene. Podatkov, ki ste jih prejeli, ne morete ponovno premisliti. Še več, spomnite se le majhnega dela slišanega /videnega.

  Neverjetna izguba denarja

  Ali TV prinaša več koristi ali škode? Retorično vprašanje. Ampak ena stvar je jasna: ta naprava vas naredi slabše. Z nalaganjem nakupa tistega, kar ne potrebujete, pogosto po višji ceni. Ne mislite, da je dovolj, da izključite oglase. Gledate filme, predstave, predstave, kjer je to posredno. In tak vpliv je še bolj nevaren kot neposredni klici: "Kupi!" Vidite podobo svojega najljubšega junaka. Želite biti podobni temu - do pametnega telefona, priljubljenih znamk oblačil, parfumov, kozmetike. In vi ga kupite, pravzaprav vas popolnoma ne potrebujete. Toda socialni status, javno priznanje, osebne lastnosti ni mogoče najti preprosto z nakupom nečesa. To je rezultat dolgega in trdega dela na sebi. "Črni petek", nenehne promocije, privlačni popusti - to so tudi načini, da si kupite daleč, ni potrebno. In celo sploh mečejo denar v nepotrebnostvari Škoda televizije za otroke je, da to pomeni, da bo ena ali druga stvar naredila otroka izjemno in srečno. Pravzaprav je veselje nakit kratkotrajno. In samo vzbuja željo, da bi dobili nekaj novega.

  Vir negativnosti

  Še naprej govorimo o koristih in poškodbah računalnika in televizije. Ne pozabite: to, kar vidite na zaslonu, je pogosto vir negativnega, izkrivljenega razpoloženja in celo stresa, depresije. Konec koncev se je pogosto zgodilo, da ste televizor vklopili v čudovitem razpoloženju. Tukaj so novice o terorističnih dejanjih, oboroženih spopadih, brutalnih umorih. Te informacije je težko zaznati ločeno. In zdaj, od dobre volje, ni ostalo nič. "Olja v ognju" so polne likov njihovih najljubših filmov in televizijskih serij. Ranljivi gledalec včasih doživlja svoje odnose, vzpone in padce, kot za svoje. Za mnoge smrt junaka in sploh postane osebna tragedija. Seveda je empatija čudovit občutek. Toda problem s televizijskim časom je, da vas odstrani od ljubljenih. Začnete izkusiti zaporedje zaporednih zaporedij več kot vaše, njihove težave so vam bližje kot vašim družinskim članom. Veselite se nove serije, a pozabite na eno, saj je preživel počitnice, kakšno je zdravje vaših staršev, ki je danes zadovoljilo vašega otroka.

  Presežni podatki

  Ko govorimo o škodi in koristih televizije, računalnika in telefona, ne moremo le poudariti dejstva, da vse to skupaj - viri nepotrebnih informacij. Poleg tega, ni koristno, vendar nepotrebno, "smeti". To je toneprekinjen tok televizijskih serij, televizijskih oddaj, filmov, zbrisanih s tisoči reklam. In vse to se na koncu spremeni v "kašo", ki je možgani preprosto ne "prebavijo". Kot da bi se naučili veliko novih in celo zanimivih stvari. Toda kaj točno je težko zapomniti. Najhujše od vsega je, da si odvrgel glavo z nepotrebnimi informacijami, ki niso vredne ničesar za vas osebno. Možnosti človeškega spomina so omejene. Preprosto ne zapustite "celice" za nekaj res vrednega. Ali pa sploh pozabite, kaj ste dragi ali koristni.

  Koristi televizije

  Toda televizija sploh ni utelešenje zla. Ima več uporabnih funkcij naenkrat:
 • Vir informacij.
 • Socialno-pedagoški vpliv.
 • ​​
 • Kulturna in izobraževalna funkcija.
 • Izobraževalna naloga.
 • Razvedrilna zabava.
 • Socialna integracija.
 • Težava je v tem, da te funkcije v življenju niso uresničene, ni povsem kvalitativno.

  Sumljive pluse?

  Kot vir novic je TV za vsakega posameznika negativen. V upanju, da bomo dobili čim več gledalcev, poskušajte novice dvigniti kot senzacijo in jo »upodobiti« z novimi, včasih celo napačnimi, »okusnimi« dejstvi. Psihologi so že dolgo odkrili, da je oseba bolj zanimiva novica, bolj odstopa od norme. Mnogi novinarji vidijo pomen svojega dela v zvezi s tem. Informacije so šokantne, povzročajo bolečino, ogorčenje, ne puščajo ravnodušne. In vse to je izredno negativno za psiho gledalca. Kar zadeva kulturne in izobraževalne programe, ni vedno način komuniciranja, stališče, stopnjaPismenost gostitelja in gostov programa prispeva k razvoju te teme. Ločene misli narekujejo kot edina pravilna, zavezujoča. Gledalec je tisti, ki trpi zaradi te obsedenosti.
  TV ni absolutno zlo. Dokazani so negativni vplivi TB na zdravje ljudi, njegovo psiho, življenjski slog, etične norme, duševne sposobnosti, družinski proračun in človeške odnose. Televizor bo uporaben, če boste posvetili minimalno časa - samo da boste spoznali informacije, ki jih resnično potrebujete in zanimive.

  Sorodne publikacije