Kako povezati SIP s SIP? Pravila in materiali

Konstrukcijo in tehnologijo izdelave samonosilnih izoliranih žic (SIP) so pred več kot pol stoletja razvili inženirji finskih omrežnih podjetij s pomočjo proizvajalcev energetske opreme kot alternativa golim aluminijastim žicam in kabelskim sistemom. Namestitev takšnih linij ne zahteva strokovnih znanj. Znatno poenostavljene različne tehnološke operacije: polaganje podpor, priključitev SIP na SIP, na obstoječe daljnovodi, na potrošnike.


Vrste in specifikacije

Trenutno so na trgu elektromaterialov predstavljene različne variante samonosilnih žic: od SIP-1 - štiridelna izvedba z ničelnim jedrom za omrežja 380 V - do kompleksnih sistemov, ki vključujejo krmilne vodnike in SIP-3 je namenjen za nazivno napetost 35 kV. Izolacija je praviloma izvedena iz umreženega stabiliziranega polietilena, odpornega na ultravijolično svetlobo, tokovne celice v prerezu od 16 do 150 mm 2 - iz aluminijeve zlitine. Izdaja SIP posebnega namena: zapečatena (SIPG), ne podpira zgorevanja (Sipnogo) in drugih.

Materiali za povezavo SIP

Vsaka blagovna znamka ima svoje lastne značilnosti ožičenja in se zato uporablja za pritrditev okovja z nekaterimi razlikami. Po funkciji lahko vse materiale razdelimo v več skupin:
 • Vmesni obeski, kavlji, nosilci, sidrne sponke, pritrdilni elementi, oblikovaniza pritrditev žic na nosilce, konstrukcijske elemente, fasade zgradb, razdelilne in vhodne naprave.
 • Napenjalne sponke. Uporabljajo se za ustvarjanje povezav in odcepov, povezovanje s SIP žicami in potrošniki.
 • Kompleti za ozemljitev, varnostne naprave, izolacijski materiali.
 • Orodje in oprema za montažo.
 • Za izdelavo materialov se uporablja visokokakovostno jeklo z antikorozivnim premazom in polimeri, odporni na atmosferske vplive in UV sevanje.

  Vse je v skladu s pravili!

  Zahteve in norme za polaganje izoliranih letalskih povezav (LOI) so določene v normativnem dokumentu "PU do 1kV", sestavljenem na podlagi PUE (Pravila naprave za električne inštalacije), ob upoštevanju standardov dejanskih odrezkov in gostiteljev. V PU je najmanjša dovoljena razdalja vodnikov FPI nastavljena na površino tal, avtocest, plovnih cest, zidov in streh stavb, oken in balkonov. Podana so jasna navodila za namestitev in pritrditev napajalnega voda, pravila za priključitev SIP, naprave za prenapetostno zaščito in ozemljitvene elemente. Minimalna življenjska doba SIP, glede na proizvajalca, je 25 let, in deklarirana - okoli 40. Glavna prednost take letalske družbe - zmanjšanje stroškov dela med namestitvijo, delovanjem in vzdrževanjem.

  Glavna proga

  Med pripravo na večja dela je ozemlje očiščeno velikih vej dreves, grmičevja, ki osvobaja prostor za vgradnjo podpor,drsenje in vlečenje SIP. Če je mogoče, so nosilci za žice nameščeni na opornikih, ki so še vedno na tleh. Polaganje zračnih vodov je treba izvajati pri temperaturi okolice nad -10 ° C. SIP-ji so nameščeni na nosilce s pomočjo sistema valjev in vlečne vrvi. Nato je vitlo postopno raztezanje in fiksiranje žic na vsakem razponu. Napetostne sile se krmilijo z dinamometrom (optimalne vrednosti napetosti so navedene v tabelah za vsak tip in oddelek TSI v priloženi tehnični dokumentaciji). Hkrati se opravi vizualni pregled velikosti poveševanja. V primeru, da je dolžina avtoceste večja od 100 metrov, odsek žil pa 50 mm 2, se zgoraj omenjena dela izvajajo z mehanizmom mehanizacije.


  Na skrajnih stebrih za zapornimi zaponkami pustite žice za povezavo prejšnjega in naslednjih odsekov daljnovoda.

  Povezave in veje

  Tradicionalno in običajno za mnoge električarje, v samonosilnih sistemih so bile zamenjane posebne razvejalne naprave - zapečatene štancalne spone. Z njihovo pomočjo, brez izolacije, je mogoče hitro, zanesljivo in, kar je najpomembneje, varno izvesti priključitev SIP-a na SIP-vod, na golo aluminijasto žico ali na odklop kablov. Mehanizem zagotavlja dober stik, ki ga sestavljajo plošče s piramidnimi zobmi in vpenjalni vijak s prelomno glavo (najpogosteje na ključ 13 ali 17 mm). V sodobnih objemkah je električni kontakt med ploščama in glavo izklopljendelo z ustrezno kvalifikacijo v umetniku se lahko opravi brez odstranitve napetosti. Na primeru, ki je ojačan s steklenimi vlakni, je označen del glavne in razvejitvene linije, za katero je pritrjena objemka.

  Namestitev podružnic

  Razdelitev na potrošnike se lahko opravi z letalskim ali podzemnim kablom. Pri elektrifikaciji zasebna gospodinjstva najpogosteje uporabljajo prvo metodo. Za povezavo lahko uporabite SIP-4 (brez ničelnega jedra). Pritrditev s pritrdilnim kablom za pritrditev na glavno stavbno podporo najbližje konstrukciji. Pri priključitvi SIP-a na linijo glavne linije (samo po ožičenju v ščit!) Uporabite zgoraj opisane naprave za preluknjanje. Druga objemka je privita na steno stavbe (na višini najmanj 275 m) in povleči žico. Če je razdalja večja od 25 metrov, je potrebno vzpostaviti dodaten upor s podpornimi objemkami (največ 10 m od konstrukcije). Višina žice od tal med podporami ne sme biti manjša od 6 metrov. V zvezi s pravili o nadaljnji določitvi linije od točke priponke k uvodnemu odboru za račune na forumih električarjev oslabijo živahne polemike. V čem je bistvo problema?

  Priključek SIP na hišo

  Možnosti, ko se električni ščit nahaja na zunanji steni stavbe, skoraj ne povzročajo sporov - SIP se priporoča, ko se spusti v valovit kanal ali kabelski kanal, pritrjen na fasado, položi v ščit priključite se na uvodni stroj. In če je napajanje v prostorih? V temV primeru strokovnjakov za električno energijo so po svojih prepričanjih razdeljeni na dva nezdružljiva tabora. Prvi trdijo, da je lahko SIP takoj skozi luknjo v steni z vnaprej nameščene kovinske ali plastične rokav za vstop v stavbo in nato v gredi - na ščit. Njihovi nasprotniki zanikajo, da so samonosilne žice namenjene le za polaganje zračnih vodov in da bo izolacija SIP-ja negativno vplivala na stalen stik s površino sten in mehanskimi obremenitvami in ne bo zagotovila ustrezne električne in požarne varnosti v prostorih. Zato je treba v bližini točke vgradnje SIP namestiti zapečateno škatlo s terminalnim blokom ali odklopnikom in od nje že vstaviti kabel (na primer VVG).

  Kdo ima prav?

  Obe možnosti sta precej pogosta in nadzorni organizaciji ne povzročata ugovorov pri gradnji stavbe. Mnogi proizvajalci kabelskih izdelkov so razvili lastne tehnične specifikacije in obvladali proizvodnjo žice SIP-5ng, v skladu z njihovimi zagotovili, prilagojenimi za notranjo montažo. Ampak, če sledite črko normativnih dokumentov natančno (PUE in GOST R 52373-205), potem druga možnost z namestitvijo povezovalni hermetični polje izgleda bolj zaželeno. Zdaj ostane samo povezava SIP-a s SIP-jem na nosilcu svinca z zaprto sponko za prebadanje. Treba je še omeniti, da je priporočljivo, da se te naprave uporabljajo samo enkrat, čeprav imajo nekatere spremembe vijake za demontažo.

  Servis in popravila

  Deklarirani proizvajalci življenjsko dobo samonosilnih žic in vpenjalnih naprav, ki opravljajo povezavo SIP s SIP, je do 40 let. V storitvi, kot taki, taki sistemi ne potrebujejo. Dovolj periodični vizualni pregled. Če bo to zaznalo kršitve neoporečnosti izolacije ali same, bo potrebno popravilo. Smola s poškodovano izolacijo se loči od splošne stebla s posebnimi zagozdami ali improviziranimi sredstvi iz dielektričnega materiala in na defektni del nalaga dvojno plast izolacijskega traku. V primeru poškodb prevodnih žil (dolžine do 2 m) se to mesto zamenja z novo žico, ki ima podoben prečni prerez in oznako. Spoji so zatesnjeni s tesnilnimi objemkami. Pri večji dolžini bi bilo bolj primerno, da bi v celoti zamenjali celo veno (ali žico). Pravilna namestitev in pravočasna popravila so ključ do neprekinjenega napajanja mesta.

  Sorodne publikacije