Vrste motornih koles. Pregled in specifikacije motornih koles

Prva motorna kolesa so se pojavila v stoletju pred tem, v celotnem XX. Stoletju pa so bila predmet vseh vrst modernizacije. Do danes obstaja več klasifikacij, od katerih je vsaka neposredno odvisna od porabe goriva, mase, prostornine motorja in nekaterih drugih dejavnikov. Ne tako dolgo nazaj, začel uporabljati klasifikacijo slog, celoten sklop in namen motornih koles, ki pomaga potencialni kupec, da hitro in kompetentno izbiro, ki temelji na svoje preference. Poglejmo glavne vrste motornih koles.

Klasična motorna kolesa

Značilno je, da so basni tisti modeli, ki kljub hitri rasti trga in nori konkurenci niso spremenili svojega sloga. Precej skromna osnovna oprema in videz, brez osnov, vedno pritegnejo pozornost izkušenih kolesarjev, pa tudi novincev, ki so se odločili kupiti motorno kolo za vsakodnevno potovanje po mestnih ulicah.

Suha teža take zgodbe je praviloma od 150 do 250 kg. močni motorji, vendar je njihov obseg veliko manjši kot v športnih motornih kolesih. Večina klasičnih modelov je opremljena s trdnim mehanskim menjalnikom, ki ni primeren za dolge vožnje. Vendar pa bodo kratka potovanja prinesla le pozitivna čustva. Neposredni volan omogoča vozniku, da se počuti udobno, saj zmanjša obremenitev na hrbtu in rokah. Sedež je širok in mehak. Vgradite lahko vetrobransko steklo. Tipičen predstavnik "klasike" je Honda CB 400. ToMestno kolo se ponaša z idealno kombinacijo okretnosti in teže.

Neoklasični

Na javnih cestah je bolj značilno, da ga lahko najdemo na sodobnih motornih kolesih, oblikovanih pod napravami, izdelanimi sredi prejšnjega stoletja. Kljub retrostyle, ti železa pošasti so opremljeni z zelo močnimi motorji, ki vam omogočajo, da razvijejo veliko hitrost.

Mini-kolo

Posebna pozornost je namenjena tako imenovanim mini-kolesom. Motorna kolesa z miniaturno velikostjo, opremljena z dvotaktnim motorjem in verižnim menjalnikom, lahko razvijejo hitrosti do 100 km /h. Tak motocikel se uporablja za dirkanje na kartodromih.

Scramblerji

To so lahka motorna kolesa, namenjena vožnji po cestah in slabih cestah. Zaradi povečanega gibanja obeska se zlahka spopadejo s težkimi obremenitvami. Ta vrsta motornega kolesa se je pojavila sredi 20. stoletja, prvo podjetje, ki je začelo serijsko proizvodnjo, je bilo podjetje Triumph, BSA.

avtor: Cast

To so ekskluzivni ekskluzivni modeli, ki so ročno izbrani, običajno izdelani po naročilu in v omejenih količinah. Za ustvarjanje drugega kastona uporabite obstoječe modele kopačev, helikopterjev in dragsterjev, ki razstavljajo zobato kolo, se pobirajo in sestavijo, vendar z resnimi spremembami. Večina obstoječih kast iz težkih motornih koles je posledica videza svetovnega obrtnika. Navdušenci iz vsega sveta porabijo mesece in leta v garažah, da iz številnih motornih koles zberejo resnično mojstrovino, ki boizpolnjujejo vse zahteve vašega prihodnjega lastnika. Vendar izdelava modelov po meri ne poteka vedno v obrtnih pogojih. Takšne znane blagovne znamke, kot sta Honda ali Harley-Davidson, ustvarjajo tudi edinstvene vzorce z gravuro po meri. Ti modeli imajo praviloma razlike v tehničnih značilnostih in v zunanjosti. Paket in material sta odvisna izključno od želja kupca.
Obstaja več proizvodnih obratov, ki se ukvarjajo s serijsko proizvodnjo koles po meri, kot sta ameriški železni konj in bourget. Kljub temu, da bo kolo imelo graviranje po meri, ni edinstveno. Kupcu je dana le možnost izbire obloge, barve, dodatkov, možnosti in potrebne količine motorja.

Choperi

Očitno je to najbolj šokantna vrsta motornega kolesa, z podolgovatim okvirjem in neverjetno dolgimi vilicami. Nekateri helikopterji lahko pretresajo višino in velikost volana. Za udobje voznika so ta kolesa opremljena z visokimi naslonjali in stojala so naprej. Obstajajo tudi neo-sekali, ki se razlikujejo od običajnega pomanjkanja zadnjega vzmetenja in širokega zadnjega kolesa. Obvezen atribut so kromirani deli telesa, rezervoar za gorivo v obliki kapljice. Prvi helikopterji so bili izpuščeni sredi 20. stoletja pod znamkami indijski in Harley-Davidson. Edini model, ki je bil izdan v ruski tovarni, je ponosno ime "Ural-Vovk".

Bobbers

Ko je svet videl prvi helikopter, so mestne ulice osvojile boberje. Imajo izjemno trden okvir, bolj znan videz in odlične zavore. Obrtniki so hitro našlimetodo, s katero so se tehnične značilnosti znatno izboljšale. Ljubitelji ulične dirke so odstranili dodatne elemente telesa, zaradi česar je motocikel lažji in nato silil motor.

Dragster

To je dokaj redka vrsta kolesa, ki se uporablja za posebne vožnje. Motorno kolo za dirkanje v ravni liniji ima izjemno močan pospešen motor, ogromna kolesa, ki zagotavljajo maksimalno oprijem s stezo in visok volan.

Cruiser (cruiser)

Motorcycle Cruiser - sanje motoristov, ki raje ležerno vozijo po mestnih ulicah. Ta kolesa imajo veliko količino kromiranih delov, precej nizke sedeže in stojala, ki so, tako kot helikopter, daleč pred nami.
Ta težka motorna kolesa se ne morejo pohvaliti z motorji z visoko močjo, kot tudi z odlično prehodnostjo. Vendar pa imajo odlično zadnje vzmetenje, ki mehča celo najmočnejše udarce in velik navor pri nizkih vrtljajih. Oblikovanje motornih koles je narejeno v retro slogu, ki spominja na enote, ki so izdane sredi XX stoletja.
Prvi ćlani posadke morajo pripeljati strokovnjake, ki delajo na tovarni Harley-Davidson, v zgodnjih osemdesetih letih. Domači križarji so izdani pod blagovno znamko Ural. Najuspešnejša kolesa, povezana s to vrsto, pa so Yamaha, Suzuki, Honda.

SUV

Za ljubitelje aktivne rekreacije so motorji, ki so popolnoma primerni za premagovanje skalnega in peščenega terena, odlični. To soDvokolesni džipi imajo nizko suho težo in odlično vodljivost. Najmanjša maksimalna hitrost, stabilnost in odlična dostopnost so primerni za tiste, ki so se pravkar odločili, da se naučijo osnov vožnje motocikla. Ta razred motornih koles vključuje vrste, kot so križ in enduro, ki jih bomo nadalje obravnavali.

Cross-country

Ta vrsta motornega kolesa je prepovedana za uporabo na javnih cestah, saj nimajo svetlobnih diod. Njihov element in glavni namen - športna in terenska vožnja. Tipična zgodba za tek na smučeh je Honda CRF 450. Ti modeli nimajo nič odvečnega v svoji zasnovi, zaradi česar so čim lažji. Za zmago na dirki v najtežjem delu spletne strani bodo pomagali:
 • Močan motor, praviloma dvotaktni.
 • Odlična suspenzija.
 • Zanesljiv okvir.
 • Enduro

  Motorno kolo, katerega ime iz latinščine pomeni "zdržati", je poseben model, ustvarjen za dirkanje po cestah s katerimkoli pokrovom. Uporabljajo se predvsem v motornih kolesih, katerih pot poteka skozi območja, ki se križajo, in ima veliko dolžino. Edinstvena oblika motornega kolesa pomaga premagati razdaljo, katere značilnosti so:
 • dovolj široko kolo, ki vam omogoča, da ohranite popoln nadzor nad motornim kolesom, tudi na grobi cesti.
 • Večji premer prednjega kolesa naredi kolo trajnejšo.
 • Diski so veliko lažji od litega in so odporni na deformacije, tudi pri močnih udarcih.
 • Sprednje krilo je pritrjeno tako visoko, kot ga ne dopuščazamašite umazanijo med njo in pnevmatiko.
 • Pnevmatike imajo tekalno plast z agresivnimi revolucionarnimi prestavami, ki omogočajo premikanje po pesku, glini, močvirju itd.
 • Glavno orodje je veriga.
 • Motarty

  Ta motorna kolesa so ena od vrst enduro. Kolo je namenjeno agresivni vožnji po mestnih ulicah, popolnoma se spoprijema s takimi ovirami, kot so stopnice, robniki itd. Enota se ponaša z odličnim zavornim sistemom in zmogljivim motorjem.

  Speedway

  Očitno se lahko ta naprava varno imenuje superbike. Motorno kolo se uporablja v dirki na ledu. Ima edinstveno obliko, kot tudi žrebčarna gume, ki vam omogoča nadzor nad kolesom. Pri tem modelu ni zavore in menjalnika.

  Otroška motorna kolesa

  Nedavno je priljubljenost motornih koles za otroke hitro naraščala. To je natančna replika odraslih koles, vendar ima bistveno manjše dimenzije in majhno količino motorja. Uporabljajo se tako za pridobivanje osnovnih veščin za motorno kolo in za sodelovanje na različnih tekmovanjih.

  Superbike

  Glavna prednost tega razreda motornih koles je največja hitrost, ki včasih vpliva na domišljijo. To je bilo doseženo zaradi odlične aerodinamike. Treba je omeniti, da je upravljanje zgodbe neverjetno enostavno, je premično in opremljeno z visokozmogljivim zavornim sistemom in hitrim motorjem, katerega prostornina praviloma presega 1000 cm 3.

  Turist

  Ti modeli so opremljeni z zmogljivimi motorji in so namenjeniza udobno potovanje na dolge razdalje. To je bilo primerno, da bi kolo na račun dobro premišljenega pristanka in dvignjenega volana, ki omogoča vozniku, da zasede najbolj udoben položaj. Instrumentna plošča je dobro berljiva tudi v sončnem vremenu, v primeru potovanja skozi gore pa ima motocikel svoj grelec volana. Kolo je opremljeno z vsem, kar je potrebno za dolge razdalje, na primer prostorno prtljažnik, zaščito pred vetrom itd.

  Športni turist

  To je nekaj med športnimi motorji in klasičnimi turisti. Z zmogljivim motorjem in najbolj udobnim pristankom je kolesar skoraj utrujen, tudi preko 1000 km. Ta razred motornih koles bo idealna izbira za ljubitelje potovanja, vendar ni primeren za dnevno mestno uporabo.

  Neuked

  Ta vrsta motornega kolesa se pogosto imenuje enostavna. Kolo nima plastične podloge, zaradi česar je čim lažje. Takšne enote se uporabljajo za izvajanje različnih trikov.

  Motorna kolesa

  Ta razred vključuje motorna kolesa z majhnimi dimenzijami in več koles (od 3). Najpogostejši so:
 • ATV.
 • Gosenice in tricikli.
 • Specializirani ATV se gibljejo od pet do osem koles ali gosenic.
 • Motorna kolesa z dvojno rabo

  Te basne so zasnovane tako, da se lahko premikajo na asfaltnih površinah in na neravnih terenih. Praviloma se ne uporabljajo kot športmotorna kolesa
  Prvo tovrstno kolo se je pojavilo leta 1968. Oblikovalci skupine Yamaha so ustvarili model DT-1, ki je bil primeren tako za javne ceste kot tudi za terensko vožnjo. Leta 1984 je takrat Suzuki delal za Jim Pill, ki je uresničil svojo lastno idejo in izdelal model DR350, tako da mu je dal opredelitev Dual Sport Motorcycle.

  Sorodne publikacije