Nikon širokokotni objektiv: pregled najboljših modelov, specifikacij in pregledov

Kateri širokokotni objektiv izberete za Nikon? Zrcalne kamere tega proizvajalca lahko razdelimo v dve skupini. Pri modelih, od amaterskih do D500, imajo slikovni senzorji manjši format APS-C (Nikon ga imenuje DX), medtem ko imajo kamere, starejše od D610, senzorje s polnim okvirjem (FX). Izbira optike mora biti izvedena v skladu z velikostjo senzorja, saj celovit ultra širokokotni objektiv ne zagotavlja zahtevanega kota gledanja na fotoaparatih APS-C. Razlika je v tem, da lahko uporabite manjšo optiko DX formata na FX fotoaparatih z nizko ločljivostjo. To ni popolno, če pa je bilo uporabljeno na modelu DX (na primer objektiv Nikon D3100) in potem je lastnik preklopil na FX, bi ga lahko še vedno uporabljali.


Sigma 10-20 /35

Ta objektiv za Nikonov fotoaparat ponuja odlično kombinacijo zmogljivosti, zmogljivosti in kakovosti. Stane 39999 $. Ima konstantno največjo odprtino in stabilizacijo slike. To je novejša, večja in boljša od originalnih širokokotnih objektivov Sigma, ki jih je mogoče še vedno kupiti in ni veliko dražji od svojega predhodnika. To je profesionalna visokokakovostna lahka optika s tihim prstnim ultrazvočnim zoomom in sedempregledno membrano. Model je zelo pomemben in ima navoj za premer filtra 82 mm. Po mnenju uporabnikov, ostrina in kontrast sta različna, enotna na vsehgoriščne razdalje. Barva meje je zelo dobro nadzorovana, izkrivljanje postane resnično opazno le na kratkem koncu območja. To je odličen objektiv za Nikon D3100 in druge nepopolne modele z odlično vrednostjo za denar.


Sigma 8-16 /45-56

Ima izjemno širok kot gledanja in gladko samodejno ostrenje s 2x zoomom in brez obroča za filtriranje. Objektivi Sigma 10-20 /35 so glede specifikacij, zmogljivosti in cene podobni sodobnim klasikom, če pa potrebujete širšo optiko, potem bodite pozorni na ta model. Ima le dvojno povečavo, vendar pa pri takih goriščnih razdaljah dodatni 2 mm pomenijo veliko razliko v kotu vidnega polja. Objektiv je dovolj dolg, ker je pokrov vgrajen v ohišje, vendar je montaža zelo dobra, prstan za povečavo deluje gladko, kot tudi ultrazvočni sistem AF. Po mnenju uporabnikov je edina slabost ultra širokega kota izrazitejše popačenje soda na spodnjem koncu območja, vendar kot optik, ki zagotavlja največji možni pregled, nima enakih lastnosti.

Nikon AF-S DX 10-24 /35-45 G

Kot drugi objektivi, primerni za Nikon, se ta model v primerjavi s podobnimi optiko drugih proizvajalcev zdi predrag (79.695 USD) ) V njegovo korist je 24-kratni zoom, enako kot Tamron 10-24 mm, čeprav bo slednja stala skoraj polovico cene. Nikonova kakovost montaže in oblikovanja pa je lepa, obstaja ultrazvočno samodejno ostrenje, ki omogoča hitro, tiho in gladko nastavitev, skupaj z odličnim upravljanjem. Ostrina slike je vklopljenapovprečna odprtina ni večja od večine drugih konkurenčnih objektivov, vendar proizvajalec še vedno ohranja jasnost odprte zaslonke in slika ostane jasna v kotih okvirja. Prav tako je dobro nadzorovano vinjetiranje.

Tokina AT-X Pro 12-28 /4 DX

Ta širokokotni objektiv za Nikon z najmanjšo goriščno razdaljo 12 mm ni tako širokokoten kot večina njegovih tekmecev, vendar ponuja največjo možno povečavo , ki mu zagotavlja večjo vsestranskost. Je zanesljiv in je opremljen z novim, tihim AF SD-M, ki temelji na sistemu LCA (velikanski magnetni upor). V skladu s pregledi strank, optika še vedno nima konstantnega ročnega načina, lahko pa hitro preklopite z ročnega na samodejno ostrenje in obratno s stikalom na objektivu. Dimenzije cevi izkrivljanja razočarajo pri minimalnih nastavitvah povečave, vendar pri dolgih goriščnih razdaljah praktično ni. Ostrina je vredna spoštovanja, čeprav ni tako dobra kot Tokina 11-16 mm.

Tokina AT-X Pro 11-16 /28 DX II

Razmeroma majhen 145-kratni zoom pri najmanjši in največji goriščni razdalji ni impresiven. Toda specifikacija, ki jo med drugim dodeljuje, je najširša odprtina f /28, ki ostane konstantna v celotnem območju. Zaradi tega je ta širokozaslonski objektiv za Nikon eden najbolj živahnih na trgu. Nadgradnja prejšnjega modela vključuje pogon s samodejnim ostrenjem, ki je omogočal uporabo s cenejšim Nikonovim fotoaparatom, kot sta D3300 in D5500, ki nimata nobenega fotoaparata.vgrajeni motorji AF. Dobra ostrina v celotnem obsegu povečave, čeprav je barvni rob nekoliko pretiran, stopnja popačenja pa je nekoliko razočarana.

Full Frame

Čeprav fotoaparati s polno velikostjo fotoaparata dovoljujejo uporabo ultra širokokotne optične optike DX formata, je ta funkcija prepuščena nujnim situacijam, saj mora fotoaparat delovati v načinu kopra in izgubi več kot polovico svoje ločljivosti. Zato bi morali lastniki vlagati v dobre leče za Nikon, ki ustrezajo velikosti matrice.

Nikon AF-S 14-24 /28

Ta objektiv je izjemno velik, vendar je njegova zmogljivost izjemna. Nikonov super-širokokotni zoom je zasnovan za zrcalno-refleksne fotoaparate polne velikosti. Čeprav objektiv ne zagotavlja zelo širokega vidnega kota, vendar se mu približuje, to počne s konstantno največjo vrednostjo zaslonke 28 in odlično kakovostjo slike ter izjemno z vrhunskimi stopnjami popačenja in aberacij. Seveda je drago (16.995 $) in ne samo v finančnem smislu. Po mnenju lastnikov leča ni le draga, ampak tudi velika in težka, z zelo konveksno sprednjo lečo, ki zahteva fiksne, v obliki cvetnih listov, mešanice in preprečuje uporabo običajnih filtrov. Samodejno ostrenje je neverjetno hitro - hitreje kot vsi konkurenti.

Tamron 15-30 /28

Ta objektiv ni tako širok kot prejšnji model, vendar ima še vedno širši kot pri večini drugih. Tamron je razvil svetlobno občutljivo linijoOptika z zoomom s stalno široko odprtino f /28 in ta model je prinesel območje ultra širokih kotov, nadaljuje tradicijo impresivne kakovosti montaže, konstrukcije, odporne proti vlagi, ultrazvočnega AF in stabilizacije slike. To je velik objektiv, vendar je na Nikonovih fotoaparatih polne velikosti dobro uravnotežen. Glede na povratne informacije uporabnika je ostrina brezhibna od središča do roba okvirja v celotnem obsegu povečave. Barva meje je dobro nadzorovana, kompenzacija vibracij daje prednost štirikratnim zaustavitvam.

Nikon AF-S 16-35 /4G

Prvi širokokotni objektiv za Nikon z optičnim stabilizatorjem. Temelji na sistemu za preprečevanje vibracij druge generacije in daje prednost štirikratnim zaustavitvam. Objektiv je slabši od žariščne razdalje in največje odprtosti konkurenčnih modelov, vendar je postal priljubljena in lažja alternativa za krajinske fotografe - še posebej, ker je mogoče nastaviti na standardne filtre. Njegove druge prednosti so tihi ultrazvočni AF z možnostjo neprekinjenega ročnega nastavljanja in povezave z vlago. Lastniki menijo, da je kakovost slike dobra, čeprav je izkrivljanje cevi zelo opazno pri 16 mm.

Nikon AF-S 18-35 /3.5-4.5

Ta objektiv je manjši in cenejši od modelov 14-24mm in 16-35mm. Uporabnik izgubi del zornega kota, spremenljiva maksimalna zaslonka pa je cenejša, kar nakazuje na amatersko občinstvo. Vibracijske leče ne preprečujejo, čeprav je kakovost sklopa na splošno dobra. Druga poenostavitev je zapletena, vendar nenanokristalna prevleka optike, čeprav je odpornost na aureole in bleščanje še vedno visoka. Po mnenju lastnikov so kromatične aberacije dobro nadzorovane za objektiv te cenovne kategorije, fine podrobnosti pa se prenašajo zelo dobro, tudi na robovih slike, čeprav ostrine na kratkem koncu razpona zooma ni mogoče primerjati z Nikonom 16-35mm.

Sigma 12-24 /45-56

To je ekvivalent polne velikosti formata APS-C Sigma 8-16 mm. Z vidnim kotom 122 stopinj na najkrajši goriščni razdalji objektiv presega vse, kar je na voljo za Nikon kamere Nikkor s polnim okvirjem, ne da bi pri tem uporabili leče za ribe. Obstaja krožni ultrazvočni AF in zagotavlja odlično ostrino v središču skozi celotno povečavo fotoaparata, čeprav pri uporabi širokih zaslonk pri kratkih goriščnih razdaljah pade pod kotom okvirja. Glede na povratne informacije lastnika, je popačenje s sodom dobro nadzorovano, čeprav je pogosto šibka točka za ultra širokokotno optiko. Zamenljiva membrana ni idealna, ni stabilizatorja slike, toda če je največji možni kot gledanja glavni pogoj, mora ta leča voditi seznam prijaviteljev.

Tokina AT-X 16-28 /28

To je težak in velik širokokotni objektiv za Nikon, ki tehta skoraj kilogram, deloma zaradi konstantne številke membrane. 28. Opremljen je s tihim motorjem AF AF in modulom GPS , ki po mnenju proizvajalca zagotavlja hitrejši in tihi AF. To je seveda pravilno, v primerjavi z nekaterimi starimi modeli Tokine. Za optiko je značilen mehanizem, ki je povezan z obročem, zaposleni za preklapljanjemed ročnim in samodejnim ostrenjem. Po mnenju lastnikov je to zelo priročno, saj odpravlja potrebo po ročni namestitvi načinov na ohišju fotoaparata ali objektivu. Po mnenju uporabnikov so nadzor in kakovost slike zelo dobri, z visoko stopnjo ostrine v središču in na omejeni barvni obrobi, čeprav so lahko koti bolj jasno definirani. Vgrajeni pokrov pomaga preprečevati podvajanje, vendar odpravlja uporabo filtrov.

Sorodne publikacije