Bistvo in koncept multimedije, klasifikacija in področje uporabe

Večpredstavnost je vsebina, ki uporablja kombinacijo različnih oblik vsebine (kot so besedilo, zvok, slike, animacije, video in interaktivni podatki). Nasprotuje prevoznikom, ki uporabljajo samo osnovni računalniški zaslon, kot so besedila ali tradicionalne oblike tiskanega gradiva.

Večpredstavnost se lahko posname in reproducira, prikaže, interakira ali obdela z različnimi napravami (računalniško in elektronsko) in je lahko del žive predstavitve. Multimedijske naprave so elektronski multimedijski pripomočki, ki se uporabljajo za shranjevanje in predvajanje take vsebine.

Terminologija

Izraz (koncept) multimedije je izumil pevec in umetnik Bob Goldstein, da bi julija 1966 predstavil odprtje svojih LightWorks na sejmu L Oursin v Southamptonu, Long Island. 10. avgusta 1966 je Richard Albarino iz Varietyja izposodil terminologijo in ustvaril oglas za najnovejšo glasbeno predstavo. Dve leti kasneje, leta 1968, je bil v dokumentih ponovno omenjen koncept "multimedije".


Z leti se je beseda spremenila. Konec sedemdesetih let je bil ta izraz, ki se nanaša na predstavitve, sestavljen iz večprojektne diaprojekcije, časovno prilagojen glasbi. V devetdesetih letih pa je koncept »multimedijske« tehnologije pridobil svoj sedanji pomen. Leta 1993 je Tay Vaughan v prvi izdaji "Multimedia: Creating This Work" ugotovil, da gre za katero koli kombinacijo besedila, grafike, zvoka,Animacije in videi, ki jih predvaja vaš računalnik. Ko uporabniku, ki te datoteke pregleduje, nadzoruje vsebino, je to interaktivna večpredstavnost. Ko obstaja struktura sorodnih elementov, skozi katere lahko uporabnik navigira, interaktivna multimedija postane hipermedija.


Osnovni koncepti multimedijske tehnologije so naslednji. V splošni uporabi se izraz nanaša na elektronsko dostavljeno medijsko kombinacijo, vključno z videom, fotografijami, zvokom in besedilom na tak način, da je dostopen interaktivno. Večina vsebin, ki so danes na internetu, je vključena v to opredelitev, ki je jasna milijonom. Nekateri računalniki, ki so prišli v prodajo v devetdesetih letih, so bili imenovani "multimedijski", ker so vključevali pogon CD-ROM, ki je omogočal prenos več sto megabajtov videa, slik in zvoka. To obdobje je prispevalo tudi k ustvarjanju multimedijskih CD-jev.
Izraz "video", če se ne uporablja izključno za opis gibljive slike, je v multimedijski terminologiji dvoumen. To ime se pogosto uporablja za opis datoteke ali predstavitvene oblike namesto "okvirjev", ki označuje osvetljene gibljive slike iz "animacije" (upodobljene slike v gibanju). Bistvo koncepta multimedije včasih povzroča določene polemike. Tako se večkratne oblike informacijske vsebine pogosto ne štejejo za sodobne oblike zvoka ali videa. Podobno so tudi posamezne oblike informacijske vsebine z enotnimi metodami obdelave informacij(na primer neinteraktivni zvok) se pogosto imenuje večpredstavnost, morda za razlikovanje statičnih medijev od aktivnih.

Ključne značilnosti

Obsežnejši pojem medijev in multimedijskih tehnologij je lahko naslednji. Ta kategorija vključuje naslednje vrste vsebine. Večpredstavnostne predstavitve si lahko ogledate s projektorjem, lahko pa jih prenesete ali uporabite lokalno s predvajalnikom. Oddaja je lahko predstavitev v živo ali posnetek. Oddajanje in snemanje sta lahko analogna ali digitalna elektronika. Digitalne spletne multimedije lahko prenesete ali predvajate. Pretočne podatke lahko pretočite v živo ali na zahtevo. Multimedijske igre in simulacije se lahko uporabljajo v fizičnem okolju s posebnimi učinki, s sodelovanjem več uporabnikov na spletnem omrežju ali lokalno z avtonomnim računalnikom, igralnim sistemom ali simulatorjem. Različni formati tehnološke ali digitalne multimedije se lahko oblikujejo za izboljšanje uporabniške učinkovitosti, na primer za poenostavitev in pospešitev prenosa informacij. Povečane ravni interaktivnosti so omogočene z združevanjem več oblik medijskih vsebin. Internetna multimedija, katere koncept in definicija sta še vedno dvoumna, postaja vse bolj objektno usmerjena in obvladljiva. Omogoča vam, da aplikacije uporabljate z inovacijami in personalizacijo na podlagi sodelovalnega dela z več formati vsebine. Primeri tehMožnosti segajo od več oblik podatkov do spletnih mest, kot so galerije fotografij s slikami in naslovi (besedilo), ki jih uporabnik posodobi, do animacij ali videoposnetkov. Zaradi tega je jasno, zakaj je koncept multimedije več vrednoten.

Kategorizacija

Večpredstavnost se lahko na splošno razdeli na linearne in nelinearne kategorije:
 • Linearna aktivna vsebina se pogosto razvije brez navigacijskih kontrolnikov za uporabnika (na primer predstavitev v kinu);
 • Nelinearni podatki uporabljajo interaktivnost za nadzor nalaganja in gledanja (pri video igrah ali samodejnem učenju na računalniku). Hipermedija je primer nelinearne vsebine.
 • Uporaba in uporaba

  Koncept multimedijske tehnologije in njeno področje uporabe je mogoče opisati na naslednji način. Uporablja se na različnih področjih, med drugim na področju oglaševanja, umetnosti, izobraževanja, zabave, inženirstva, medicine, matematike, poslovnih, raziskovalnih in prostorskih časovnih programov. Nekaj ​​primerov vključuje takšna področja.

  Ustvarjalna industrija

  Ustvarjalne industrije uporabljajo koncept multimedije za različne namene: od likovne umetnosti do zabave, od novinarstva in medijev do storitev programske opreme, ki se zagotavljajo v kateri koli industriji. Posamezen multimedijski oblikovalec lahko pokriva širok spekter dejavnosti v svoji karieri.

  Komercialna uporaba

  Večina starih in novih elektronskih izdelkov,uporabljajo komercialni umetniki in grafični oblikovalci, je multimedijska. Temeljne koncepte te tehnologije lahko zasledimo do teh robotov. Da, svetle predstavitve se uporabljajo za pritegnitev pozornosti do oglaševanja. Poslovne in internetne komunikacije pogosto razvijajo kreativne storitve za lastno promocijo. Napredne multimedijske predstavitve so že davno presegle preproste diaprojekcije za prodajo idej ali organizacijo usposabljanja. Komercialni multimedijski razvijalci se lahko zaposlijo tudi za razvoj aplikacij za vladne in nekomercialne storitve.
  Zabava in likovna umetnost
  Koncept multimedije se pogosto uporablja v zabavni industriji, zlasti za razvoj posebnih učinkov v filmih in animacijah (VFX, 3D animacija itd.). So programski izdelki, ki so na voljo na CD-jih in na internetu. Nekatere video igre stalno uporabljajo multimedijske funkcije. Aplikacije, ki uporabnikom omogočajo aktivno sodelovanje, ne samo, da ostanejo kot pasivni prejemniki informacij, se imenujejo interaktivna računalniška multimedija. Koncepte in primere takšne vsebine najdemo povsod. V sodobni umetnosti delujejo multimedijski umetniki, ki lahko mešajo uporabo različnih medijev in tako omogočajo interakcijo z gledalcem. Eden najbolj zanimivih primerov je Peter Greeney, ki združuje kino z operno glasbo in različnimi digitalnimi mediji.
  Drug pristoppredvideva ustvarjanje večpredstavnosti, ki se lahko prikaže na tradicionalni areni likovne umetnosti, na primer v galeriji. Čeprav je takšen grafični material lahko nestabilen, je ohranjanje vsebine tako močno kot vsi tradicionalni mediji. Digitalni snemalni material je lahko tako močan in brezstopenjsko ponovljiv s popolnimi kopijami.

  Izobraževanje

  Pri izobraževanju se koncept multimedijske tehnologije uporablja za ustvarjanje računalniških tečajev usposabljanja (večinoma imenovanih CBT) in imenikov, kot so enciklopedija in almanahi. CBT omogoča uporabniku, da si ogleda vrsto predstavitev, besedila iz določene teme in povezanih ilustracij v različnih oblikah informacij. Edutainment je kombinacija zabavnega izobraževanja, predvsem multimedijske. Teorija učenja v zadnjem desetletju se je z uvedbo multimedije močno razširila. Več raziskav se je močno razvilo. Veliko strokovnjakov je na primer priporočilo kombinacijo kognitivne obremenitve in multimedijskega učenja. Z uporabo teorije multimedijskega učenja (MML) je David Roberts razvil veliko skupino predavanj v PowerPointu, ki temeljijo na uporabi integriranih slik v kombinaciji z zmanjševanjem vidnega besedila (besedilo je mogoče vstaviti v razdelku opombe PowerPoint). Metoda je bila uporabljena in ocenjena v 9 disciplinah. V vsakem poskusu je bilo aktivno usposabljanje približno 66% bolj učinkovito kot pri predložitvi istega gradiva z uporabo besedila in govora.

  Tehnologija izobraževanja

  Koncept medijev in multimedijskih tehnologij je mogoče razširiti, zlasti v sodobnih razmerah. Študentom zagotavljajo alternativne načine za pridobivanje znanja za učenje z različnimi okolji in platformami. Ta tehnologija vam omogoča, da se učite po svojem ritmu in obenem dajejo učiteljem in učiteljem možnost opazovanja individualnih sposobnosti vsakega učenca. Sposobnost uporabe multimedije v multidisciplinarnih pogojih je strukturirana okoli ustvarjanja praktičnega učnega okolja z uporabo tehnologij. Spoznanja se lahko prilagajajo določenemu predmetu, kakor tudi osebno za različne ravni znanja učencev na to temo. Učno vsebino lahko upravljate z ukrepi, ki uporabljajo multimedijske platforme. Tovrstno usposabljanje spodbuja interaktivno komunikacijo med učenci in učitelji ter odpira povratne kanale, ki uvajajo aktivni učni proces, zlasti s prevlado novih medijev in socialnih omrežij. Ta tehnologija je močno vplivala na večpredstavnost, ker je v veliki meri posledica uporabe računalnikov ali drugih elektronskih naprav in digitalnih medijev, zaradi svojih zmožnosti v raziskavah, komunikaciji, reševanju problemov s pomočjo simulacij in povratnih informacij.

  Jezikovna komunikacija

  Z širjenjem in razvojem mednarodne komunikacije po svetu so tuji jeziki postali pomembno sredstvo komunikacije med različnimi ljudmi in kulturami. Multimedijska tehnologija ustvarja platformo, na katerilahko govorite jezik. Tradicionalna oblika poučevanja angleščine kot drugega jezika (ESL) se je dramatično spremenila s prevlado novih tehnologij, ki olajšajo pridobivanje veščin. Da, obstajala so najnovejša orodja in koncepti. Multimedija poziva uporabnike, da se naučijo več jezikov s podporo za zvok, video in animacijo. Pomaga tudi ustvariti izvirne kontekste, saj je pomemben vidik učenja jezika razvoj slovnice, besedišča in znanja o pragmatizmu in žanrih. Z izboljševanjem vzorcev razmišljanja multimedija razvija komunikacijsko kompetenco učencev, izboljšuje njihovo sposobnost razumevanja jezika.

  Novinarstvo

  Medijske družbe po vsem svetu poskušajo udejanjiti nov pojav z izvajanjem te prakse v svojem delu. Mnogi veliki časopisi ustvarjajo precedens za pozicioniranje v globaliziranem svetu. Novinska sporočila niso omejena na tradicionalne medije. Samostojni novinarji lahko za izdelavo multimedijskih materialov uporabljajo različne nove medije. To privablja svetovno občinstvo in omogoča razvoj novih komunikacijskih metod za proizvajalce medijev in potrošnike. Koncept in bistvo multimedijskih orodij je mogoče preučiti na konkretnih primerih. Tako je projekt "skupnega jezika", ki se je kasneje preimenoval v "Seattle Globalist", primer te vrste multimedijskega novinarstva.

  Inženiring

  Inženirji programske opreme lahko uporabijo večpredstavnost v računalniških simulacijah za vse, od zabave do izobraževanja. Večpredstavnost zaprogramski vmesniki se pogosto izvajajo v sodelovanju s kreativnimi strokovnjaki in programskimi inženirji.

  Matematične in znanstvene raziskave

  Pri matematičnih in znanstvenih študijah se multimedija večinoma uporablja za modeliranje. Na primer, znanstvenik lahko pogleda na molekularni model določene snovi in ​​manipulira z njim na zaslonu, da pripravi novo snov.

  Zdravstvo

  Na medicinskem področju se lahko zdravniki učijo s pregledom virtualne pomoči za kirurgijo in z uporabo računalnikov lahko napovejo, kako virusi in bakterije prizadenejo bolezni človeškega telesa in nato razvijejo preventivne metode. tega. Takšne multimedijske aplikacije kot virtualne operacije pomagajo tudi zdravnikom in pridobivajo izkušnje.

  Sorodne publikacije