Nikon D5100 Kit: Pregled, funkcije, pregledi

Komplet Nikon D5100 (cena 60000 $) je zamenjal D5000 kot napredni digitalni SLR fotoaparat. Ker je fotoaparat nekoliko pod modelom za navdušence na fotografiji D7000, vendar nad fotoaparatom D3100, fotoaparat ustreza nekaterim naprednim specifikacijam najnovejšega in bolj osnovnega z dodatkom popolnoma novih funkcij. Rezultat je bila kamera, ki je med njimi zapolnila nišo.

Lastnosti

Nikon D5100 Kit 18-55 VR je opremljen s 162-megapixelnim CMOS DX senzorjem, ki se uporablja v D7000. Čeprav senzor v svojem razredu v smislu ločljivosti ni povsem ugoden, predstavlja znatno izboljšanje v primerjavi z 12 Mp D5000 in je tudi korak naprej od 142-Mp matrike v D3100. Poleg tega je D5100 prejel novi grafični procesor EXPEED 2, ki se je prvič pojavil v D3100 leta 2010. Poleg pospeševanja obdelave, povečanja življenjske dobe baterije in zmožnosti snemanja 14-bitnih (namesto 12-bitnih) RAW datotek, je novi procesor sposoben zagotavlja največjo hitrost posnetka 4 dpi - rahlo izboljšanje za več kot 3 dpi pri D3100 in sploh 6 dpi, kot pri D7000. To postavi D5100 nekje na sredino.

Od predstavitve D3 in D300 v letu 2008 je Nikon pridobil sloves proizvajalca DSLR, ki je sposoben fotografirati v slabih svetlobnih pogojih in zagotavlja slike, ki so večinoma brez obsesivnega hrupa. D5100 ponuja območje občutljivosti ISO 100-6400, ki se razteza na ISO 25600. Če to ni dovolj, lahko pokličete možnost "Night Vision". Poveča občutljivost na svetlobo ISO 104400, čeprav to počneslikovni primeri se lahko posnamejo le v enobarvnem načinu in, kot lahko pričakujete, izgledajo zelo zrnato.

Kakovost gradnje

Da bi zmanjšali stroške in zagotovili jasno vrzel med očali in funkcijami, D7000 D5100 tudi ni šel brez drugih kompromisov. Zato je v tem modelu ostal 11-točkovni modul samodejnega ostrenja in 420-pixel senzor D3100 in D5000. Od vseh senzorjev AF je samo osrednji križ, ostalo pa linearno. Prav tako ni motorja AF, kar pomeni, da imajo to funkcijo le objektivi Nikon AF-S in AF-I. Ostalo je treba ročno usmeriti.

Nikon D5100 Kit ima polikarbonatno telo cenejših proizvajalčevih modelov. Obdelava plastične lupine ji daje kovinski videz. Ostalo je vse, kar lahko pričakujete od vhodnih ogledalskih kamer. Obstaja celoten nabor programov, prioritete zaslonke, hitrost zaklopa in ročni nadzor, samodejni način, prisilno, bliskavico in niz scenskih načinov. Novi dodatki so bili posebni učinki, ki so vrsta digitalnih filtrov, kot je razširjena možnost ISO. Komplet Nikon D5100 vam omogoča izbiro načina obdelave JPEG z natančnim prilagajanjem posameznih elementov, kot so nasičenost, ostrina, svetlost in kontrast. Čeprav so privzete nastavitve omejene na standardne, nevtralne, svetle, črno-bele in portretne, jih je mogoče prilagoditi posamezno in dodati profile po meri. Kot pri D3100 D5000 in D5100, iskalo pokriva 95% okvirja s povečanjem x 078. Stabilizacija slike se izvaja tudi vobjektiv, zato morate vlagati v Nikonovo optiko za zmanjševanje vibracij (VR). Na srečo ima ta tehnologija 18-55mm objektiv. Sistem za zajemanje prahu komore je sestavljen iz dveh stopenj in tehnologije stresanja senzorja.

Zaslon

Najbolj očitna posodobitev programske opreme Nikon D5100 Kit je postala velik LCD zaslon, v katerem prevladuje hrbtna stran kamere. Čeprav je imel D5000 tudi zaslon s spremenljivim položajem, je zaslon spremenil svoj model in ga v vseh pogledih presegel. To je 3-krat večje in z 921K točkami, ima višjo ločljivost. Šarnirski nosilec je zdaj na strani, ne na dnu, kar zagotavlja večjo fleksibilnost pri uporabi. V zaslonskem načinu lahko posnamete videoposnetek, novi model pa je boljši od svojega predhodnika, snemanje pri 1920 x 1080 pri 24 ali 25 posnetkih na sekundo (30 fps v regijah NTSC). D5000 lahko zapiše največ 720p. Funkcije modela D5100 so ga prinesle na raven Canon EOS 600D in Sony A580. Video v D5100 je shranjen v formatu H. 264.

Avdio

Zvok se snema v privzetem mono, čeprav je na strani naprave 35 mm priključek, na katerega lahko priključite stereo mikrofon (npr. ME-1 za 9000 rubljev) .)

Samodejno ostrenje

V načinu AF so na voljo 3 možnosti AF, vključno z možnostjo »Vedno vključeno«. Z izbiro te možnosti se D5100 samodejno osredotoči na predmet v zelenem oknu, ki se nahaja v središču zaslona. Možnost ni na voljo v načinu iskala. Namesto tega lahko izberete Continuous-server in določite eno točko AF. Po tem se bo fotoaparat osredotočil na to, doklerGumb sprožilca bo pritisnjen do polovice.

Posebni učinki

Druga posebnost je način digitalnega filtra za posebne učinke. To ni nova ideja. Prvič je bil uporabljen za Olympus E-30 leta 2008, potem ko se je nekaj potegnil, se je vrnila k fotoaparatom Pentax in Canon, ki so svojim modelom začetnega razreda dodali možnosti digitalnih učinkov. In zdaj je Nikon vzel njihov primer. Dostop do neposrednih glavnih načinov fotografiranja vam omogoča, da izberete 8 filtrov: izbrano barvo, sličico, barvno skico, nočni vid, silhueto, v svetlih in temnih barvah. V praksi učinki delujejo dovolj dobro in številni fotografi, še posebej novinci v svetu DSLR-jev, lahko od njih dobijo nekaj zadovoljstva. Ne glede na to, kako zabavno je, je treba upoštevati, da posebni učinki ne ustrezajo ravni, ki jo je mogoče doseči s pomočjo specializiranih grafičnih urednikov. In za razliko od konkurentov, filtrov v tem modelu ni mogoče individualno prilagoditi.

Komplet Nikon D5100: Pregled modela

Model je dobil novo funkcijo HDR, ki jo lahko uporabite za zajemanje in združevanje dveh slik, posnetih z razliko v izpostavljenosti do 3EV. Deluje samo, da posname okvir v formatu JPEG in zahteva hiter prehod na nastavitve glavnega menija, razen če je za to izbran ločen gumb. Rezultati so lahko za tako preprosto funkcijo impresivni. Za tiste, ki raje objavljajo obdelavo slik v fotoaparatu, ponuja D5100 lep nabor orodij za urejanje v meniju za retuširanje, vključno z možnostmi za spreminjanje velikosti, ravnanje in obrezovanjeokvirji ali njihovo retuširanje. Nekateri posebni učinki (kot so sličice in barvne sličice) veljajo tudi za datoteke JPEG. Prav tako je koristno stiskati datoteke RAW v formatu JPEG.
Nekoliko razočaranje, glede na uporabnike, pomanjkanje vgrajenega brezžičnega nadzora bliskavice. To ponuja Canon EOS 600D. Nikon D5100 Kit je po zasnovi bistveno manjši in lažji od svojega predhodnika. Oblika fotoaparata je postala bolj poudarjena, z manj kvadratnim in bolj prefinjenim videzom. Primer je zelo majhen, uporabniki z velikimi rokami pa se ne držijo vedno s tremi prsti. Kljub temu pa je fotoaparat zelo lahek in udoben, kar omogoča enostavno fotografiranje za daljše časovno obdobje. Z 18-55mm VR objektivom dobite zelo dobro uravnotežen komplet, čeprav ga lahko nadomestite z nečim bolj težkim in zlahka ga uravnotežite. Predvsem zaradi postavitve stranskega tečaja na stran, se je položaj gumbov D5100 bistveno spremenil. Na primer, vse kontrole, ki se nahajajo na levi strani zaslona v D5000, so bile delno premaknjene na zgornjo ploščo in delno na desno od monitorja. Tipka za premikanje na zibelko zaslona, ​​ki se običajno nahaja zadaj v drugih Nikonovih digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatih, je izginila in njene funkcije so se premaknile na popolnoma nov vzvod okrog zgornjega diskovnega načina kamere. Rdeči gumb za video se zdaj nahaja poleg gumba sprožilca.

Vmesnik in AF

Preprost navigacijski sistem v meniju ostaja enak. Gumb glavnega menija na levi straniIskalo se uporablja za dostop do naprednejših nastavitev, prikladno tipko desno od iskala pa je meni z enim zaslonom pogosto uporabljenih parametrov - od načina ISO do načina AF, funkcij za nadzor slike in merjenja osvetlitve. Zaradi dejstva, da so vsi parametri jasno prikazani na monitorju, je dostop do njih in spreminjanje teh parametrov z uporabo navigacijske vrstice intuitivna. Novi DSLR-ji lahko dobijo pomoč pri različnih funkcijah s pritiskom na gumb ??.
Na splošno, glede na povratne informacije uporabnikov, je fotoaparat Nikon D5100 SLR izjemno kompetenten. Ko je vklopljen, je takoj pripravljen za delo, čeprav je za samodejno ostrenje običajno potrebno 15 sekund. 11-točkovni sistem faznega AF je običajno zelo hiter pri snemanju skozi iskalo. Ker D5100 nima notranjega samodejnega ostrenja, je ta indikator zelo odvisen od izbire optike. 18-55 mm VL leča ni najhitrejša, vendar je hitrost zadostna za večino situacij. Glede na lastnikove izjave so senzorji AF preveč združeni v sredino iskala. Poleg tega bi bilo lepo imeti več pretvorniških pretvornikov, še posebej, če morate nastaviti svojo točko izostritve, namesto da bi jo prepustili sistemu AF. Druga pomanjkljivost je, da z uporabo enkratnega AF ni preprostega načina za blokiranje izbire, zaradi česar je zelo enostavno pomotoma spremeniti s palcem v navigacijski vrstici. V zaslonskem načinu deluje kontrastni AF sistemnepričakovano hitro, veliko hitreje kot Canon EOS 600D in z veliko manj nepotrebnimi premiki. Stalni AF se dovolj hitro odzove, da se žariščna razdalja spremeni v svetlo osvetljenih situacijah, čeprav se počasi upočasni (s tem povezano povečanje motečega "lova" s poudarkom) z zmanjšano svetlobo. Uporabniki so presenečeni, kako hitro in gladko D5100 reagira na skrajne spremembe svetlobe, na primer, ko se premika od svetle sončne scene do sence.

Zmogljivost

Tako kot pri drugih fotoaparatih DSLR, ki so opremljeni z vgrajenim mikrofonom, je hrup hrupa lahko težaven pri snemanju video posnetkov, zlasti pri snemanju na mirnem mestu. Da bi se temu izognili, je najbolje uporabiti usmerjen mikrofon, kot je Nikon ME-1. Poleg tega lahko fotoaparat nastavite na ročno ostrenje in ga prilagodite sami, čeprav ta možnost zahteva nekaj prakse. LCD monitor deluje dobro pri sestavljanju okvirja. V sobi ali v senci zaslon ostane zelo oster in svetel, z odličnimi koti gledanja. In čeprav je na soncu težko videti svojo podobo, snemanje, ko je zadaj, ni problem. Splošna upravljivost, enostavna uporaba in zmogljivost AF - vse v prid D5100, vendar kakovost fotografij ostaja adut kamere. S prilagajanjem nastavitev lahko nastavite poljubno nasičenost, kontrast in ostrino, da bi fotograf posnel želeno sliko. Kljub cenejši enoti za merjenje, Nikonu D5100 Kit,po pregledih, ostaja zanesljiv v vseh svetlobnih pogojih, brez nagnjenosti k prekomerni ali premajhni razpršenosti. Pri prizorih z visokim kontrastom, ki presegajo dinamični obseg fotoaparata, lahko uporabite tehnologijo Active D-Lighting, ki vam omogoča shranjevanje več delov svetlih področij. Ima 4 korake, kot tudi samodejni način. Tehnologija dobro deluje in pogosto se izkaže, da je uporabna, čeprav lastniki svetujejo, da skrbno nastavite super-visoko raven, saj to povzroči nerealne slike. Nikon D510018-55 VR ni najboljša optika proizvajalca, vendar zagotavlja odlično vrednost za denar in je več kot dovolj za splošno uporabo kot izhodišče za uporabnike DSLR. Senzor z ločljivostjo 16 milijonov slikovnih pik, ki lahko posname več delov tudi pri višjih nastavitvah ISO. Čeprav je pametno pričakovati nizko in srednje občutljivost (ISO 100-800), so lastniki še posebej navdušeni nad kakovostjo območja ISO 1600-3200, v katerem D5100 ohranja veliko podrobnosti brez pretiranega hrupa. S standardom ISO 6400 postanejo motnje bolj nejasne, še posebej v senci, čeprav so slike še vedno zelo dobre. Pri ISO 12800 in 25600 se raven hrupa povečuje in spremlja izguba majhnih delov. To je izredno odziven fotoaparat z odličnimi fotografijami, katerih kakovost je bližje fotografijam na dražjem modelu D7000.

Sklep

Nikon D5100 Kit v primerjavi z D5000 ponuja nekaj opaznih nadgradenj, zaradi katerih je fotoaparat veliko bolj privlačen kot njegov predhodnik. Kamera je manjša in svetlejšaEnostavna uporaba, dobra predstava in dosledno dobri rezultati tako v načinu fotografiranja fotografij kot pri snemanju videa. Slabosti modela so zanemarljive in omejene zaradi pomanjkanja uporabnih orodij, kot je vgrajeni brezžični bliskavico in pomanjkanje gumba za predogled globine polja. Te značilnosti so bolj uporabne in bolj zahtevne kot kateri koli posebni učinki. V celoti gledano je Nikon D5100 Kit 18-55 VR odličen nabor naprednih začetnih stopenj, ki omogočajo odlične posnetke.

Sorodne publikacije