Kako deluje bliskovni pogon? Naprava in načelo bliskovnega pogona

Prenosna naprava za shranjevanje trenutno ne bo presenetila nobenega uporabnika s svojo funkcionalnostjo. Vendar je naenkrat bliskovni pogon naredil resnično tehnološko revolucijo na področju naprav za shranjevanje. Ta naprava je zamenjala prilagodljive kompaktne diske in diskete, ki so jih postopoma izrinili s trga. V tem članku bomo razmislili o bliskovnem pogonu naprave, načelu delovanja in priključitvi na osebni računalnik ali drugo napravo, da lahko prebere podatke iz prenosnega pogona. Oglejmo si, kako obnoviti neradni bliskovni pogon in odstraniti zaščito pred pisanjem.

Splošne informacije o prenosni bliskovni napravi

Pogon USB so izumili znanstveniki iz Izraela, ki so leta 1999 delali za M-Systems. Toda sama naprava je bila patentirana v Združenih državah Amerike, tudi leta 1999. Prva predstavitev bliskovnega pogona je potekala leta 2000, kjer je prejela prvotno ime DiskOnKey (disk na ključu). Glasnost prvega prenosnega pogona je bila 8 megabajtov, kmalu pa so se pojavile naprave s 16 in 32 MB.


V tem času se je lahko bliskovni pogon imenoval polnopravni pripomoček, prodan je bil za precejšnjo ceno 50 $, ki se je do konca leta povečal s pojavom večjih količin pogonov na 100 USD. Prodaja je potekala pod vodstvom IBM-a. Trenutno so bliskovni pogoni skoraj popolnoma nadomestili zastarele zgoščenke s trga prenosnih naprav. Obstajajo že obstoječi pogonidva terabajta takih proizvajalcev kot Kingston HyperX. Predstavljate si samo velikost pol-tekmovalnega polja, ki ima dva terabajta prostora na disku. Kako bliskovni pogon deluje z dvema terabajtoma? Tako kot 16GB flash pogon, je vse zelo enostavno in zelo učinkovito.


Prednosti in slabosti USB pomnilnika

Ker so današnje podatkovne naprave nepogrešljivi prenosni mediji, je treba razumeti, kakšne so njihove prednosti in morebitne slabosti. Navsezadnje ta dva parametra spremljata napredek pri različnih tehnologijah in razvoj najnovejših naprav. Posledica pomeni monopol na katerem koli trgu naprav. Torej, poglejmo, kako dobri so takšni USB pomnilniški napravi in ​​v tem procesu bomo posredno predstavili, kako deluje bliskovni pogon. Prednosti:
 • Prenosljivost in majhna teža naprave.
 • Tišina pri delu in nizka intenzivnost virov.
 • Nizka poraba energije (predvsem zaradi pomanjkanja mehanskih sistemov).
 • Možnost delovanja pri visokih temperaturah.
 • Robusten do mehanskih vplivov (za razliko od trdega in kompaktnega diska).
 • Zaščiteno pred vplivi okolja (praske, prah, uničenje zaradi izsušitve).
 • Dolgo časa je shranjevanje podatkov v samostojnem načinu največ 10 let in več, v najslabšem primeru s slabo kakovostno napravo za 3 do 6 mesecev.
 • Slabosti:
 • Omejeno število posnetkov in erozije podatkov pred neuspehom. Približno 5000 ciklov za ponovno pisanje.
 • Omejeno število povezav USB je približno 1500-krat.
 • Omejena hitrost snemanja, ki je precej oprijemljiva za vrata USB 2.0 (največ 35 megabajtov na sekundo).
 • Občutljiv na električni tokokrog in sevanje, kot katera koli druga elektronika.
 • Pomanjkanje v obliki priključka in priključenega pogona, zaradi česar se poslabša stanje vrat in konektorja. Ta težava je bila odpravljena z izhodom USB tipa C.
 • Tako lahko na zgornjem seznamu spoznate prednosti in slabosti bliskovnega pogona. Na podlagi teh informacij lahko sklepamo, da ima ta naprava dejansko nekaj pomanjkljivosti, ki jih je mogoče po želji popraviti in izpopolniti.

  Kako deluje pogon USB

  Delovanje bliskovnega pogona temelji na tem, da ga priključite na vrata USB na osebnem računalniku in nato z njega prenesete in odstranite podatke. Naprava USB temelji na naslednjih vrstah pomnilnika flash: NAND ali NOR. Flash pomnilnik v svoji sestavi vsebuje silicijeve kristale, na podlagi katerih so na voljo poljski tranzistorji z izoliranimi ali plavajočimi polkni. Slednji lahko, po drugi strani, zadržijo polnjenje, z drugimi besedami, elektrone. Treba je opozoriti, da imajo poljski tranzistorji odtok in vir. Med snemanjem bliskovnega pogona na krmilnem zaklopu se krmilnik napaja pozitivno napetostjo, zato se del naboja premakne iz teka v puščanje z odstopanjem od plavajočega vratca. Nekaj ​​dela elektronov po preusmeritvi premaga majhen sloj izolatorja in nato prodre v plavajočo zaklopko, kjer ostane dolgo časa (shranjevanje).Čas shranjevanja je naveden zgoraj, v poglavju o prednostih in slabostih, vendar bodo ti podatki različni za različne proizvajalce in količino pomnilnika naprave flash.

  Naprava z bliskovnim pogonom

  Naprava USB je prikazana na sliki. Pomembno je omeniti, da ko uporabnik poveže USB-pomnilnik in ga nato uporabi za lastne namene, se v tem trenutku zelo zapleteni procesi, ki jih izvaja pomnilniški krmilnik, odvijajo neposredno na samem prenosnem mediju. Zgornja slika vsebuje vse glavne elemente bliskovnega pogona, vendar ne vseh. Spodnja slika prikazuje druge elemente odstranljive medijske naprave.
 • USB priključek za sprejem in prenos podatkov.
 • Kontrolne točke za odbor.
 • Kvarčni resonator.
 • LED za signalizacijo delovanja naprave.
 • Stikalo varuje posnetek.
 • Namestite, da povežete pomnilnik krmilnika.
 • Tu je prenosna prenosna naprava razstavljena in razstavljena v ločene komponente tokokroga. Iz zgornjih informacij postane jasneje, kako deluje bliskovni pogon. In če je poškodovan?

  Bliskovni pogon ne deluje: kako obnoviti in narediti to

  Ta priročnik bo kratek, ker če odstranljiva naprava odpove zaradi fizičnih slabosti ali zaradi obrabe funkcionalnosti, bo obnovitev, če kupite novo, dražja. . Kot bliskovni pogon deluje, veste, veste tudi iz zgornjih informacij o tem, kaj je sestavljen. Ročno ga popravite brez ustreznegaspretnosti, na žalost, ne boste mogli, tako da v skrajnem primeru, da napravo v servisni center.

  Da bi preverili delovanje bliskovnega pogona, je dovolj, da ga priključite na različna vrata računalnika ali naprave. Če nobeno od vrat ne zazna pomnilnika USB, ga poskusite povezati z drugim računalnikom ali napravo, ki lahko bere informacije iz medija. Če naprava deluje, bo zagotovo odprta. Prav tako lahko za prepoznavanje naprave v računalniku poskusite posodobiti gonilnik za vrata USB.

  Bliskavica je zaščitena pred pisanjem: kako odstraniti zaščito

  Zaščito pred zapisovanjem lahko odstranite z USB-ključa na več enostavnih načinov. Prvi način je fizična zaščita, nameščena na ohišju pogona. Lahko ga odstranite tako, da premaknete ključ v drug položaj (za pisanje). Drugi način bo ena od najpogostejših rešitev problema, to oblikovanje naprave v drug datotečni sistem NTFS in FAT32). Druga možnost je rešiti težavo prek ukazne vrstice. Če želite to narediti, zaženite sistemsko storitev DiskPart prek tolmača Zaženi ukazno mizo in vnesite ukaz "atributi diska počisti samo za branje" brez narekovajev.

  Kako pravilno priključiti pomnilniški ključek USB na računalnik

  Če pravilno priključite izmenljivi pogon na računalnik, priključite priključek USB na priključek USB, ki ustreza hitrosti modela priključka naprave in hitrosti prenosa podatkov. V skladu s tem je to vrata 2.0 ali 3.0 in je lahko tudi način za povezovanje z najnovejšimi vrati C, ki se trenutno pogosto uporablja.Apple na svojih macbugs. V nekaterih primerih se zgodi, da računalnik zaradi nezdružljivosti vrat in bliskovnega pogona ne prepozna. Zato preverite, ali je povezava pravilna.

  Sklep

  Na podlagi informacij v tem članku ste izvedeli o izvoru izmenljivega pogona, njegovih prednostih in slabostih, pa tudi o celotni napravi in ​​načelu odstranljivega pogona Flash. Članek je pogledal, kako deluje bliskovni pogon in kako ga povezati s čitalnikom. Prav tako so se lahko naučili, kako odstraniti zaščito pred pisanjem.

  Sorodne publikacije