AdBlue - Kaj je ta namen?

Vsako leto se ekološke zahteve za avtomobile nenehno povečujejo. To še posebej velja za gospodarska vozila. Že nekaj let se v Evropi izvajajo tekočine, kot je AdBlue. Kaj je to in kaj je njeno bistvo? O tem bomo govorili v našem današnjem članku.

Značilnosti

Mnogi tovornjaki danes lahko vidijo rezervoarje z besedami AdBlue. Kaj misliš tako? "AdBlue" je raztopina čiste sečnine in demineralizirane vode. Tekočina AdBlue se uporablja kot dodatek v dizelskih motorjih s sistemom katalitične nevtralizacije plinov. To zmanjšuje toksičnost izpušnih plinov in avtomobil lahko izpolnjuje visoke okoljske standarde.
Rešitev AdBlue se uporablja na vseh tovornjakih Euro 5 in več. Pri ljudeh se je tekočina imenovala "sečnina". Ampak to je le tretjina celotnega obsega "AdBlue". Urea je sama sečnina. To je skupno dušikovo gnojilo, ki se uporablja v kmetijstvu. Vendar pa se tehnologija sečnine za tovornjake bistveno razlikuje. Uporaba čistega karbamida lahko povzroči drago popravilo motorja.

Naprava

AdBlue - Kaj je to? Razumimo. Zasnova sistema vključuje:
 • rezervoar;
 • črpalka;
 • mehanski mešalnik;
 • šoba;
 • redukcijski katalizator;
 • elektronski nadzorni sistem;
 • komplet senzorjev.
 • Prvi element je rezervoar za shranjevanje tekočine. Črpalka služi napravi "AdBlue" od rezervoarja do šob. Tekočina se napajaz določenim pritiskom. Črpalka je nameščena neposredno v rezervoar in je opremljena z električnim pogonom. Za črpanje tekočine se lahko uporablja membranski ali zobniški pogon. Zasnova ima elektromagnetni ventil za povratno črpanje AdBlue. Kaj je to? Ta element je vključen v cevovodni sistem nevtralizacije plina. Ko je motor izklopljen, elektromagnetni ventil črpa raztopino iz cevovoda v rezervoar. Postopek poteka samodejno, brez posredovanja voznika.

  Mehanični mešalnik služi za drobljenje kapljic sečnine. Torej je raztopina bolje izhlapela in mešana z izpušnimi plini. Urea prodira skozi vodilno cev do sten katalizatorja. Slednji so vinirani s pentaoksidom, ki pospeši obnovitev dušikovih oksidov. O kemijskih procesih se bomo pogovorili malo kasneje, za zdaj pa bomo razmislili o elektronskem delu sistema.
  Torej, govorimo o elektroniki. Med njimi so aktuatorji, vhodni senzorji in krmilna enota. V postopku delovanja se uporabljajo senzorji tlaka in temperature sečnine, izmeri se temperatura izpušnih plinov. Na podlagi teh podatkov se oblikuje signal, ki določa prihodnje delovanje sistema. Proces nevtralizacije se začne takoj, ko temperatura doseže 200 stopinj Celzija. "Hladno" ta sistem ne deluje. Takoj po odklopu motorja se ostanki neuporabljene tekočine vrnejo v rezervoar. Informacije o ravni »AdBlue« so prikazane na nadzorni plošči. V pravem trenutku bo sistem voznika obvestil, da je nezadostenkoličine.

  Kako deluje? Kemijski proces

  Torej, upoštevajmo načelo tega sistema. Kot smo že povedali, se s črpalko raztopina "AdBlue" iz rezervoarja napaja v šobo (ne sme se zamenjati z motorjem). Ta šoba se nahaja v izpušnem sistemu in deluje ločeno od motorja z notranjim zgorevanjem. Torej se pod vplivom visoke temperature sečnina razgradi v dve komponenti:

 • izocianovo kislino;
 • amoniak.
 • Nato se izvede reakcija hidrolize. Kisla začne medsebojno delovati z vodnimi molekulami. Rezultat je ogljikov dioksid. Toda to ni konec dela. Na naslednji stopnji začne delovati amonijak. Zahvaljujoč njemu, mono - in dušikov dioksid daje molekuli kisika, kar je neškodljivo okolje za vodo.
  Da bi dosegli največjo čistost izpušnih plinov, je "AdBlue" strogo odmerjen. Ta proces je ločena elektronska enota. Za pravilno delovanje sistema je potrebna čistoča obnovitvenega reagenta. V primeru najmanjšega onesnaženja se kršijo kemične reakcije. To vodi do zamašitve celic katalizatorja (pri ljudeh je to "črni filter").

  Kje se uporablja?

  Trenutno številni svetovni proizvajalci uporabljajo AdBlue. "Mercedes" torej ni izjema. Ta sistem se uporablja za vse dizelske avtomobile, vključno z avtomobili. Za primer, lahko vzamete "BMW" serije X6 in "Volkswagen" z motorjem TDI. Ko govorimo o Mercedesu, se AdBlue uporablja na vseh motorjih serije Blues Tec. Tudi ta sistem se uporablja na avtomobilih "Mazda" in "Mini".Prejela je kratico SCR, kar pomeni "sistem selektivne katalitske restavracije".

  Kakšna je razlika?

  To vprašanje je zanimivo za številne zasebne prevoznike. Znatno zmanjšanje donosnosti prevoza pri uporabi traktorjev iz "AdBlue"? Stroški AdBlue so od enega do dveh litrov na sto kilometrov poti.
  Ta podatek velja za tovornjake za prtljago in velike avtobuse. Če govorimo o osebnih avtomobilih, potem je ta številka 4-6 odstotkov skupne porabe goriva. Tako sistem selektivne katalitske restavracije ne vpliva bistveno na skupne stroške in vračilo parka.

  Obratovalna vprašanja

  Opozoriti je treba, da "sečnina" zlahka reagira z različnimi materiali in snovmi. To velja tudi za kovine: cink, medenino, aluminij, lito železo in baker. Zato ji je proizvajalec dodelil ločeno plastično posodo. Nahaja se poleg goriva. Na nekaterih traktorjih se "AdBlue" vlije v skupni rezervoar. Toda če pogledate, lahko vidite, da je razdeljen na dva dela. Ena - za gorivo, druga - za "sečnino" (obstaja ločeno poplavno grlo).

  Kaj se bo zgodilo, če ta rešitev pride v kovinsko posodo? Urea, ko pride v stik s tem materialom, tvori soli. Padejo v katalizator in zamašijo svoje celice. Pri stiku z "AdBlue" materiali ne smejo vsebovati tujih nečistoč (vključno s prahom in olji).

  Temperatura

  Druga lastnost "sečnine" je nizka odpornost na temperaturne spremembe. Da, "AdBlue" je lahko normalnoDelujte samo od -11 do +35 stopinj. Če je temperatura pod dovoljeno, začne "sečnina" kristalizirati.
  Toda kako upravljati avto pozimi, zlasti v našem podnebju? Uporablja se tudi AdBlue on Kamaz, v severnih regijah deluje veliko tovornjakov. Edini način je, da namestite grelec. Takšna je že v bazi tovornjakov iz Mercedesa in Volva. Grelec vam omogoča upravljanje avtomobila od "AdBlue" pri temperaturah do -35 stopinj. Največji čas mirovanja pri prostem teku motorja je 48 ur. Potem začne tekočina malo zamrzniti.

  Boli kristalizacijo?

  Mnogi zastrašujejo to vprašanje. V primeru dizelskega goriva nastane parafinska oborina. Zamaši vse votline filtra za gorivo. Hkrati je stanje zapleteno zaradi prisotnosti vode. Konec koncev je znano, da se pri zamrzovanju širi.
  Ampak ne paničarite - raztopina "sečnine" med kristalizacijo ne spremeni njenega obsega. Pri segrevanju se ta tekočina lahko uporablja v celoti.

  Kje kupiti?

  Raztopina "sečnine" se prodaja na številnih mestih za oskrbo z gorivom. Za njo je prikazan poseben stolpec z napisom "AdBlue". Strošek enega litra raztopine je 11 rubljev. Prav tako je mogoče kupiti tekočino od dobaviteljev na debelo. "AdBlue" se lahko shrani v sodu ali rezervoarju.

  Ali je mogoče uporabiti vodo?

  Ureje ni mogoče nadomestiti z vodo (celo demineralizirano). V nasprotnem primeru se prekine sistem "AdBlue".

  Odstranjevanje "AdBlue"

  Ker v Rusiji ni tako strogih zahtevza okolju prijazne izpušne pline, mnogi lastniki razmišljajo o odstranitvi tega sistema s poznejšo firmware. Ta sklep ne pride na račun dobičkonosnosti - pogosto "AdBlue" v naših razmerah ne uspe. To še posebej velja za domači promet - "Gazonne Nekst" in tovornjaki Kamaz-5490. Številni STO ponujajo svoje storitve za prekinitev povezave AdBlue. Stroški postopka - približno 20-25.000 rubljev. Kako se to dogaja? Avto poganja storitev in skenira svojo elektronsko enoto za napake. Nato opravite reset in nastavite senzor za simulacijo signalov NOx (dušikovih oksidov). Izvede se tudi odstranitev katalizatorja. Firmware elektronskega bloka ni vedno opravljen. Zaradi teh dejanj emulator posnema delo sistema "AdBlue" tudi v odsotnosti rešitve. Motor deluje v običajnem načinu. Poraba goriva se ne poveča.
  Kako dolgo traja odstranitev AdBlue? Običajno ta postopek traja dve do tri ure. Storitve zagotavljajo tudi jamstvo (običajno eno leto) za njihove storitve.

  Na koncu

  Tako smo ugotovili, kaj predstavlja sistem "AdBlue". Zahvaljujoč temu bistveno zmanjša toksičnost izpušnih plinov motorja. Glede svojega delovanja se pojavljajo številni spori. Z odstranitvijo sistema za nevtralizacijo plina iz avtomobila se ne boste srečali s številnimi napakami in zrušitvami, ki jih pogosto najdete v GAZ in Kamaz. Ampak tudi ta sistem je odstranjen z lastniki tujih avtomobilov - "Volvo", "Scania", itd Vendar pa je treba spomniti, da je po takem "tuning" vstop v zahodni Evropi bo kontraindicirana -v nasprotnem primeru bodo globe neizogibne.

  Sorodne publikacije