Matična plošča Asus M2N: opis, značilnosti in pregledi

Asus še naprej proizvaja dobre modele matičnih plošč. Nekateri so del proračunskega segmenta, nekateri so zelo dragi in so običajno namenjeni podpori obrobja igralcev. Ampak ne moremo pozabiti na takšne modele, ki so že dolgo izdani, vendar še danes živijo na nekaterih osebnih računalnikih. Gre za Asus M2N.

Splošne informacije

Ta model je treba pripisati proračunskim odločitvam družbe. Leta 2007 je bila dodeljena po svoji vrednosti - 70-80 dolarjev. Plošča deluje na čipu NVIDIA nForce 430 MCP. Sprva je bil njegov razvoj povezan z integriranim jedrom GeForce 61506100 in je zasnovan tako, da deluje skupaj. Sam čip se nanaša na vrsto nForce4. V letu 2007 je bil opremljen z različnimi tehnologijami, na primer s podporo High Definition Audio. Čeprav se je sprva domnevalo, da bo deloval ločeno, so se kasneje odločili, da ga bodo izvedli v enojnih modelih matičnih plošč. Ta rešitev je bila posledica slabega delovanja čipa kot posameznega organizma.

Dostava

Plošča Asus M2N je bila dobavljena v običajni škatli. Barva je bila črna, čeprav so bile na njej poslikane nekatere grafične podrobnosti, vendar kupca ni privabila. Sprednja stran modela je pokazala matično ploščo in na kratko opisala tehnologijo, ki jo podpira. Spodaj so navedene informacije o podprtih modelih procesorjev.

Mimogrede, škatla je bila slabe kakovosti, vendar takrat proizvajalci niso imeli tako velike konkurence kot sedaj, zato je veliko časa za posvetitev.embalaža ni imela smisla, kot tudi dodatna sredstva. Proračunska matična plošča Asus M2N je bila ustrezno zaključena. Inside je bil sam odbor. Obstajala sta tudi dva diska: eden z gonilniki, drugi s programsko opremo. V angleškem jeziku je bil na voljo priročnik za namestitev in vodič za kupca. Od dodatne opreme je treba omeniti tri zanke: za FDD, UltraDMA in Serial ATA. Na voljo je bil tudi napajalni kabel, na voljo je bil priključek, poleg tega pa je bil priložen tudi vtič.

Videz

Če pogledamo trenutni model matične plošče, je videti zelo nerodno, okorno in ima veliko pomanjkljivosti. Tekstil je izdelan v barvi gorčice, kar je precej meta in ni zelo privlačno. Plošča sama ni uspešna. Glede na to, da je minilo 10 let, to ne preseneča. V tem času so podjetja, ki so se učila iz svojih napak, analizirala vse, matične plošče pa so začele proizvajati bolj kakovostne, funkcionalne in uporabne.
Hkrati je Asus M2N dobil nerazumljivo lokacijo priključkov za napajanje, ki so bili na sredini plošče. OPERATIVNE spominske reže so bile nameščene zelo blizu drug drugemu, kar se je seveda odrazilo ne le v udobju njihove namestitve, ampak tudi v ogrevanju. Dejstvo je, da so plošče pri delu z dvokanalnim načinom blizu, kar otežuje njihovo hlajenje.

Reža IDE je dobro nameščena, zanka je enostavna za pritrditev na ohišje, če pa sistemska enota ni zelo velika, je najbolje, da jo namestite vnaprej, saj bo to na mestu neprimerno. Toda reža za FDD ni nikjerNajdete ga, saj so ga nekoč uporabljali za pogon diskov. Toda v tistem trenutku je na dnu našel mesto na dnu, kar ni primerno, ko je povezan. V bližini mesta za namestitev čipov je majhen radiator iz aluminija. NVIDIA nForce 430 MCP čip sam lahko deluje v parih s štirimi serijskimi ATA-300 priključki, ki jih je mogoče kombinirati. Podpira tudi 10 USB 2.0 vrat in Parallel ATA vrata. Na vozilu je tudi gigabitni omrežni krmilnik in HAD kodek s šestimi kanali.
Vmesniška vrstica je preobremenjena: ima priključek za miško in tipkovnico, ki je zdaj le redko vidna, saj imajo te naprave pogosto kabel USB. Za šest-kanalni zvok so na voljo trije avdio priključki. Na voljo so štiri USB-reže in internetna povezava.

Lastnosti

Matična plošča Asus M2N je na voljo v več modifikacijah. Ta model gre v parih z M2N DH. Glavna razlika je v razpoložljivosti najnovejšega modula Wi-Fi, ki ga lahko namestite v vrata.
Da se ohladi, lahko povežete tri ventilatorje naenkrat: eden mora imeti štiri kontakte, druga dva imata tri. Obstaja prostor za hladilnike. Ena od posebnosti tega modela je prisotnost različice BIOS-a, ki je zdaj zastarela, potem pa se je odlikovala z odličnim potencialom overclockinga in nadzorom. Posledica tega je bila, da je overclocking pokazal dobre rezultate, o njih pa malo kasneje. Kot smo že omenili, polje določa podporo nekaterih procesorjev iz podjetja AMD. Ti vključujejo Athlon 64 X2 Athlo 64 FX, Athlon 64 in Sempron. Sistemsko vodilo deluje na 2 GHz. Spominuporabljajo sedanji standardi zastarelega DDR2. Dvokanalni način RAM podpira do 8 GB.


Pospešek

. Zahvaljujoč Bios, se lahko odbor izboljša, čeprav nekoliko. Kot rezultat, FSB takta hitrosti do 400 MHz. Prav tako poveča delovno frekvenco pomnilnika. Možno je tudi spremeniti faktor procesorja, frekvenca vodila pa se lahko poveča s 100 na 150 MHz. Napajalno napetost "srca" procesorja lahko prilagodite tudi od 12 do 125 v. Tudi tukaj lahko izboljšate frekvenco avtobusa, edina stvar, ki nima vrednosti 600 MHz, in tako je mogoče pospešiti do 1 GHz. Zmogljivost zbiralnikov se spremeni tudi na 16 bitov.

Povzetek

Preden razmislimo o še nekaj spremembah tega odbora, je vredno povzeti. Značilnosti Asus M2N svojega časa so bile odlične. Ni presenetljivo, da je pokazala dobro zalogo zmogljivosti, ki je napravi omogočila nakup dobrega sistema. BIOS je prejel zadostno število nastavitev, ki bi prilagodile parametre.
Edina stvar je, da zaradi pogostosti prenosa pnevmatik na 215 MHz ni treba računati na močno overclockanje celotnega sistema. Zdaj ta možnost seveda ni primerna za igralce z veliko težo ali samo za tiste, ki želijo stabilen računalnik. Toda v tistem času je bila matični plošči dodeljen odličen nabor slotov in priključkov, čeprav je bil razočaran zaradi pomanjkanja COM vrat. Opazen je bil med konkurenti po dostopni ceni z dobrimi lastnostmi.

Mnenja

Kupci so bili zadovoljni. Na nekaterih deskah je delovalo stabilno vseh 10letih svojega obstoja. Čeprav je temperatura odvisna tudi od hladilnega sistema, se sama plošča ne pregreje in kaže stabilno ogrevalno vrednost. Iz uporabe je prišla iz več razlogov. Vendar pa se je večina uporabnikov pritožila zaradi pomanjkanja posodobljenih vrat za sistem, saj so obstajale zmogljive grafične kartice, nove vrste RAM-a itd.
Glavna pomanjkljivost večine od njih je še vedno dodelila zvočno kartico. Vgrajeni sistem daje grozen zvok, zato je bilo potrebno kupiti Creative Audigy takoj po nakupu kartice.

Spremembe

Kot že omenjeno, ima matična plošča Asus M2N več sprememb. Razlikujejo se ne samo po vrednosti, temveč tudi v prisotnosti ali odsotnosti priključkov, podpore procesorjem, faktorju oblike itd. Poleg tega je ena različica plošče dobila dobre ocene, druga pa močno negativno. S tem, kar je to povezano, je težko razložiti, toda tudi med skoraj identičnimi modeli obstaja rivalstvo. Da, ena zelo podobna sprememba je Asus M2N-MX. Njegova glavna razlika je prisotnost vgrajenega grafičnega vmesnika NVIDIA GeForce 6100. Ta različica je dobila COM vrata, vendar je bilo manj RAM-a, kar je sčasoma pripeljalo do največ 4 GB pomnilnika. Število rež za PCI-E X1 se je zmanjšalo: z dveh na eno. In tudi za PCI - od treh do dveh. Na voljo je priključek D-SUB. Oblika kartice je postala microATX. Na splošno so to vse večje razlike. Ampak tukaj je povratna informacija, ki jo je ta sprememba dobila nekoliko slabši. Načeloma je ta model za mnoge postal odlična možnost za stroške. Pristojbina je normalna za vsak danuporabo Ni primeren za igralniški računalnik in trenutno ni verjetno, da bi bil uspešen.
Opazili so tudi precejšnje pregrevanje delovnega mesta MRP. Procesor je bil tu podprt z maksimalno različico Athlon 64 X25600 +, ki je seveda postala neprijetna v nekaj letih. Nekateri modeli so začeli zavračati pristanišča, problem pa je bil odpravljen po nakupu PCI Extenderja, vendar še vedno neprijeten. Sčasoma so uporabniki ugotovili, kako narediti matično ploščo bolj funkcionalno in uporabno. Torej, začel izbrati nekatera podjetja hladilnih sistemov, za nakup posebnih trakovi RAM, kot tudi za namestitev močne CPU. In če je bila takšna nadgradnja upravičena, bo sedaj ta možnost draga in za denar, ki ga porabite za izboljšanje stare matične plošče, je mogoče zgraditi nov dober računalnik.

Druge možnosti

Med drugim je imel kupec precej dobro različico Asus M2N-E. Ima integriran čip nForce 570 Ultra. Kljub dokaj stabilnemu delovanju ta model krmilnika FireWire in drugega omrežnega vmesnika ni bil dovolj. Prav tako se je izkazalo, da je majhen in da je obseg regulacije napetosti, ki je močno vplival na učinkovitost overclockinga. Zato se ta možnost ni pokazala. To je enako kot pri prejšnjih modelih: stabilno, preprosto in poceni.
Toda pri spremembi ASUS M2N-VM DVI je bil nov čipov posodobljen in kupec je predstavil možnost nakupa matične plošče na NVIDIA GeForce 7050PV /nForce 630a. Ta model ima tudi ugodno vrednost, dober video pospeševalnik, dober overclocking potencial. Tudi, ne glede napomanjkanje TV in HDMI izhodov, FireWire, vmesnik je prejel kar 10 USB vrat, reže za DVI-D in HDCP ter dobro zvočno kartico.

Sklepi

Na splošno vsak model serije Asus M2N ni bil slab. Ne zaznamuje jih nekaj posebnega, ampak so stabilne table, ki imajo dolgo življenjsko dobo, v nekaterih spremembah dober vgrajen video pospeševalnik in možnost overclockiranja sistema. Druga stvar je, da ta model že dolgo ni priljubljen med kupci, in je malo verjetno, da bo zdaj nekdo kupil, kot z vsemi sodobnimi adapterji in pospeševalniki iz te matere kaše ne odtajajo.

Sorodne publikacije