Kaj je ICO s preprostimi besedami?

ICO je grafična oblika zapisa računalniških ikon v Microsoft Windows. Datoteke ICO vsebujejo eno ali več slik z več velikostmi in barvnimi globinami, ki vam omogočajo, da jih ustrezno prilagodite. V operacijskem sistemu Windows morajo imeti vse izvršljive datoteke, ki se nahajajo na namizju, v meniju Start ali Windsor Explorer ikona ICO. Kaj je ta datoteka?

To je na primer računalniška ikona, ki jo lahko vidite na namizju kot "Moj računalnik", kot tudi sliko palete, ki predstavlja program Paint. Datoteke ICO so tesno povezane z datotekami CUR. Kaj se med seboj razlikujejo? Format datoteke CUR je skoraj enak grafični obliki za ne animirane kazalce v operacijskem sistemu Microsoft Windows. Edina razlika med tema dvema vrstama datotek je bajtov, ki se uporabljajo za njihovo identifikacijo, in dodajanje točke dostopa v glavo CUR. Dostopna točka je definirana kot odmik pikslov (v koordinatah x, y) iz zgornjega levega kota slike kazalca, kjer uporabnik dejansko kaže na miško.


Zgodovina formata: Kaj je ICO

Te datoteke so se pojavile v prvih distribucijah sistema Windows. Sčasoma so se bistveno spremenili. Ikone, predstavljene v operacijskem sistemu Windows 1.0, so bile 32 x 32 slikovnih pik in enobarvne. Podpora za 16 barv je bila predstavljena v operacijskem sistemu Windows 3.0. Win32 je zagotovil podporo za do 167 milijonov barv (Truecolor) in 256x256 slikovnih pik. V operacijskem sistemu Windows 95 je tudi nov motor z neodvisnimi bitmapami (DIB). Vendar pa za ikone v tej različici OSUporabljenih je bilo le 256 barv. 65535 (Highcolor) barve lahko vklopite tako, da v registru spremenite ikono ukazne vrstice Shell ali z nakupom Microsoft Plus! za Windows 95.
Nastavitve lupine so omogočile uporabo večjih ikon namesto 32x32 v datoteki ICO. Kaj je to pomenilo? Ena datoteka lahko shrani slike vseh velikosti od 1 x 1 do 256 x 256 slikovnih pik (vključno s kvadratnimi velikostmi) 2 (redko uporabljeno), 1625665535 ali 167 milijonov barv. Vendar pa v praksi "lupina" še vedno ni mogla prikazati velikih ikon. Območje za obvestila v opravilni vrstici sistema Windows Vista je bilo pred izhodom Windows Me privzeto omejeno na 16 odtenkov. To je pomenilo, da so bile ikone, ne glede na nastavitve, prikazane na zaslonu na enak način.

Nadaljnji razvoj

Windows XP je dodal podporo za 32-bitne barve (167 milijonov barv in transparentnost alfa-kanala), kar je omogočilo prikaz takšnih polprosojnih področij, kot so sence, preprečevanje aliasija in učinki stekla. Ta privzeta distribucija OS je uporabila 48x48 slikovnih pik v Windsor Explorerju. Windows XP je mogoče konfigurirati tako, da so se vse ikone začele prikazovati pri 256 x 256 (s spremembo vrednosti lupine v lupini), vendar selektivno urejanje ni bilo na voljo. Microsoftova podpora priporoča, da so velikosti ikon nastavljene na 48 x 48 slikovnih pik za različico XP.

V različici Vista

je Windows Vista dodal možnost prikaza ikon 256x256 slikovnih pik v Raziskovalcu in podporo za stisnjen format PNG. Kljub temu, da zs tehničnega vidika stiskanje ni potrebno, Microsoft je priporočil, da so vse ikone 256x256 v ICO datotekah shranjene v formatu PNG. To je omogočilo zmanjšanje celotne velikosti datoteke.
Raziskovalec Windows Vista je zmožen gladko razvrščati ikone na nestandardne velikosti, ki so bile "v teku", tudi če v datoteki ni bilo slike. V tej distribuciji operacijskega sistema je bil dodan drsnik, ki na splošno obsega velikost ikon. Če uporabljate način višje ločljivosti in DPI, je priporočljivo, da uporabite večje ikone (na primer 256x256).

Ikona strukture virov

Oblika datoteke za shranjevanje ikon v Microsoft Windows je naslednja. ICO ali CUR je sestavljen iz strukture ICONDIR ("seznam ikon"), ki vsebuje niz podatkov ICONDIRENTRY za vsako sliko v datoteki, ki mu sledi neprekinjen blok vseh rastrskih slik (ki so lahko v formatu Windows BMP, razen strukture BITMAPFILEHEADER ali PNG). , popolnoma shranjene). Slike z globino manj kot 32 bitov ustrezajo določeni obliki: slika je kodirana kot barvna maska ​​(XOR) skupaj z masko transparentnosti. V tem primeru mora prvi izhajati pred drugim bitom znotraj podatkov. Če je slika shranjena v vrstnem redu od spodaj navzgor, bo maska ​​XOR narisana pod nepregledno.

Velikost slednjega je 1 bit na slikovno piko, ne glede na barvno globino, določeno v glavi BMP. Maska nepreglednosti označuje, katere piksle so popolnoma pregledne in katere niso. XOR ustreza globini bita, navedenega v. \ Tglava BMP in določa številsko vrednost barve ali palete za vsako sliko. Obe maski skupaj ustvarita neprosojno sliko, ki je slika z 1-bitno preglednostjo; prav tako omogočajo inverzijo v ozadju. Višina slike v ICONDIRENTNI strukturi datotek ICO in CUR prevzame vrednosti njene predvidene velikosti (po postavitvi mask), medtem ko je določitev višine v glavi BMP določena pred njihovo postavitvijo. Zato morajo imeti maske enako velikost, višina, navedena v glavi BMP, pa mora biti dvakrat višja kot v strukturi ICONDIRENTRY.

Posodobljena struktura

Kaj je ICO-32? Ta oblika je 24-bitna slika z dodatkom 8-bitnega kanala za alfa postavitev. Tako v 32-bitnih slikah maske niso potrebne, vendar je njihova uporaba priporočljiva za boljši ogled slike.
Različice XP in novejših različic operacijskega sistema Windows so začele uporabljati 32-bitno sliko v načinu True Colour z izdelavo maske, ki temelji na AND na osnovi alfa kanala, kadar 24-bitna različica ni predstavljena v datoteki ICO /CUR. Vendar pa starejše različice operacijskega sistema Windows razumejo vse piksle s 100% motnostjo, če ustrezna maska ​​ni opremljena s sliko.

Referenčni slikovni podatki

Vse slike podatkov, ki se nanašajo na zapise v imeniku, prihajajo neposredno iz njega. Običajna praksa je, da jih shranite v enakem vrstnem redu kot v slikovnem imeniku. Torej, če je slika shranjena v formatu BMP, mora izključiti odprto strukturo BITMAPFILEHEADER, če pa je shranjena v formatuPNG, ga je treba v celoti ohraniti.

Število bitov

Klasični format rastrske slike BITMAPINFOHEADER podpira njegovo shranjevanje z 32 bitnimi vrednostmi na slikovno piko. Ko pišete kot datoteko brez povezave BMP, se njena delitev ne uporablja. Vendar, ko so isti podatki shranjeni v datoteki ICO ali CUR, Windows XP (prva različica sistema Windows, ki podpira obliko zapisa ICO /CUR z več kot 1-bitno preglednostjo) in zgoraj razlaga ta bajt kot vrednost alfa.
Čeprav je Microsoft v tehnični dokumentaciji navedel, da mora biti ta vrednost enaka nič, ga kodirnik ikon, vgrajen v .NET (System.Drawing.Icon.Save), nastavi na 255. Zdi se, da operacijski sistem v praksi popolnoma ignorira to vrednost. . Prilagajanje barvnih ravnin na 0 ali 1 je enakovredno operacijskemu sistemu, če pa so nastavljene nad 1, je treba to vrednost pomnožiti z bitmi na slikovno piko, da določimo končno barvno globino slike. Ni znano, da so različne različice operacijskega sistema Windows stabilne na različne vrednosti barvnega ravnina. Bitne piksle lahko nastavimo na nič, lahko pa jih tudi izpeljemo iz drugih podatkov. Še posebej, če bitna slika ni stisnjena s PNG, se lahko izračunajo na podlagi dolžine podatkov rastrske slike glede na njeno velikost. Če je bitna slika stisnjena v PNG, so bitovi na sliko shranjeni v podatkih te datoteke. Ni znano, ali obstajajo različne različice formule operacijskega sistema Windows za določanje globine bitov za vse možnosti, če je ta vrednost nastavljena na nič.

Format PNG

Windows Vista ima možnost branja slik PNGOblika ICO in CUR. PNG se lahko shrani na enak način kot standardna ikona v formatu BMP ikone Windows, razen da mora biti slika shranjena skupaj z glavo datoteke.

Knjižnica ikon

Knjižnica ikon je način za nastavitev ikon sistema Windows. To je ponavadi izvedljiva 16-bitna ali 32-bitna binarna datoteka, ki ima pripono .ICL. Ima ikone, ki se uporabljajo kot ikone. Windows Vista in novejše različice ne podpirajo ogleda ikon pod 16-bitnimi. To so osnovne informacije o datoteki ICO (preproste besede). Preprosto povedano, to je ikona programa ali imenik v vašem računalniku. Je del grafičnega vmesnika in lahko označi katerokoli datoteko, okno, imenik, gonilnik naprave, element OS in tako naprej. Ko kliknete na takšno ikono, obstaja določena pričakovana akcija. Poleg tega je treba omeniti ikone, ki vsebujejo le povezave do aplikacij ali podatkov, znanih kot bližnjice. Trenutno so označene tudi kot datoteke ICO. Kaj je izjemno pri tej vrsti datotek? Tehnične specifikacije ICO ikon so bile določene zgoraj, toda katere slike se lahko uporabljajo v teh datotekah? Nekatere slike so vgrajene v operacijski sistem in so privzeto na voljo. Vendar pa je zaradi njihove enotnosti obstajala težnja po ustvarjanju različnih ikon ali celo skupin, ki jih delajo neodvisni umetniki.

Sorodne publikacije