Matična plošča Asus P5LD2: Opis, funkcije, podprti procesorji

Pod profesionalnimi rokami razvijalcev Asusa se je naenkrat pojavila zelo dobra matična plošča, oziroma serija. Med njimi so bile sinhronizirane matične plošče s procesorji, različicami severnih in južnih mostov, podpornimi režami in konektorji, itd.

Pakiranje

Takoj pojdimo na točko. Matična plošča je bila dostavljena v lahki škatli, ki je, mimogrede, postala znamka za celotno linijo. V njem je bil predstavljen model, tudi glavne tehnologije, ki jih je podpiral, in povzel ime serije AI Life. Komplet je izpolnil vse uporabnike. To je bil privzeti disk in programska oprema. Poleg tega so tri potrebne zanke v formatu ATA-133 ATA-33 in FDD. Prišlo sta dve žici za Serial ATA, na katero je prišel napajalnik. Značilno je uporabniški priročnik, ki je bil na voljo samo v angleščini. Tam je bil vtič na plošči in plošči.

Oblikovanje

Matična plošča Asus P5LD2 se je takrat štela za običajno. Ne moremo reči, da je imela nekatere nedvomno pomembne značilnosti, vendar pri razporeditvi komponent ni bilo nobenih pritožb. Takrat je bil tekstolit tradicionalno grenak. Nekateri uporabniki niso bili zadovoljni s postavitvijo slotov za AudioCD, Game /MIDI in FDD. Če je nekdo imel pogum za nakup tega izdelka, ne bi opazili nobenih težav, saj so konektorji že izven uporabe. Je bilminus in s PCI. Ta format je bil na plošči uporabljen kot tri reže. Če pa je uporabnik moral namestiti hladilni sistem za grafično kartico, ki bi imel dve reži, se je ena od rež prekrivala. Ampak Asus P5LD2 povezava je bila zelo udobna. Vse reže na sprednji plošči so bile naslikane v različnih barvah, kar je, tudi z angleškim navodilom, olajšalo namestitev vseh elementov. Konektor procesorskega hladilnika ima štiri kontakte, na voljo pa so še 3 standardne reže s tremi kontakti. Njihova postavitev je bila nekoliko neprimerna, saj so žice potekale skozi celotno ploščo.

Za hlajenje čipov je bil nameščen ne čisto kul hladilnik s pasivnim hladilnim sistemom. Eden od radiatorjev na severnem mostu je bil največji. Toda jug je najmanjši. Na krovu je napajalnik za tri kanale, od katerih eden ni hlajen z radiatorjem. Na plošči ni nobenih visokih elementov, zato namestitev na kompaktno sistemsko enoto ne sme povzročati težav.

Vmesnik

Vmesniška vrstica je dovolj obremenjena, da uporabnika ni na voljo. Posledično je bilo za naprave v formatu ATA-133 6 priključkov, ki so bili združeni v eno polje. Za SATA so 4 reže. USB vtičnice so bile tudi za povprečnega uporabnika dovolj - 8 kosov. Proizvajalec je zavrnil IEEE1394. Kot ponavadi so bili priključki za slušalke, mikrofoni in druge avdio naprave. Prav tako je bilo mogoče povezati miško in tipkovnico,Internetni kabel in COM.

Opis

Značilnosti Asus P5LD2 so bile primerne za njihov čas in stroške. Matična plošča ima vtičnico LGA775, ki je združljiva z Intel PCG. Treba je omeniti podporo za procesorje Intel Pentium 4 Celeron D, Core 2 Duo /Extreme in tiste, ki so prejeli tehnologijo Hyper-Threading.
Čipov predstavlja južni most formata Intel ICH7R in severni Intel i945P. Povezani so z DMI. Sistemski pomnilnik je mogoče namestiti v štiri reže. Podprt je DDR2 do 4 GB. Obstaja dvokanalni način.
Za grafiko je nameščena reža PCI-Express x16. Zvok je priložen zvočnim kodekom visoke ločljivosti 70. V omrežje je nameščen krmilnik Marvell Ethernet. Matično ploščo je mogoče razširiti s tremi 32-bitnimi PCI priključki, plus trojno PCI-Express x1 osem USB priključkov in na koncu koaksialnim in optičnim izhodom. Plošča sama ima obliko ATX. Dolžina je 30 centimetrov, v širino pa 23 cm. Disk ima vdelano programsko opremo, ki vam omogoča izboljšanje zmogljivosti kartice, posodobitev gonilnikov, zaščito pred virusi itd.

Potencial

Nadaljevanje opisa Asus P5LD2 ne omenja možnosti overclockinga, ki ga zagotavlja proizvajalec te matične plošče. Vse prilagoditve se lahko izvedejo prek različic BIOS AMI. Kot rezultat, po namestitvi, lahko dobite višje frekvence FSB od 350 MHz do 450 MHz. Pomnilnik pospeši tudi od 400 do 889 MHz. Hitrost vodila lahko spremenite na 150 MHz. Nadzor vam omogoča, da spremenite napetost v spominskih elementih na severnih ali južnih mostovih.


Kljub precej širokemu potencialu overclockinga,je pokazala mešano dvoumnost. Sama stopnja overclockinga na 350 MHz seveda ni slaba, vendar je bila v paru s procesorjem Core 2 Duo popolnoma nezadostna.

Zmogljiva različica

Treba je omeniti, da se je približno ob istem času pojavila starejša različica, imenovana Asus P5LD2 Deluxe. Ta model je bil zelo podoben prejšnji generaciji, zlasti plošči Asus P5WD2 Premium. Oba sta imela enak nabor krmilnikov, prav tako enak videz in praktično podobne tehnične lastnosti. Za južni most je Intel ICH7R. Marvellova omrežna kartica za en gigabajt. Osemkanalni zvok ustreza Realtek ALC882M. Obstaja tudi množica dodatnih krmilnikov, ki so se prej srečali v srednji različici Asus P5LD2. Podprti procesorji so se spremenili. Zdaj je to jedro z dvojnim jedrom Pentium D in Smithfieldom. Tudi Intel Celeron-D in Intel Pentium 4. RAM je sedaj lahko format DDR2-667, protokoli pa so štirkanalni SerialATA II.
Mimogrede, v škatli je bil WiFi-TV-tuner v parih z enoto za daljinsko upravljanje, anteno in navodili za uporabo. Na splošno se je ta različica Asus P5LD2 izkazala za precej dobro. Ima velik potencial za overclocking, številne nove tehnologije in zmogljivosti, ki so bile za mnoge celo nerazumljive za leto 2005. Stabilnost v matični plošči je visoka, pa tudi produktivnost. Uporabniki se pogosto dobro odzivajo na podporo SerialATA IIRAID, ki je dodatni dvokanalni krmilnik.

Mnenja

Asus P5LD2 matična plošča je dobila dobre ocene. Poleg tega je vsaka sprememba, ki je bila kupljena z imenovanjem, postala odlična podlagadober sistem. Da, nekateri so ga uporabljali po 5-6 letih. Delala je na dobrih frekvencah 800 MHz pomnilnika, čeprav je bila številka čim nižja. Materia je postala dobra osnova za procesorje z overclockingom. Edina pomanjkljivost je bila majhna količina SATA priključkov in starejši pomnilnik DDR2, ki je bil nadgrajen na 667 MHz. Bilo je težav s hladilnim sistemom. Spomnimo, da je bil na južnem mostu majhen radiator, zato je bilo pogosto opaziti pregrevanje tega dela plošče. Čeprav je bilo vprašanje rešeno z dodatnim nakupom hladilnika.
Do leta 2011 je bilo veliko drugih vprašanj, v katerih je ta matična plošča izgubila svoj pomen. Začeli so se pritoževati zaradi pomanjkanja podpore za Core 2 Duo, majhno količino RAM-a. V drugem pa je težko celo reči nekaj slabega o tem modelu.

Sklepne ugotovitve

Čas, ki ga je vodil P5LD2, je nekoč postal kult. Po 5-6 letih so se uporabniki komaj poslovili od te matične plošče samo zato, ker razvoj računalniške periferije nenehno išče nove tehnologije. V nekaterih primerih je bil model prenesen iz ene stavbe v drugo, z nameščenimi posodobljenimi procesorji in grafičnimi karticami. To je omogočilo dobro povečanje vsake naprave, ki je bila nameščena na njej. Do leta 2012 je odbor postal primernejši za pisarniško delo, čeprav ga je težko imenovati slabši položaj. Dolgoletno izkoriščanje se ni zgodilo. Poleg tega je pritegnila tudi vrednost. Sčasoma, na podlagi tega, je bilo mogoče zbrati stabilen, potencialen, vsakdanji in najpomembnejši, zelo poceni sistem. InČe se odločite za starejšo različico, kot je Asus P5LD2 Deluxe, potem bi lahko imeli veliko dodatnih koristnih šopov, kot je WiFi-TV-tuner, ki je bil takrat čudež za mnoge zahtevne uporabnike.

Sorodne publikacije