Matična plošča Asus P5B Deluxe: opis, značilnosti, pregledi

Današnji junak ankete je že dolgo izginil s trgovin, na internetu pa ga ni več mogoče najti. Če poskusite, lahko, seveda, dobite to Asus P5B Deluxe matično ploščo od drugih uporabnikov. Čeprav v tem ni smisla. Zdaj je ta model le primer razvoja proizvodnje matične plošče. Novost je že zdavnaj spremenila svoj format, dobila močne čipove in se znebila nepotrebnih priključkov na sprednji plošči.

Pristojbina

Asus P5B Deluxe ima zmogljivo zmogljivost. Leta 2006 je bila to praktično najmočnejša matična plošča na trgu. Tudi, ko se je serija P5K pojavila v prodaji na posodobljenem čipu, je bila ta "matična plošča" priljubljena in zanimiva za kupce. Med izdajo novega modela je bil P5B zanesljiv nalog, saj je bil zvest in resničen že pol leta.


Poleg tega je serija, kot vsak nov izdelek, prejela preveliko vrednost. Zato so uporabniki z veseljem podprli produkcijo in domnevno "zastarelo" matično ploščo.

Dobava

Nova plošča Asus P5B Deluxe je bila dobavljena v standardni embalaži. V njem ni bilo nič posebnega. Celotna serija je bila izdana v taki škatli. Pobarvana je bila modra. Pred nami je bilo veliko informacij. Določen model plošče, podpora za osnovne čipove. Tudi v več jezikih je bil podan slogan: "Prilagodite hitrost, kot želite!", Kar je takoj nakazalo kupcem na potencial pospeševanja modela.


Na hrbtni straniInformacijske škatle so bile še več. Določili smo obliko čipov, tehnologijo blagovnih znamk, nove možnosti itd. Prikazan je tudi shematični diagram, na katerem lahko najdete glavne elemente izdelka, kjer je bil nameščen hladilni sistem, procesor, avdio sistem in napajanje.

Tehnologija

Medtem ko je nadaljevala s pregledovanjem polja, je bilo mogoče najti ključne tehnologije. Oglejmo jih podrobneje. Proizvajalec omenja AI NOS, ki vas zdaj ne bo nikogar presenetil. Potem je bila za mnoge kupce zelo zanimiva in zelo potrebna odločitev. Tehnologija je omogočila samodejno pospeševanje plošče ob upoštevanju obremenitve sistema.
Naslednja možnost, AI Gear, je vsebovala več profilov, ki omogočajo, da je celoten sistem nastavljen tako, da prilagodi frekvenco čipa, sistemsko vodilo in napetostno ravnovesje. Tako "matična plošča" ni ustvarila veliko hrupa in zmanjšala porabo energije.
AI Nap je prav tako delal na obsegu plošče. Tehnologija je omogočila zmanjšanje hrupa in porabe energije. Zdaj ta funkcija ni uporabna za uporabnike. In potem bi vsakdo lahko "uspaval" svoj računalnik brez izgube podatkov in procesov.

Set

je bil v škatli za navodila za Asus P5B Deluxe. Ni bilo bogato z opisi in podrobnostmi, vendar je načeloma dovoljeno uspešno namestiti "matično ploščo" v primeru. Tisti, ki niso imeli teh informacij, bi lahko našli dodatno pomoč na internetu. V škatli je bila tudi disk z gonilniki, programska oprema, ki je združljiva z operacijskim sistemom Windows Vista.


Med drugim je bilo mogoče najti zanke za FDD, ki jih ni nikjer mogoče uporabiti,UltraDMA, 4 Serial ATA. Opremljen z dvema SATA napajalnikom, vtičem za ploščo, dvojnim USB priključkom. Bonus v škatli je bil nameščen na blagovno znamko.

Layout

Izgled in občutek modela Asus P5B Deluxe je bil zanimiv. Pregled oblikovanja je zanimiv predvsem zaradi postavitve elementne osnove. Opravljala se je dobro, čeprav je bilo nekaj časa praktičnih pritožb. Prva stvar, ki vas prizadene, je neuspešna postavitev PCIE x1. V tej reži lahko postavite samo majhno ploščo kot bližnji radiator za severni most.
Mimogrede, oba "mosta" sta dobila aluminijasto zaščito, toda med razpršitvijo in drugimi močnimi obremenitvami se radiatorji niso popolnoma obnesli. Če je ohišje računalnika majhno, potem je dostop do disketnih vrat zelo neroden. Zato so pogosto morali uporabiti zanko za namestitev plošče. Krmilnik JMicron JMB363 je odgovoren za delo dveh trdih diskov v matriki. Zunanji SATA lahko uporabite tudi za kopičenje, vendar je to, kot se je pokazalo v praksi, zelo neprijetno. Zgoraj navedeni krmilnik ne le pravilno organizira delo RA, temveč zagotavlja tudi vrata IDE, ki se na plošči ne srečajo več.

Vrata

Pred več kot 10 leti so imele matične plošče veliko rež in priključkov, ki jih ne boste dosegli zdaj. Nekateri so bili takrat že odveč. Nekako je bilo nekaj. Tako ali drugače je bila plošča precej naložena. Ta model ima tri vrata za PCI, enako številko za PCIE x1 in priključek PCIE x16. Slednje uporablja grafično kartico Asus P5B Deluxe. Glede na spremembo, o temlahko ima 8 ali 10 priključkov USB. Pogosto se štiri od njih prenašajo na vmesniško ploščo. COM vrata tudi na zalogi. Na voljo je krmilnik za internet, ki deluje s hitrostjo do 1 Gbit /s. Zvok ustreza osemkanalni kodi. Napajalnik ima tri kanale in je oblikovan na zelo zanesljivih polimernih kondenzatorjih. Ni dodatnih hladilnih elementov razen poljskih tranzistorjev. Vmesniška plošča ima dva priključka - za PS /2 tipkovnico in miško. Tu je paralelni LPT. Za avdio pristanišča je šest sedežev, štiri priključki USB in prostor za priključitev omrežnega kabla. Poleg tega so SATA On-the-Go, S /PDIF koaksialni in optični. Na plošči so nameščeni štirje ventilatorji. Za procesor je štiri-stik. Ostali trije imajo tri stike. Priključek za hladilnik se nahaja, malo stran od čipa, nedaleč od pomnilniških rež. Drugi prostori za priključitev ventilatorjev so na voljo za enakomerno porazdelitev hlajenja. Mimogrede, hladilnik ima tudi posebno tehnologijo, ki samodejno prilagodi hitrost ventilatorja, pripisano procesorju, in druge mehanizme, ki se nahajajo ob njem.

Podpora

Novi model plošče je podpiral veliko število procesorjev. Tako lahko povežete Intel Pentium 4 Pentium D /EE, Celeron-D in Core 2 Duo. Vtičnica je imela priključek LGA775, ki je omogočal tudi delovanje tehnologije HyperThreading. Tako lahko procesorsko jedro izvaja več podatkovnih tokov. Severni most je delal s 82P965 in južnim - 82801HR. Za pomnilnik so obstajala štiri vrata, ki podpirajo format DDR2.Njegov maksimalni volumen je dosegel 8 GB, kar je bilo takrat precej. Frekvenca pomnilnika lahko doseže 1066 MHz. Dostop do OPERATING pomnilnika je dvokanalen, na plošči pa je bil dodatni indikator napajanja.

Office

Za Asus P5B Deluxe je bila posodobitev BIOS-a uspešna. Različica AMI ima veliko nastavitev in kontrol. Načeloma je meni intuitiven, tukaj lahko z lahkoto ugotovite, ali je sistem pretiran. Overclocking vodi do dejstva, da se lahko hitrost čipa poveča na 400 MHz. Delovna frekvenca pomnilnika pospeši od 533 do 1067 MHz, kar je bil zelo dober pokazatelj za leto 2006. Tudi vodilo PCI Express se lahko hitro pospeši na 150 MHz. Da bi sistem deloval uravnoteženo, lahko spremenite napetost pomnilnika. Zato ga dvignite z 18 na 245 V. Če uporabnik ne razume veliko, potem obstaja avtomatski način, ki neodvisno izbere napetost glede na obremenitev sistema. Enako se zgodi z napajalno napetostjo jedra čipa. Poveča se na 17 stoletij. Prav tako lahko povečate napetost za severne in južne mostove, FSB in ICH Chipset. V meniju BIOS-a lahko vidite procesne funkcije Asus P5B Deluxe. Na primer, spremenite temperaturo matične plošče in procesorja, hitrost ventilatorjev, napajalno napetost in njeno vrednost. Prav tako vklopi in izklopi glavne funkcije, ki delujejo s hladilnikom. Za kakovostno overclocking je najbolje, da nadgradite svojo različico BIOS-a. Za to je poseben pripomoček proizvajalca Update.

Spremembe

Treba je omeniti, da model Asus P5B Deluxe ni edini v seriji. Obstaja tudiobičajno možnost, ki je drugačna le s podporo nekaterih tehnologij. Obstaja tudi nadgrajen model. Na splošno so bile vse serije serij priljubljene med kupci. Všeč jim je dejstvo, da obstaja izbira v različnih cenovnih segmentih. Nekdo je potreboval redno matično ploščo, nekdo pa je želel bolj funkcionalen in močan. Torej je bil Asus P5B Deluxe-WiFi. Prva najbolj očitna razlika od drugih modifikacij je celoten sklop. Torej, za ta model je bil v škatlo vključen ne samo CD z gonilnikom in programsko opremo, temveč tudi drugi CD z dodatno programsko opremo. Na voljo je žica ATA-133. Za Serial ATA - samo šest kablov. V notranjosti je bar za Firewire in dva priključka USB 2.0. Kot lahko vidite iz naslova, mora biti notranja antena za brezžično omrežje, tam je. Za njo celo dal ločen priročnik za uporabo. V škatli je dodaten ventilator, več priključkov, vtič, nalepka in mikrofon. Na plošči je več dodatnih vrat. Ena od glavnih prednosti je prisotnost dveh PCI Express x16, ki razširja zmogljivosti te plošče in vam omogoča, da priložite dva pogleda. Zanimivo pa je tudi, da se teoretično ne more praktično uresničiti, saj sam čip nima tehnologije SLI ali Crossfire.

Overclocking

Preden lahko ugotovite, kako hitro je pomnilnik za Asus P5B Deluxe-WiFi lahko pospešil, morate upoštevati možnosti porabe energije. Tukaj nastane v okviru 8 faz. Ima samo 15 kondenzatorjev: nekateri od njih so prejeli kapaciteto 1000 μF in del 821 μF. Vedno je bolje uporabiti dodaten ventilator za pospeševanje. Zelo lepo je, da je na voljo. On jeomogoča aktivno hlajenje severnega mostu, prav tako pa je proces overclockinga stabilen in pravilen. Ker se spremembe med seboj nekoliko razlikujejo, se BIOS nadgradi na različico 0509 ali 0701. Frekvenca sistemskega vodila se poveča na 650 MHz, PCI Express je lahko do 150 MHz, procesor pa do 476 MHz. Pomnilnik, odvisno od možnosti, poveča frekvenco na 1 GHz.

Sklepi

Asus P5B Deluxe matična plošča je bila enkratna odlična možnost. Sedaj je mogoče najti na zelo starem računalniku, nima potrebnih priključkov za priključitev najnovejših perifernih naprav, ki so prav tako zasnovani za zmerno porabo energije. Vendar pa bi bilo precej čudno, če bi uporabnik želel iz tega modela "stisniti" izjemne zmogljivosti po 10 letih. Hkrati se je "matična plošča" štela za napreden model, ki je imel dobro nastavitev in je bil vodilni med tistimi, ki so dobili čipov P965. Glede na modifikacijo ima različica hladilni sistem pasivnega tipa na 4 ali 7 režah za ventilatorje. Podprti "motherboard" nabor novoustanovljenih tehnologij, ki omogočajo samodejno konfiguriranje sistema, overclocking. Prav tako je bilo mogoče prilagoditi hitrost ventilatorja. Podprta je bila programska oprema z blagovno znamko. Možnost overclockinga je bila tudi precej dobra. Čipov je bil edini element, ki je omejil nekatere frekvenčne indekse. Čeprav je procesor pri takšnem urniku mogoče pospešiti na 476 MHz, je to odličen rezultat. Različica Asus P5B Deluxe-WiFi je postala najbolj priljubljena. V nasprotju s tem je bil dober hladilni sistem močnejšiiz najenostavnejše spremembe P5B. Organizirala je tudi oblikovanje trdnih nizov in imela Firewire, tehnologijo, ki ni bila dovolj za njeno mlajšo sestro. Asus P5B Deluxe-WiFi je vse izboljšano. Kar je manjkalo - dodali so nekatere elemente, nasprotno, odstranjeni. V času izdaje starejše različice je bila posodobljena in "BIOS", od katerih je bila v veliki meri odvisna od možnosti za overclocking. Obstajal je rafiniran sistem hrane, spremljanje temperature je postalo natančnejše.

Mnenja

Kupci so pogosto pohvalili matično ploščo Asus P5B Deluxe. Cena je bila v skladu s kakovostjo. Zdaj lahko ta model kupite na Kitajskem po ceni do 6-7 tisoč rubljev. Seveda možnost ni najbolj dobičkonosna glede na precej zastareli vmesnik in šibke frekvenčne indekse. Poleg tega lahko za ta znesek kupite novo "matično ploščo" z izboljšanimi zmogljivostmi.
Toda leta 2012 so uporabniki pohvalili ta model za dolgo življenje - vse enako 5-6 let brez napak je vedno lepo. Poudarili so stabilno delo, veliko število pristanišč, ustrezno delo zvočnega sistema. Bilo je prijetno imeti v škatli posebno programsko opremo za izboljšanje "BIOS-a". Posodabljanje je v veliki meri vplivalo na kakovost overclockinga. Opozorili smo tudi na dobro količino OPTIONAL pomnilnika do 8 GB. Hkrati je bilo privlačno in enostavno namestiti Asus P5B Deluxe. Priročnik je bil na voljo v angleščini, toda tudi ta omejitev je mnogim omogočila, da so samostojno namestili matično ploščo v ohišje in z njo povezali vse potrebne komponente. Mnogi kupci so bili veseli tudi, ker je razpršenost v BIOS jasna in enostavnaustanovljen Kljub vsemu so bile tudi negativne ocene. Za severni most je bil radiator majhen, še posebej pri mlajši modifikaciji. Za ta del plošče je bilo potrebno imeti veliko hladilnika, vendar tudi najmočnejši ventilator ni zaščitil severnega mostu pred segrevanjem do 80 stopinj. Problem bi lahko rešili. Nekateri kupci so na primer raje imeli pasivni hladilnik Thermaltake. Nezadovoljne povratne informacije v zvezi z nepravilnimi temperaturnimi indeksi v BIOS-u. Nastavitev pomnilnika ima tudi nekaj odtenkov. Tisti, ki niso potrebovali overclockinga, se načeloma ne morejo in ne morejo motiti. Toda tisti, ki so poskušali samostojno opraviti overclock, so morali ročno nastaviti frekvenco pomnilnika, saj je pod avtomatskimi nastavitvami sistem deloval nepravilno. Vse matične plošče dolgo časa niso pravilno delovale. Po 5-7 letih je prišlo do napak pri delu nekaterih konektorjev. In natančno je bilo nemogoče ugotoviti, ali je bilo pristanišče izgorelo, ali pa je iz nekega razloga preprosto prenehalo delovati. Potem pa je rešil dejstvo, da je model plošče prejel veliko število pristanišč, kar je bilo dovolj za vse.

Sorodne publikacije