Telefon Nokia 5300 XpressMusic: opis, značilnosti, pregledi

Triple-band telefon Nokia 5300 XpressMusic, kot že ime pove, je namenjen ljubiteljem glasbe. Proizvajalec se je odločil, da se mora soočiti z močno družbo Sony Ericsson in njenimi modeli Walkman, zato mora neposredno pokazati na muzikalnost modela v svojem imenu. Morda je to pravilno, toda samo po sebi je domiselno ime ne izboljša sposobnosti telefona za predvajanje zvočnih posnetkov. Za to je proizvajalec priskrbel Nokia XpressMusic z dodatnimi kontrolnimi tipkami, opremljenimi s 35-milimetrskimi slušalkami in stereo zvokom z množico inteligentnih funkcij, osredotočenih na resne avdiofilmove. Toda, ali je vse resnično tako veliko?

Konstruktivna izvedba

C Na prvi pogled ne morete razumeti, da je Nokia 5300 mobilni telefon. Njena kvadratna ohišja, opazni kontrolniki predvajanja in velik zaslon omogočajo enostavno zajemanje digitalnega avdio predvajalnika. In to ne bo velika napaka. V bistvu je ta naprava enako igralec in mobilni telefon.

Seveda je bil model ustvarjen ne le za glasbo, nekatere njegove zmogljivosti pa so res impresivne. Vrhunski za svoj čas je 2-palčni zaslon Nokia 5300 z ločljivostjo 320 x 240 slikovnih pik, 262 tisoč barv, ki omogoča kompaktnost in ergonomijo, s skrito numerično tipkovnico. Za klicanje se bo moral odpreti, kar napravo poveča na približno 125 mm, masa modela pa je le 1065 g.
Uporabnikom je všeč dvobarvna rdeče-bela barva, vendar je plastična torba nekoliko razočarana. V roki se zdi preveč lepljiv. Čeprav izgleda zelo trdna in se ne pritiska, se Nokia 5300 ne more izogniti padcu ali blaženju. Poleg tega je porazdelitev teže videti čudno - v naprednem stanju zgornji del odtehta dno. Na levi strani zgornje polovice prosojnice so 3 ozke tipke (previjanje nazaj, predvajanje /premor in premik naprej). Njihove oznake so nameščene na stavbi zraven njih. Na desni so podobni tipki, ki se uporabljajo za spreminjanje glasnosti, kot tudi rahlo opuščen gumb kamere. Če se ne navadite na telefon, se lastniki pogosto zmotijo ​​s klikom na ikone, ne s samimi kontrolniki. Tipke potrebujejo soliden pritisk, kar je dobro, saj praktično odpravlja njihovo sproščeno aktiviranje, ko se prenesejo v žep. Za njihovo uporabo pa morate onemogočiti zaklepanje tipkovnice. Če pritisnete tipko za predvajanje, se začne predvajanje zvoka, ne pa sama aplikacija. Vse, kar je lastnik storil prej, ostane na zaslonu. Še naprej lahko delate s telefonom, glasba pa bo zvok v bistvu brez prekinitev. Priloga predvajalnika se ne naloži, razen če je iz menija izrecno klicana.

Možnosti priključitve

Stikalo se nahaja na vrhu. Na voljo je tudi mini-USB priključek in 25-mm priključek za slušalke. Spodaj ni ničesar. Vhod za polnilnik na levi in ​​infrardeči vmesnik najdete na desni strani. Obstaja Bluetooth. NazajPokrov se odstrani s pomočjo zapaha na vrhu naprave. Da bi to naredili, se bomo morali malo potruditi. To je neprijetno, še posebej, ker telefon podpira vročo zamenjavo pomnilniških kartic. Kartica SIM se skriva pod baterijo. Prostor za shranjevanje zvočnih posnetkov je zagotovljen z režo za pomnilniško kartico micro-SD, ki se nahaja pod pokrovom predalčka za baterije na levi strani. Vendar pa bo potrebno dodatno podatkovno skladišče kupiti posebej, saj uporabnik dobi manj velikodušno 256 MB, kar poveča nepotrebno 5 MB notranjega pomnilnika.

Slušalke

Uporabite lahko svoje 35 mm slušalke. Namesto dvodelne slušalke, ki omogoča priključitev vgrajenih kontrolnikov in mikrofona, uporabnik dobi adapter v obliki črke L 25/35 mm. To ustvari majhno izboklino na robu telefona, ki nerodno posname iz žepa. Kot je za avdio, Nokia XpressMusic ni boljši od drugih modelov proizvajalca v zvezi s tem. To seveda ni "briljantno", pravi proizvajalec. Zvočnik na hrbtni strani ohišja je zelo glasen, toda ko se približuje maksimumu, trpi kakovost zvoka. Priložene slušalke zagotavljajo zadostno glasnost, vendar je kakovost predvajanja glasbe še vedno nezadostna. Zanesljivo slušalko za Sennheiser PX 200 lahko nadgradite, vendar še vedno ni dovolj.

Enostavnost uporabe

Značilnosti telefona Nokia 5300 kot glasbenega telefona so precej skromne. Po mnenju lastnikov, so res všeč gumbi za nadzor predvajanja in splošno enostavnost, s katero lahkoupravljate z melodijami, čeprav tudi tu vse ni popolno. Telefon ima izenačevalnik z več prednastavitvami in dvema nastavitvama po meri, vendar se kakovost izpisa ne ujema z dobrim specializiranim predvajalnikom glasbe. Poleg tega lokacija zvočnika na zadnji plošči pomeni, da če se naprava postavi na zaslon navzgor, se bo glasnost zmanjšala in bo gluha in popačena. Za snemanje posnetkov v telefonu lahko uporabite računalniško aplikacijo ali pa jih preprosto kopirate v pomnilnik microSD z uporabo čitalnika, priključenega na računalnik. Na žalost Nokia ne ponuja adapterja med karticami microSD in SD, vendar jih bo večina lastnikov potrebovala. Zvočnih posnetkov ni treba vstaviti v določeno mapo na mikro SD ali ročno uvažati v glasbeno knjižnico telefona. Po namestitvi pomnilniške kartice se bo zvočni imenik samodejno dopolnil z vsemi podprtimi datotekami, ki jih boste našli. Nokia 5300 predvaja MP3 Midi, AAC, AAC + in WMA.

Možnosti krmiljenja

Ko se na zaslonu prikaže predvajalnik, se nadzor glasbe izvaja z gumbi orodne vrstice, ki omogočajo, da začasno ustavite, nadaljujete ali preskočite del pesmi ali celotnega zapisa. Stranske tipke podvajajo te funkcije, ko avdio predvajalnik ni prikazan. Ko prejmete klic, se predvajanje ustavi. Po končanem pogovoru se ne obnovi samodejno, če pa se predvajanje začne ročno, se nadaljuje od mesta zaustavitve. Obstaja tudi vgrajen FM radio (ne tako dober kot N70) in igra z imenom "Ugani."melodijo, ki na telefonu uporablja zvočne posnetke kot osnovo za sledenje sledi.

Dolžina dela

Ključni dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri izbiri katerega koli telefona kot mobilnega predvajalnika, je življenjska doba baterije. Litij-ionska baterija Nokia 5300 XpressMusic z zmogljivostjo 760 mAh zagotavlja več kot 8 ur neprekinjenega predvajanja zvoka. Čas pripravljenosti je 93 dni. 32 ur lahko uporabljate neposredno po telefonu, kar je dobro, vendar se ne ujema z zmogljivostmi predvajalnikov glasbe.

Foto in video

Kakovost fotoaparata tudi ni dovolj. Njegova največja ločljivost je le 13 megapikslov, slabo se sesuje pri snemanju premikajočih se objektov in ne ravna dobro z barvo. Po drugi strani pa je fotoaparat enostaven za nadzor. Zaslon se spremeni v ležeči način, ko je fotoaparat pripravljen za fotografiranje, meniji pa so na voljo za enostaven dostop do nastavitev fotoaparata. Obstaja več dobrih filtrov, kot tudi LED osvetlitev za snemanje v temi in majhno ogledalo za sefi.

Programska oprema

Nokia 5300 XpressMusic deluje na platformi Symbian S60 in ponuja številne prednameščene aplikacije, povezane s tem operacijskim sistemom. To je koledar, budilka, seznam aktualnih zadev, aplikacija za beleženje, kalkulator, časovnik, štoparica, sredstva za ustvarjanje in pošiljanje SMS in MMS, snemalnik zvoka, podpora za glasovne ukaze in spletni brskalnik. Priložena kartica micro-SD vsebuje nekaj iger (Snake III in Pro Snowboarding) in nekaj dodatne vsebine, kot so teme za telefon inzvonjenja.

Sklep

Glasbene zmožnosti telefona Nokia 5300, kot je poudaril proizvajalec, ne dopuščajo, da bi bil priporočen kot nadomestek za druge podobne mobilne naprave ali igralce. Vendar pa lastniki model radi uporabljajo kot sredstvo komunikacije. Njena ergonomija in splošna enostavnost uporabe sta zelo dobri, ima čudovit zaslon, majhnost in priročno obliko drsnika, ki lahko celo prepričata svoje dolgoletne nasprotnike. Vendar pa je zmogljivost baterije premajhna, zvočnik ne zveni zelo čisto, fotoaparat pa ima nizko ločljivost.

Sorodne publikacije