Področja držav, ozemelj, tematskih področij: kaj izbrati?

Ker je izum domenskih imen potekal že četrt stoletja. Toda doslej se ljudje niso povsem odločili o vprašanju izbire imena za spletno mesto. Še vedno je priljubljeno misliti, da so domene tretje ravni manj privlačne kot druge. Nekateri uporabniki ne razumejo, da obstajajo domene držav in druge. Ta članek vam bo povedal več o tem.

Kaj je domena?

Ime domene je sestavljeno iz besed, ki so ločene s pikami. Njihovo število določa raven, ki jo označujejo: koliko besed v domeni in njena raven. Hierarhija poteka od desne proti levi. Torej se prva stopnja imenuje domena najvišje ravni.


Praviloma se lahko razdelijo na tri glavne dele:
 • domensko območje. Prav ta del vključuje domene sveta. Ne gre za lastnost vira, ampak za registracijo imen.
 • Ime območja. To je lastnost vira. Vsebuje eno besedo, ki najpogosteje vsebuje ime podjetja ali spletnega mesta.
 • Poddomena je neobvezni del, ki označuje določeno delitev mesta. Primer je lahko poddomena www.
 • Razvrstitev območij

  Domeno območje je sestavljeno iz ene ali dveh stopenj. V prvem primeru popolnoma sovpada z domeno najvišje ravni. Več kot dve stopinj se uporablja zelo redko. Udeleženci višje ravni se lahko formalno delijo na domene, storitve in splošne namene. Ta vključuje tudi nekatera področja, ki jih odlikujejo teritorialne, kulturne ali jezikovne značilnosti.

  Domenedržave

  \ t
  Določena, kot je razvidno iz naslova, za nekatere države, kulture in jezike. Pri izbiri morate upoštevati pravilo: to območje je treba izbrati, če je spletno mesto namenjeno prebivalcem določene države ali prevoznikom istega jezika. Na primer, domena .ru je izbrana za ruske ali rusko govoreče uporabnike.


  Področja na svetu, katerih seznam ima 242 identifikatorjev, so vedno sestavljena iz nekaj črk. Tukaj je nekaj primerov:
 • Rusija - .ru.
 • Ukrajina - ua.
 • Češka republika - cz.
 • Japonska - jp.
 • Področja splošnega namena

  Dodeljena na določenih ozemeljskih in kulturnih razlogov. Na primer, obstajajo ločene domene za Azijo, Katalonijo, Berlin, New York, Latinsko Ameriko. Nekatere imajo določene zahteve za registracijo. Na primer, v Ukrajini lahko takšno domeno registrirate samo, če obstaja blagovna znamka z istim imenom.

  Tematske domene

  Ta območja ne pripadajo ozemlju. Sestavljeni so iz nekaj pisem. Vsaka domena opredeljuje določeno področje dejavnosti. To območje je treba izbrati, če je vir popolnoma ali večinoma skladen z njim. Obstajajo .net, .com, .gov območja tukaj. Slednje je izbrano za vladne organizacije. Obstajajo ločene domene za muzeje, potovalne agencije.

  Izbira domenskega območja

  Za pravilno izbiro glede domenskega območja je treba najprej odgovoriti na naslednja vprašanja:
 • Omejeno občinstvo ali obseg dejavnosti na ozemlju določene države?
 • Če je omejitev v določeni regiji te države?
 • Osredotočen vir za določenosfero?
 • Nato lahko že odločite na podlagi zgoraj opisanih informacij. Vendar je treba reči, da ni nič narobe pri izbiri domenskega območja .info ali .biz v primerih, ko se izvaja komercialna dejavnost. Nikoli ne izgledajo dvomljivo. Mimogrede, če organizirate osebno spletno stran, ki bo uporabljena za portfelj ali osebni blog, potem vam ni treba izbrati domene držav. V ta namen območje .name, v katerem je mogoče registrirati domene tretje ravni, vsebuje uporabniško ime. E-poštni naslov iste vrste bo samodejno prejet.

  Sorodne publikacije