Kako je razporejen avto: shema, načelo delovanja in značilnosti

Izum motorja z notranjim zgorevanjem avtomobila in korenito spremenil življenje človeštva. Zaradi strojev je bistvenega pomena, da prihranite čas, ki ga porabite za potovanje. Tudi na račun avtomobilov je bila priložnost za izvajanje velikih tovornih prevozov. Danes je vozniško dovoljenje eno za drugo, vendar ne vsi vozniki vedo, kako je urejen avto. Konec koncev, to znanje je zelo koristno - pomagali bodo, da se počutite bolj samozavestni na cesti in da se ne boste izgubili v težkih razmerah. Stroji včasih prekinil, in poznavanje sheme naprave in načelo dela, lahko rešite problem na svoje, ali vsaj povedati avtomobilski mehanik, ki je zlomil. Kako je nameščen avto? Za več podrobnosti o napravah, ki jih bomo opisali v našem članku.

Karoserija

To je glavni in najpomembnejši del vsakega avtomobila. Na mnogih avtomobilih je telo nosilna konstrukcija. Na tej podlagi so pritrjena vsa druga vozlišča. Karoserija - kompleks z odtisnjenim dnom, zadnjim in sprednjim drogom, streho, motornim prostorom in drugimi tečaji.
Sodobna telesa so sestavljena iz več sto posameznih delov, ki se nato združijo v celostno strukturo. Glavni elementi za izdelavo karoserij so jeklene zlitine, aluminij, plastika, polimeri in steklo. Hkrati avtomobilski proizvajalci raje uporabljajo nizkoogljično jeklo. Debelina listov je od 065 do 2 milimetra. Zaradi uporabe takšnega jekla je mogoče zmanjšati težo avtomobilaizgubo značilnosti togosti. Proizvodnja teles je nekaj stopenj. Tako so sprva ločeni elementi izdelani iz jeklene pločevine različnih debelin z žigosanjem. Nato so povezani z vozlišči z varjenjem in so sestavljeni v eno samo enoto. Sodobna telesa so izdelana na robotskih linijah, brez človekovega sodelovanja.

Motor z notranjim zgorevanjem

Zanimivo bi bilo, če bi izvedeli, kako je zgrajen avto (tema je še bolj razburljiva za "lutke"). Njena konstrukcija ni zapletena in načelo delovanja je preprosto in razumljivo. Čeprav so sodobni motorji postali bolj zapleteni, pa se celotna naprava ni spremenila. Obstajajo bencinski motorji, dizelski motorji, elektromotorji.
Motor z notranjim zgorevanjem je najpogostejši med vsemi, ki so nameščeni na vozilih. Upoštevajte napravo in načelo pogonske enote. Kako je zgrajen avtomobilski motor? Gre za blok, v katerem je valj, bat, dovodni in izpušni ventili, povezovalna palica, ročična gred in odmična gred. Najpogosteje so štirikolesni štirivaljni motorji nameščeni na avtomobilu. Vendar pa obstajajo 6- in celo 8-valjne enote.

Vsak motor ima valj in premični bat. V notranjosti je toplotna energija pretvorjena v mehansko. Pri odpiranju sesalnega ventila v jeklenko pride gorljiva zmes. Z iskro, ki jo ustvari vžigni sistem, se zmes sežge in sežge. Energija izgorevanja povzroči, da se bat premika navzdol. Ko se premika, se ročična gred vrti z ročično gredjo. Naprejodpre se izpušni ventil. Izpušni plini spadajo v izpušni sistem in izstopajo navzven. Sodobni motor je precej bolj zapleten kot pred 50 leti in ni sestavljen samo iz osnovnih delov. Zdaj so skoraj vsi proizvajalci začeli uporabljati turbine. In ne samo na dizel, ampak tudi na bencinske motorje. Vendar bomo nadaljevali z ugotavljanjem, kako je avtomobil zgrajen - to bo zanimivo.

Menjalnik in menjalnik

Pomanjkanje motorjev z notranjim zgorevanjem - zelo ozek razpon obračanj, pri katerem moč doseže največjo moč. Poleg tega ima vsak motor "rdeče območje" - to je meja največjih vrtljajev. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost, da motor ne bo uspel. V vsakem načinu je motor lahko deloval na optimalnih obratih za to, ko je moč in navor na njenem ali blizu njega potreben menjalnik. Poleg tega transmisija prenaša navor na kolesa avtomobila skozi pol-os v primeru avtomobilov s pogonom na prednja kolesa ali preko pogonske gredi pri pogonu na zadnji kolesi. Zadnja zasnova je klasična. Poglejmo, kako je nameščen menjalnik. Obstajajo štiri različice kontrolne točke - to je tradicionalna mehanska škatla, avtomatski menjalnik za hidrotransformator, robotski in variatorski sistem.
Začnimo z napravo in načelom delovanja mehanskih škatel. Ta mehanizem prenaša, pretvarja in spreminja smer vrtenja iz motorja z notranjim zgorevanjem na kolesa. Ki ga vodi MKPP, kot sledi. V primeru jekla ali litega železa so gonila nameščenain lopate. Zadnji trije so primarna, vmesna in sekundarna gred. Ampak to še ni vse. V vseh modelih kontrolne točke je dodatna gred in zobniki zadnjega menjalnika. Tudi škatla je sestavljena iz bloka motorja, sinhronizatorja, menjalnika in prestavne ročice.

Gredi kontrolne točke se vrti na ležajih. Vsakdo ima nabor orodij z različnim številom zob. Za delo polje je bilo tiho, in vključitev prestav je gladka, so orodja opremljena s sinhronizatorji. Oblikovane so tako, da pri vrtenju uravnavajo kotne hitrosti zobnikov. Za spremembo hitrosti je potreben preklopni mehanizem. Voznik prek izbirne ročice izbere potreben prenos.

Številke prenosa kontrolne točke

Za boljše razumevanje, kako je vozilo razporejeno, bomo s preprostim primerom analizirali delo kontrolne točke. Obstajajo, na primer, dve prestavi z različnim številom zob - prvih 20 na drugem - 40. Če bo prvi naredil dva zavoja, bo drugi zavrtel le enkrat.
In potem preprosta matematika. Primarna gred kontrolne točke in prva prestava se vrtita s frekvenco 2000 vrt /min. Druga prestava se bo vrtela dvakrat počasneje - s hitrostjo 1000 vrt /min. Naj bo prva prestava 20 zob, v drugi prestavi - 40 v tretjem - 20 v četrtem - 40. Drugi in tretji sta na eni gredi. Tretja prestava se bo obrnila tudi s frekvenco 1000 vrt /min. Četrti pa je že počasnejši. Njegova frekvenca bo 500 vrt /min. V tem primeru bo vmesna gred 1000 vrt /min. Različni zobniki imajo različne številke prenosa. In tako bo hitrost vrtenja drugačna. Prvi in ​​drugi prenos v avtomobilu imata največjimoči Motor je zelo enostaven za vrtenje koles in poganjanje težkega avtomobila. Avto pa gre z nizko hitrostjo. Višje prestave se uporabljajo, ko je avto že vozi vztrajnost in motor ni težko odklopiti kolesa. Višji menjalniki imajo manjšo moč. Vendar so hitrejši - razvijajo visoke hitrosti 80 in več kilometrov na uro.
No, še naprej bomo ugotovili, kako je urejen avto.

Sistem sklopke

Da bi imeli možnost ustavljanja na semaforjih, premik od kraja do orodja, so prestave opremljene s sklopko. Ta mehanizem omogoča povezavo in prekinitev povezave z menjalnikom z motorjem. To je zelo pomemben element pri namestitvi vsakega vozila. Poglejmo, kako je urejen avto.
Priklapljanje je vozel, pri katerem se navor prenaša skozi torne sile. Omogoča kratek čas za odklop motorja in menjalnika, nato pa se čim bolj gladko poveže. Sklop je sestavljen iz ohišja ročične gredi, ohišja, stisnjene plošče ali košare in pogonskega diska. Naprava ima tudi pogon (običajno hidravlični). Pogonski disk pod vplivom vzmeti je vedno pritisnjen na vztrajnik. Zaradi zelo visokih sil trenja se vztrajnik in pogonsko kolo vrtita skupaj. Po potrebi so diski odklopljeni in navor ni več posredovan. V tem trenutku lahko prestavite ali ustavite. Če pritisnete zavorni pedal, ne da bi stisnili predklopko, se bo motor spustil.

Zavorni sistem

Poglejmo, kako je razporejen zavorni sistem avtomobila. Gre za sklop blazin, bobnov, kot tudi diskov in hidravličnih valjev. Obstajata dve vrsti zavornih sistemov - delavec, ki je zasnovan za popolno zaustavitev in parkiranje. Slednje je potrebno, da se avto zadrži na težkih območjih. V sodobnih avtomobilskih zavor so mehanizem s hidravličnim pogonom. Zaradi prevelikega pritiska pri pritisku na pedal se sproži zavorni mehanizem - blazinice z velikim naporom drgnejo disk in stroj se ustavi.

Klimatska oprema

Čeprav mnogi vedo, kako urediti klimatsko napravo avtomobila. Z vsemi razlikami v oblikovanju se ne razlikuje od naprave konvencionalne gospodinjske klimatske naprave. Obstaja tudi kompresor, ventilatorji in krmilna enota. Sistem teče skozi hladilno sredstvo. Kompresor pretrese freon, ki se iz plinastega stanja spremeni v tekočino.

Električna oprema

Za pravilno delovanje motorja je potrebna električna energija. V ta namen je na voljo baterija. Ampak on ne more dati želeni tok za vse potrošnike za dolgo časa. Par baterij ima generator. Ugotovimo, kako je urejen avtomobilski generator.
Torej, kaj je to? Generator je vir električne energije za vse potrošnike. Deluje po zagonu motorja in polnjenju baterije. Vsi generatorji predstavljajo stator in navijanje, pri čemer je prvi pritrjen med dvema pokrovoma. Slednji ima vozel s čopičem. Pokrovi so zategnjeni z vijaki. Obstaja tudi rotor, ki se vrtiznotraj statorja Pri vrtenju se generira izmenični električni tok. On se poravna s pomočjo posebnega bloka. Obstaja napetostni regulator - stabilizira trenutna nihanja, ko generator deluje.

Vzmetenje

Na kratko preučimo, kako je nameščeno vzmetenje avtomobila. Gre za kompleks elastičnih elementov, gasilnih naprav, stabilizatorjev in kolesnih ležajev. Sistem vzmetenja je zasnovan za gašenje ali mehčanje nihanj, ki se prenašajo na telo med rotacijo hrapavosti. Zaradi tega se lahko kolesa gibljejo neodvisno od telesa.

Hladilni sistem

Motor se ogreje do visokih temperatur in pregrevanje motorja je zelo zastrašujoče. V ta namen je vgrajen hladilni sistem, katerega element je radiator. Kaj predstavlja? Oglejmo si, kako radiator hladi avto. Bolj pogosto kot ne, ima več delov, jedro in podrobnosti montaže. Tekočino, ki prihaja iz srajc hladilne tekočine motorja, je treba ohladiti v radiatorju. Jedro je tanka plošča, skozi katero sledijo ravne vertikalne cevi. Spajkani so na krožnike. Tekočina gre skozi jedro in cevi se intenzivno ohladijo.
Močan tok teče nazaj v srajco motorja in odvzema prekomerno toploto. S pomočjo ventilatorja se lahko radiator ohladi s silo. Ta element je lahko električen ali ima pogon iz viskoziteta. V prvem primeru senzorji delujejo, druga frekvenca vrtenja lopatic pa se prilagodi z mehansko sklopko.

Zaključek

Tako je zgrajen avto.Dejansko ni nič zapletenega pri oblikovanju. Tudi v sodobnih avtomobilih jih lahko razumete in jih po potrebi popravite.

Sorodne publikacije