Za kaj računalnik odgovarja? Opis glavnih komponent računalnika

Za kaj računalnik odgovarja? Zakaj potrebujete vse njegove glavne komponente - to je glavna tema današnjega članka. Računalniki so prodrli globoko v vsa področja človeškega življenja. V zvezi s tem se vedno več ljudi zanima, kako PC deluje. Delovanje sodobnih elektronskih naprav je preveč zapleteno za popoln opis, vendar pa so splošne informacije na voljo nestrokovnjakom.

CPU

Centralni procesor se pogosto imenuje PC možgane. Kaj ima procesor v računalniku? Izvaja večino matematičnih izračunov in nadzoruje vse procese in operacije. Procesor je najdražji del računalnika. Cena najboljše in najsodobnejše CPU lahko preseže oznako 50.000 rubljev. Res je, da takšne naprave ne potrebujejo vsi.


Danes trg procesorjev za domače računalnike predstavljajo naprave dveh podjetij - Intel in AMD. Menijo, da so "inteli" manj porabniki energije in zato ne potrebujejo posebnega izbora hladilnih sistemov. AMD je bolj primeren za operacije, povezane z obdelavo računalniške grafike. Težko je reči, za katere procesorje je podjetje boljše, potrebno je izvesti veliko testov med posameznimi primeri. Glavna značilnost procesorja je število jeder in frekvenca (merjena v gigahercih). Prav tako strokovnjaki priporočajo, da upoštevate količino predpomnilnika. Bolj kot je, tem bolje.

Kaj ustreza matični plošči v računalniku

Matična plošča je največji element katerega koli računalnika. Deluje kot povezava med vsemi napravami. Za povezavo enot na sistemski plošči je veliko priključkov in rež.


Obstaja veliko proizvajalcev matičnih plošč. Težko je razlikovati v splošnem ozadju nekoga posebej. Glavne značilnosti komponente so vtičnica (vpliva na vrsto procesorja, ki se lahko namesti na osebni računalnik), število in vrsta vtičnic za pomnilnik, faktor oblike (ali velikost).

Kaj je RAM v računalniku?

RAM je naprava, ki shranjuje podatke, ki jih zahtevajo programi za delovanje. Je odvisen od energije. To pomeni, da se po zaustavitvi računalnika vse informacije iz njega izbrišejo. Ampak ne skrbite zaradi tega. Podatki po meri so shranjeni v njem samo, ko je obdelava potrebna.
Moduli OVP so videti kot ravne pravokotne palice, na katerih so čipi razstavljeni. Glavne značilnosti RAM-a - obseg, časovni okvir, frekvenca. Čas je čas, ki je potreben za sprejemanje, zapisovanje in druge operacije s podatki v RAM-u. Frekvenca določa število možnih zadetkov na spomin na sekundo.

HDD in SSD

Odgovarjanje na vprašanje: "Za kaj je računalnik odgovoren?", Ne morete spregledati trdega diska. Uporablja se za shranjevanje uporabniško definiranih datotek. Namesti programe, naloži filme, namesti OS. Ta pomnilnik je neobstojen, kar pomeni, da po izklopu napajanja vse informacije ostanejo na disku. Danes so toNaprave so razdeljene na SSD-je in trde diske. Uporaba imena "trdi disk" v zvezi s prvim je napačna. To je pogon SSD, ki beleži podatke s tranzistorji. Takšne naprave delujejo veliko hitreje in tišje od klasičnih. Prav tako so učinkovitejši. Vredno je reči, da so za razliko od trdih diskov SSD-ji manj trpežni. Zaradi določenega števila ciklov prepisovanja tranzistorji prenehajo delovati v običajnem načinu in napravo je treba zamenjati.
Tudi slabosti SSD so vredne visokih stroškov. Pogon SSD se običajno uporablja v povezavi s standardnim trdim diskom. Prvi namesti sistem in poveča hitrost prenosa aplikacij. Na drugi strani shranjujejo dokumente in datoteke. Glavne značilnosti pogonov - obseg, hitrost branja in pisanja.

Video kartica

Video adapter je druga najdražja naprava in je ni mogoče izbrisati, če opisujete, za kaj je odgovoren računalnik. Na zaslonu ali podobni povezani napravi se prikaže slika (na primer projektor). Lahko je vgrajen v sistemsko ploščo, vendar večina uporabnikov ne želi takšnih rešitev, ker skoraj vedno izgubijo pri učinkovitosti z diskretnimi karticami.
Glavne značilnosti grafične kartice so frekvenca GPU, frekvenca pomnilnika GDDR, velikost zbiralnikov in velikost. Vredno je reči, da je iskanje parametrov potrebno le, če se računalnik uporablja za računalniške igre, 3D-simulacijo. S predvajanjem filmov, deskanjem in večino vsakodnevnih opravilbo deloval s katerim koli modernim video vmesnikom.

Zvočna kartica

Ko rečete, da je računalnik odgovoren za to, ne morete storiti brez informacij na zvočni kartici. Kot je razvidno iz naslova, je zvočna kartica odgovorna za obdelavo in oddajanje zvočnih informacij v zvočnike ali slušalke. Ta komponenta je privzeto vdelana v katero koli matično ploščo. Poleg tega vgrajene rešitve pogosto niso dopolnjene. Diskretne naprave so nenadomestljive le za profesionalno snemanje in obvladovanje. Podobna komponenta je potrebna tudi za ljudi, ki želijo računalnik povezati z večkanalno avdio napravo, vendar nimajo dovolj priključkov na matični plošči.

Sorodne publikacije