ZAZ-1102: specifikacije in pregledi

Kot veste, je bil prvi osebni avtomobil s sprednjim pogonom v ZSSR VAZ-2108. Toda prvi je bil, da je imel drugi avto - ZAZ-1102 ali Tavria. Danes se ta model šteje za pločevinko, oblikovalca s kolesi. To je veliko krikov, in v njegovem času veliko šale šel o tem avtu, vendar so bili kupljeni.

Zanimivo o sprednjem pogonu

Zamisel o osebnem avtomobilu s pogonom na sprednji kolesi več let ni pustila spanja inženirjev ZSSR. Vendar pa so prvi vzorci modelov tega razreda, ki so se pojavili pred Veliko domovinsko vojno, imeli veliko resnih pomanjkljivosti. Zaradi tega je bila zasnova na splošno zelo negativna.
Kasneje so avtomobili na sprednjem kolesu pogledali na nov način - na eni od stopenj rally dirkalnih avtomobilov je Austin MINI s pogonom na sprednji kolesi lahko prevzel eno vodilnih mest. Od takrat se je sprednji pogon resno zanimal za sovjetske inženirje, ki so jim namenili ustrezno pozornost. Prvi poskusi na proizvodnji vozil s pogonom na prednja kolesa so se začeli v poznih 60-ih. Da bi dokazali vse prednosti oblikovanja, je bil ustvarjen poseben eksperimentalni prototip na osnovi ZAZ-966. Zasnova je bila odobrena, inženirji so lahko dokazali možnost, in je dobil dovoljenje za razvoj prvega avtomobila s pogonom na prednja kolesa v ZSSR. Imenoval se je - "Perspektiva".

"Tavria": začetek

Do konca sedemdesetih let je bilo delo na izdelavi tega avtomobila izvedeno z navdušenjem in brez uradnih dovoljenj.Ministrstvo za promet ZSSR. Oblikovalci so sanjali, da bodo razvili nekaj podobnega kot MINI. Število poskusnih modelov preprosto zakarkalavala. Te možnosti so bile s tehničnega vidika precej zanimive in tudi z vidika oblikovanja tistega časa. Prvi koncept v edinstvenem karoseriji hatchback s tremi vrati je bil upravljanju prikazan leta 1973. Ampak iz nekega razloga, so se odločili, da ustavi delo na "Prospect" in ustvariti izboljšan model Ford Fiesta na Zaporizhzhya Automobile Plant.

V vodstvu Komunarda so bili prepričani, da so to nalogo opravili z namenom. Ta naprava ne bi smela postati prva, ki je izdelala obetaven avto na prednja kolesa. "Perspektiva" je imela več resnih prednosti, ki jih v "Fiesti" ni bilo niti najmanjše. Poleg tega je Ministrstvo za promet lobiralo interesov Avtovaz - za proizvodnjo VAZ-2108 že, nato pa pridobil veliko število različnih licenc. Če bi se vsi nenadoma naučili, da obstaja v Uniji še en obrat, ki lahko proizvaja avtomobile na sprednjem kolesu, ne da bi potrebovali drage licence, bi se pojavil velik škandal. Komunari iz kakšnega razloga ni izdelal natančne kopije "Fieste". Inženirji so delali na poglobljenem razvoju obstoječega projekta. Potem je bil izdelek prikazan Brežnjevu - njegov avto je bil okusen. Nazadnje, leta 1981 je bil uradno pooblaščen za uvedbo modela v seriji.

Konkurenci in zastarelo oblikovanje

Vendar pa se je na mednarodnem avtomobilskem trgu pojavil Austin MINI Metro. V Moskvi se to nenadoma odločiAngleški proizvajalec mora prehiti in avtomobil ZAZ-1102 mora biti boljši, kot je v projektu. Tovrstne naprave so dobivale vsakič, ko se je na evropskih trgih pojavilo nekaj novega.
Zato je avtomobil zadel serijo iz leta 1988. Zaporozhye dal način AvtoVAZ (tudi Moskvich-2141 je že obstajal). Takšna zamuda je igrala z ZAZ-1102 precej zlobno šalo. Avto je prišel iz že zastarelega transportnega traku, ki se je rodil v 70-ih. Avtomobilisti iz cele ZSSR so se odločili, da je "Tavria" bolj dostopna in enostavnejša različica VAZ-2108.

Leta 1991, tri leta po uvedbi modela v seriji, so se oblikovalci odločili nekoliko spremeniti videz. Ja, sprednja krila so dobila drugačno obliko, nekoliko spremenila notranjost. Da bi znižali stroške, so zavrnili optiko čeških proizvajalcev. Namesto tega so uporabljali izdelke domače proizvodnje. Finančne težave, s katerimi se sooča že neodvisna Ukrajina, so nato oblikovalcem elektrarne preprečile, da bi začele razvijati nove, sodobnejše modele. Sklenjeno je bilo, da se ZAZ-1102 nadgradi.

Nadaljnja usoda

Leta 1992 je v tovarni "Tavria" izdelal pickup. Potem je prišel petvratni vagon "Dana". Leta 1998 je Avtozag ustvaril ukrajinsko-korejsko blagovno znamko "AvtoZAZ-Deu". Model je malo oživil in "Tavria-Nova", ki je kljub oblikovanju iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja dobila sodobnejšo obliko, je prišla v svet. Več kot 200 sprememb je bilo opravljenih v avtomobilu. V primerjavi z bazo ZAZ-1102 so se lastnosti posodobljenega modela nekoliko izboljšale.
Leta 1999Ukrajinski vozniki srečajo Slavuto. Glede na obsežno oglaševanje in nizke stroške teh avtomobilov so postali zelo priljubljeni med potrošniki. Tako "Novaya" kot "Slavuta" sta se zelo dobro prodajala. Avto lahko kupite za 2 tisoč dolarjev. Po dostopnih cenah lahko kupite vse rezervne dele za ZAZ-1102. Kljub prenehanju proizvodnje, podrobnosti o tem avto kamere danes.

Videz

Oblika je dobesedno kričala, da ima ZAZ-1102 "proračunsko bistvo". Na videz ni nobenih svetlih ali vsaj nekaj nepozabnih rešitev. S to zasnovo, čeprav ni privlačna, ampak precej harmonična. Preprosta pravokotna optika, črni plastični odbijači, ravne bočnice s pravilnimi oboki koles - hatchback izgleda dobro, pravijo povratne informacije. Še posebej, če upoštevate, koliko stane.

Mere

Dimenzijske mere - razred B. Dolžina - 3708 mm, višina - 1410 mm, širina - 1554 mm, medosna razdalja - 2320 mm, razdalja - 162 mm Material lahko variira od 710 do 745 kg.

Notranjost

Avtomobilisti pravijo, da je v nasprotju z zunanjim videzom sodobna sodobna merila zelo stara in brez okusa. Volan - štiri-kraki, volan je ravno. Arhaična armaturna plošča - za tahometer ni bilo prostora (samo v luksuznih različicah, kot je prikazano na spodnji sliki). Na armaturni plošči so samo merilniki hitrosti, kot tudi indikatorji za gorivo in temperaturo. Centralna konzola - brez trikov. Na njem so samo drsniki, ki lahko regulirajo delo grobe, analogne ure inza kasetofon. Kar zadeva materiale za obdelavo, so zelo proračunski. Kakovost gradnje je odkrito nizka.
Formalno je vozilo zasnovano za pet sedežev. Toda praksa kaže, da bosta na zadnjem kavču lahko sedela dva odrasla. Tudi za potnike v potovanju ni potrebno pričakovati udobja. Fotelji nimajo bočne podpore in na splošno kakršne koli oblike. Edini pozitivni položaj na sprednjih sedežih je obseg nastavitev. Prtljažnik v osnovni izvedbi je zelo majhen - 250 litrov. Vendar pa v pregledih, lastniki pišejo, da je avto precej prostran, še posebej, če zložite zadnjo vrsto. Seveda tukaj ni enakega nadstropja. Vendar se volumen zlahka poveča na 740 litrov. Celotna zaloga na "Tavrii" ni na svojem običajnem mestu, blizu motorja - pod pokrovom motorja.

Specifikacije

Avto je bil izdelan samo z bencinskimi motorji in s petstopenjskimi mehanskimi menjalniki. Sprva je bila "Tavria" opremljena z inline štirivaljnimi karburatorskimi enotami s prostornino od 1 do 13 litrov. Motor ZAZ-1102 je bil opremljen s tekočinskim hladilnim sistemom s 8 ventilom. Moč motorja je od 54 do 66 KM, kot tudi od 80 do 105 Nm navora. Nato so te enote premaknile 13-litrski motor, v katerem je bil razdeljen vbrizg. Njena moč je bila 72 "konj", navor pa 108 Nm.
Sovjetsko-ukrajinski izdelek na žalost nikogar ne more navdušiti s svojimi zmogljivostmi. Pospešek do 100 km /h traja 162 sekund. Največja hitrost - 148-164 km /hPoraba goriva se giblje od 6 do 74 l /100 km, odvisno od pogojev. Ampak, če upoštevate, koliko tehničnih lastnosti ZAZ-1102 za ta denar je zelo dobro. In to potrjuje povratne informacije.

Tekalno orodje

Arhitektura pogona na prednja kolesa temelji na avtomobilu. Telo - iz kovine. Sprednje vzmetenje "McPherson", zadaj - polzvezno z gredjo. Krmilno vodilo, opremljeno z dodatno zaščito proti kraji. Tri vrata "Tavria" je opremljen s hidravličnim zavornim sistemom: zadnje zavore - boben, sprednji - disk.

Po ceni pametnega telefona

Spomladi tega leta v Rusiji lahko takšen avtomobil kupite po ceni od 10.000 do 50.000 rubljev. Zdaj za takšen denar lahko kupite povprečni pametni telefon. Če izdelate avtomobil za tuning ZAZ-1102, bo za začetnika popolnoma obtičen voznik. V bazi so žigosani diski, tkanina salon, ogrevano zadnje steklo. Največji doseg je mehka polica prtljažnika, spojler, radio in loputa.
Tako smo ugotovili, kaj je predstavljal ZAZ-1102. To je avto z dolgo zgodovino. Kljub svoji starosti, avto je še vedno v povpraševanju doma - v Ukrajini.

Sorodne publikacije