Kako deluje VPN? Kaj naj storim, če preneham delati?

V zadnjem času svet računalniških omrežij vse bolj uporablja specializirane tehnologije povezovanja, imenovane VPN. Kako deluje povezava VPN, se bo še naprej upoštevalo načelo povezave, kako narediti vnaprej določeno nastavitev in odpraviti morebitne težave. Najprej bomo označili osnovne koncepte, še posebej brez uporabe tehnične terminologije, in, tako rekoč, tako preprostega in razumljivega jezika, da bi v tem vprašanju razumeli vsi, ki ne poznajo opisanih tehnologij.

Kaj je VPN v splošnem pomenu?

Sam izraz "VPN" je okrajšava angleškega izraza Virtual Private Network, ki se lahko dobesedno prevede kot "navidezno zasebno omrežje". Z uporabo te vrste povezave se lahko računalniki ali mobilne naprave integrirajo v eno omrežje in medsebojno komunicirajo z organiziranjem dostopa prek interneta, tudi če imajo drugačno geografsko lokacijo in teritorialno (državno) pripadnost.


Če pa pogledate, kako deluje povezava VPN, nekoliko širše, lahko posebej opazimo, da je dejstvo, da je poslana in prejeta informacija zaščitena s šifriranjem (za ta namen se na vhodu in izhodu uporabljajo posebne tipke ključi). Oglejmo si osnovna načela delovanja takšnih povezav, ki temeljijo na vseh razumljivih primerih iz vsakdanjega življenja.

Kako deluje povezava VPN: načela dela

Tehnologija VPN je v glavnem lahkoprimerjate z radijsko oddajo. Tukaj za pošiljanje signala se uporablja prevajalec, za pretvorbo in njegov kasnejši prenos - repetitor, in za sprejem - sprejemnik (standardna shema).
Podobno imamo enako situacijo, ko razmišljamo, kako deluje VPN. Samo v tem primeru je repetitor usmerjevalnik (ADSL-modem ali usmerjevalnik) in kot sprejemnik se uporablja oddaljeni računalniški sistem (računalnik, prenosni računalnik, pametni telefon ali tablični računalnik). Toda glavna razlika je, da se radijski signal oddaja brez omejitev in ga sprejemajo absolutno vsi poslušalci in ko se informacije o VPN-povezavi prenašajo selektivno (samo tiste naprave, ki so registrirane v omrežju in se lahko z njim povezujejo z nameščenimi prijavami in gesli) izhodno kodiranje in vhodno dekodiranje.

Tuneliranje

Zaščita in šifriranje se dosežeta z uporabo posebnih predorov (tehnologija tuneliranja), prek katerih poteka pretok informacij. Pošiljanje in prejemanje podatkov (promet) poteka s tipkami, ki se morajo ujemati.
Torej, če napadalec poskuša ukrasti informacije, brez ključa, mu ne bo uspelo. Največ, kar je mogoče storiti, je, da ga poskusite dešifrirati na recepciji, toda ko gre skozi tunel, je to nemogoče.

Analogija s proxyjem

Kako deluje VPN je malo jasna. Zdaj bi morali biti pozorni na še eno značilnost takšnih povezav, ki so opravili analogijo z anonimnimi proxy strežniki.
RazenVPN se lahko uporablja tudi kot sredstvo za prikrivanje uporabnika v omrežju. V tem primeru proxy spremeni zunanji IP uporabnika naprave, najbolj priljubljen vir na internetu z omejitvami dostopa, ki je določen na njem, zaznava zahtevo, kot če bi bila izvedena z ozemlja ali regije, kjer njihova uporaba ni zagotovljena. To je ključna točka pri obisku blokiranih spletnih mest (na primer ruskih socialnih omrežij, iskalnih storitev in spletnih mest z novicami, blokiranih v Ukrajini na državni ravni, za vse vrste virov ZDA, ki jih nameravajo obiskati le uporabniki v Združenih državah Amerike itd.) .)

Splošna načela za ustvarjanje povezav VPN v sistemih Windows

Seveda, kako deluje VPN. Nadalje poglejmo, kako ustvariti to povezavo z orodji operacijskega sistema Windows.
Še posebej, ne da bi se spuščali v podrobnosti, lahko opazimo, da je vse potrebno ustvariti novo povezavo v "Centru za upravljanje omrežja in skupno rabo", ki izbere povezavo z delovnim mestom s trenutno povezavo (prisotnost usmerjevalnika je obvezna).
Po tem je naveden naslov strežnika VPN (najdete ga lahko prek ukaza ipconfig v ukaznem pozivu), vendar je vzpostavljena takojšnja povezava. Naprej, uporabniško ime in geslo dobite pri ponudniku. Če želite aktivirati povezavo, ki ste jo ustvarili, morate iti do lastnosti omrežne kartice in uporabiti ustrezno vrstico iz menija PCM. Ponovno oknoVnesete uporabniško ime in geslo, po katerem se bo povezava aktivirala.

Konfiguriranje usmerjevalnikov

Običajno ni nobenih težav z nastavitvami usmerjevalnika, toda pri uporabi nestandardne opreme je treba izbrati eno od priporočenih povezovalnih shem:
 • pot do poti za združitev več distribucij;
 • Oddaljeni dostop za upravljanje povezave prek oddaljenega dostopa.
 • Poleg tega je treba protokole PPTP in PPP, ki jih je treba uporabljati ločeno, obravnavati ločeno. V prvem primeru je treba v sistemskih nastavitvah določiti ne le enega, temveč dva IP naslova, zato je treba izbrati avtomatski sprejem naslovov obeh DNS strežnikov.

  Kaj storiti, če VPN ne deluje?

  Tudi z navidezno preprostostjo ustvarjanja tovrstnih povezav se včasih lahko pojavijo napake in zrušitve. Recimo, da VPN ne deluje v operacijskem sistemu Windows 10 ali v sistemih, ki so uvrščeni spodaj.
  V večini primerov je težava lahko napačna konfiguracija protokola IPv4. Če želite začeti, se prepričajte, da je nastavljen tako, da samodejno dobi absolutno vse parametre. Če ta shema ne deluje, lahko naslov IP naprave, ki jo povezujete, nastavite ročno, vendar se ne sme ujemati z naslovom usmerjevalnika.
  Če so težave nastavitve DNS, poskusite uporabiti brezplačne konfiguracije, kot je Google, ki je sestavljena iz osmih ali štirih kombinacij. V nekaterih primerih je priporočljivo onemogočiti uporabo šeste različice protokola TCP /IP. Možno je, da ponudnik ni podprt zaradi odsotnosti strežnika DHCPŠesta sprememba in sam protokol med njegovo aktivacijo povzročata konflikte z nastavitvami protokola četrte različice. Če VPN ne deluje na napravi iPhone ali Android, je najverjetneje težava napačen vnos podatkov o registraciji. Morda je bila začetna nastavitev povezave izvedena pravilno, na primer, če je bil vnesen napačen naslov strežnika VPN ali pa je bila podana napačna vrsta povezave (običajno privzeta nastavitev ni priporočljiva). V sistemih Windows je treba posebno pozornost nameniti stanju gonilnikov, ki so nameščeni v predorih, in jih po potrebi ponovno namestiti ali nadgraditi. Nazadnje je popolna odstranitev 6to4 naprav, ki so značilne za TCP /IP 6. različico pretvornikov četrte generacije, pogosto koristna. Včasih lahko najdete in precej običajne težave, ko usmerjevalnik nima napajalnika ali njegove nastavitve iz nekega razloga "skočijo v zrak". Najlažji način je ponovno zagnati usmerjevalnik s premorom po popolni prekinitvi napajanja približno 10-15 sekund.

  Težave z VPN-jem v brskalniku Opera

  Zdaj nekaj besed o spletnem brskalniku Opera, ki je pridobil popularnost z vgrajenim odjemalcem VPN. Za ta brskalnik vam ni treba namestiti dodatnih programov. Omogočite ustrezno možnost v osnovnih nastavitvah. Kaj pa, če VPN ne deluje v operi? Najpogosteje je ta situacija lahko posledica vpliva virusov (zdaj jih je dovolj). Če želite začeti, preverite sistemPrenosno orodje, preverite dodatne oznake v lastnostih bližnjice (tip objekta ne sme biti ničesar po Launcher.exe). Najpreprostejši način za obnovitev zmogljivosti VPN je popolnoma ponastavitev nastavitev na isto stanje, kot če bi bil brskalnik ravnokar nastavljen.
  Med drugim lahko vgrajen odjemalec blokirajo nekateri protivirusni programi in požarni zidovi. Takšno stanje je bilo opaziti pri namestitvi programske opreme Avast. Poskusite onemogočiti protivirusno zaščito za čas in vgrajeno blagovno znamko Windows (skupaj s programom Windows Defender Defender, ki se bo samodejno aktiviral po izklopu protivirusnega programa). Če VPN deluje, odstranite Avast in namestite programsko opremo, ki ne bo blokirala te vrste povezave. Če Avast ne želite odstraniti vsaj v nastavitvah, onemogočite pajkanje varnih povezav HTTPS.

  Post mortem

  Tukaj je dejansko vse o tem, kako deluje VPN, kako vzpostaviti nastavitve povezave in popraviti nekatere napake v različnih situacijah. Seveda, opis teh tehnologij je lahko precej dolg, z nejasnimi izrazi. Poseben poudarek je bil na preprostosti predstavitve, tako da bi lahko osnovno vprašanje razumeli vsi nepripravljeni uporabniki. Prav tako niso bili upoštevani posebni samostojni programi v obliki VPN-odjemalcev. Na internetu, jih je mogoče najti veliko, in namestiti in konfigurirati svoje delo ne bo, kot v večini primerov, se lahko privzete nastavitve spremeniti (z redko izjemo).

  Sorodne publikacije