Kako povezati časovnik?

Pogosto je potrebno občasno vklopiti in izklopiti določeno električno napravo. To je lahko ventilatorski motor ali isti grelec. Vendar pa teh dejanj ni mogoče izvajati nenehno, da bi lahko izvedli ta dejanja, ker bo potem potrebno najeti posameznike, ki bodo krožili 24 ur na dan pred lansirnikom. V tem primeru bo namestitev posebne opreme pripomogla k vzdrževanju potrebnih ciklov. V današnjem članku bomo govorili o tem, kako povezati časovni rele, kaj predstavlja in katere industrije se uporabljajo.

Kaj je časovni rele?

V bistvu gre za samodejni zaščitni element, ki vam omogoča, da napravo izklopite za določen čas in nato ponovno pošljete napajanje. Na primer, razsvetljava je potrebna le ponoči, medtem ko popoldan nima nič s tem. Ko ugotovite, kako pravilno priključite časovnik, lahko z lahkoto rešite to težavo.


Če govorite o tem, katere naprave lahko preklopite, bo seznam precej velik. Pogosto se časovni releji uporabljajo skupaj z magnetnim zaganjalnikom. Primerni so takšni avtomatizacijski elementi pri napajanju ogrevalnega kotla, če ni opremljen s temperaturnim senzorjem. Konec koncev, konstantno segrevanje hladilne tekočine, prav tako, na nič. Vredno je poskusiti ugotoviti, kako se izvaja njegovo preklapljanje.

Vrste podobnih naprav

Na policah trgovin z električno energijo lahko najdete različne časovne releje, med katerimi so:
 • analogna avtomatizacija;
 • digitalne naprave;
 • časovna stikala, ki so vključena v vtičnicopredstavljajo adapter.
 • Analogne naprave so danes manj pogoste. To ni presenetljivo, saj je digitalna funkcionalnost veliko večja. Z njihovo pomočjo lahko na primer načrtujete cikle razsvetljave za en teden naprej.


  Izhodni releji se uporabljajo v vsakdanjem življenju. Na primer, morate redno podajati ventilator. Tukaj ne boste niti morali ugotoviti, kako povezati 220V časovni rele. Samo priključite ga v vtičnico. In sam ventilator se preklopi iz časovnega releja skozi vtič.

  Prednosti in slabosti takšne avtomatizacije

  Kljub temu, da takšne naprave omogočajo upravljanje z električnimi napravami, imajo pomanjkljivosti, ki jih ni mogoče omeniti. Če govorimo o digitalnih časovnih relejih, je njihova cena dovolj visoka. Poleg tega zahtevajo najbolj natančno nastavitev. Vendar pa zmanjševanje verjetnosti napak v ciklih prekriva slabosti. Včasih ni druge možnosti za namestitev takšne avtomatizacije. Druga pomanjkljivost je, da nekateri ljudje težko ugotovijo, kako povezati časovni rele z magnetnim udarcem. Ampak tukaj se ne strinjate. V današnjem članku bo spoštovani bralec razumel, da je v resnici delo preprosto, samo ujeti moramo bistvo.

  Načelo časovnega poteka: splošne informacije

  Osnova digitalne opreme je elektromagnetna tuljava, ki deluje v parih s časovnikom. Preštejejo se udeleženci v števnem mehanizmu ali impulzi elektronske naprave, ob doseganju danega števila pa se indeksi ponastavijo.
  Analogni časovniki imajo mehanizem, ki ga lahko primerjamo z nihajno uro z kukavico. Po določenem času je "ptica" pobegnila iz hišice za ptice in zaslišal pisk. Tu je načelo dela enako, samo namesto kukavice sproži mehanizem vklopa ali odklepanja kontaktne skupine.

  Načini nastavitve časovnega releja glede na tip

  Analogni ali mehanski RF-ji imajo lahko različne oblike, zato tukaj ni splošnih pravil za nastavitev zakasnitve. Preglejte tehnično dokumentacijo, da boste razumeli, kako pravilno opraviti to delo.
  Vzpostavitev digitalnih naprav je nekoliko lažja. Na zaslonu se prikaže trenutni čas, odštevalnik časa do naslednjega dejanja. Delovne cikle lahko nastavite za dan, teden in celo mesec.

  Priključite časovni rele na magnetni rele

  To preklapljanje se uporablja za zagon električnega motorja ali druge močne opreme. Konec koncev časovni rele ne more zdržati več kot 16 A. Najprej morate pritrditi obe napravi tako, da je fiksacija maksimalna, in lokacija nima odstopanj več kot 10 stopinj. Preklop mora izgledati takole. Na PB ima 5 oštevilčenih stikov - dva na vrhu in tri na dnu. Fazna žica hkrati gre na sponke 1 4 in na eno od sklepov skupine magnetnega zaganjalnika. Iz kontakta 5 je usmerjen na tuljavo. Ona je tista, ki je odgovorna za delovanje magnetnega zaganjalnika.
  Trajenost ničelne žice - sponka 2 je druga stran tuljave in obremenitev.Seveda se lahko RVs razlikujejo med seboj. Spodnja slika prikazuje nekoliko drugačen način preklapljanja.
  Ko ugotovite, kako povežete časovnik s starterjem, lahko greste na svetlobo. Razmislite o tem vprašanju podrobneje.

  Kako priklopiti časovni rele na osvetlitev

  Če se je glavni nadzornik ukvarjal s preklapljanjem PV z magnetnim zaganjalnikom, taka povezava ne bi bila težavna. Bistvo povezovanja časovnega releja s svetlobo je mogoče razumeti iz spodnjega diagrama.

  Vodilni proizvajalci takšne opreme

  Obseg RV na policah ruskih trgovin je ogromen. Če govorimo o proizvajalcih, ki so priljubljeni pri potrošnikih, potem lahko blagovno znamko s popolnim ravnotežjem med ceno in kakovostjo imenujemo ABB. Ta družba je bila ustanovljena z združitvijo dveh zelo velikih podjetij leta 1988, v začetku 90. let prejšnjega stoletja pa se je v St. Danes ima podjetje vodilno mesto v proizvodnji zaščitnih in industrijskih avtomatizacijskih sistemov. Pred ugotovitvijo, kako povezati ABB časovni rele, je vredno razmisliti o značilnostih takšne opreme.

  Kakšna je razlika med avtomatizacijo ABB in izdelki drugih blagovnih znamk?

  Te RV imajo nekatere prednosti pred napravami, ki jih proizvajajo druga podjetja, med katerimi so:
 • Enostavna namestitev in uporaba. Zaradi diagramov na ohišju na ohišju se ne pojavi vprašanje, kako priključiti ABB časovni rele na uporabnika. Nastavitev zank je dokaj preprosta, ne glede na to, ali se uporablja digitalna ali analogna naprava. Pokliči,kot zaslon, jasno preberite v kateri koli luči.
 • Takšni časovni releji se lahko onemogočijo s silo. To je potrebno, če je potrebna nujna revizija ali vzdrževanje naprave. V tem primeru vzpostavljeni programi ciklov ne razpadejo. Ko govorimo o certificiranju, lahko ugotovimo, da so vse naprave obvezno testirane v skladu s standardi EN 60730-1 in EN 60730-2-7.
 • Časovni rele ABB je dovolj kompakten. Takšna naprava, ki je nameščena na DIN letev, ima samo 2 modularna sedeža. Toda kljub majhnosti je proizvajalec dosegel dokaj majhen časovni korak, ki je le 15 minut.
 • Nekateri modeli zahtevajo uporabo lastne akumulatorske baterije, ki programom ne bo omogočila, da se izgubijo, kar zagotavlja avtonomno napajanje za nenačrtovane prekinitve napajanja.
 • Kaj iskati pri nakupu RV

  Pri nakupu takšne opreme je treba paziti na nekaj odtenkov. Kako povezati časovnik, kako zapleten ta proces v tem primeru, so takšna vprašanja sekundarna. Glavna stvar, ki jo je treba upoštevati pri nakupu RV:

 • Kakšna je trenutna obremenitev največja dovoljena za kupljeno opremo. To je enostavno izračunati. Dovolj je sestaviti porabo energije naprav, ki jih nameravate priključiti preko časovnega releja, in izmerjeno vrednost razdeliti na napetost omrežja 220 V.
 • PV se lahko razlikuje glede na vrsto pritrditve. Nekatere so nameščene na DIN letev, druge so pritrjene z vijaki.
 • V območju obratovalnih temperaturnaprave so lahko tudi drugačne. Upoštevati je treba, da več kot bo, višji bodo stroški.
 • Tip PB - analogni ali digitalni. Kljub dejstvu, da je drugi dražji, je njegova funkcionalnost višja, upravljanje pa je lažje. To pomeni, da bo bolje izbrati.
 • Število kontrolnih kanalov. Če želite povezati glavno in pomožno razsvetljavo, bo deloval dvokanalni časovni rele.
 • Vrsta časovnika. Tukaj izberite, odvisno od področja uporabe. Najdražja možnost je naprava z letnim časom in referenco ob vikendih.
 • Obstajajo modeli z astronomskim časovnikom. Takšne naprave so vezane na teren in nato neodvisno prilagajajo čas cikla, odvisno od dogodkov in zore.
 • Zapletenost namestitve. To je zadnja stvar, ki jo je treba iskati. Dejansko, ne glede na to, kako je časovni rele povezan, je njegovo preklapljanje vedno mogoče razumeti shemo.
 • ​​

  Kaj morate vedeti za smiselne prihranke pri ulični razsvetljavi

  Časovnik sam ne bo imel učinka, da bi rad lastnik računa za električno energijo za ulično razsvetljavo nekoliko zmanjšal. To ni presenetljivo, saj ga bo RV vključil zvečer in izklopil zjutraj. Postavlja se vprašanje: zakaj svetilke zasijejo, ko v dvorišču ni nikogar? Upravičena rešitev bi bila preklop časovnega releja s senzorjem gibanja. S tem bo RV napajalnika napajal, v odsotnosti ljudi na dvorišču pa ne bo dosegel napetosti. Vendar pa se samo v vidnem polju senzorja gibanja pojavi oseba, vezje je zaklenjeno in lučiso vključene.
  Pomislite lahko tudi, kako povezati časovni rele, ki je povezan z zvočnim senzorjem. Navsezadnje se nihče ne more tiho premikati, nenaravno je. Še posebej ponoči, ko se sliši bolj jasno. Podobne izboljšave RV z dodatnimi senzorji bodo prihranile do 70-80% porabljene električne energije, kar bo bistveno vplivalo na račune podjetja za oskrbo z energijo.

  Končni del

  Časovni rele je resnično vredna in včasih potrebna avtomatizacija, ki lahko pomaga na številnih področjih, tako v industriji kot v vsakdanjem življenju. Seveda, stroški takšnih naprav ni nizka, vendar s pravim pristopom, je dovolj hitro, da se izplača. Glavna stvar je razumeti načine povezovanja časovnega releja in njegovih nastavitev, kot tudi narediti pravo izbiro z nakupom RV. Šele potem bo takšna naprava izpolnila pričakovanja uporabnika, podaljšala življenjsko dobo svetlobnih naprav in druge električne opreme.

  Sorodne publikacije