Kaj je pnevmatsko vzmetenje za avto? Opis, načelo dela, prednosti in slabosti

V avtomobilih se trenutno uporabljajo različne vrste vzmetenja. V večini primerov pa vključujejo vijačne vzmeti in teleskopske blažilnike. Pri avtomobilih z bonusi in gospodarskih vozilih se uporablja nekoliko drugačen sistem. Ta vzmetenje se imenuje pnevmatski. Kaj je pnevmatsko vzmetenje? Kako deluje in kakšne so njegove lastnosti? Vse to bomo obravnavali v našem trenutnem članku.

Značilnosti

Torej, kaj je pnevmatsko vzmetenje? To je vrsta vzmetenja, ki omogoča prilagoditev položaja telesa glede na cesto zaradi elastičnih elementov. Kot slednje se uporabljajo zračne valje. V bistvu je to ena glavnih sestavin tega sistema. Kje ustreza ta suspenzija? Ponavadi je nameščen na drage različice SUV in limuzin. Trenutno je pnevmatsko vzmetenje mogoče najti na vozilih Volkswagen Tuareg, Audi Ku-7, BMW v sedmi seriji, Lexus LS in drugi. Poleg tega je zračni sistem nameščen tudi na gospodarskih vozilih. To so "Volvo", "Scania", "MAN", "Iveco" in mnogi drugi tovornjaki. Takšen sistem se uporablja tudi za priklopnike in polpriklopnike (vključno s "Kegl" in "Schmitz").

Gradnja

Pnevmatsko vzmetenje avtomobila je sestavljeno iz več strukturnih delov:
 • elastičnih elementov (ki so cilindri za zrak). Nameščen na vsako kolo avtomobila.
 • Kompresorji zračnih kompresorjev.
 • Sprejemnik.
 • Sistemiupravljanje
 • Kaj je pnevmatsko vzmetenje? Naprava vsakega elementa je obravnavana spodaj.

  Pnevmatski baloni

  Ti mehanizmi izpolnjujejo glavno funkcijo vzmetenja, to je vzdrževanje karoserije vozila na določeni višini glede na cesto. To se doseže z razliko v zračnem tlaku, ki se črpa v blazino. Slednji je izdelan iz gostega večplastnega kavčuka. Lahko ga razdelimo na več delov, ki so podobni tabletam v obliki.
  Takšna shema se običajno izvaja na malih gospodarskih vozilih. Pri uporabi vzglavnika na stojalu se uporablja trdni valj. Vzglavnik lahko namestite ločeno od blažilnika in z njim. Običajno zadnje vezje omogoča sprednje zračno vzmetenje. Osnova je sprejeta stojala "Macpherson", vendar namesto vzmeti proizvajalec postavlja zrak balon. Ta zasnova je prikazana na spodnji sliki.
  Ne glede na lokacijo je naloga vzglavnika le ena - ohraniti razdaljo v danem položaju in jo po potrebi spremeniti. Toda tudi balon prevzame del udarnih obremenitev, ki vzamejo vzmetenje, ko vozijo po neenakosti. Nekateri avtomobili so lahko opremljeni s pnevmatskimi akumulatorji in ventilom za preostali tlak. Slednje prispeva k ohranjanju ravni zraka v sistemu z nepooblaščenim uhajanjem.

  Pnevmatski kompresor kompresorja

  Brez tega elementa tudi ni mogoče upravljati sistema. Kompresor črpa zrak pod tlakom v elastične elemente. Ta mehanizem je sestavljen iz električnega motorja in razvlažilnikazraka Kompresor vključuje tudi elektromagnetni ventil. Z njihovo pomočjo zrak prodre iz ene ali druge konture. Odvisno od števila elektromagnetnih ventilov se lahko blazine črpajo v parih ali posamezno.

  Sprejemnik

  Je kovinski zračni rezervoar. Običajno je volumen od tri do deset litrov. Zrak pod pritiskom se črpa v sprejemnik, nato pa se s pomočjo elektromagnetnih ventilov vnese v blazino.
  Pri sprejemniku se lahko značilnosti vzmetenja prilagajajo na poti, ne da bi se kompresor vklopil. Sprejemnik ni sestavni del sistema. Z nakupom pnevmatskega vzmetenja (pri prehodu iz vzmetnega vzmetenja na zrak) pa je za to vredno preplačati. Tako boste podaljšali življenjsko dobo kompresorja in ne boste izgubili časa za zamenjavo elastičnih elementov.

  Krmilni sistem

  Vključuje sklop različnih senzorjev:
 • pospešek avtomobila.
 • Raven telesa.
 • Skupni tlak v sistemu.
 • Temperatura kompresorja.
 • Armaturna plošča avtomobila, opremljenega s pnevmatskim vzmetenjem, se običajno nahaja na stikalu. Elektronska krmilna enota sledi signalom senzorjev in posreduje informacije aktuatorjem. V sodobnih avtomobilih je pnevmatska naprava za krmiljenje vzmetenja v stiku z motorjem ECU in sistemom stabilnosti tečaja. Kar zadeva aktuatorje, vključujejo:
 • ventile za pritisk elastičnih elementov.
 • Ventil za razbremenitev tlaka.
 • Preklopni relekompresor
 • Ventil za razbremenitev tlaka v sprejemniku.
 • Vsi so skoncentrirani v enem bloku. Ponavadi je v modulu kompresorja.

  Načelo delovanja

  Kako deluje zračno vzmetenje avtomobila? Načelo delovanja temelji na spremembi tlaka v elastičnih elementih. Bolj ko postane bolj, postane vzglavnik težji in višji. V skladu s tem se očistek povečuje.
  V tem primeru zrak na ukaznem bloku prehaja skozi sprožilne ventile od sprejemnika do blazine. Če je potrebno zmanjšati zračnost, se kisik skozi izpušni ventil spusti v ozračje. Kompresor v sprejemnik črpa nov del zraka. Sodobno pnevmatsko vzmetenje ima tri načine obratovanja:
 • Sprememba prisilnega odmika.
 • Samodejno vzdrževanje karoserije vozila.
 • Avtomatsko prilagajanje položaja vozila glede na hitrost njegovega premikanja.
 • V prvem primeru se sprememba odmika odvija na več ravneh:
 • Normalno (pri gospodarskih vozilih je to "transportni položaj").
 • Zmanjšano.
 • Povišan.
 • Prvi se uporablja za vožnjo po asfaltiranih cestah s hitrostjo do sto kilometrov na uro. Drugi - za premikanje s hitrostjo več kot sto. Večja razdalja se uporablja za vožnjo pri nizkih hitrostih. Običajno se ta način ročno aktivira, če želite prečkati ovire na visoki cesti (na primer, izven ceste).
  Voznik s stikalom nastavi potrebno raven karoserije. Toda samodejni popravek se pojavi pri prehodu avtomobila. Da, noterSosednji sistem vzglavnikov črpa več zraka, s čimer se zmanjšajo stranske ročice. Po prehodu zavoja presežek kisika gre v ozračje (ali nazaj do sprejemnika - odvisno od kompleksnosti načrta) s pomočjo izvršnih izpušnih ventilov. V prvem primeru gre za sistem odprtega tipa. Če se zrak vrne v sprejemnik, se tak pnevmatski vzmeteni komplet imenuje zaprt. Ampak kot pravilo, je ta sistem za red velikosti dražji. Kaj ima pnevmatsko vzmetenje plus in minus? To bomo zdaj obravnavali.

  Prednosti

  Glavni plus tega vzmetenja je udobje. Za razliko od vijačnih vzmeti elastične blazine popolnoma ugasnejo vse neenakosti in udarce, ki ne morejo nadomestiti blažilnika. Opazen je tako na avtomobilih kot na tovornjakih. Avto ne "koza" na cesti in dobesedno "pogoltniti" vse jame, upoštevajte pregledov. Zaradi tega značilnost veliko in overpay takega denarja za namestitev pnevmatskega vzmetenja. Toda udobje ni edini plus tega sistema. Pri gospodarskih vozilih lahko pnevmatsko vzmetenje poveča nosilnost brez ogrožanja šasije. Tudi sam tovor, zahvaljujoč vzglavnikom, bo ostal bolj nedotaknjen, saj vzmeti ojačajo nihanja.
  Naslednji plus je visoka stabilnost avtomobila na cesti. Mnogi proizvajalci uporabljajo "prilagodljivo vzmetenje". Omogoča izključitev zvitka pri prehodu obrata. To lahko storite tudi na vzmetnem vzmetenju, ki zapira pot amortizerjev. Vendar pa bo udobje v vožnji še vedno vprašljivo. Še en plus- možnost prilagajanja zračnosti. Običajno je to območje 10-15 centimetrov. Vozniku ni treba rezati ali graditi vzmeti, da bi dosegli določene značilnosti vožnje. Vse to se spreminja v nekaj sekundah, ravno iz salona.

  Slabosti

  Ni dovolj pomanjkljivosti, vendar so pomembne. Prva pomanjkljivost je majhno vzdrževanje. To še posebej velja za sprednje vzmetenje. V primeru okvare pnevmatskih regalov se spremenijo. V primeru puščanja ni mogoče obnoviti valjev.
  ​​Material je močno izpostavljen umazaniji in cestnim reagentom. Drugi minus je visok strošek samega sistema. Prisotnost pnevmatskega vzmetenja močno vpliva na ceno avtomobila. Zato se uporablja samo za drage avtomobile in velika gospodarska vozila. Tako smo ugotovili, kaj je pnevmatsko vzmetenje in kakšne so njegove glavne značilnosti.

  Sorodne publikacije