Kako napolniti Li-ion baterijo: Nasveti

Danes se posebne baterije uporabljajo za mobilne naprave, gospodinjske aparate in instrumente. Razlikujejo se po uspešnosti. Da bi baterija dolgo delovala brez izjeme, morate upoštevati zahteve proizvajalcev predstavljenih izdelkov. Ena izmed najbolj priljubljenih tipov danes je Li-Ion baterija. Kako pravilno napolniti to vrsto baterije, kot tudi značilnosti njenega delovanja je treba podrobno preučiti pred delovanjem naprave.

Splošne značilnosti

Ena izmed najpogostejših tipov baterij je danes Li-Ion tip. Te naprave so relativno poceni. Hkrati so nezahtevne glede pogojev delovanja. V tem primeru se uporabnik redko sprašuje, kako pravilno napolniti Li-Ion 18650 cilindrično ali drugo vrsto baterije.


Najpogosteje predstavljene baterije so nameščene v pametnih telefonih, prenosnih računalnikih, tablicah in podobnih napravah. Predstavljene baterije se odlikujejo po vzdržljivosti in zanesljivosti. Ne bojijo se popolnega izpusta.
Ena od glavnih značilnosti predstavljenih izdelkov je pomanjkanje "spominskega učinka". Te baterije se lahko polnijo v praktično vsakem trenutku. "Memory effect" se pojavi, ko baterija ni popolnoma napolnjena. Če je v njej majhna količina polnjenja, se bo zmogljivost baterije sčasoma začela zmanjševati. To bo povzročilo nezadostno podaljšano hranjenje opreme. Pri litij-ionskih baterijah je "spominski učinek" zmanjšan.

Gradbeništvo

Zasnova litij-ionske baterije je odvisna od vrste naprave, za katero je namenjena. Za mobilni telefon se uporablja baterija, imenovana "banka". Ima pravokotno obliko in vključuje en strukturni element. Njena nazivna napetost je 37 BC.
Popolnoma drugačen dizajn ima baterijo sedanjega tipa za prenosni računalnik. Ločeni akumulatorski elementi v njem so lahko več (2-12 kosov). Vsaka od njih ima valjasto obliko. To je baterija Li-Ion 18650. Kako pravilno napolniti baterijo, proizvajalec podrobnosti o opremi. Ta zasnova ima v svoji strukturi poseben krmilnik. Izgleda kot čip. Krmilnik upravlja postopek polnjenja, ki ne presega nazivne vrednosti kapacitete baterije.

Sodobna baterija za tablične računalnike, pametne telefone, zagotavlja tudi funkcijo nadzora polnjenja. To znatno podaljša življenjsko dobo baterije. Zaščiten je pred različnimi neugodnimi dejavniki.

Funkcije polnjenja

Glede na to, kako pravilno napolniti Li-Ion baterije za vaš telefon, prenosni računalnik in drugo opremo, morate biti pozorni na funkcije naprave. Treba je opozoriti, da litij-ionske baterije niso podvržene globokim izpraznjevanjem ali polnjenju. To se nadzoruje s posebno napravo, ki se doda zasnovi (krmilniku).
Idealno bi bilo, če bi podprli polnjenje predstavljene vrste baterije na ravni 20 do 80% polne zmogljivosti. Temu sledi krmilnik. Vendar pa strokovnjaki ne priporočajo, da napravo stalno priključite na polnjenje. To je pomembnoskrajša življenjsko dobo baterije. Krmilnik v tem primeru deluje s konstantno obremenitvijo. Sčasoma se lahko njegova funkcionalnost zaradi tega zmanjša.
Krmilnik tudi ne dopušča globokega praznjenja. Baterijo bo preprosto izklopila ob določenem času. Ta zaščitna funkcija je bistvena. V nasprotnem primeru lahko uporabnik nenamerno napolni ali prekomerno izprazni akumulator. Tudi v baterijah sodobnega modela je zagotovljena kvalitativna zaščita pred pregrevanjem.

Kako deluje baterija

Da bi razumeli, kako napolniti vašo Li-Ion baterijo (novo ali rabljeno), morate upoštevati načelo njegovega delovanja. To vam bo omogočilo, da ocenite potrebo po nadzoru ravni praznjenja in polnjenja naprave.
Litijevi ioni v bateriji sedanjega tipa se premikajo z ene elektrode na drugo. V tem primeru obstaja električni tok. Elektrode so lahko izdelane iz različnih materialov. Ta indikator ima manjši učinek na delovanje naprave. Litijevi ioni rastejo na kristalni rešetki elektrod. Slednje pa spremenijo svoj obseg in sestavo. Ko je baterija napolnjena ali izpraznjena, postane ena od elektrod ionov večja. Višja je obremenitev kovinskih elementov konstrukcije, ki zagotavlja litij, krajša je življenjska doba naprave. Zato je bolje, da na eni ali drugi elektrodi ne dovolite visokega deleža ionskih padavin.

Možnosti polnjenja

Pred uporabo akumulatorja morate razmisliti, kako pravilno napolniti Li-Ion baterijo.pametni telefon, tablični računalnik in drugo opremo. To lahko storite na več načinov.
Ena izmed najbolj pravilnih odločitev bo uporaba polnilnika. Na voljo je z elektronsko opremo vsakega proizvajalca. Druga možnost je polnjenje baterije iz stacionarnega računalnika, priključenega na gospodinjsko omrežje. V ta namen uporabite kabel USB. V tem primeru bo postopek polnjenja daljši kot pri prvi metodi. Ta postopek lahko izvedete z vžigalnikom v avtu. Drug manj priljubljen način je polnjenje litij-ionske baterije z univerzalno napravo. Imenuje se tudi "žaba". Pogosto se take naprave uporabljajo za polnjenje baterij pametnih telefonov. Stiki te naprave lahko nastavite po širini.

Polnjenje nove baterije

Obstajajo nekatere smernice o polnjenju vaše Li-Ion baterije. Za to preberite navodila proizvajalca. Ta proces je preprost, vendar priporočil strokovnjakov ne smemo zanemariti.
Nova baterija mora biti pravilno zagnana. V ta namen je treba telefon, tablico ali drugo opremo popolnoma izprazniti. Samo ko je naprava izklopljena, se bo mogoče povezati v omrežje. Krmilnik ne bo dovolil, da se baterija preveč izprazni. To je tisti, ki odklopi napravo, ko baterija izgubi svojo zmogljivost na vnaprej določeno raven.
Nato morate električno opremo priključiti na omrežje s standardnim polnilnikom. Postopek se izvaja, dokler indikator nizasveti z zeleno lučjo. Napravo lahko pustite v omrežju še nekaj ur. Ta postopek se izvaja večkrat. V tem primeru ni potreben posebej prazen telefon, tablični računalnik ali prenosni računalnik.

Normalno polnjenje

Vedeti, kako napolniti vašo Li-Ion baterijo, lahko znatno podaljša življenjsko dobo baterije. Strokovnjaki priporočajo, da za ta postopek izvedete ustrezen postopek za novo baterijo. Po tem ni priporočljivo, da baterijo v celoti izpraznite. Ko indikator pokaže, da je zmogljivost baterije napolnjena le 14-15%, mora biti priključena na omrežje. Prav tako ni priporočljivo polniti baterije do 100%. Ko indikator pokaže 80–90%, lahko napravo prekinete iz omrežja. To je idealno načelo normalnega polnjenja litij-ionske baterije. Prav tako ni priporočljivo uporabiti drugih naprav za zapolnitev kapacitete baterije, poleg običajnih. Ima najbolj sprejemljive trenutne stopnje, ki so dovoljene za določen model baterije. Druge variante lahko uporabite le, če je to nujno potrebno.

Umerjanje

Ob preučevanju, kako pravilno napolniti litij-ionske baterije, morate ugotoviti še en odtenek. Strokovnjaki redno priporočajo, da napravo kalibrirate. Izvaja se vsake tri mesece. Najprej je treba v običajnem načinu odstraniti električno opremo pred izklopom. Nato se povežejo z omrežjem. Polnjenje traja, dokler lučka ne zasveti zeleno (akumulator je napolnjen 100%). Ta postopek je treba izvesti za pravilnodelo upravljavca. Pri podobnem postopku tiskana vezja določajo meje polnjenja in praznjenja. To je potrebno za zagotovitev normalnega delovanja krmilnika, kar preprečuje okvare. V tem primeru se uporablja standardni polnilnik, ki ga dobavi proizvajalec, skupaj s telefonom, tablico ali prenosnim računalnikom.

Shranjevanje

Da bi baterija trajala čim dlje in učinkoviteje, morate razmisliti tudi o tem, kako pravilno napolniti Li-Ion baterijo. V nekaterih primerih lahko pride do situacije, ko naprava začasno ne deluje. V tem primeru mora biti ustrezno pripravljen za shranjevanje.
Polnjenje baterije do 50%. V tem stanju ga je mogoče dolgo shraniti. Vendar pa bi morala biti temperatura okolja okoli 15 ° C. Če se dvigne, se bo hitrost izgube baterije povečala. Če je treba akumulator shranjevati dlje časa, ga morate popolnoma izprazniti in polniti enkrat na mesec. Baterija pridobi 100% svoje vnaprej določene zmogljivosti. Nato se naprava ponovno izprazni in napolni do 50%. Ko redno izvajate ta postopek, lahko akumulator shranite zelo dolgo. Po tem bo v celoti deloval. Glede na to, kako pravilno napolniti Li-Ion baterije, lahko bistveno podaljšate življenjsko dobo te vrste baterij.

Sorodne publikacije