Kaj storiti, če je na pokrovu vrat za polnjenje olja emulzija

Strokovnjaki za storitve avtomobilov in proizvajalci avtomobilov priporočajo menjavo olja za bencinske ali dizelske motorje vsakih 10.000 kilometrov. Toda tudi če sledite tem predpisom, lastnik avtomobila prej ali slej opazi, da je na pokrovu vrat za polnjenje olja nastala emulzija. Ta videz emulzije po videzu spominja na majonezo in mnoge voznike, še posebej začetnike, sili v šok. Mimogrede, barva "majoneze" se lahko razlikuje. Poglejmo vzroke tega pojava in se naučimo, kako se lotiti problema.


Kaj je bela emulzija?

Sodobna motorna olja, ki se prodajajo povsod in povsod, se izdelujejo na osnovi ogljikovodikov. Pri zgorevanju plina nastajajo različne snovi. To je tosol, voda, alkohol, kislina in peroksid. Vse te snovi se mešajo v ogljikovodikih, zato se na pokrovu vrat za polnjenje olja tvori bela emulzija. Zakaj se pojavlja tukaj? Enostavno je - zaradi velike količine mikroskopskih mehurčkov ima emulzija belo barvo v primeru težkega onesnaženja z oljem. Pokrov vratu in sonda sta eden izmed najhladnejših mest.
Zato je "majoneza" dobro pritrjena na te površine.

Razlogi

Strokovnjaki za servisiranje avtomobilov in samo izkušeni vozniki trdijo, da so razlogi za nastanek emulzije ogromni. Ta bela mešanica se lahko pogosto pojavi, ko hladilna tekočina vstopi v ohišje motorne enote. Lahkonastane zaradi okvare tesnila med glavo valjevnega bloka in blokom motorja. Tudi emulzija na pokrovu vrat za polnjenje olja lahko govori o razpokah v bloku valjev ali v glavi. Drug možen razlog za pridobitev antifriza je tudi deformacija elementov GBC. Druga možnost je nastanek kondenzata, zlasti pozimi.
Prav tako se "majoneza" tvori, kadar v motorju ni prezračevanja plinov iz bloka motorja. Plin je vroč in vsebuje veliko količino vode, ki se v obliki kondenzata odlaga v zgornjem delu motorja. Tako se na pokrovu vrat za polnjenje olja nabere bela emulzija. Za pojasnitev natančnega razloga, zakaj je to zastrašujoče veliko motoristov "majoneza", je zelo težko. Toda v večini primerov je to posledica okvare tesnila. Zaradi tega hladilno sredstvo prosto teče v oljne kanale in se zmeša z oljem. Treba je opozoriti, da če je mazivo dobilo antifriz, ni več podvrženo izkoriščanju. Olje in hladilno sredstvo je treba zamenjati. To velja za vse modele avtomobilov brez izjeme. Na pokrovu vrat za polnjenje olja je emulzija na vseh strojih brez izjeme, če pride do poškodb ali poškodovanih delovnih pogojev. Pogosto se vozniki soočajo z "majonezo" različnih barv s prvim padcem temperature - v jeseni in pozimi. Ampak ne bi smeli biti zaskrbljeni. To je kondenzacija zaradi temperaturne razlike med segretim motorjem in zrakom na ulici. Ko se motor ogreje, se vlaga v olju izhlapi, nekaj pa bose kopičijo v obliki kondenzata na čepu vratu. Kaj je zanimivo: ta bolezen je dovzetna za veliko avtomobilov, vendar Gazela praktično ne trpi zaradi tega.

Možne posledice

Ko voda, kondenzat ali hladilna tekočina vstopi v mazivo, hitro izgubi svoje lastnosti. Zato se zmanjšajo mazalne lastnosti. Pozimi se lahko olje celo kristalizira, kar na najboljši način ne bo vplivalo na delovanje motorja. Film med tornimi pari delov vodi do hitrega propadanja vseh delov motorja.
Najpogosteje v teh primerih motor preprosto pritrdi in to drago popravilo. Če se na pokrovu vrat za polnjenje olja oblikuje emulzija, je treba te razloge temeljito raziskati. Potrebno je nujno najti napako in jo odstraniti.

O kondenzaciji bolj podrobno

Tudi tisti, ki imajo v garaži svoje avtomobile, se soočajo s takšnim problemom. Toda najpogosteje jo skrbi tisti, ki postavljajo avtomobile na dvorišče. Če avto redno spi na ulici v jeseni med deževno sezono, lahko velika količina vodne pare vstopi v lobanjsko votlino. Kondenzirajo v ceveh in na oljnih površinah. Naenkrat v motorju lahko dobite od 1-2 g kondenzata. To je dovolj za tvorbo emulzije na pokrovu vrat za polnjenje olja. Mimogrede, mehurčki bodo vidni na sondi. Pozimi bo lastnik zelo pogosto videl "majonezo". Če avto nenehno potuje za kratke razdalje in se motor ne segreje do 90 stopinj, je to tudi eden od razlogov, zakaj se motor nabira.kondenzata "Obdelava" se izvaja z dolgimi vožnjami ali segrevanjem do delovnih temperatur.

Okvara prezračevalnega sistema okrova ročične gredi

Če je prezračevalni sistem zamašen in ne deluje po potrebi, bodo plini in hlapi poskušali izstopiti skozi sondo in na drugih mestih v ICE. V tem primeru ni presenetljivo, da se je na pokrovu ustja za polnjenje olja pojavila emulzija.
Edino zadovoljstvo je, da je maslo čisto in da ni tasole. Če popravite sistem prezračevanja ohišja ročične gredi, potem vam maziv ne bo treba zamenjati.

Hladilna tekočina: resen primer

To temo je treba podrobneje preučiti. Eden od najpogostejših virov tekočin, ki pri mešanju z oljem tvorijo emulzijo - to so antifriz ali tosoli. Zakaj se to zgodi in kako hladilno sredstvo pride v motor? Vse je preprosto. Nosilec toplote bo padel zaradi poškodbe območja tesnila tesnila iz hladilnega kroga. Pod velikim pritiskom pušča tudi sredstvo proti zmrzovanju. To je normalno, ker je v pol-semenskem olju veliko manjše.


Diagnostika

Da bi preverili te vzroke, se mazalna tekočina odvaja iz predhodno segretega motorja v predhodno pripravljeno posodo. V vročem olju lahko vidimo tudi s prostim očesom sledi OP, ki se, ko se hlajenje spremeni v emulzijo. Če ima saje veliko vode, se bo večina kopičila pod plastjo na dnu bloka motorja. Seveda bo ta tekočina absorbirana v oljni sprejemnik. Če se na pokrovu ustij za polnjenje olja tvori rumena emulzija, potem je boljšazačasno zavrne upravljanje vozila. Viskozna mešanica ubija kanale za mazanje. Paličasti vložki, batni obročki, ležaji ležajev s takšno tekočino bodo hitro propadli.

Slabo gorivo kot eden od razlogov

Če olje vsebuje emulzijo, je to posledica dejstva, da je bilo vozilo napolnjeno z bencinom nizke kakovosti.
Danes, med sezono goriva, se hranijo kerozin, alkohol, voda in druge sestavine. Sklep - da se izključi nastanek "majoneze" v motorju, je bolje, da se napolni z gorivom v preverjenih bencinskih servisih.

Razčlenitev tesnil Tesnila

Če je na pokrovu vratu polnila olja vidna emulzija, so razlogi pogosto v kršitvi tesnosti tesnila. Razgradnja je možna zaradi pregrevanja ali zaradi fizičnega staranja in obrabe tesnila. Toda taki primeri so na voljo samo na starih motorjih, ki niso bili upoštevani. Glavni simptom okvare je nestabilno delovanje motorja. Prav tako bodo opazni odpadki hladilne tekočine. Če diagnozo opravite pravočasno, se lahko omejite na zamenjavo blazinice. To je narejeno dobesedno v dveh urah. Če se razmere sprostijo, bo vse še veliko slabše.

Razpoke v GBC in bloku

Emulzija na pokrovu vratu za polnjenje olja (vključno z VAZ-2107) se pogosto oblikuje kot posledica razpok v glavi ali bloku. To se zgodi zaradi zamrznitve toasta. Upoštevati je treba značilnosti obratovalnih temperatur LW. Ne nalivajte vode v radiator.
Ostaja v sistemu, tudi če popolnoma izprazni OZ. VZaradi tega voda zamrzne na najbolj neprimernih mestih. Najpogosteje so kanali bloka ali GBC razpokani. Prav tako se motor zaradi mehanskih udarcev deformira. Če je prišlo do čelnega udarca na avto, ne smemo izključiti možnosti razpok v bloku.

Voda v pladnju motorja

To težavo je mogoče rešiti le s popolno zamenjavo mazalne tekočine. Najbolje je, da motor sperete s specializiranimi materiali. Pogosto se zima na pokrovu oljno-polnilnega vratu zaradi temperaturnih nihanj oblikuje emulzija.
Situacija, ko voda vstopa v ohišje ročične gredi skozi komore za zgorevanje, je sama po sebi zelo redka. To je možno samo pri motorjih, kjer je skupina batov v slabem stanju z "utrujenimi" obroči.

Zaključek

Kot lahko vidite, je "majoneza" slab znak za motor. Pomembno je, da stalno spremljamo stanje agregata. Če težave ne odpravite pravočasno, lahko dobite draga popravila. Pri prvih znakih, ko se na pokrovu vrat za polnjenje olja tvori emulzija (kondenzat je ali ne, ni pomembno), morate takoj sprejeti potrebne ukrepe.

Sorodne publikacije