Reverberator je definicija, vrste, značilnosti, načelo delovanja in ocenjevanje najboljših

Z množično komunikacijo se lahko ena novica hitro razširi po internetu in medijih. Poleg tega je vir informacij samo ena tiskovna agencija, ostali pa samo kopirajo in razpošiljajo novice. Na spletnih straneh z novicami lahko vidite povezave do drugih člankov z enakimi informacijami. To je načelo odmeva ali odmeva, le na področju masovne komunikacije.

Vsebina odmevov

Ta izraz najdemo v fiziki in je povezan z akustičnim odsekom. To je učinek povratnega udarca in odboja zvočnega vala iz vseh ovir ter njegov vrnitev k izvoru. To najdemo v vsakem naravnem akustičnem okolju - na stadionu, v veliki dvorani, v sobi in celo v studiu. Poslušalec ne zaznava le vira zvoka, ampak tudi svoj odsev s površin s svojimi ušesi.


V fiziki sta znani dve vrsti odmevov: naravni in umetni, ko tehnika ustvarja ojačanje in modulacijo dodatnih zvočnih valov. Zvok, ki je prikazan na stenah, se po prenehanju zvoka postopoma izgine. Ljudje slišijo le odmev ali odsev zvoka različnih amplitud.

Umetni reflektor

Reverberator je posebna naprava, ki poveča učinek zvočnih valov iz sten ali umetno ustvarja takšen učinek na mestih, kjer ni naravne akustike. V 70. letih je bil priljubljen trak reverberator. Po zasnovi je bil nekaj takega kot takratni kasetofon, ztuljave Ko se je začel zvok, je odmev prebral s snemalnimi glavami in ga prevedel na trak. Nato reprodukcijske glave berejo te zvoke s traku. Število glav je pomenilo, kolikokrat bi se ponovljeni zvok ponovil. Nekateri modeli so imeli do deset takšnih glav in še več. Zvok akustike vsakega signala z vsako glavo je postal tišji, kar je ustvarilo učinek bledenja.


Kakovostni odmevni učinek je bil dosežen s hitrostjo traku (približno 38 centimetrov na sekundo) in najmanjšo razdaljo med glavami reprodukcije. Reverb ni kopija zvoka, je naprava, ki lahko reproducira lestvico zatemnitve zvoka. Čeprav so v tem času tračni stroji delali na dva načina: ustvarjali so odmeve in jasno ponavljali zvoke.

Značilnosti reverba

Tu so glavne značilnosti reverberatorja in standardi, ki jih mora izpolnjevati:
 • Impulzni odziv. Ko zvok doseže vnos snemalnikov, se pred njegovim izhodom pojavi kratka pulzacija. Ta interval med impulzi ne sme presegati 005 sekund, sicer bo poslušalec odmeve zaznal kot ločene ponavljajoče se zvoke. To je zvočna napaka.
 • Odmevni čas. To je čas, ko zvočna napetost pade po prekinitvi glavnega vhodnega zvoka. Na izhodu majhen reverb zmanjša moč zvoka na 60 dB od prvega zvoka. Napetost naj pade, kot se dogaja v naravnem akustičnem okolju. Ta učinek je mogoče regulirati neodvisno,spreminjanje časa reverba in moč zvoka. Stopnja upadanja signala se nadzoruje ali razmerje med neposrednim zvokom in odmevom.
 • Koeficient prenosa. Amplituda napetosti vhodnih in izhodnih zvokov. V veliki sobi so vrhovi amplitude na grafu nepravilno razporejeni v intervalih do 4 Hz in okvare 25 dB ali več. Zato, da bi reverb vokali lahko simulirali akustične odboje v velikem prostoru, bi morali biti gostota in dolžina frekvenčnih vrhov skladni s temi indeksi.
 • Kaj so sistemi

  Reverb ima več operacijskih sistemov:
 • Pas. Posneti zvok se posname na trak.
 • Pomlad. So majhne velikosti, delujejo po načelu zakasnitve zvoka in mehanskih vibracij vzmeti.
 • Digitalni Reverb. Glavni zvok se vnaša v modulator oddajno-sprejemnega oddajnika, ki zadrži signal in ustvari učinek odmeva. Digitalna obdelava signala ji daje določeno barvo.
 • Pomembno je, da se spomnimo vzmetnega sistema, saj je taka naprava cenejša, po zaslugi ni zapletena in se lahko tak reverb naredi z lastnimi rokami.

  Načelo delovanja vzmetnega stroja

  Signal, ki vstopa v napravo, je ojačan s posebno napravo, premikajoči se element se preoblikuje in premika. Na tem premičnem elementu je pritrjena vzmet, ki, odvisno od dolžine zavojev, določi, da po določenem času signal prispe na sprejemnik in kako dolgo bo zvenel.

  Katere standarde je treba upoštevati

  Upoštevati je treba parametre, ki soupoštevati pri izdelavi reverba doma. Posledično mora biti pogostost ponavljanja vrhov v območju pasu 100 Hz vsaj 15 in ne več kot 20. Povprečni interval med signali je 0025 sekund. Delovno frekvenčno območje od 150 do 3000 Hz. Čas za vibracije zvoka pri nižjih frekvencah ni več kot 4 sekunde, na zgornjih - največ 2 sekundi.
  Povečanje odmeva pri nižjih frekvencah izkrivlja jasnost zvoka. V pomladanskem reverbu je čas pri visokih frekvencah precej majhen, ne več kot 2 sekundi, vendar je nižja frekvenca, večji je čas, ki doseže 8 sekund. Zato je treba v naši reverb namestiti blažilnik, ki bo skrajšal čas signalov na nižjih frekvencah.

  Kako izračunati dolžino in zavoje vzmeti

  Vzmet je mehanski filter, ki prehaja skozi nizke frekvence. Uporabite lahko jekleno žico ali klavirsko vrv premera 02-04 milimetrov. Upogibanje poteka na stružnici, tako da so zavoji istega premera. Frekvenca zakasnitve je 3-4 kHz, premer pa se izračuna po formuli: povprečni premer žice = zahtevana mejna frekvenca je enaka premeru navitja. Število obratov je odvisno od časovne zakasnitve zvoka.

  Pretvorniki in preverjanje izračunov

  Namesto pretvornika se lahko uporabi magnetni rotor ali tuljava z magnetnim jedrom. Na steno reverb je tuljava pritrjena s kosom žice. Pretvornik, ki deluje med dvema magnetoma, deluje pod vplivom zvočnega vala in tvori tuljavo in vzmet. Potrebno je, da žica gre skozi pretvornik.Eden od njenih koncev znotraj pretvornika se drži glavne žice, kljuke in drugega konca, ki je lastnik 30 milimetrov. Če se uporabi žica večjega premera, mora biti prerez zavojev sorazmeren s premerom same žice, merjene v kubičnih milimetrih. Sprejemnik na drugem koncu izvaja obrnjeno dejanje.

  Točno vse je mogoče izračunati in narediti doma, ne vsi, saj preverjanje zakasnitve poteka s posebno opremo. To ni za vsakogar. Toda malo logike, spretnosti in spretnosti ter odmev - to ni le sanje. V obrtnih pogojih napravo nastavimo na naslednji način: vključno z generatorjem zvoka, voltmeter meri izhodne podatke. Počasi spreminjajte frekvenco generatorja, dokler ne določimo intervala vrhov in frekvenčnih padcev.

  Modern Reverb

  Naj na kratko razpravljamo o najboljši reverbi, ki je danes najbolje uvrščena. Prvič, Bricasti Desing M7 je popolna digitalna naprava vrhunske kakovosti. Nekdanji Lexiconovi inženirji so se združili, da bi ustvarili najboljše na področju algoritemskega zvoka. Tudi kljub visokim stroškom, po mnenju strokovnjakov snemalnega studia, je veliko cenejši kot podobni visokokakovostni odmevi. Digitalna oblika je 24 bitov /192 kHz na dvojedrni platformi DSP. Popolnoma se ujemajo s poizvedbami v studiu. Drugo mesto je Reverb Fender '63. Natančna kopija legendarnega reverberatorja iz leta 1963. Razvijalci Fender so poskušali popolnoma reproducirati napravo na njemparametrov. Elektronske dele iz fenola smo nadomestili s PCB-ji, 6K6 pa zamenjali s 6V6. Prvovrstni inženirji so v njegovo ustvarjanje vložili vse svoje dolgoletne izkušnje, zato je naprava v povpraševanju številnih svetovnih glasbenikov. Reverb uporablja tudi akustične glasbene instrumente, kot so elektronske kitare, da izboljša zvok.

  Sorodne publikacije