Grafična kartica NVIDIA GeForce 8800 GT: funkcije, konkurenčne primerjave in ocene

Pojav nVidia GeForce 8800 GTX je postal pomemben dogodek v zgodovini 3D grafike. To je bila prva kartica, ki podpira DirectX 10 in z njo povezan en sam shader model, ki je močno izboljšal kakovost slike v primerjavi s prejšnjimi generacijami, in v smislu zmogljivosti je dolgo ostal brez konkurentov. Na žalost, vse te moči in stroški ustrezno. Ob upoštevanju pričakovane konkurence ATI in izdaje cenejših modelov srednjega razreda, ki temeljijo na isti tehnologiji, je GTX veljal za zemljevid, ki je bil namenjen samo tistim navdušenim, ki so želeli biti v ospredju današnjih dosežkov v grafični obdelavi.

Zgodovina modela

Da bi popravili to situacijo, je nVidia v enem mesecu izdala kartico iste linije GTS 640MB in v nekaj mesecih GTS 320MB. Oba sta se ponudila blizu zmogljivosti GTX, vendar po precej ugodnejši ceni. Vendar pa so po ceni okoli 300-350 dolarjev še vedno predrago za igralce z omejenim proračunom - to so bili modeli, ki niso povprečni, ampak vrhunski. Če se ozremo nazaj, lahko rečemo, da je GTS stala vsak zaprt cent, saj je to, kar jim je sledilo v preostanku leta 2007, povzročilo eno razočaranje za drugim.

Prvi so se pojavili zemljevidi domnevnega cenovnega razpona srednjega razreda 8600 GTS in GT, ki sta bili zelo poenostavljeni različici serije 8800. Manjši in tišji sta imeli nove funkcije za upravljanje HD videa, vendar je bila njihova zmogljivost pod pričakovanim nivojem .Njihova pridobitev ni bila izvedljiva, čeprav so bili relativno poceni. Alternativno ATI Radeon HD 2900 XT grafično kartico je v skladu z zmogljivostjo GTS 640 MB, vendar je porabila ogromne količine energije pod obremenitvijo in je bila predrago, da bi bila del srednjega razreda. Končno je ATI poskušal izdati serijo DX10 v obliki HD 2600 HT in Pro, katere multimedijske zmogljivosti so bile še boljše od nVidia 8600, vendar niso imele moč, da bi bile vredne igralcev, ki so že kupili grafične kartice prejšnje generacije, kot je X1950 Pro ali 7900 GS.

In leto dni po uvedbi 8800 GTX z uvedbo 8800 GT, je bila predstavljena prva prava posodobitev modela DirectX 10. Čeprav je trajalo veliko časa, vendar je nVidia GeForce 8800 GT izpolnila GTS model in je strošek v 200- Končno je 250 dolarjev doseglo povprečni cenovni razpon, ki je vse tako dolgo čakal. Toda kaj je kartico naredilo tako posebno?

Več - ne pomeni boljšega

Z razvojem tehnologije in številom tranzistorjev v CPU in GPU obstaja naravna potreba po zmanjšanju njihove velikosti. To vodi do zmanjšanja porabe energije, kar pomeni manj ogrevanja. Na enem kristalu silicija je več procesorjev, kar zmanjšuje njihove stroške in teoretično daje spodnjo mejo cene opreme, ki je narejena iz njih. Vendar pa je sprememba v proizvodnih procesih velika nevarnost za podjetja, zato je običajno, da imamo povsem novo arhitekturo obstoječih in preizkušenih tehnologij, kot je bilo pri 8800 GTX in HD 2900 HT. Z izboljšanjem arhitektureobstaja prehod na manj energetsko intenzivno opremo varnosti, ki je kasneje ponovno zasnovana na novi zasnovi.
Sledila je serija serij 8800 z G80 jedri v genih GTX in GTS, proizvedenih po 90 nm tehnologiji, nVidia GeForce 8800 GT pa temelji na že izdelanem čipu G92 po 65 nm procesu. Čeprav se sprememba ne zdi zelo velika, je enakovredna 34-odstotnemu zmanjšanju velikosti substrata ali 34-odstotnemu povečanju števila procesorjev na silicijevi rezini. Posledično postanejo elektronske komponente manjše, cenejše, bolj ekonomične, kar je le pozitivna sprememba. Vendar pa jedro G92 ni samo zmanjšano, še vedno jih je nekaj. Najprej se je v GeForce 8800 GT 512MB pojavil mehanizem za obdelavo videov VP2, ki se uporablja v seriji 8600. \ t Tako je sedaj na voljo možnost, da uživate v videu z visoko ločljivostjo brez zaviranja sistema. Končni prikazovalnik, ki ga upravlja ločen čip na 8800 GTX, je prav tako vključen v G92. Zaradi tega je kristal postal 73 milijonov več tranzistorjev kot 8800 GTX (754 milijonov v primerjavi s 681 milijoni), čeprav je število procesorjev, procesorske moči za teksturo in ROP postalo manjše od močnejšega modela. Nova različica preglednega algoritma nVidia anti-aliasing, ki je dodan arzenalu GeForce 8800 GT, je zasnovan tako, da bistveno izboljša kakovost slike ob ohranjanju visoke zmogljivosti sistema. Poleg tega novi procesor ni dodal novih grafičnih zmogljivosti.


Proizvajalec se je verjetno že dolgo spraševal, katere funkcionalnosti prejšnjih kartic serije 8800 niso bile v celoti izkoriščene in bi jih bilo mogoče zmanjšati, vendar jih je treba izpustiti. Rezultat jeoblikovanje grafičnega procesorja, ki se glede na zmogljivost nahaja nekje med GTX in GTS, vendar s funkcionalnostjo GTS. Posledično je bila kartica 8800 GTS popolnoma odveč. 8800 Ultra in GTX še vedno zagotavljata višjo grafično zmogljivost, vendar z manj funkcijami, po veliko višjih cenah in z veliko porabo energije. Glede na to je GeForce 8800 GT 512 MB resnično zavzela močan položaj.

Arhitektura grafičnega procesorja

GeForce 8800 GT uporablja isto enotno arhitekturo, ki jo je predstavil nVidia, ko je prvič objavil izdajo procesorja G80. G92 je sestavljen iz 754 milijonov tranzistorjev in je 65-nanometrski TSMC proces. Velikost podlage je približno 330 mm 2 in čeprav je opazno manjša od G80, je še vedno daleč od tega, da bi jo imenovali majhen kos silicija. Skupno obstaja 112 jeder skalarnega toka, ki v standardni konfiguraciji delujejo pri 1500 MHz. Združeni so v 7 grozdov, vsak ima 16 tokovnih procesorjev, ki razdelijo 8 naslovnih presledkov tekstur, 8 odsekov filtrirnih filtrov in njihov neodvisni predpomnilnik. To je ista konfiguracija, ki jo je nVidia uporabil v čipih G84 in G86 na ravni shader grozda, vendar je G92 veliko bolj izpopolnjen grafični procesor kot katerikoli izmed njih.
Vsak od shader procesorjev v enem ciklu lahko tvorita dva ukaza MADD in MUL, združena v eno samo strukturo, bloki lahko obdelujejo vse operacije in izračune shaderja, ki pridejo kot celota, in v obliki s plavajočo vejico. Zanimivo pa je, da je kljub zmožnosti stream procesorjev enaka kot pri G80 (razen zanVidia trdi, da lahko čip prenaša do 336 GFLOPS. Vendar izračuni NADD in MUL zahtevajo 504 hitrosti GFLOPS. Izkazalo se je, da je podjetje-proizvajalec uporabilo konzervativen pristop k določanju računalniške moči in izračun skupne produktivnosti ni upošteval MUL. Predstavniki nVidia so na sestankih in okroglih mizah povedali, da bi nekatere arhitekturne izboljšave morale omogočiti, da čip približuje svojo teoretično maksimalno pasovno širino. Še posebej je bil izboljšan upravljalnik opravil, razdelil in uravnotežil podatke, ki pridejo skozi transporter. NVidia je napovedala, da bo podpirala dvojno natančnost prihodnjih grafičnih procesorjev, vendar ta čip samo emulira, zaradi potrebe po upoštevanju IEEE standardov.

Arhitektura ROP

ROC struktura G92 je podobna strukturi katerega koli drugega grafičnega procesorja GeForce v osmem nizu. To pomeni, da ima vsak odsek predpomnilnik druge ravni in je dodeljen 64-bitnemu pomnilniku. Na voljo je 4 ROP odseka in 256-bitni vmesnik podatkovnega skladišča. Vsak od njih je sposoben upravljati 4 piksle na cikel, če ima vsaka od njih štiri parametre (barvni RGB in Z). Če je zastopana samo Z-komponenta, potem lahko vsak del obravnava 32 slikovnih pik na cikel. ROP podpira vse običajne anti-aliasing formate, ki se uporabljajo v GPU prejšnjih modelov osme serije GeForce. Ker ima čip 256-bitni GDDR vmesnik, se je nVidia odločila, da bo izboljšala učinkovitost stiskanja ROP, da bi zmanjšala uporabo pasovne širine in grafiko.pomnilnik z bolj gladkim vklopom v resolucijah 1600h1200 in 1920h1200. Kot izpeljava izvirne arhitekture G80, bloki filtrov in naslovi tekstur kot tudi sekcije ROP delujejo na taktni frekvenci, ki je drugačna od frekvence procesorjev toka. NVidia jo imenuje osnovna hitrost. V primeru GeForce 8800 GT se značilnosti grafične kartice določajo s frekvenco 600 MHz. Teoretično to pomeni, da je hitrost polnjenja 9600 g /s (Dp /s) in hitrost bilinearne barve tekstur 336 Dp /s. Po mnenju uporabnikov je taktna frekvenca zelo nizka, povečanje števila tranzistorjev pa ne zagotavlja dodajanja ali ohranjanja funkcionalnosti. Ko se je podjetje premaknilo s 110 nm na 90 nm tehnologijo, je zaradi optimizacije zmanjšalo število tranzistorjev za 10%. Zato ne bo presenetljivo, če bo čip imel vsaj še 16 pretočnih procesorjev, ki so v tem izdelku izključeni.

Konstruktivna izvedba

Referenčna zasnova karte vključuje delovanje jedra, blok shaderja in pomnilnika pri frekvenci 600 MHz, 1500 MHz in 1800 MHz. 8800 GT je opremljen s hladilnim sistemom z enim čipom, medtem ko se sijajna črna kovinska ohišja skoraj popolnoma skrije s sprednje strani. Ventilator premera 50 mm ustreza zasnovi radialnih hladilnikov vrhunskih modelov in svoje naloge opravlja zelo tiho v vseh načinih delovanja. Ni pomembno, ali je računalnik v stanju mirovanja, prenesen samo na namizje Windows, ali če imate najljubšo igro - v ozadju drugih virov hrupa v ohišju računalnika se skoraj ne sliši. Vendar pa je treba opozoriti, da ko prvič vklopite računalnik z novimLahko prestrašite vašo grafično kartico. Ventilator se začne zvijati, ko je grafični procesor naložen s polno zmogljivostjo, vendar se hrup zmanjša, preden se prikaže namizje. Kovinska sprednja plošča črpa prstne odtise, vendar ne skrbi, saj jih po namestitvi ne bo mogoče videti. Glede na povratne informacije uporabnika pokrov pomaga preprečiti nenamerno poškodbo komponent, kot so kondenzatorji na sprednji strani kartice. Natisnjena plošča, obarvana v zeleni barvi, skupaj s črno sprednjo ploščo radiatorja, zagotavlja prepoznavnost 8800 GT. Model je označen z logotipom GeForce vzdolž zgornjega roba sprednje plošče. Mark Rein, podpredsednik podjetja, je novinarjem povedal, da je to povzročilo dodatne stroške, vendar je bilo potrebno pomagati uporabnikom, da ugotovijo, katera grafična kartica je srce sistema na LAN-u. Pod hladilnikom je osem 512-megabajtov grafičnih pomnilniških čipov, kar skupaj daje 512 MB zmogljivosti shranjevanja podatkov. To je GDDR3 DRAM z efektivno frekvenco do 2000 MHz. Grafični procesor podpira GDDR3 in GDDR4, vendar v tej seriji ta funkcija ni bila nikoli uporabljena.

Ogrevanje in poraba energije

Grafična kartica nVidia GeForce 8800 GT je zelo seksi. Njegova oblika je zelo prijetna za oči in glede na notranje spremembe v G92 daje občutek trajne zasnove. Pomembnejši od estetskih vidikov pa je po mnenju uporabnikov dejstvo, da je proizvajalec lahko vso moč vstavil v enojno rezalno napravo. To ni le zaželena sprememba, ampak je prijetno presenetljiva. Funkcije GeForce 8800 GTtiste, za katere se predvideva, da imajo višjo hladilnico dveh rež. Razlog, zakaj je nVidia tako stala, je bila sprememba v proizvodnem procesu, ki je omogočila znižanje ogrevanja na raven, s katero je bil sposoben ravnati nizko profilni ventilator. Dejansko je temperaturni režim padel toliko, da se niti sorazmerno majhen hladilnik ne bi smel vrteti zelo hitro, kar je kartici skoraj tiho tudi med procesiranjem intenzivnih iger. Vendar pa se temperatura plošče bistveno poveča, zato je potrebna precejšnja količina zraka za preprečevanje pregrevanja. Zaradi padca procesa GeForce 8800 GT 512 MB porabi le 105 W, tudi ko je polno naložen. Zato je potreben samo en 6-polni napajalni priključek. To je še ena dobra sprememba. Prva kartica je bila namenjena podpori PCIe 2.0, ki prejema moč do 150 vatov. Vendar pa je družba menila, da je za združljivost z nazaj veliko lažje omejiti oskrbo z električno energijo prek 75 vatov. To pomeni, da je, ne glede na to, ali je kartica priključena na matične plošče s PCIe 1.1 ali PCIe 2.0, preko konektorja sprejeta le 75 vatov, druga pa se napaja preko dodatnega priključka.

Procesor VP2

Ko govorimo o možnosti prenosa HDCP signalov, je vredno omeniti video procesor naslednje generacije, ki ga je nVidia vključil v G92. VP2 je edini programabilni procesor SIMD, katerega fleksibilnost omogoča širitev v prihodnosti. Zagotavlja zelo intenzivno video obdelavo, kodirano v H. 264, ki prevaja obremenitev iz CPU vGPU Poleg VP2 obstaja tudi pretočni procesor H. 264 in dekodirnik AES128. Prva je posebej zasnovana za pospeševanje kodnih shem CAVLC in CABAC - naloge, ki nalagajo centralni procesor v popolnoma programsko okolje. AES128 omogoča hitrejšo obdelavo protokola šifriranja, ki je potreben za takšne varnostne sheme video vsebin kot AACS in Media Foundation. Oba tokokroga zahtevata kodiranje video podatkov (stisnjenih in nestisnjenih), kadar se prenašajo na pnevmatikah, podobnih PCI-Express.

Izboljšanje kakovosti slike

nVidia si prizadeva izboljšati pregledno tehniko glajenja, ki se je prvič pojavila v sedmi seriji GeForce. Večkratno vzorčenje zmanjša zmogljivost kartice, vendar v večini primerov ni učinkovito. Po drugi strani pa super-šivanje zagotavlja veliko boljšo in stabilnejšo kakovost slike, vendar z zmanjšanjem hitrosti dela - je izjemno intenziven način glajenja. Gonilniki, ki prihajajo z grafično kartico, vsebujejo nov algoritem za več vzorcev. Razlike so precejšnje, vendar končno odločitev sprejme sam uporabnik. Dobra novica je, da ker je to sprememba na ravni gonilnikov, lahko vsaka strojna oprema, ki podpira pregledno anti-aliasing, uporablja nov algoritem, vključno z zemljevidi, izdanimi po GeForce 7800 GTX. Če želite aktivirati novi način, morate najnovejše posodobitve prenesti na spletno mesto proizvajalca. Glede na uporabniške ocene gonilnik GeForce 8800 GT ne bo posodobil gonilnika. Čeprav spletna stran grafične kartice vsebuje le povezave do datotek za Windows Vista in XP, iščiteNa glavni strani lahko najdete potrebne. Za gonilnike nVidia GeForce 8800 GT Windows 7-10 namesti GeForce 34201 Utility Driver 292 MB.
Povezljivost
Izhodni priključki nVidia GeForce 8800 GT so popolnoma standardni - 2 dvokanalna DVI-I vrata s podporo za HDCP, ki so primerni za analogne in digitalne vmesnike za monitorje in televizorje. -kontaktni analogni video vrata zagotavljajo običajne kompozitne in komponentne izhode. DVI priključke lahko uporabljate v povezavi z adapterjem DVI-VGA in DVI-HDMI, tako da je možna katera koli možnost povezave. Kljub temu nVidia nadaljuje z avdio podporo za uporabo s priključki HDMI kot opcijsko možnost za tretje proizvajalce - v VP2 ni avdio procesorja, zato je zvok izveden preko S /PDIF priključka na plošči. To je razočaranje, saj je tanka in tiha kartica idealna za domače gledališče. GeForce 8800 GT je prvi grafični sistem, ki je združljiv s PCI Express 2.0, kar pomeni, da je mogoče dostopati do pomnilnika pri 16 GB /s. - dvakrat hitreje kot prejšnji standard. Čeprav je to lahko uporabno za delovne postaje in intenzivno računalništvo, ga povprečni igralec ne bo potreboval. V vsakem primeru je standard v celoti združljiv z vsemi prejšnjimi različicami PCIe, zato vam ni treba skrbeti. Partnerji nVidia ponujajo overclockane različice GeForce 8800 GT, kot tudi pakete iger.

BioShock iz 2K iger

BioShock je bila ena najboljših iger, ki so obstajale ob izdaji grafične kartice. To je "genetsko spremenjen" strelec iz prve osebe, katerega dogodekrazporejeni v podvodno mesto Rapture, ustvarjena na dnu Atlantskega oceana moškega z imenom Andrew Ryan v okviru uresničevanja svojih sanj v slogu art deco leta 1930. 2K Boston in 2K Avstralija in licencirano uporabo Unreal Engine 3 Epic Games, da bi dosegli želeni učinek, in uporabljajo nekatere funkcije DirectX 10. Vse to je pod nadzorom preko opcije na grafiko na nadzorni plošči v igri. Mesto BioShock je razvijalce prisililo, da uporabljajo veliko vodnih senčil. DirectX 10 je pomagala izboljšati valove pri premikanju znakov na vodi, in ustvariti mokro maso objektov in površin, ki se uporabljajo slikovnih pik osenčevalnikov. Poleg tega, DX10-različica igre uporablja globine buffer za ustvarjanje "mehkih" učinke, v kateri so interakcije s svojim okoljem in videti bolj realistično. nVidia GeForce 8800 GT, značilnosti, ki omogočajo, da igrajo BioShock izražajo z močno roko, ki obravnava le nekoliko slabše 1680x1050 GTX. Ko se ta parameter poveča, se razlika med karticami poveča, vendar ne z veliko razliko. Razlog za to je verjetno dejstvo, da igra ne podpira mehčanja robov pregledno in obsežno 8800 GTX prednost na pasovno širino pomnilnika postane nepotreben. Po ocenah uporabnikov je 8800 GT dobro deloval tudi z vključenim SLI. Čeprav je njegovo sposobnost, da zapre in ne ustrezajo GTX, grafična kartica Radeon HD 2900 XT z 512MB konfiguracijo pomnilnika CrossFire, da je konkurenca. Morda še bolj zanimivo je dejstvo, da GT je ločljivost 1920x1200 grafična kartica 8800 skoraj tako hitro kot GTS 640 MB!

Crysis Syngle Player Demo, ki ga je izdal Electronic Arts

grafična kartica joka v dobesednem smislu! Njeno presenečenje je postalo veliko presenečenje - z njo je presegla vse, kar je bilo v računalniških igrah. Testiranje z vgrajenim determinanto zmogljivosti grafičnega procesorja je veliko hitrejše kot v resnici. Okoli 25 c /s v testu učinkovitosti je dovolj, da dobimo uporabniku prijazno hitrost sličic. Za razliko od drugih iger je tukaj nizka hitrost sličic videti precej že prej. Grafična kartica nVidia GeForce 8800 GT, ki ima Crysis, vam omogoča, da dosežete zadostno hitrost sličic pri ločljivosti 1680x1050 z visokimi podrobnostmi pod DirectX 10, ne tako hitro kot GTX, vendar opazno bolj produktivno kot Radeon HD 2900 HT in 8800 GTS 640MB. GTS 320MB se spopada s Crysisom in mora zmanjšati večino nastavitev na povprečja, da bi dobil hitrost sličic nad 25 fps, tudi če je kakovost slike 1280 x 1024 slikovnih pik.

Zmogljivost

Kot je bilo pričakovati, je 8800 GTX ostala neverjetna, toda na splošno je GeForce 8800 GT GTS presegla večino meril. Na najvišjih ločljivostih in napravah za preprečevanje prekrivanja se zmanjša pasovna širina GT in občasno GTS izbruhne. Glede na razliko v ceni in drugih ugodnostih pa je 8800 GT v vsakem primeru boljši. Nasprotno pa primerjava GeForce GTX 8800/8800 GT vsakič potrjuje, zakaj je prva kartica tako draga. Medtem ko drugi modeli začenjajo bistveno zavirati s povečevanjem števila slikovnih točk, z uporabo preglednega anti-aliasing in anizotropnega filtriranja, 8800 GTX še naprej kaže odlične rezultate. Zlasti Team Fortress 2 pri reševanju1920x1200 z 8xAA in 16xAF na 8800 GTX je dvakrat hitrejši od GT. V večini primerov grafična kartica GeForce 8800 GT kaže dobre rezultate. Seveda, če ne upoštevate neverjetno nizke frekvence v Crysis-u.

Sklepna ugotovitev

Čeprav značilnosti grafične kartice GeForce 8800 GT niso presegale specifikacij vodilnega modela serije 8800 GTX, zagotavlja majhno zmogljivost pri majhnem delu cene in ima tudi številne dodatne funkcije. In če tukaj dodate malo velikosti in tiho delo, se bo model zdel samo fenomenalen.

Sorodne publikacije