Kako najti in odstraniti virus na Androidu?

Ne glede na dejstvo, da je operacijski sistem Android ranljiv za različne vrste virusov, je glavni vzrok za okužbo nepismenost same osebe. Kako je nevarnost za vaš telefon ali tablični računalnik? Na primer, uporabnik je želel prenesti zlomljeno različico plačane igre. Ta manipulacija v 80% primerov je ogrožena z okužbo z virusom. Druga pogosta situacija: sporočilo prispe v katerokoli socialno omrežje s povezavo. Le malo se bo vzdržalo skušnjav, da bi šli skozi to. Na tej stopnji je nevarnost neposredno na telefon. O tem, kaj storiti in kako se izogniti tej situaciji, se pogovorimo v tem članku.
Ponarejanje

Pogosto se lahko virus Android skrije pod popolnoma neškodljivimi aplikacijami: brskalniki, navigatorji, igre, igralci, knjige in, kar je najbolj zanimivo, protivirusni programi. Obstajata dve vrsti groženj. Eden od njih se imenuje "ponaredek". Njegovo ime ni dobil po naključju. Takšna komponenta lahko izgleda kot znana aplikacija iz škatle, medtem ko ima znotraj nje zlonamerno kodo. Podoben program (Android temelji virusi se lahko prikrijejo najljubši VKontakte, "sošolci", in tako naprej) na začetku začne delovati aktivno.

"Trojanski konj"

Druga vrsta groženj je prejela generično ime - "trojanski konj". Takšni virusi so bolj škodljivi, težko jih je izračunati, oziroma je skoraj nemogoče odstraniti, če je uporabnik novinec. Vdelani so v stalno delujočo aplikacijo v telefonu ali tabličnem računalniku,spreminjanje izvorne kode.


Za načine, kako odstraniti te grožnje, se pogovorimo spodaj, vendar morate vedeti, da jih je večina v mapi »Prenosi«.

Kateri so nevarni virusi?

Virus Android lahko naredi veliko stvari. Najbolj priljubljeni so spodaj.
 • Najpogosteje uporabljena akcija je nevarna sestavina klicev in pošiljanja sporočil. Vse to poteka v ozadju, tako da ga oseba sploh ne zazna. Dejavnost virusa se ustavi, ko sredstva iztečejo na računu. Po ponovnem polnjenju se ponovno aktivira.
 • Druga vrsta virusa je zbiranje informacij in njihovo pošiljanje ustreznemu strežniku. Praviloma, pod očmi padajo gesla in prijave, podatki iz bančnih kartic. Virusi redko kradejo informacije iz same naprave.
 • Druge okužene komponente blokirajo delovanje pametnega telefona ali tabličnega računalnika, ki ga zadenejo. Najpogosteje so pasice, ki zahtevajo denar.
 • Kako razlikovati "zdravo" dopolnilo od virusne okužbe? Večina virusov, ki so hitro in brez težav nameščeni na napravi, so napisali nepoklicni programerji. Potrebne so za enostavno pridobivanje denarja. Zato je izračun takih groženj zelo preprost - dovolj je pogledati seznam dovoljenj, ki jih je določila aplikacija. Takoj, ko se ta virus pojavi na Androidu (na telefonu ali tablici) in ga uporabnik aktivira na sistemu, takoj začne pošiljati sporočila na brezplačne številke ali jih klicati.
  Na ta način ne delajo vsi programi. Vendar so to najpogostejše in, mimogrede, preprosto odpravljene. Kaj iskati pri nameščanju aplikacij iz virov tretjih oseb? Prvi zvonec - če program naredi nejasno poizvedbo o:
 • dostopu do kamere - potem je razvijalec hotel posneti nekaj;
 • dostop do pomnilnika in internetne povezave - potrebne datoteke s telefona;
 • Upravniške pravice - potrebne za blokiranje zaslona z oglaševanjem.
 • Kvalitativni virus na "Androidu" je težje spoznati. Vendar pa morate biti previdni, če se aplikacija prenese z nejasnega vira in zahteva pravico do opravljanja plačanih funkcij - takšna programska oprema je 99% virusna.

  Kako odstraniti virus, če obstaja dostop do menija?

  V tem razdelku je opisan javni in eden najlažjih načinov, da se znebite virusov. Če potrošnik spoznal, da grožnja "poravnana" v svojem telefonu ali tabličnem računalniku, je treba sprejeti aktivne ukrepe:
 • Za začetek, takoj odstranite sim kartico. Ta korak bo pomagal zaščititi račun lastnika pred nepredvidenimi stroški.
 • Nato prenesite antivirus preko Wi-Fi. Posebnega ni mogoče priporočiti, saj je večina znanih zagovornikov vsakič posodobljena, zato so zelo učinkoviti. Najbolj priljubljeni sta Doctor Web, Kaspersky.
 • Potrebno je izvesti podrobno preverjanje in odpraviti vse obstoječe grožnje.
 • Po postopku odstranite protivirusni program.
 • Prenesti morate drugi protivirusni program. Prvi je treba odstraniti iz tegaRazlogi, da včasih dva podobna programa ne moreta delati hkrati na isti napravi.
 • Po preverjanju naprave in odstranitvi vseh sumljivih programov je treba onemogočiti dostop do skrbniških pravic v vseh nameščenih programih. Če nenadoma noben program tega ne dovoli (zaradi česar se že sprašujete), morate zagnati napravo v varnem načinu in narediti to manipulacijo.
 • Po tem morate iti na nameščene programe in odstraniti iz naprave tiste, ki niso znani lastniku.
 • Zadnji korak je ponovno zagon naprave.
 • Za tiste, ki niso pomagali zgoraj opisanega načina, vam priporočamo, da nastavitve ponastavite na tovarno. Praviloma izbriše vse nameščene viruse. Toda ta možnost ne bo uporabna za komponente, ki so vgrajene v sam sistem. Tako je najlažji način za odstranitev virusa iz telefona Android že podrobno opisan in lahko pomaga večini potrošnikov. Če še vedno ne morete sami rešiti problema, ostane ena stvar - kontaktirajte servisni center.

  Kako odstraniti virus iz telefona ali tabličnega računalnika, če nimate dostopa do menija?

  Meni praviloma ni dostopen, če je zaslon "zajet" s pasico, kar zahteva, da se izpolnijo telefonske številke računa ali bančne kartice. Kaj storiti v tej situaciji? Pozor! V nobenem primeru ne morate prenesti denarja na določene podrobnosti. Prevaranti ne odklepajo telefona.
 • Najprej morate odstraniti kartico SIM iz naprave. V nasprotnem primeru viruslahko izpraznite v kratkem času.
 • Telefon morate prenesti v varnem načinu. Ni vam treba skrbeti: banner se v tem primeru ne pojavi, saj bodo delovali samo osnovni programi, ki so potrebni za delovanje operacijskega sistema.
 • Pojdite v meni in onemogočite vse skrbniške pravice.
 • Neznane aplikacije morate odstraniti.
 • Nato ponovno zaženite napravo.
 • Če ne deluje, bo standardni način ponastavitve nastavitev pametna odločitev.

  Spreminjanje vdelane programske opreme

  Vprašanje, kako odstraniti virus iz Androida, ki je globoko "zašito" v programski opremi, je zanimivo za mnoge ljudi. Razmislite o nekaterih učinkovitih načinih. Takoj moram reči, da banalna ponastavitev nastavitev ne bo pomagala. Podobni virusi so vgrajeni v operacijski sistem in pridobijo root-pravice, ki (privzeto) sploh ni uporabnik sam. Najbolj učinkovita in morda najbolj enostavna rešitev za izkušene lastnike je zamenjava strojne programske opreme. Če vas skrbi shranjevanje vseh datotek, ki so na napravi, lahko vedno naredite "varnostno kopijo". Nekatere naprave imajo v javnem dostopu takšno funkcijo, medtem ko druge zahtevajo privilegije tega skrbnika. Firmware je najbolje prenesti iz uradnega vira. Če obstaja želja, lahko namestite katerokoli drugo, ne nujno tisto, ki je tovarniško. Dovolj, da uporabite iskalnik in poiščete pravo različico za vaš telefon.
  ​​

  Root-Rights

  Če je uporabnik napreden uporabnik, lahko pridobite root-pravice in ročno odstranite virus. Treba je opozoriti, danekatere grožnje veljajo za standardne in so osebno vgrajene v sistem. Pogosto takšna programska oprema ne obravnava črpanja denarja ali podatkov. Takšen virus le občasno prikaže oglase na vrhu oken. Lahko ga zaprete s "križi". Mnogi postavljajo vprašanje: "Kako odstraniti viruse iz Androida in preko računalnika, in ali je to res mogoče storiti?" To je, kako pogosto uporabnik prejme administratorja pravic. Mimogrede, lahko tudi spremenite firmware prek računalnika. Navodila za namestitev korenskih pravic so na internetu. Dodali bomo, da je ta metoda primerna za tiste, ki točno vedo, katera aplikacija je virusna.

  Povzetek

  Članek podrobno opisuje standardne in bolj zapletene načine za shranjevanje vaše naprave iz okuženih komponent. Zdaj ni tako grozno za boj proti problemu, ko ne odstrani virusa iz Androida. Takšne sistemske grožnje lahko povzročijo resne posledice, če jih ne odpravite vnaprej. Zato je treba biti čim bolj previden. Ne potrebujete prenosa iger iz virov tretjih oseb ali prenašanja nenavadnih povezav. Če želite odstraniti virus iz telefona (Android) prek računalnika, morate imeti potrebne veščine. In če tega ne storijo, je najbolje, da se obrnete na prijatelje, ki so že večkrat spremenili svojo programsko opremo ali nastavili korenske pravice, ali na center za storitve.

  Sorodne publikacije