Hitro preverite delovanje računalnika

Samoumevno je, da bi vsak uporabnik želel vedeti, kako hitro je njegov računalniški sistem. Preverjanje delovanja računalnika z operacijskim sistemom Windows 10 ali katerim koli drugim sistemom na krovu se lahko izvede na več načinov z vgrajenimi orodji operacijskih sistemov ali z namestitvijo dodatne programske opreme. Nato se predlaga, da se preuči več osnovnih možnosti, po katerih bo uporabnik lahko izbral točno tisto metodo, ki najbolj ustreza njegovim potrebam. Seveda niso vsi programi tretjih oseb enakovredni, toda na nekaterih njihovih možnostih se bomo ustavili ločeno.

Zakaj moram preveriti delovanje računalnika?

Začnimo, očitno, od tega, kar vse to potrebuje. Tukaj, recimo, človek je prišel v trgovino, da bi kupil laptop. V vitrini je toliko različnih modelov, da oči zmanjkajo in vsi izgledajo med seboj.


Kaj izbrati iz vse te raznolikosti v smislu nakupa resnično zmogljive naprave v smislu uspešnosti? V takih razmerah ni treba iti daleč. Na primer, preverjanje delovanja računalnika z operacijskim sistemom Windows 7, kot je predstavljeno, je mogoče doseči z uporabo standardnega pogleda sistemskih lastnosti prek menija PCM na ikoni računalnika na namizju. Podan bo bit nad vrsticami, ki označujejo tip procesorja in količino pomnilnika RAM ter indeks zmogljivosti. Takoj ga vzemitepozornost na dejstvo, da za sedmo in osmo različice svoje vrednosti v največji lahko doseže 79. Toda v operacijskem sistemu Windows 10, testiranje delovanja računalnika na ta način ni zagotovljena (indeks v oknu lastnosti ni na voljo). Toda to bo povedano kasneje ločeno.

Najlažji način testiranja učinkovitosti

V idealnem primeru vsak uporabnik ve, da je sledenje učinkovitosti računalniškega sistema v realnem času na katerem koli sistemu Windows mogoče na istem zavihku v upravitelju opravil, ki prikazuje splošne parametre. .

Da bi dobili čim več informacij, morate klikniti na gumb za klic nadzornika virov. Več informacij je že na voljo in lahko sledite obremenitvi vsake komponente sistema. Hitro preverjanje delovanja računalnika se lahko izvede tudi s klicanjem orodja za nadzor sistema (perfmon v Run Console). Skupaj s splošnimi parametri lahko tukaj odprete nadzornik virov ali pa uporabite orodje za sledenje kot poseben monitor, ki ponovno prikazuje spremembe v obliki grafa v realnem času. Na splošno je sistemski monitor bolj primeren za sistemske administratorje ali overlokerje, za običajnega uporabnika pa je lahko zanimiv le ogled podatkov o spremembah zmogljivosti v tem trenutku.

Uporaba ukazne vrstice

Zdaj posebej o tem, kaj se lahko uporabi za deseto spremembo sistema Windows. Preizkusite delovanje računalnika v najenostavnejšem primeru z uporaboukazno vrstico (cmd). V delujoči ukazni mizi morate vnesti kombinacijo winsat formal-restart clean, nato pa se bodo rezultati prikazali na zaslonu. Pomanjkljivost te metode je, da povprečni uporabnik takšnih informacij o hitrosti ne pove ničesar enakega.
Več ali manj razumljivo poročilo si lahko ogledate tako, da odprete datoteko Formal.Assessment (Recent) .WinSAT.xml. Najdete ga, če preklopite v mapo Performance v imeniku Windows, nato odprete imenik Embedded WinSAT in v njem uporabite razdelek DataStore. Datoteka se običajno odpre s standardnim spletnim brskalnikom. Če iz nekega razloga ni uspelo, lahko uporabite standardni "Beležnico". Če želite najti niz, ki se začne z kombinacijo WinSPR v besedilni datoteki. Spodaj je navedena za vsako komponento in bo že pokazala dejanske indekse uspešnosti, namesto nekaterih splošnih informacij. Kljub prisotnosti angleških izrazov je ravnanje z njimi lahko zelo enostavno, tako da se ne bomo posebej osredotočili na to.

Komplet orodij PowerShell

Orodje PowerShell je videti zanimivo in zmogljivo, saj je vsem uporabnikom očitno neprimerno zaradi težav pri uporabi (nekateri pa sploh ne vedo).
Kljub temu pokličite konzolo z ukazom powershell v meniju Zaženi, vnesite Get-CimInstance Win32_WinSAT in pritisnite tipko enter. Na zaslonu bodo prikazani indeksi za vsa področja vrednotenja delovanja. Vrstica WinSPRLevel bo prikazala skupni povprečni rezultattemelji na najnižji vrednosti zmogljivosti (v sistemih pod deseto različico je ta prikazan v lastnostih računalnika).

Indeks uspešnosti iger

Seveda, preverjanje delovanja računalnika v igrah (če je optimizacija še vedno potrebna) se lahko (in mora) opraviti s pomočjo specializiranih orodij. Toda kaj storiti, če trenutno niso pri roki?
Ne da bi dobili podrobne informacije, da bi odkrili izključno sam indeks, uporabite konzolno konzolo in izvedite kombinacijo ukazne lupine: igre v njej, nato pa se na desni strani okna, ki se prikaže, prikaže skupna ocena. Toda za testiranje in optimizacijo grafičnih kartic najprimernejši ozko usmerjeni pripomočki, posebej zasnovani za ta namen (za druge naprave, praviloma niso predvideni dodatni preskusi).

Najboljši programi za preverjanje delovanja računalnika

Vendar vse zgoraj opisano velja samo za vgrajena orodja samih oken. Kot ste že opazili, ne boste dobili zelo podrobnih informacij, ko jih uporabljate. Če si želite ogledati podrobne specifikacije za vse naprave, je bolje, da se obrnete na specializirane aplikacije, med katerimi je mogoče poudariti naslednje:
 • Winaero WEI orodje;
 • AIDA64;
 • SiSoftware Sandra Lite;
 • 3DMark;
 • PCMark 10;
 • CINEBENCH;
 • IzkušnjeIndexOK;
 • CrystalDiskMark;
 • PC merilo;
 • Indeks izkušnje metroja;
 • PassMark PerformanceTest in drugi.
 • Poglejmo nekatere od njih.

  Winaero WEI orodje

  Ta aplikacija je priljubljen program preverjanjaRačunalniška zmogljivost sistema Windows na krovu. Glavna prednost tega pripomočka je, da je predstavljen v prenosni obliki (ne zahteva namestitve na računalnik ali prenosnik).
  Vendar pa so vse informacije in vmesnik popolnoma angleško govoreči, vendar tudi če poznate jezik na ravni šolskega programa, razumevanje tega, o čemer razpravljamo, ni tako težko. Ponovno bo primer predstavljen s splošnim indeksom. Mimogrede, takoj opazite, da oba sistemska orodja in dodatni programi izračunavajo ocene na podlagi najnižjih rezultatov, s katerimi lahko ugotovite, katera komponenta sistema ima najmanj zmogljivosti.

  AIDA64

  Imamo še en program za testiranje delovanja računalnika z operacijskim sistemom Windows 10 ali katero koli drugo različico sistema. V bistvu je to nekdanji dodatek k Everestu.
  V razdelku Benchmark lahko najdete čim več podrobnosti o kateri koli komponenti, nameščeni v računalniškem sistemu. Res je, da običajni uporabnik takšnih informacij verjetno ne bo koristen, vendar je za vsak sistem tu široko področje dejavnosti. Edini minus programa je, da ga lahko uporablja samo trideset dni.

  3D Mark

  Nazadnje, še en program za preverjanje učinkovitosti računalnika iz 10. različice sistema na krovu.
  Njegov glavni namen je testiranje grafičnih parametrov računalniških sistemov (zmogljivost CPU, hitrost grafične kartice, uporaba trenutne različice platforme DirectX itd.). ZaNajnovejše visoko zmogljive konfiguracije te aplikacije lahko celo preizkusijo z ločljivostjo zaslona 4k. Program sam v nekem smislu spominja na igro in v procesu testiranja je uporabil ogromno število različnih grafičnih učinkov. Negativno - cena je približno 30 dolarjev.

  Benchmark PC

  Ta koristnost je treba posebej navesti. Kljub temu, da je aplikacija na voljo v enaki prenosni zmogljivosti, ima veliko zanimivih funkcij.
  ​​Njegova uporaba je zagon aplikacije in aktiviranje testa, ki se izvaja v ozadju. Nato se začne najbolj zanimivo. Dejstvo je, da program takoj pozove uporabnika, da optimizira sistem, in po njegovi izvedbi v brskalniku odpre posebno poročilo s primerjalnimi kazalci pred in po optimizaciji.

  Namesto izida

  Katero metodo hitrega preverjanja izberemo, se uporabnik sam odloči. Orodja Windows lahko uporabite tudi za pridobivanje minimalnih informacij, vendar je za boljše informacije še bolje uporabiti orodja tretjih oseb, ki imajo veliko širši nabor orodij. Tukaj niso upoštevali optimizatorjev programov (v nekaterih primerih lahko opravijo tudi takšne teste). Na primer, Advanced SystemCare Pro je vgrajen modul in v običajnih različicah programa lahko preprosto vključite pregled sistema za težave z deaktiviranim elementom popravila avtomobila. Seveda ne boste dobili indeksa, vendar lahko takoj odkrijete težave s programsko opremoenaka Lahko pa uporabite tudi modul za optimizacijo strojne opreme, ki izboljša zmogljivost z izboljšanjem upravljanja gonilnikov naprav, nameščenih v računalniku. Prav tako lahko najdete orodja za optimizacijo zmogljivosti RAM-a ali trdega diska.

  Sorodne publikacije