IZH-2 "Jupiter": legenda motocikla

Sovjetski motoprom je bil raznolik in bogat z različnimi modeli motornih koles. Znamka motornih koles je bila izdelana od 1929 do 2008. Obrat, kjer so nastajali, je bil v veličastnem in starem mestu Iževsku. In eden od najbolj zahtevnih motoristov v ZSSR je bil IZH-2 "Jupiter". Spoznajmo ta model bližje.

Značilnosti motornega kolesa

Ta motor je bil prvič izdan leta 1965 pod imenom inženirja IJ "Jupiter-2". Značilnosti tega časa so impresivne. Dvotaktni motor ima en cilinder 350 cm3. Moč je 20 konjskih moči. Hlajenje poteka z zračnim tokom, mazani motor pa je mešanica olja in goriva. Imel sem veliko motornih koles - 165 kg In če ne bi mogli biti imenovani uteži, potem morate razmišljati večkrat, preden ga kupite. Vendar je vredno omeniti, da je motocikel IZH "Jupiter-2" odličen za dolge vožnje, saj je največja obremenitev na prtljažniku znašala 20 kg, poleg tega pa je bilo mogoče z njo skupaj iti. Na žalost pa je bila poraba goriva, po sodobnih standardih, velika - 5 litrov, s prevozom 90 kilometrov na uro.

Toda če se še vedno odločite za nakup tega legendarnega motornega kolesa, potem morate razmisliti o enem problemu: najti gorivo AI-76 v kombinaciji z oljem v razmerju 1:25 (kjer je en del motorno olje) na bencinski črpalki.

Konstrukcija motornega kolesa

IZh "Jupiter-2" ima cevast okvir in mehki sprednji blažilnik, ki omogoča gibanje brez resnih težav.teren. Prav tako zadovoljen s širokim blatom, predalom za orodje, ki ga potrebuje voznik, in bobnastimi zavorami. Večina delov tega vozila je bila podedovana od prvega "Jupitra", zato jih je zelo težko ločiti. Edina razlika je, da ima drugi model dvotaktni motor. Motor je motorju omogočil pospeševanje do 110 kilometrov na uro, kar je za to čas neverjetno hitrost. Oskrba motorja z gorivom je bila izvedena z gravitacijo, pogon pa je potekal z verigo valjev. Prostornina rezervoarja je bila 18 litrov.

Zgodovina IJ-2 "Jupiter"

Konec leta 1958 je Državni odbor za načrtovanje izdal nalog oblikovalcem, da ustvarijo motorno kolo za vožnjo na vseh vrstah cestnih površin. Takrat avtomobil ni bil za vse žep, ampak za proletariat je bil potreben prevoz. In državni odbor za načrtovanje se je odločil za začetek množične proizvodnje motornega kolesa, ki lahko potuje po cestah. Za ta model IZH ni bilo prototipa, zato je bilo vse sestavljeno iz nič. Prvi ustvarjeni motor IZh-2 "Jupiter" je imel dobre lastnosti. Poleg zgoraj navedenih lastnosti je imelo motorno kolo 6-voltni akumulator. Med preskušanjem modela je bil izboljšan menjalnik in prilagodil sklopko. Po nekaj časa se je začel množična proizvodnja tega modela.

Izvedba motornega kolesa s stranskim priklopnikom

Invalidski voziček ali tako imenovana zibelka na motornem kolesu je zagotovila nadomestno vozilo. V prikolici je bilo možno prevažati enega potnika in tovora, zato je bil ta prevoz zelo priljubljenSovjetska zveza. Model je imel tudi zadnji prostor za rezervno kolo. Mimogrede, nekaj "kulibina" iz sovjetskega prostora shranjene na nakup in je za svoje "Jupiter" jaslice majhnih nosilcev in listov kovinskih profilov, kot tudi lesene deske.
Treba je povedati, da je policija uporabljala motorna kolesa z invalidskim vozičkom do začetka 21. stoletja. Opremljeni so bili s tekočinskim hlajenjem, teleskopsko podlakti in kolutnimi zavorami namesto običajnega bobna. Prav tako so imeli vgrajen radio in zaščitno steklo. Motorna kolesa iz tovarne v Iževsku: Jupiter in Juncker sta bila ponavadi obnovljena za javno službo. Trenutno policisti patrulirajo na njihovih lokacijah v nemškem BMW. Raritete so bile sprehajalci za IJ "Jupiter-2" (fotografijo si lahko ogledate v našem članku).

Zanimivosti o motornih kolesih

 • Motocikl je prvič ustvaril nemški oblikovalec Gottlieb Daymer. Patent je prejel 29. septembra 1885.
 • Ali menite, da so zračne blazine nameščene samo z avtomobilom? Ne, zelo ste narobe! Prvič so se blazine uporabljale na motornih kolesih Honda.
 • V dvajsetem stoletju so bile na ulicah stanovanjskih sosesk organizirane motociklistične dirke. Po nekaj tragičnih posledicah s pešci in kolesarji so se "hitre preiskave" začele prenašati na specializirane poti.
 • ZSSR je bila ena od držav, v katerih so bila motorna kolesa proizvedena v velikem številu. V svetovni razvrstitvi je bila Sovjetska zveza na drugem mestu, izgubila je Japonsko.
 • Igralec Brad Pitt je resno občudovanKolekcionarstvo motornih koles. Ima zbirko motornih koles naše proizvodnje - "Ural Tourist". Ugotovljeno je, da na tem motociklu igralec rad gre na vožnjo.
 • Malo ljudi ve, da morate za nakup težkega motornega kolesa na Japonskem opraviti test moči. Vključuje en preskus - dvig motornega kolesa iz spodnjega položaja.
 • Ernesto Che Guevara je bil ljubitelj motornih koles. Objavil je knjigo "Dnevniki motoristov", ki je opisala njegove motociklistične izlete.
 • Zaključek

  To je verjetno vse, kar smo želeli povedati o motornih kolesih. Bralci so se podrobno seznanili z legendarnim sovjetskim Izh-2 "Jupiter". Prav ta model je sprožil dinamičen razvoj avtomobilske industrije v ZSSR, zato se spominja vsega, kar je živelo v starih časih. Treba je opozoriti, da so tisti ljudje, ki imajo ta motocikel preživeli v dobrem, in če je srečen, potem v odličnem stanju, so srečni. Konec koncev, če počakate malo, potem se lahko to vozilo proda za velik denar, kot redkost, je zaslužil odličen ugled.

  Sorodne publikacije