Elektrodinamični mikrofon: naprava, princip delovanja

Mikrofoni so sestavni del vsakega studia. Poleg tega brez te naprave ni mogoče izvesti nobenega javnega dogodka. Toda malo ljudi ve, da lahko ti pripomočki imajo drugačno obliko in različne specifikacije. Takoj je treba navesti, da bo material o napravi, kot je elektrodinamični mikrofon. Čeprav ne zagotavlja najboljše kakovosti zvoka. Priznani voditelji v zvezi s tem so kondenzacijski mikrofoni. Toda zaradi visokih stroškov je velika uporaba na koncertih in različnih dogodkih nemogoča. So še vedno drag nakit profesionalnih snemalnih studiev. Elektrodinamični mikrofoni se uporabljajo vedno in povsod. Lahko imajo nekatere konstruktivne razlike, vendar načelo delovanja ostaja nespremenjeno. Torej, govorimo o oblikovnih značilnostih, specifikacijah in principu elektrodinamičnih mikrofonov. Najprej pa je malo zgodovine.


Prvi mikrofoni

Elektrodinamične naprave, ki so nastale pri snemalnih napravah, so bile odsotne. Prvi mikrofoni na svetu so bili precej ogljični. V notranjosti naprave je bil zelo fin prah premoga, ki je začel vibrirati šele, ko je dosegel zvok, ki ga je ustvaril glas zvočnika. Vibracije so povzročile električni impulz in zvok se je nadalje prenašal po žicah. Treba je omeniti, da se mikrofoni za premog še vedno uporabljajo v telefonih, saj so le tako majhni, da se prilegajo telefonu telefona.Ampak mikrofoni mikrofona niso dolgo trajali na področju snemanja zvoka. Kmalu so se pojavile naprave, ki so delovale po elektrodinamičnem principu. Zagotavljajo boljšo kakovost zvoka.
Prvi elektrodinamični instrumenti za snemanje zvoka so imeli obliko koluta in so se razlikovali po visoki kakovosti zvoka (v primerjavi s premogovnimi mostovi). Te naprave so bile uporabljene na koncertih, predstavah in shodih. Seveda so prvi mikrofoni izgledali precej nenavadno: to so bile velike naprave, ki so imele nizko občutljivost. Zato sem moral malo poljubiti mikrofon. Vendar je bil še vedno preboj.


Že po elektrodinamiki so se pojavile kondenzatorske naprave. Začeli so se množično uporabljati v profesionalnih snemalnih studiih. Ker so zagotavljali le najvišjo kakovost zvoka. Toda nazaj na elektrodinamične naprave in več podrobnosti bomo razmislili o možnih variantah zasnove naprave.

Mikrofoni s tuljavami

Ta model je bil uporabljen že od samega začetka. Zdaj pa se elektrodinamični mikrofon s tuljavno strukturo pogosto uporablja pri različnih dogodkih. Njegova zasnova je naslednja: notranjost naprave je tuljava najboljše žice s trajnim magnetom. Ta zasnova je prekrita z diafragmo, ki zajame nihanje, ki ga proizvaja glas zvočnika. Membrana prenaša vibracije na tuljavo, ki začne nihati in prenaša vibracije v obliki impulza na žične zavoje. Potem električni impulz gre skozi modulator na žicah do ojačevalnega ojačevalnika), kjer inse spremeni v svetlobni zvok. Takšna oblika mikrofona je zelo zanesljiva, saj vsebuje minimalno število mehanskih delov, ki so nagnjeni k obrabi. Mikrofoni z navitjem se pogosto uporabljajo na različnih dogodkih. Toda na koncertih jih ne poskušajo uporabiti. Nezadosten kakovost zvoka prihaja.

Pasovi mikrofoni

Pojavili so se kasneje na tuljavi in ​​imeli konstruktivne lastnosti, ki izboljšujejo kakovost zvoka. Načelo delovanja je podobno kot pri modelih tuljav. Vendar obstaja razlika. Namesto tuljave se uporablja najfinejši film plemenitih kovin, ki zajame najmanjše vibracije membrane, jih pretvori v električni impulz in ga pošlje naprej. Posebnost tračnih mikrofonov v primerjavi s tuljavo je njihova opazno manjša teža. Te naprave se pogosto uporabljajo pri koncertih in različnih dogodkih primernega obsega, saj imajo frekvenčno območje od 20 Hz do 20.000 Hz. Elektrodinamični mikrofon s takšnim frekvenčnim območjem je primeren tudi za studijsko snemanje. Zato so najbolj razširjeni med profesionalnimi glasbeniki.

Usmerjenost mikrofona

Ta lastnost neposredno vpliva na kakovost zvoka. Usmerjeni mikrofon je sposoben ujeti govornikov glas le pod določenim kotom. To je dobro le, če ne potrebujete veliko glasov iz ene naprave. Zoženi mikrofoni se sedaj uporabljajo malo. Strokovnjaki raje uporabljajo mikrobe s kardioidno orientacijo za svoje potrebe.To pomeni, da lahko naprava v določenih mejah beleži vse, kar se pojavi okoli njega. Težava je, da so takšne lastnosti predvsem kondenzatorske naprave. Elektrodinamične naprave s takšnimi značilnostmi obstajajo v zelo omejenih količinah in so precej drage. Večina naprav, ki uporabljajo elektrodinamični princip delovanja, je usmerjena. In to je še en minus v njihovem naslovu.

Občutljivost mikrofona

Ta značilnost kaže, kako daleč je naprava sposobna zajeti zvoke na razdalji od membrane. Toda to ni odvisno samo od mikrofona. Pomembno vlogo v tem primeru ima ojačevalnik. Kako povečati občutljivost mikrofona? Morate pobrati dober ojačevalnik ali sprejemnik, ki lahko popolnoma razkrije vse funkcije naprave. Drug način je zamenjava povezovalnih žic. Visokokakovostne žice zagotavljajo visoko občutljivost. Zato mnogi strokovnjaki raje preizkušajo žične mikrofone brezžičnih postaj. Pri slednji je občutljivost in vse druge lastnosti neposredno odvisne od razdalje do sprejemnika. In vodilni modeli potrebujejo le visokokakovostne vrvice. Lahko so poljubne dolžine.

Stereo mikrofoni

To je precej zanimiv dizajn, ki vključuje en usmerjen mikrofon in en kardioid, ki se nahajata v enem primeru. Snemanje se izvede z dvema napravama hkrati, kar vam omogoča, da na izhodu dobite stereo zvok. Ti mikrofoni so precej okorni. Zato se uporabljajo samo v studiih ali radijskih postajah. Kako snematinaprave in elektrodinamični mikrofoni. Vendar pa proizvajalci raje uporabljajo kondenzatorske modele. Lažje jih je namestiti v eno ohišje. Na voljo so tudi elektrodinamični modeli. Preprosto niso tako razširjene. Mikrofonski zvok takšne oblike se izkaže za zelo dobro. Pomemben plus se lahko šteje za stereo način.

Najbolj znani proizvajalci

Danes se vse družbe ne ukvarjajo s proizvodnjo visokokakovostnih elektrodinamičnih mikrofonov. To je precej problematično in zahteva veliko sredstev. Dober mikrofon za studio je na voljo v podjetjih, kot so Shure, Behringer, Sennhiser. Tudi široko razširjene elektrodinamične naprave Philips in Sony. Vendar pa so primerni le za karaoke, da bi lahko kričali po nevihtnem prazniku. Najbolj znani in dokazani proizvajalci so ravno prva trojica. Izdelujejo le kakovostne izdelke za potrebe strokovnjakov. Zvok mikrofona v tem primeru igra odločilno vlogo. In v navedenih družbah je to v redu. Ni za nič, strokovnjaki v svetu zvočnih zapisov imajo raje izdelke teh proizvajalcev.

Mikrofoni za gospodinjstvo

Te naprave izdelujejo skoraj vsi znani proizvajalci potrošniške elektronike. Pregled mikrofona najbolj znanih blagovnih znamk (Sony, Philips, LG, VVK) nakazuje, da lahko te naprave med uporabo zagotavljajo precej visoko kakovost zvoka. Vendar pa ne morejo posneti kakovostne zvočne posnetke. Uporabljajo se lahko samo s sodobnimi karaoke DVD predvajalniki. Primerni so tudi zanekaj praznovanj (poroke, shodi, govori, intervjuji). In v tem primeru se vprašanje, kako povečati občutljivost mikrofona, ne pojavi, ker je to nemogoče. Ti instrumenti imajo določeno občutljivost. Te lastnosti pa ni mogoče izboljšati. Številne naprave v tem razredu so brezžične, kar ima tudi škodljiv učinek na občutljivost naprave. Karkoli že je, za domačo uporabo takšnih mikrofonov je dovolj. Ampak za domače studijske opreme je bolje iskati nekaj višjega razreda.

Zaključek

Torej smo upoštevali, kaj je elektrodinamični mikrofon, njegovo načelo delovanja in značilnosti oblikovanja. Ta naprava je odlična za snemanje skladb, uporabo koncertov, organizacijo množičnih prireditev. Vstopni modeli so se dobro izkazali doma. Toda za studijsko opremo je najbolje izbrati kondenzatorski mikrofon. Zagotavlja bolj kakovosten zvok in je značilna široka usmerjenost.

Sorodne publikacije