Kaj storiti, če je računalnik obešen: možni razlogi, metode in metode za odpravljanje težav

Zdi se, da je situacija, v kateri računalnik zamrzne in se ne odzove na dejanja uporabnikov, večina od nas seznanjena. Kaj je razlog, težko ga je takoj odkriti, da ne omenjamo načinov za odpravo situacije. Zato poskušajmo preučiti, če ne vse, potem vsaj večino možnih vzrokov zaviranja sistema z opisom najučinkovitejših metod za njihovo odpravo. Takoj bi morala povedati, da se vprašanja v zvezi z napakami v fizični opremi ali pregrevanjem računalnika ne bodo upoštevala. Oglejmo se samo o tehniki programske opreme, ki vam omogočajo pospeševanje dela katerega koli računalniškega terminala.

Zakaj računalnik zamrzne in se ne odzove na svoja dejanja?

Kot bi moralo biti, preden se odloči za izbiro pravnega sredstva za stanje, je treba ugotoviti razloge, ki so ga povzročili. Tukaj je veliko uporabnikov, ki se niso ujeli v vzroke, začeli divje kričati: »Pomoč! Računalnik je zmrznjen! ”Najprej pa je treba ugotoviti, zakaj se na določeni točki začne zavoriti.


V glavnem, zamrznitev se zgodi, ko nezmožnost izvajanja sistema ali lastnih procesov v trenutkih, ko so računalniški viri naloženi, ki se imenuje, pod tie, to je centralni procesor in RAM, ne morejo obvladovati obdelave velikih količin podatkov. Podobna situacija se zgodi, ko se nekatera dejanja izvedejo z datotekami in mapami, vendar na tej točki prejtrdi disk obdelujejo storitve, ki imajo višjo prednost. Na primer, kopirate veliko količino podatkov, ne znotraj particije, ampak iz ene v drugo, medtem ko so v ozadju prenesene in nameščene posodobitve in prenosi operacijskega sistema. Tukaj je značilna situacija, ki je povezana z zaviranjem. Toda to je le splošno razumevanje tega, kar se dogaja. Dejstvo je, da so vzroki za takšen pojav lahko veliko več. Tudi virusni vpliv ni izključen, ko je celoten sistem popolnoma onemogočen.


Računalnik je tesen. Kaj storiti na prvem mestu?

Ampak prišli bomo do praktičnih razlogov. Predpostavimo, da računalnik zavira in visi. Kaj storiti v takšni situaciji? Večina uporabnikov v bistvu dobi popolnoma pravilno, dokončanje nepotrebnih procesov, ki imajo največji vpliv na boot RAM in procesor v Task Manager. Ampak ne veste vedno, lahko dokončate izbrani aplet, in to ne bo pripeljalo do še več negativnih posledic, ki lahko celo vodijo do "odhoda" sistema. Torej, če na nekem mestu ne izvedete nobenih dejanj, ki jih ni mogoče ustaviti, je popolnoma logična rešitev najbolj osnovni ponovni zagon, saj dokonča vse procese. Vendar pa je to daleč od dejstva, da določeni procesi in storitve med ponovnim zagonom niso ponovno aktivirani.

Preverjanje zagona

Aktiviranje storitev in procesov v operacijskih sistemih Windows ustreza zagonskemu delu. Tam je večinaapleti, ki se začnejo takoj, ko zaženete sistem, povečujejo čas nalaganja in takoj izrežejo del računalniške moči. Zato tudi ob ponovnem zagonu računalnik nenehno visi in upočasni. Kaj storiti, da popravimo situacijo? Kot je že seveda jasno, je treba onemogočiti nepotrebne postavke za samodejni zagon.
V sistemih sedme spremembe in spodaj se to izvede na zavihku zagona konfiguratorja, ki ga kliče ukaz msconfig preko ukazne mize Run, v različicah 8 in 10 pa neposredno v upravitelju opravil. Od vseh elementov, ki so lahko prisotni na seznamu, morate le zapustiti storitev protivirusnega in ctfmon, odgovornega za jezikovno vrstico in razporeditev tipkovnice (Windows 10 nima razdelka samodejnega zagona). Toda predpostavimo, da so nepotrebni procesi onemogočeni, vendar se bo računalnik še vedno močno odložil. Kaj storiti? Preveriti morate dodatne možnosti samodejnega zagona, ki niso na voljo v standardnem razdelku. Na primer, ne prikaže sistemskih storitev, ki jih je mogoče za Windows ustaviti brez dvoma. Najdete jih na sistemskih registrskih ključih.
Ko pokličete urejevalnika (regedit), tako da dolgo ne greste po odsekih, uporabite iskanje in poiščite mape Run in RunOnce (za zagon se bodo nahajale ena za drugo, čeprav so lahko Run imeniki veliko več). Zanimali nas bosta dve mapi. In prav je, da bi morali odstraniti vse ključe, tako kot v prejšnjem primeru, le protivirusni odjemalec in jezikovna storitev.
Opomba: V drugih mapah Run, če poleg njega imate imenik RunOnce, je brisanje ključev prepovedano, saj se spremembe shranijo samodejno in povrnitve ni mogoče izvesti, če se izvedejo napačni ukrepi.

Onemogočanje neuporabljenih storitev

Upoštevajmo še eno točko, ker bo računalnik pogosto odložil slušalko. Kaj storiti, navsezadnje, na idejo, so samodejni zagonski elementi že onemogočeni? Onemogočeno, to še ni vse. Dejstvo je, da so v ozadju številne sistemske storitve še vedno aktivne. Seveda jih lahko poskusite deaktivirati v ustreznem razdelku (services.msc), vendar brez jasnega razumevanja, kateri element je treba ustaviti za izvajanje ali onemogočanje samodejnega proženja, to pa ni priporočljivo. V prvem primeru je tudi pritožba na oddelek programov in elementov, kjer morate iti na seznam komponent sistema in deaktivirati nepotrebne elemente. Kaj točno?
Na primer, nimate nameščenega tiskalnika in na splošno ni možnosti za tiskanje dokumentov na računalniškem terminalu ali prenosnem računalniku. Torej, zakaj bi tiskanje tiskanja ali virtualnih tiskalnikov? Ne delate z navideznimi stroji in jih ne boste namestili. Ne potrebujete modula Hyper-V. Za brskanje po internetu nikoli ne uporabljate Internet Explorerja. Odklopite ga. Na splošno obstaja nekaj, kar je treba izklopiti.

Preverjanje konfiguracije za posebne aplikacije

Zdaj pa si poglejmo nekaj dejanj po meri. Uporabnik je na primer namestil program in ne deluje ali deluje.zaradi tega se težave pojavljajo že v samem operacijskem sistemu. Uporabnik takoj potrebuje nasvet, recimo, pomoč, računalnik visi proč, kaj storiti? Očitno je konfiguracija za pravilno delo nameščenega programa in ne izračunana. Pred namestitvijo ni priporočljivo vsaj videti minimalne sistemske zahteve. Kaj boste rekli Morate narediti računalniško nadgradnjo ali pa jo popolnoma in popolnoma spremeniti v zmogljivejšo. Zelo pogosto se takšne situacije opažajo z namestitvijo sodobnih, zahtevnih in zelo zahtevnih "železnih" iger, za normalno delovanje katerih so potrebni ustrezni procesorji, količine RAM-a in zmogljivi video pospeševalniki. Seveda lahko poskušate nastaviti video parametre na minimum, vendar to ni možnost! Pravzaprav, ko boste zagnali takšen zavorni sistem, boste dobili vse sto.

Gonilniki in posodobitve

Na žalost lahko na pravilno delovanje sistema vplivajo ne samo vse zgoraj našteto. Poglejmo si situacijo, v kateri je bilo vse prej, vendar se je računalnik sčasoma pojavil. Kaj storiti? Za začetek morate preveriti stanje absolutno vseh gonilnikov naprav. Možno je, da je to obnašanje sistema prav zaradi staranja glede na nameščene posodobitve samega sistema. Žal, Windows ne ve, kako samodejno posodobiti gonilnike in samodejno, če pa se posodobi, potem samo z namestitvijo najprimernejše programske opreme za upravljanje iz lastnih virov, zaradi česar oprema morda ne bo delovala pravilno alisploh ne delajo.
Če je temu tako, je v tem primeru bolje dati prednost programom, kot je Driver Booster, ki vam omogoča iskanje in namestitev najnovejših različic gonilnikov za vse naprave, ki so v računalniškem sistemu (z redkimi izjemami) v samodejnem načinu, Prenos programske opreme iz uradnih strani proizvajalcev naprav in razvijalcev sorodne programske opreme. Poleg tega je vredno reči nekaj besed o zelo posodobitvah operacijskega sistema. Ni skrivnost, da pridejo do vseh sprememb z zavidljivo pravilnostjo, vendar daleč od vse nadgradnje v celoti deluje. Poleg tega se zastareli paketi trdega diska ne odstranijo in se lahko obesijo z mrtvimi bremeni, pri čemer se po nepotrebnem zavzame veliko prostora. Toda predpostavimo, da je računalnik po namestitvi neke posodobitve izpadel. Kaj storiti? Vse je preprosto! Odstraniti morate poškodovan paket, ročno poiskati razpoložljive posodobitve in ga izključiti s seznama, ki je potreben za namestitev. Da bi poenostavili delo v tej smeri, je najbolje uporabiti posebne programe-de-inštalaterje. Oživimo jih ločeno. Vendar je treba pustiti posodobitev nekaterih platform. Na primer, kaj storiti, če je igra obešena na računalnik, vendar konfiguracija izpolnjuje vse njene zahteve? Tukaj morate preveriti ustreznost platforme za DirectX in .NET Framework (včasih MS Visual C ++). Da zagotavljajo pravilno delovanje igralnih aplikacij. Opomba: Windows 10 poleg vsega optimizira zagon in delovanje igermožno je z nastavitvijo prioritete tekoče aplikacije v igralni konzoli (Win + G), ko bodo vsi viri usmerjeni le k zagotavljanju procesa igre.

Pomanjkanje prostora v sistemski particiji

Tukaj smo našli enega najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na delovanje operacijskega sistema - razpoložljivost prostega prostora na sistemskem disku. Kaj naj storim, če je računalnik obešen zaradi pomanjkanja? Očistite pogon z brisanjem neželenih datotek z neželeno vsebino. Kaj pa? V večini primerov gre za začasne objekte in predpomnilniške sisteme, ostanke izbrisanih programov itd., Ki ne štejejo določenih datotek. Na splošno velja, da je za normalno delovanje sistema Windows sistemska particija trajno brezplačna, vsaj deset odstotkov njene celotne velikosti. Nekateri trdijo, da je dovolj in pet odstotkov, vendar se s tem ne morete strinjati.
Smeti lahko odstranite s samim sistemom, tako da izberete lastnosti diska ali razdelka za čiščenje in nato označite več komponent na seznamu, vključno z začasnimi datotekami, predpomnilnikom itd. Izbrišite nameščene posodobitve po želji. Če samodejnih posodobitev ne izklopite, bodo še vedno nameščene. Na poti lahko uporabite gumb za brisanje sistemske datoteke. Za vsak primer uporabite ročno čiščenje. Vsaj lahko preprosto poiščete mape z začasnimi datotekami (TEMP) in izboljšate njihovo vsebino.

Datoteke za zamenjavo in globoko spanje

Ti dve komponenti lahko vplivata tudi na stanje,povezane z dejstvom, da računalnik zavira in visi. Kaj storiti z njimi? Onemogočite njihovo uporabo. Črpalna datoteka pri nalogi prevelike velikosti lahko rezervira veliko prostora na disku, pa tudi prekine prioriteto neposrednih aplikacijskih programov v pomnilnik in ga zamenja virtualno. Hitrost dostopa do trdega diska je veliko nižja. Tudi datoteka mirovanja je precej velika, vendar je preprosto ni mogoče odstraniti iz sistema.
Do ostranjevalne datoteke lahko dostopate prek nastavitev zmogljivosti v sistemskih lastnostih. Na sodobnih računalnikih z obsegom RAM-a pri 8 GB in več je njegova uporaba popolnoma neuporabna. Zato ga je treba odložiti. Če želite onemogočiti način mirovanja, uporabite ukazni poziv, ki se začne s skrbniškimi pravicami, v katerem je zapisana kombinacija "powercfg -h off" (seveda brez narekovajev). Po izvedbi tega ukaza in ponovnem zagonu sistema se bo datoteka spanja (hyberfil.sys) samodejno izbrisala.

Vprašanje popolne odstranitve nameščenih programov

Zdaj pa poglejmo, kaj storiti, če vaš računalnik visi zaradi izjemno tesnosti, ne da bi upoštevali opravljeno čiščenje diska. Dejstvo je, da ko smetnjakov ostanejo oddaljene aplikacije, ki jih sistem ne prepozna. In znebite se jih z roko - to je precej problematično.
Da bi bila odstranitev programov najboljša naenkrat s pomočjo pripomočkov, kot je iObit Uninstaller. Takšni programi lahko samodejno odstranijo ostanke v obliki map, datotek in zapisov v registru. In tukajse znebite preostalih komponent, če niso bile odstranjene med standardnim postopkom odstranjevanja orodij Windows, bolje z uporabo optimizatorjev. Mimogrede, deinstallers so tudi dobri za vam omogoča, da popolnoma uninstall tudi "sešiti" v program sistema, kot tudi znebiti vseh vrst dodatkov in plošče internetnih brskalnikov.

Fix Disk Errors in Defrag

Končno, obstaja še ena situacija, ki je značilna za trde diske, v katerih je računalnik zelo obešen. Kaj storiti, če gre za napake in delitve datotek? Za začetek uporabite orodja za preverjanje sistema (uporabljajo se lastnosti zavihka storitve). Če vam ta možnost ni všeč, lahko orodje ukazne vrstice uporabite kot ukaz chkdsk z dodatnimi atributi, na primer za samodejno odpravljanje zlomljenih sektorjev. Pogosto so lahko napake povezane s poškodbami sistemskih komponent. V tem primeru se uporabi ukaz sfc /scannow. Kar zadeva defragmentacijo, je njeno bistvo združiti datoteke najpogosteje uporabljenih aplikacij in jih postaviti za pospešitev dostopa do najhitrejših področij trdega diska. S pospešitvijo pretvorbe v Winchester in program se bo izvajal hitreje (teči, vendar ne deluje).

Izvedljivost vizualnih učinkov

Zdaj pa poglejmo primere, ko se po teh korakih računalnik zavira in obesi. Kaj storiti? Bodite pozorni na hitrost.Različne vrste vizualnih učinkov uporabljajo sistemske vire precej močno. Kljub skladnosti konfiguracije z minimalnimi zahtevami lahko vse te konstrukcijske kose zmanjšajo hitrost in v zelo visoki meri.
Samo zaradi zanimanja za nastavitve omogočite možnost, da zagotovite optimalno delovanje. Vrsta vmesnika seveda ne bo obravnavana sama po sebi (a la Windows 95), vendar uspešnost ne bo vplivala na najboljši način. To bo takoj opazno. Če vam ta možnost ni všeč, lahko nekatere učinke onemogočite selektivno, na primer, da ne bi preobremenili vgrajene grafične kartice.

Virusi

Treba je povedati še nekaj besed o tem, kaj storiti, če računalnik visi zaradi virusnih učinkov. Odvisno od narave sistema ga je mogoče znebiti tudi ročno (na primer, pri odstranjevanju oglaševalskih virusov, ki se imenujejo ugrabitelji brskalnikov). Vendar pa je za odkrivanje resnejših groženj najbolje uporabiti prenosne skenerje ali diskovne programe, pravi Kaspersky Rescue Disk. Z orodji za disk lahko zaganjate iz USB-jev za zagon operacijskega sistema Windows, nato pa izvedete globoko skeniranje vašega računalnika, ki ne bo vplivalo samo na vsa področja trdega diska, temveč tudi na pomnilnik RAM, v katerem so lahko tudi ozemljeni. Da, in kot standardno sredstvo za zaščito sistema je bolje namestiti ne-proste programske izdelke, kot je Avast, in uporabiti bolj resen razvoj, kljub dejstvu, da bodo morali aktivirati vsakegatrideset dni (kot v primeru protivirusnih orodij podjetja Eset). Toda sistem se bo imenoval v gradu.

Avtomatizirani optimizatorji koristnosti

Vendar se zgodi, da delo sistema ne vpliva na enega od opisanih dejavnikov, ampak hkrati na več. V tem primeru bo računalnik včasih obešen. Kaj storiti v takšni situaciji? V tem primeru je priporočljivo uporabljati optimizatorje programov za kompleksno vzdrževanje. Imajo dovolj orodij za optimizacijo prenosa, odpravo težav z registrom, trdim diskom itd. Za udobje uporabe takšnih pripomočkov večina od njih zagotavlja optimizacijski način z enim klikom. Izbrati morate samo potrebne module in vklopiti preverjanje z nadaljnjim odpravljanjem težav.

Namesto izida

Zdi se, da je, kaj storiti, če računalnik zamrzne, malo bolj jasno. Kar se tiče praktičnih dejanj, je težko svetovati eno stvar. Vsekakor pa je jasno, da sta za uporabo priporočljivi dve točki: odstranitev programov s pomočjo ponovnega zagona in optimizacije s pomočjo ustreznih kompleksnih programov. Izdelati ga je treba, če ne vsak dan, potem pa vsaj enkrat na teden. Vendar, če so za takšna orodja omogočena samodejna orodja, ni nič zaskrbljujoče. Da, upoštevajte, da so bile zgoraj navedene le splošne smernice, in situacije, povezane z, na primer, zamrznitvijo pri gledanju video posnetkov, poslušanju glasbe ali obisku nekaterih virov na internetu, niso bile obravnavane.

Sorodne publikacije